Acemi Ve Istekli Bir Beta Sahibinin Soruları


Navy34Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 80
Navy34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 00:48
Arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katılmış bulunmaktayım. Daha bu gün yaklaşık 12lt lik bir akvaryum ve bir tane de beta ile beraber mavi karides ve elma salyangozları aldım. Fakat dip kısmını kum yerine minik çakıllardan yaptım ve yalnızca ismini bilmediğim tek bir bitki var. Öncelikle sorularım şunlar
1. Yarın zemin kısmını siyah hagen ya da sizin tavsiye edeceğiniz başka bir kum ile değiştirmek istiyorum ama bu betayı strese sokarmı ? Ya da illa ki kum kullanmak gerekli mi ?
2. Ve en önemli sorunum ise ışıklandırma. Normal bir led ampül ile masa lambası kullanmayı düşünüyorum ama kaç W olmalı ya da sizlerin tavsiyesi nedir. Kimileri beta akvaryumları için gereksiz olduğunu hatta moss, mercimek, elodea vs gibi arsız bitkiler için zararlı olduğunu da söylüyorlar. Zaten akvaryum salonda ve gün ışığı alabilen bir konumda. Işık kullansam bile kaç W olmalı ve ne kadar süre yakmalıyım ?
NOT: Mesela bu ürün yeterli olur mu ? https://ty.gl/5vdw18k8m3
3. Ve son sorum ise bitki olarak yalnızca moss ve su mercimeği kullanmak istiyorum. Bu bitkiler gibi kolay bakımı olan tavsiyeleriniz varsa açığım.
Şimdiden yardımcı olan herkese çok çok teşekkür ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236254/250820220059331.jpg[/IMG][EDIT]Navy34,2022-08-25 02:00:52[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 03:04
Kum kullanmanız daha iyi olacaktır. Doğal, boyasız bir bitki kumu alın. Değişim sırasında beta illaki strese girecektir. Elinizden geldiğince stressiz yapın bu işlemi.
Bitkiye ışık zorunludur, ne zararı olsun? Işık edinmeye çalışın.
Bitki olarak 1 adet anubias, birkaç dal kolay bitki, Moss ve su üstü bitkisi yeterlidir. Betalar anubiasları sever.
Düzenli su değişimi ve kaliteli yemi unutmayın

Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Navy34Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 80
Navy34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 03:28
Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Şu an akvaryumda sadece 1 kök elodea bulunmakta. Kum ve aydınlatma olarak tavsiyeleriniz nedir ?
Belirttiğim gibi tank 10-12lt civarında, kaç w yeterli olur ? Masa lambasını dışdan cama vursam yeterli olurmu ?
Ekstra Olarak: Tankı yeni kum ile tekrar doldururken su değişimini komple mi yapayım ? Yoksa aynı suyu tekrar mı kullanayım ? Yani açıkçası sizin de belirttiğiniz gibi bu işlemi nasıl daha az stresli bir hale getirebiliriz ?[EDIT]Navy34,2022-08-25 04:27:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokKurtÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2018
İl: Antalya
Mesaj: 360
GokKurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 09:40
Önerim; akvaryumun içindeki suyun olabildiği kadarı ile balığı başka bir kaba alıp geriye kalan işlemleri balık dışarıda iken yapmanızdır. daha sonra hazırladığınız akvaryuma ayırdığınız su ile birlikte balığı koyarsanız hem adaptasyon hem de bakteri kolonisi olabildiğine az zarar görür. Bu işlemler en başında yapılması gereken şeyler ama geriye dönüş yok malum. En iyisi zemine doğal bir kum, başlangıç tür ve mümkünse moss ve nispeten iri yapraklı bitki (anubias, wendtti green vs.) ve aydınlatma. Masa lambası gayet uygundur bu iş için, akvaryumun üstünden bakacak şekilde konumlandırırsanız ve günde 3-4 saat kadar çalıştırsanız bile ilk etapta isteklerinizi karşılar düşüncesindeyim.

Ekleme, dinlenmiş veya hazır su ile az ve sık su değişimi yapmak şu aşamada en uygun çözümdür. ilerleyen günlerde maddi duruma göre filtrasyon seçeneklerini değerlendirirsiniz.

Beğenenler: [T]236254,Navy34[/T]
Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakanYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2465
HakanYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 10:18
Merhaba, keşke karidesleri almadan önce bu sitede veya internette genel aramadan araştırma yapsaydınız. Karides ile betta aynı akvaryumda bakılmaz. Karideslerin ömrü 1 yıl civarındadır, yavruları olmazsa öldükçe yenilerini almanız gerekecek. Oysa ki yavrular bettaya yem olmazsa (ki kesin olur) üreyerek güzel bir düzen kurarlardı. Özetle karidesleri ayrı bir akvaryumda bakmanızı tavsiye ederim. Filtre de olmalı, sık su değişimi yapacak olsanız da sıcak yaz günlerinde sudaki oksijen seviyesi düşeceğinden, su yüzeyini hareketlendirecek fakat akıntısı ile bettayı yormayacak mini filtrelerden alabilirsiniz. Akvaryum suyunu değiştirirken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var, haftada bir kez, 4’te 1 oranında değiştireceğiniz suyun daha önceden oda sıcaklığında bekletilmiş olması gerekir. Çok soğuk su koyarsanız, hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. [U]Kış aylarında ise mutlaka bir ısıtıcı bulunmalı akvaryumda. Sabit tutması gereken sıcaklığı [B]24-28 [/B]derece arasında ayarlayabilirsiniz. Isı ölçer (derece) olması da faydalı olur, ısıtıcının doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için.[/U]
Sorularınıza gelince:
1. Siyah zemin bettayı strese sokmaz, bettalar karanlık ortamları sever (örneğin : black water akvaryumları). Koyacağınız kum, çakıl veya dekor boyasız olsun. Kum illa olmak zorunda değil, faydalı bakterilerin tutunması açısından faydalıdır. Ayrıca bitkileri kuma dikebilirsiniz.
2. Işıklandırma da illa olmak zorunda değil, fakat bitkiler için faydalıdır, fotosentez yapmalarını sağlar ki bu da suya oksijen vermeleri demek. Ayrıca ışık aldıkça bitkiler sudaki nitratı tüketirler. Nitrat yem artıkları ve balık dışkısından oluşur. Nitratın fazlası balıklar için zararlıdır (ölümcüldür). Arsız bitki dedikleriniz uzarsa veya çoğalırsa budar veya akvaryumdan çıkararak azaltılabilecek bitkilerdir. Ben betta akvarumumda sadece elodea bitkisi bulunduruyorum. Bettalar yorulunca bitkilere yaslanarak dinlenirler. Kullanacağınız led ampülün kaç watt olacağı ne kadar süre açık kalacağı ile de orantılıdır. Elektrik tasarrufu da akılda tutulması gereken bir husus. Orta seviye bir ampül alabilirsiniz, bakımı kolay bitkiler için yeterli olur, anubias gibi bitkiler için daha güçlü olmalıdır. Sadece elodea ve su mercimeği olacaksa düşük güçte bir ampül yeterli olur. Moss için daha fazla ışık gereksinimi olduğunu sanıyorum. Araştırabilirsiniz. Linkteki ürün yeterli olur kanaatimce.
3. Elodea, tilki kuyruğu, lepistes otu ve saz bitkileri olabilir.[EDIT]hakanyildiz06,2022-08-25 10:42:25[/EDIT]

Beğenenler: [T]236254,Navy34[/T][T]120008,TTuna[/T]
Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Navy34Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 80
Navy34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 10:25
@GokKurt çok çok teşekkür ederim değerli bilgilerinizi benimle paylaştığınız için. Işık olarakbeta tankları için litre×0.3w hesabı yapılıyormuş. Yani ortalama 3-4W lık led bir ampul yeterli olurmu ?
Kum olarak hagen düşünmüştüm fakat fiyatları biraz uçuk geldi. Kum seçimim nasıl olmalı ? Sizin tavsiye edeceğiniz bir marka vs varmı ? Yoksa petshop lar dan alacağımız boyasız ve temizlenmiş kumlar da işimizi görürmü ?

@hakanyildiz06 Tavsiyeleriniz için çok çok teşekkür ederim. Karides için başka bir nano akvaryum kurmayı düşünüyorum ama şu anlık beta ile iyi geçiniyorlar diyebilirim [:)]
Bunun dışında alacağım kumun markası vs çok önemlimi ? Yoksa boyasız her kum işimi görür mü ? Mesela aklımda tabana 1-2cm lav kırığı ve üstünede 2cm hagen atmak var ama böylede çok tuzlu oluyor maalesef

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakanYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2465
HakanYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 11:22
Ben mağazaya giderek 10 kg reeflowers marka siyah kum satın almıştım, internetten de gönderim yapıyorlar. Farklı siteleri araştırarak en uygun veren yerden alabilirsiniz. Markası önemli değil, dolap uygulamasında çok daha uyguna kum satan biri var, ondan da 25 kg siyah kum almıştım. Kum geldiğinde çok kez yıkamak gerekiyor, her yıkamada çok kir bırakıyor. En az 5-6 kez yıkadıktan sonra bir süzgece koyup çeşme suyuna tutarsanız iyi olur. Akvaryuma balık yokken kum ekleyin, bulanan suyun durulması için beklemeniz ve bu süreçte filtre çalıştırmanız gerekir. Filtre süngerini ertesi gün yıkayabilirsiniz. Lav kırığını da çok uyguna verenler var, siyah kum altında kullanabilirsiniz.

[URL]https://www.alsancakpetshop.com/magaza/akvaryum-ve-balik-ekipmanlari/akvaryum-dekor-malzemeleri/reeflowers-iceland-black-sand-10-kg-1-2-mm-hagen-kum-10-kg/[/URL]

[URL]https://www.hepsiburada.com/bio-aquatic-ekodoga-pomza-tasi-10-kg-5-10-mm-lav-kirigi-pomza-tasi-kirmizi-pomza-volkanik-tuf-akvaryum-tasi-p-HBV00000R0AWN[/URL][EDIT]hakanyildiz06,2022-08-25 11:23:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf94Çevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 79
Yusuf94Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 11:58
Elma salyangoz bitkileri yiyor diye biliyorum. Bu sebeple elma salyangozdan veya bitkilerden vazgeçmeniz gerekecektir. Beta akvaryumu bitkili olması daha iyi oluyor. Bu sebeple elma salyangozundan vazgeçmeniz gerekebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 12:02
İbrahim beye katılıyorum. Kovaya alın balığı, olabildiğince suyu da yanında koyun. Tank boşalınca içini dökün. Bence dere kumu alın, bolca yıkayın. En az 3 parmak kalınlıkta yerleştirin. Anubias pahalıdır biraz ama uzun ömürlüdür. Wendtii daha ucuzdur. Birkaç tane de alabilirsiniz. Hoşunuza gidecek şekilde bitkilerle donatın tankı. Forumda Low Tech diye satılanlardan alabilirsiniz. Hem daha ucuza gelir. Aydınlatma verdiğiniz link uygun görünüyor ancak marka hakkında bilgim yok. Wolfmar önerebilirim marka olarak.

Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]
+1: [T]236254,Navy34[/T][T]209881,GokKurt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Navy34Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 80
Navy34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 13:36
@whoami @hakanyildiz06 @Yusuf94 Değerli bilgi ve birikimlerinizi aktardığınız için çok çok teşekkür ederim.
Lav Kırığı ve siyah kum oranının 2:1 şeklinde yapacağım (2 kilo reeflowers iceland black ve 1 kilo ince kırım lav kırığı şeklinde)
https://www.alsancakpetshop.com/magaza/bitki/bitki-kumlari-ve-gubreleri-bitki/lav-kirigi-1-kg-ince-kirim-bitkili-akvaryum-icin-ideal/ bu ürün beta akvaryumum için uygunmudur ?
Hatta en üstüne de her biri 3-5 cm civarı olan doğal taşlardan eklemeyi düşünüyorum.[EDIT]Navy34,2022-08-25 13:45:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 13:37
[QUOTE=Navy34]@whoami @hakanyildiz06 @Yusuf94 Değerli bilgi ve birikimlerinizi aktardığınız için çok çok teşekkür ederim.
Lav Kırığı ve siyah kum oranının 2:1 şeklinde yapacağım (2 kilo reeflowers iceland black ve 1 kilo ince kırım lav kırığı şeklinde)
https://www.alsancakpetshop.com/magaza/bitki/bitki-kumlari-ve-gubreleri-bitki/lav-kirigi-1-kg-ince-kirim-bitkili-akvaryum-icin-ideal/ bu ürün beta akvaryumum için uygunmudur ?[/QUOTE]

Lav kırığı almayın bence, 2 çeşit kum hiç almayın. Özel bir işlevleri yok ki. Karışır gider. Tek bir bitki kumu alın geçin.

Beğenenler: [T]236254,Navy34[/T]
Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]
+1: [T]209881,GokKurt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokKurtÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2018
İl: Antalya
Mesaj: 360
GokKurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 13:44
[QUOTE=Navy34]@GokKurt çok çok teşekkür ederim değerli bilgilerinizi benimle paylaştığınız için. Işık olarakbeta tankları için litre×0.3w hesabı yapılıyormuş. Yani ortalama 3-4W lık led bir ampul yeterli olurmu ?
Kum olarak hagen düşünmüştüm fakat fiyatları biraz uçuk geldi. Kum seçimim nasıl olmalı ? Sizin tavsiye edeceğiniz bir marka vs varmı ? Yoksa petshop lar dan alacağımız boyasız ve temizlenmiş kumlar da işimizi görürmü ?

@hakanyildiz06 Tavsiyeleriniz için çok çok teşekkür ederim. Karides için başka bir nano akvaryum kurmayı düşünüyorum ama şu anlık beta ile iyi geçiniyorlar diyebilirim [:)]
Bunun dışında alacağım kumun markası vs çok önemlimi ? Yoksa boyasız her kum işimi görür mü ? Mesela aklımda tabana 1-2cm lav kırığı ve üstünede 2cm hagen atmak var ama böylede çok tuzlu oluyor maalesef[/QUOTE]
Kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylüyorum (doğru olduğu iddiasında değilim);
Maliyet olarak en uygun olacak şekilde;
Betta için siyah kum yada dere kumu, karidesler için moss (yavrulara saklanma alanı da sağlar), wendtii green yada brown, eledoa, tilki kuyruğu gibi bitkilerin hepsi yada bir kaçından nispeten sık olacak şekilde keyfinize göre tasarım yapıp, masa lambasına da yüksek watt değerli soğuk beyaz bir led ampul takarsanız kısa vadede az maliyetle sürdürülebilir bir akvaryumunuz olmuş olur.
Forum ilanlar kısmındaki satış yapan hobici arkadaşlar ile iletişime geçerseniz 3 liralık ürün alsanız dahi eminim size 5 liralık ürün gönderir hem de bitkiler konusunda size en sağlıklı bilgiyi verirler. Salyangoz olarak da naçizane benim önerim asla elma salyangozu olmaz. Adi salyangozu tercih ederim. Akvaryumunuzun çok büyük olmadığını da hesaba katınca kum, bitki maliyeti size çok külfet olacak rakamlara çıkacağını sanmıyorum.

Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]
+1: [T]236254,Navy34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Navy34Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 80
Navy34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 13:46
[QUOTE=whoami]

Lav kırığı almayın bence, 2 çeşit kum hiç almayın. Özel bir işlevleri yok ki. Karışır gider. Tek bir bitki kumu alın geçin.[/QUOTE]
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Maliyet açısından da işime gelir aslında [:)))] https://www.alsancakpetshop.com/magaza/akvaryum-ve-balik-ekipmanlari/akvaryum-dekor-malzemeleri/reeflowers-iceland-black-sand-10-kg-1-2-mm-hagen-kum-10-kg/?attribute_kilogram=1 Bu üründen 2kg alacağım 30x20 lik 12 litre tanka yetermi acaba ?

[QUOTE=GokKurt]
Kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylüyorum (doğru olduğu iddiasında değilim);
Maliyet olarak en uygun olacak şekilde;
Betta için siyah kum yada dere kumu, karidesler için moss (yavrulara saklanma alanı da sağlar), wendtii green yada brown, eledoa, tilki kuyruğu gibi bitkilerin hepsi yada bir kaçından nispeten sık olacak şekilde keyfinize göre tasarım yapıp, masa lambasına da yüksek watt değerli soğuk beyaz bir led ampul takarsanız kısa vadede az maliyetle sürdürülebilir bir akvaryumunuz olmuş olur.
Forum ilanlar kısmındaki satış yapan hobici arkadaşlar ile iletişime geçerseniz 3 liralık ürün alsanız dahi eminim size 5 liralık ürün gönderir hem de bitkiler konusunda size en sağlıklı bilgiyi verirler. Salyangoz olarak da naçizane benim önerim asla elma salyangozu olmaz. Adi salyangozu tercih ederim. Akvaryumunuzun çok büyük olmadığını da hesaba katınca kum, bitki maliyeti size çok külfet olacak rakamlara çıkacağını sanmıyorum. [/QUOTE]

O zaman lav kırığına hiç gerek yok gibi duruyor. Vitasand ya da Reeflower marka siyah bitki kumu işimi çözer değil mi ? 12lt lik 30x20 tanka 2kg yeter mi acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakanYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2465
HakanYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2022 13:56
Kumu alırken miktarı çok tutarsanız iyi olur, örneğin az gelirse tekrar alımda ikinci kez kargo ücreti ödemek durumunda kalırsınız. Çok gelse de ya kullanır ya da yedekte bektelirsiniz, ileride büyük akvaruma geçebilir veya ikinci akvaryum alabilirsiniz. Daha önce paylaştığım linkteki kum betta için kullanılabilir. Yerinizde olsam bitki dikiminde bitki kökünün kum altında kalacağını da hesaba katarak 5 kg alırdım kumu. Ben daha önce fazla almıştım, evde yaklaşık 5 kg kum duruyor, hiç kullanılmamış hâlde.[EDIT]hakanyildiz06,2022-08-25 13:57:27[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]236254,Navy34[/T]
+1: [T]236254,Navy34[/T][T]176785,whoami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir