120x55x60h İlangi Akvaryumum


gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2013 23:03
Fotoğraf:

 
 
 

Boyut (cm): 120x55x60h Tank + 85x45x50h Sump
Kapasite (litre): 396 lt Tank + 191 lt Sump
Canlılar: 21 adet 4,5-5,5cm Tropheus Moori İlangi Yellow
Akvaryum Bakımı:
2 hafta oldu dip çekimi yapmıyorum. Nitrat 0-10ppm (6 kez uygulanmış JBL Testiyle)
Gece 2 Sabah 12 arası hiçbir şey vermiyorum.
12:30 - 13:00
15:00 - 15:30
17:30 - 18:00
20:00 - 20:30
22:30 - 23:00
00:00 - 00:30 zaman aralığında yani günde 6 öğün yemliyorum. Yaklaşık 2-2,5 saatte 1 e tekamül ediyor. Saat 01:45-02:00 arasında aydınlatmam sırayla kapanıyor. Pazar günleri öğün sayısını 3 e indirip çok çok az yemleme yapıyorum. Yemlerin hepsini dönüşümlü olarak öğünlere bölerek kullanıyorum. Sadece Tetra Phyll, NLS Thera+A, Dainichi Veggie FX, Sera Flora yı 2 günde 1 gibi veriyorum. Hepsini büyük bir iştahla yiyorlar hiç ayrım yapmıyorlar. Kaldı ki büyüdükleri yerde kullandığım yemlerin sadece 3 tanesini tanıyorlardı.

Kullanılan Yemler:
1- New Life Spectrum Thera+A Regular Formula Antiparazit (3003) 1mm
2- Dainichi BABY Cichlid Veggie Fx Bitkisel Cichlid Renk Yemi ( 1 mm )
3- Sera Flora Bitkisel Pul Yem
4- Tetra Phyll Bitkisel Pul Yem
5- JBL %40 Spirulina'lı Tropheus Pul Balık Yemi
6- Tropical Süper Spiru Tabin A Balık Yemi
7- Tropical Vegetable Pul Balık Yemi
8- Tetra Pro Vegetable (Algae) Balık Yemi

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
1- Azoo Aquaguard
2- Kaya tuzu
3- Lake Salt - Buffer

Merhaba arkadaşlar,
 
Çok küçük yaşlardan beridir akvaryum sahibiyim. Piranha, Orta Amerika Cichlid'leri, Malawi ve Canlı Doğuranlar gibi bir çok tür besledim. Şimdi en son durağım Tropheus Moori İlangi oldu. Daha öncesinde de 220x65x65 ebatlarında bir ilangi tankı projem vardı ama hem tanktaki hem sump hemde borulama sistemindeki su sızıntılarına engel olamadığım için 1 sene kadar hobiye ara vermiştim.
 
Tankım 120x55x60h ölçülerinde brüt olarak 396 litre. Sump için yaptığım akvaryumda 85x45x50h ölçülerinde yani 191 litre. Zeminde mercan kırığı kumum var. Kum yüksekliği 5 ila 8cm arasında değişiyor.
 
4,5-5,5cm arasında 20 tane yavru alarak başladım. 1 tane de engelli bir İlangim var aldığım arkadaş hediye etti nazarlık olsun diye aldım bende. Vücut şekli biraz bozuk ama hiçbir faaliyetten geri kalmıyor. Gördüğüm kadarıyla gayet sağlıklı. Hatta yanına gelip titreyen balıklarım bile var :) Bu ölçüde bir akvaryuma 2 erkek yeterli olur diye düşündüm. Tabi ki gönül isterdi 3 metre akvaryum yapıp 6 erkek koymak ama maalesef şartlar buna uygun diye düşündüm. En önemlisi balıkların huzurlu bir ortamda sağlık içinde yaşaması diye düşünüyorum. 20 balıktan 10 tane erkek çıksa geriye kalan 10 dişi sanırım bu akvaryum için yeterli olacaktır. Yani 2 erkek 10 dişi olur. 8 erkek balığı da bir şekilde elden çıkarırım diye umuyorum.
 
 
Şimdi sorularım şu yönde;
 
1- Dişi erkek oranı için görüşleriniz nelerdir? 3 erkekli koloni kurmak istediğimde ne tür sıkıntılar yaşayabilirim? 3 erkek olduğunda biraz bile risk altına gireceksem ilk kararım olan 2 erkekten vazgeçmeyeceğim.
 
2- Yemleme konusunda fikir, görüş ve önerileriniz nelerdir? Eklemem yada çıkartmam gereken bir yem var mıdır? Tüm yemleri nerdeyse her gün veriyorum bir sakıncası olur mu? Bazı hobici arkadaşlar Veggie FX, NLS Thera+A gibi yemleri haftada bir veriyor. Bence bu kadar kaliteli yemleri günde bir kerede olsa vermenin faydası olacaktır. Kutularında günde 2 kere verebilirsiniz yazıyor.
 
3- Sürekli balıklarım birbirlerine titriyor. Her 2-3dk lık izlememde mutlaka en az 1 balığım diğerine titriyor. Bu yaşta kur yapma eğiliminde olacaklarını sanmıyorum. Amaçları nedir bu arkadaşların acaba? :)
 
4- Engelli olan balık ileride bir sorun çıkarır mı? (Üreme yada hiyeraşik sorunlar vb.)
 
 
Yorumlarını esirgemeyen herkese şimdiden teşekkür ederim. Herkese sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 23:10
Galiba herşeyi kusursuz yapmışım kimse fikir bile beyan edemiyor :) Beslenen tür yeni keşfedilen İlangi olunca kimse deneyimi olmadığı için paylaşımda yapamadı tabi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERMAN BASIMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 267
ERMAN BASIMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 23:27
Gizer yeni kurulumunuz hayırlı olsun diye ilk mesajı yazan olayım :) Gerçekten güzel bir kurulum olmuş. 2E 10D bu akvaryum için idealdir bence. Bu boydayken çok fazla tablet ve palet yem kullanmamanızı tavsiye ederim. Daha çok pul yemler tercih edin. Sık ama az yemleme yapmak en doğrusu. Buffer gibi kimyasalları kullanmayın. Şanslıyız ki İstanbul'daki çeşme suyu zaten sert, ayrıca kum ve kayalar PH değerini arttırır. Buffer eklemekle devamlı PH değerini değiştirirsiniz ve bu da sıkıntı yaratır. Engelli balığın bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum yemlenmesinde problem yoksa, ama gelişimi nasıl olur bilemem? Titremeler her zaman olur, bu balığın doğasında var. Sadece üreme ve kurlaşma için değil, cinsiyetini belli etmek, üstünlüğü kabul etmek veya göstermek için de troplar bu dansı yapar :) Birkaç fotoğrafta sanki Nkonde Bright gördüm, üst yüzgeci sarı olan balıklarınız Nkonde olabilir bir araştırın isterseniz, belki de fotoğraf aldatıyordur beni. Umarım sorularınıza cevap verebildim. Sağlıklı hobiler :))
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 00:18
[QUOTE=ERMAN BASIM] Gizer yeni kurulumunuz hayırlı olsun diye ilk mesajı yazan olayım :) Gerçekten güzel bir kurulum olmuş. 2E 10D bu akvaryum için idealdir bence. Bu boydayken çok fazla tablet ve palet yem kullanmamanızı tavsiye ederim. Daha çok pul yemler tercih edin. Sık ama az yemleme yapmak en doğrusu. Buffer gibi kimyasalları kullanmayın. Şanslıyız ki İstanbul'daki çeşme suyu zaten sert, ayrıca kum ve kayalar PH değerini arttırır. Buffer eklemekle devamlı PH değerini değiştirirsiniz ve bu da sıkıntı yaratır. Engelli balığın bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum yemlenmesinde problem yoksa, ama gelişimi nasıl olur bilemem? Titremeler her zaman olur, bu balığın doğasında var. Sadece üreme ve kurlaşma için değil, cinsiyetini belli etmek, üstünlüğü kabul etmek veya göstermek için de troplar bu dansı yapar :) Birkaç fotoğrafta sanki Nkonde Bright gördüm, üst yüzgeci sarı olan balıklarınız Nkonde olabilir bir araştırın isterseniz, belki de fotoğraf aldatıyordur beni. Umarım sorularınıza cevap verebildim. Sağlıklı hobiler :))
 
[/QUOTE]
 
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. PH şu anda 9,3 e sabitlenmiş durumda. Elimde PH metre olduğu için sürekli ölçüm yapabiliyorum. Çeşme suyumdan 7,7 ph lı su geliyor bende 1 kovaya yarım çay kaşığından biraz az buffer koyduğumda 9,3ph ı elde edebiliyorum.
 
Balıklar daha genç oldukları için tam formlarına kavuşamadılar. Az önce balıkları incelediğimde bu balık kesin duboisi maswa dediğim bir balık gördüm. Bir süre takip ettim balığı ilangiye dönüştü resmen. Nkonde Bright a benzeyende var ama balıkları aldığım arkadaş bu türlerin hiçbirini beslemiyordu. Kriza, bemba ve ilangi dışında anaçları yoktu. Sanırım tam formlarını almaları için biraz daha büyümeleri lazım :)
 
Engelli balık sanki kendini biraz koloniden dışlamış gibi. Diğerlerinden geri planda kaldığını görüyorum. Suyun üstündeki yemi almak yerine düşen parçaları toplamayı tercih ediyor ve elma salyangozum ile arkadaşlık yapıyor. Hayırlısı ne diyeyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kemal ERTENÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 635
Kemal ERTENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 12:42
      Gizer bey; Kurulumunuz ve balıklarınız hayırlı olsun.Balıklarınız daha küçük.İlanginin rengi ancak yaşı doldurduktan sonra konuşlanır.Balıklarınız daha küçük ama resimleriniz çok net.Balıklar tam ilangi görünümünü veremesede adamın içini bu güzel resimler okşuyor.Bu canlılara önce Maşaallah derim sonra size Sabır derim başka bir şey demem.Birde bakım çok önemli sakın bakımını aksatma tekrar hayırlı olsun.Sevgiler selamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 19:28
[QUOTE=Kemal ERTEN]      Gizer bey; Kurulumunuz ve balıklarınız hayırlı olsun.Balıklarınız daha küçük.İlanginin rengi ancak yaşı doldurduktan sonra konuşlanır.Balıklarınız daha küçük ama resimleriniz çok net.Balıklar tam ilangi görünümünü veremesede adamın içini bu güzel resimler okşuyor.Bu canlılara önce Maşaallah derim sonra size Sabır derim başka bir şey demem.Birde bakım çok önemli sakın bakımını aksatma tekrar hayırlı olsun.Sevgiler selamlar...[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim üstadım güzel yorumların için :) Su değerlerini 3 günde 1 test ediyorum. En ufak bir sorunda müdahale edecek tüm ekipmanlarım hazır. Bugün %10 kadar su değişimi yapmayı düşünüyorum. 2 haftayı geçiyor hiç müdahale etmemiştim ona rağmen 0-10ppm arasıydı nitrat ben yine de tazeleyeyim suyu. Tekrar teşekkür ediyorum sağlıklı keyifli hobiler diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 23:39
Yemleme zamanı bütün balıklarım bir araya gelip sabırsızlıkla yemin suya atılmasını bekliyorlar. Fakat pul yem gibi suyu iyice emmeden dibe batmayan yüzeyde duran yemlere karşı çok temkinli yaklaşıyorlar. Arada 3-5 tanesi cesaret edip yüzeydeki yeme hamle yapıyor oluşan dalgalanmadan ötürü diğer yemler batmaya başlıyor. Acaba bu durum zamanla alışıp atlatabilecekleri bir şey midir? Balıkları yetişkin boyutuna gelmiş olan Tropheus sahipleri yemleme yaparken nerdeyse elden yedirebilecek durumda mıdır? F0 damızlık balıkları olanlar bile rahatlıkla yüzeyden besleme yapabiliyor kaldı ki doğal ortamlarında biri gelip onları yemlemiyor :)
 
İşin özeti; Büyüdükçe yüzeydeki yeme karşı çekinceleri de son bulacak mıdır? Yoksa benim almam gereken önlemler var mı? Örneğin aydınlatmayı azaltmam yada yüzey dalgalandırmasını arttırıp yemlerin çökmeye başlamasını hızlandırıp balıkları yüzeydeki yemlere yakın tutmak gibi.
 
Konu hakkında aydınlanmam için vereceğiniz cevaplara ihtiyacım var lütfen yorumları esirgemeyin.
 
Teşekkür ederim, keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 00:35
Arkadaşlar bilgisi olan yardımcı olabilecek kimse yok mu?
 
Kusura bakmayın milyarlık bir türe veya 2 metreden büyük bir akvaryuma sahip değilim. Geçen sene açtığım 220x65x65 konusuna hala yorum geliyor ne oldu akvaryum son durum nedir diye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seyyaHHÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 301
seyyaHHÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2013 14:44

Üstad öncelikle kurulumun hayırlı olsun canlılarınız şimdiden biz burdayız diyor ve inanıyorumki zamanla dahada güzel olacaklar.  belki bana yorum yapmak düşmez ama yinede kendi akvaryumumdan gözlemlediğim kadarıyla pul yemlerin balıklarınız tarafından tüketilmesi konusu odadaki haraketle igili benim balıklarım çok hareketli bir ortamda büyüdü kuaför dükkanı ve halende öyle ve bir çekinceleri yok yemi attığım andan itibaren savaş başlıyor.

 
Ben akvaryumlarımda ışık kullanmam günün belli bir saatinde çok loş bir şekilde bir saat kadar gün ışığı alır inanıyorumki balıklar ihtiyacı olan vitamini o ışıktan sağlıyorlar. 
seyyaHH2013-09-11 14:48:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borderÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 44
borderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2013 22:14
[QUOTE=gizercoskun] Yemleme zamanı bütün balıklarım bir araya gelip sabırsızlıkla yemin suya atılmasını bekliyorlar. Fakat pul yem gibi suyu iyice emmeden dibe batmayan yüzeyde duran yemlere karşı çok temkinli yaklaşıyorlar. Arada 3-5 tanesi cesaret edip yüzeydeki yeme hamle yapıyor oluşan dalgalanmadan ötürü diğer yemler batmaya başlıyor. Acaba bu durum zamanla alışıp atlatabilecekleri bir şey midir? Balıkları yetişkin boyutuna gelmiş olan Tropheus sahipleri yemleme yaparken nerdeyse elden yedirebilecek durumda mıdır? F0 damızlık balıkları olanlar bile rahatlıkla yüzeyden besleme yapabiliyor kaldı ki doğal ortamlarında biri gelip onları yemlemiyor :)
 
İşin özeti; Büyüdükçe yüzeydeki yeme karşı çekinceleri de son bulacak mıdır? Yoksa benim almam gereken önlemler var mı? Örneğin aydınlatmayı azaltmam yada yüzey dalgalandırmasını arttırıp yemlerin çökmeye başlamasını hızlandırıp balıkları yüzeydeki yemlere yakın tutmak gibi.
 
Konu hakkında aydınlanmam için vereceğiniz cevaplara ihtiyacım var lütfen yorumları esirgemeyin.
 
Teşekkür ederim, keyifli hobiler.
[/QUOTE]

Merhaba,
Öncelikle akvaryumunuz ve balıklarınıza kocaman bir maşallah diyorum.Gerçekten çok güzel canlılar ve akvaryumunuzda resimlerinizden harika görünüyor.
Bende 3 - 3,5cm.lik 26 adet yavru var.Benim yavrularımda da aynı sorun vardı.Nedense yüzeydeki yemlere hamle yapamıyorlardı.Ancak suya batıp yem akvaryumun ortalarına geldiğinde yeme saldırıyorlardı.Günde 5 öğün yemleme yapıyorum.Son 2 öğünü vermeyip akşam son yemlemeyi cama yapışan tablet yemleri akvaryumun orta kısmından üst tarafına doğru yapıştırıp bekledim.Yeme önce yaklaşmadılar.Yem ufalanmaya başlayınca ortalara doğru çıkıp yeme saldırıyorlardı.Gittikçe cesaretleri artmaya başlayıp yukarılara çıkmaya başladılar.Şimdi daha rahatlar.Cesaretleri yerine geldi.ÇOk fazla bilgim yok.Bu hobi de yeni sayılırım.Daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlarımız mutlaka fikir vereceklerdir ama sizde deneyebilirsiniz.Tablet yemi biraz üstlere yapıştırıp bekleyin.

Güzel resimlerinizi de bekliyoruz ayrıca :)

Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 13:47
[QUOTE=seyyaHH]

Üstad öncelikle kurulumun hayırlı olsun canlılarınız şimdiden biz burdayız diyor ve inanıyorumki zamanla dahada güzel olacaklar.  belki bana yorum yapmak düşmez ama yinede kendi akvaryumumdan gözlemlediğim kadarıyla pul yemlerin balıklarınız tarafından tüketilmesi konusu odadaki haraketle igili benim balıklarım çok hareketli bir ortamda büyüdü kuaför dükkanı ve halende öyle ve bir çekinceleri yok yemi attığım andan itibaren savaş başlıyor.

 
Ben akvaryumlarımda ışık kullanmam günün belli bir saatinde çok loş bir şekilde bir saat kadar gün ışığı alır inanıyorumki balıklar ihtiyacı olan vitamini o ışıktan sağlıyorlar. 
[/QUOTE]

Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için. Biraz daha aktifler şu anda suyun yüzeyine karşı sanırım yavru oldukları için biraz çekiniyorlardı sanırım zamanla düzelecek bu durum. 4-5 gibi akşam güneşini alıyor 6 gibide aydınlatma sırasıyla yanıyor şu anda. Gayet keyifli ve mutlu olduklarını düşünüyorum :) Tekrar teşekkürler keyifli hobiler.

[QUOTE=border][QUOTE=gizercoskun] Yemleme zamanı bütün balıklarım bir araya gelip sabırsızlıkla yemin suya atılmasını bekliyorlar. Fakat pul yem gibi suyu iyice emmeden dibe batmayan yüzeyde duran yemlere karşı çok temkinli yaklaşıyorlar. Arada 3-5 tanesi cesaret edip yüzeydeki yeme hamle yapıyor oluşan dalgalanmadan ötürü diğer yemler batmaya başlıyor. Acaba bu durum zamanla alışıp atlatabilecekleri bir şey midir? Balıkları yetişkin boyutuna gelmiş olan Tropheus sahipleri yemleme yaparken nerdeyse elden yedirebilecek durumda mıdır? F0 damızlık balıkları olanlar bile rahatlıkla yüzeyden besleme yapabiliyor kaldı ki doğal ortamlarında biri gelip onları yemlemiyor :)
 
İşin özeti; Büyüdükçe yüzeydeki yeme karşı çekinceleri de son bulacak mıdır? Yoksa benim almam gereken önlemler var mı? Örneğin aydınlatmayı azaltmam yada yüzey dalgalandırmasını arttırıp yemlerin çökmeye başlamasını hızlandırıp balıkları yüzeydeki yemlere yakın tutmak gibi.
 
Konu hakkında aydınlanmam için vereceğiniz cevaplara ihtiyacım var lütfen yorumları esirgemeyin.
 
Teşekkür ederim, keyifli hobiler.
[/QUOTE]

Merhaba,
Öncelikle akvaryumunuz ve balıklarınıza kocaman bir maşallah diyorum.Gerçekten çok güzel canlılar ve akvaryumunuzda resimlerinizden harika görünüyor.
Bende 3 - 3,5cm.lik 26 adet yavru var.Benim yavrularımda da aynı sorun vardı.Nedense yüzeydeki yemlere hamle yapamıyorlardı.Ancak suya batıp yem akvaryumun ortalarına geldiğinde yeme saldırıyorlardı.Günde 5 öğün yemleme yapıyorum.Son 2 öğünü vermeyip akşam son yemlemeyi cama yapışan tablet yemleri akvaryumun orta kısmından üst tarafına doğru yapıştırıp bekledim.Yeme önce yaklaşmadılar.Yem ufalanmaya başlayınca ortalara doğru çıkıp yeme saldırıyorlardı.Gittikçe cesaretleri artmaya başlayıp yukarılara çıkmaya başladılar.Şimdi daha rahatlar.Cesaretleri yerine geldi.ÇOk fazla bilgim yok.Bu hobi de yeni sayılırım.Daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlarımız mutlaka fikir vereceklerdir ama sizde deneyebilirsiniz.Tablet yemi biraz üstlere yapıştırıp bekleyin.

Güzel resimlerinizi de bekliyoruz ayrıca :)

Kolay gelsin.
[/QUOTE]

Çok sağolun yorumlarınız için. Bende bir süredir pul yemi suya batırıp, tablet yemide biraz yukarıya yapıştırıyorum. Büyük ölçüde çekingenlikleri gitti çok şükür. Ben yokken suyun üstünde atlayıp sıçrıyorlar ama ben akvaryumun yanında beklerken suyun üstündeki yemleri almak yerine biraz aşağıya gelmesini bekliyorlar. Sanırım zamanla düzelecek bir durum bu öyle umud ediyorum :) Yeni fotoları yakın zamanda paylaşacağım. Teşekkürler sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir