2 Yıllık Japon Balığım Yaz Gelince Renk Değiştirdi


alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2018 16:47
Akvaryumumda yaz gelince rengi değişen iki balığım var. Biri simsiyah bir teleskop iken soluk bir sarı rengine donuştu diğeri ise yüzgeçlerinin ve kuyruğunun uçlarında siyah şeritler vardı çok güzel duruyordu elle alıp boyanmış yelpaze gibi siyah-turuncu bir kuyruğu vardı. Onun da siyah yerleri şeffaf oldu. Nasıl yerine getirebilirim bu güzel balığın rengini.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Brk78Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2017
İl: Izmir
Mesaj: 745
Brk78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2018 17:09
Aynı durum bende de var. Çok güzel rengi olan balığımın rengi gitti. Balığın doğasında var sanırım bu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PETDÜNYAMÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2018
İl: Ankara
Mesaj: 365
PETDÜNYAMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2018 22:07
Benim de bir japon balığım turuncuydu sapsarı oldu 😅

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nvrkcyÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2018
İl: Erzurum
Mesaj: 311
nvrkcyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2018 23:55
bir zamanlar jaon beslerken benimde basıma gelmişti su degerleri bozulunca ortaya cıkmıstı bende gidip bir hava motoru aldım ve ek olarak sera pond color sticks kullandım renk yemi olarak geçiyor yemin faydasını çok gördüm tavisıye ederim işinize yarayacagını dusunuorum

bir zamanlar japon beslerken benimde basıma gelmişti su degerleri bozulunca ortaya cıkmıstı bende gidip bir hava motoru aldım ve ek olarak sera pond color sticks kullandım renk yemi olarak geçiyor yemin faydasını çok gördüm tavisıye ederim işinize yarayacagını dusunuorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2018 00:58
Japon balıklarında renk değişimi (siyahtan turuncuya veya beyaza ve turuncudan beyaza) doğaldır. Çünkü japon balıklarının doğal rengi turuncu ve beyazdır. Zamanında simsiyah aldığım orandam yavaş yavaş turuncuya dönmeye başladığında burada ve yabancı forumlarda bakmadığım başlık, YouTube'da konuyla ilgili izlemediğim video ve okumadığım makale kalmadı. Ama maalesef "siyah rengi" olduğu gibi korumayı vaadeden hiçbir yöntem nedense göremedim. Yalnızca bir üniversitede yapılan araştırmada mavi ve siyah fon kullanımının, yavruların siyah renk pigmentlerinde (melanin) ufak bir artışa neden olduğunu okumuştum. Bunun dışında kuvvetli bir ışığın ve yansıtıcı özelliğinden dolayı beyaz renkli bir taban malzemesinin de yardımcı olacağı kanaatindeyim.

Uzak Doğulu üreticilerin oranda ve ranchularını uzun süre boyunca siyah tutabilmesinin sırrının devamlı olarak güneş gören yosunlu üretim havuzlarının muhtevası (yeşil su) olduğunu düşünüyorum. Çünkü iklimlerinden dolayı kış kaygısı yaşamıyorlar, sularını dört mevsim boyunca açık alanda bırakabiliyor ve bu sayede güneşin suda bir mikro fauna yaratmasına sebep oluyor olabilirler. UV ışınlarının da bir etkisi olabilir. Bunlar sadece tahmin tabii ancak kesinlikle güneşle bir ilgisi olduğunu düşünüyorum.

Siyah rengi bir kenara bırakırsak diğerleri tamamen diyetle ilgili. Yani doğru beslenmeyle istediğiniz sonucu kolayca alabilirsiniz. Şu an piyasada satılan birçok yem farklı türde karotenoid (renklendirici) maddeler içeriyor. Bunlardan en önemlileri spirulina ve astaksantin.

Spirulina bir yosun. Balıkların sarı ve turuncu renklerinin canlılığının korunmasında önemli. Piyasadaki bütün japon balığı yemlerinde bulunan önemli bir ek gıda. Ayrıca tablet halinde de satılıyor.

Astaksantin ise bir biber türünden elde edilen ve balıklarda özellikle kırmızı renk gelişimi elde etmek amacıyla kullanılan bir madde. Piyasadaki yemlerin hepsinde değil ama birkaçında rastlayabilirsiniz. Hikari Lionhead, New Life Spectrum UltraRed ilk aklıma gelenler. Papağan balığı yemlerinde de yoğun olarak kullanılıyor. Astaksantin ayrıca toz halinde de satılıyor. 1-1,5 senedir Hikari Lionhead'i yemlerimin arasından eksik etmiyorum. Turuncu rengin doygunlaşmasında ve turuncudan kırmızıya doğru hafif bir koyu turunculuk elde etme konusunda başarılı olduğunu söyleyebilirim. Saki Hikari Fancy Goldfish serisini de denemeyi düşünüyorum.

Sonuç olarak siyah rengi koruma konusunda benim bildiğim kadarıyla ülkemiz şartları düşünüldüğünde yapabileceğiniz çok az şey var. Ve maalesef bu önlemlerin kalıcı sonuçlar vermeyeceği konusunda sizi temin ederim. Dediğim gibi, turuncuları kırmızıya döndürme veya en iyisi var olan renklerin canlılığını koruma konusunda en başta balıkları sağlıklı tutmak ve bilinçli bir diyet yeterli olur. Siyahların yavaş yavaş yok olmasını izlemek keyifli bile olabiliyor. Çünkü bazen küçük sürprizler yapabiliyorlar[:)][EDIT]kaizerdar,2018-09-23 01:01:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir