Akvaryum Komple Temizlikte Dış Filitre Sorgusu


77Mert77Çevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 30
77Mert77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2019 23:26
Merhabalar,
Uzun bir zamandır akvaryumumu komple temizlik bakımına almadım, sadece periyodik olarak iç filitre, dış filitre temizliği, dip çekimi ve su değişimi ile 7 yıldan fazla süredir dengeli bir halde balık besleyebildim. Bir süredir biraz suda renk değişimi ve dış filitreye akvaryum içerisinden giden sabit borularda tıkanma olduğundan akvaryumu komple temizlemeye karar verdim. Bütün suyu boşaltıp, kum dahil herşeyi temizleyeceğim. Yalnız aklıma bakteri döngüsü geliyor, acaba dış filitreyi temizlemeyip kısa sürede diğer temizliği tamamlayıp dış filitreyi çalıştırsam bakteri oluşumunu hızlandırır mıyım? 300 litreye yakın musluk suyu kullanacağım. Yoksa tavsiyeniz dış filitreyi de temizleyip, musluk suyu bakterileri zaten öldüreceğinden bakteri oluşumunu tekrar oluşmasını mı sağlamalıyım? Dış filitreyi temizlemeyip kullanmanın sakıncaları var mı, tamamen temizlikte.
Birde su hazırlayıcısı kullanmak şartmıdır, 7 yıl önceki temizlikte kullanmıştım diye hatırlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3586
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2019 23:35
Hocam sakın böyle bişey yapmayın. Hem bütün sistemi sıfırlarsınız hem de balıklar muhtemelen hastalanır. Dış filtre temizliğini nasıl yapıyorsunuz? Biyolojik mataryelleri yıkamayın, sadece elyaf varsa elyafı değiştirin, süngeri de akvaryumdan aldığınız suyla çok fazla olmayacak şekilde yıkayın. Muhtemelen aşırı yıkamadan dolayı bakterileri öldürüyorsunuz o yüzden suyunuz bulanıklaşıyor. Hortumu temizlemek çok kolay, hortumun bir ucuna bir parça pamuk koyup hortumu musluğa takın ve suyu açın, pamuk bir uçtan diğer uca gidecek böylelikle bütün hortum temizlenecek.

Beğenenler: [T]208917,Etimesgut06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

77Mert77Çevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 30
77Mert77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2019 23:57
Merhaba Ahmet,
Komple temizlik şu an için kaçınılmaz durumda, 7 yılda tıkanmış olan borular dış filitrenin üzerindeki yeşil yarı sert yarı yumuşak borular değil, akvaryumun içerisinde bulunan ve akvaryum tabanından montajı orjinalinde bulunan borulardan bahsediyorum, o boruları dediğiniz yöntemle temizlemem mümkün değil. Dış filitrenin boruları da bağlı durumda, muslukları kapatıp sadece filitreyi alabiliyorum, diğer borular sabit bağlı kalmak durumunda, onları da komple temizlik sırasında diğer sabit borularla birlikte yapabileceğim. Akvaryum Eheim MP acuatics modeli bu arada. Balıkları çıkaracağım ve akvaryumcuda bir süre misafir olacaklar. 1 hafta kadar sonra bitkilerimle balıkları geri alıp tekrar tanka koymayı düşünüyorum. Temizlik kaçınılmaz, bakteri döngüsü sıfırlanacak farkındayım bu yüzden dış filitreyi temizlemesem mi diye soruyorum. Yoksa periyodik 6 ayda bir temizliyorum dış filitreyi ve akvaryum suyu ile olabildiğince nazikçe yalnız mavi süngerleri değiştiriyorum(elimde extra 2 tane var, temizlik sırasında bunları ekleyip kirli olanları üzerlerindeki bakterileri düşünmeden), elyafı tamamen atıp yeniliyorum, substrat lara da nazikçe temizlemeye çalışıyorum. [EDIT]77Mert77,2019-02-01 00:34:52[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

77Mert77Çevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 30
77Mert77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2019 23:09
Güncelleme: Haftasonu komple temizliği yaptım. Balık ve bitkileri farklı bir tanka taşıdıktan sonra bütün suyu boşalttım, kumu ve aksesuarları tank suyunda temizledim. 7 yılda akvaryum içerisinde dahili olan su çekme ve verme borularını çıkarıp yıkadım. Su verme boruları dış filitreden temiz su basıldığı için çok sıkıntılı değildi yalnız çekme borusu içerisinden öyle bir pislik çıktı ki inanamadım. Eheim 2213 dış filitrem bunlarla beraber nasıl çalışıyormuş anlayamadım. [:O] Debisi oldukça düşmüştü. Şu an hem dış filitrenin sesi düzeldi, akşam sessizlikte çok fazla ses duyuluyordu, şimdi çalışıyormu diye elimle kontrol etmem gerekiyor. Evet gelelim önemli noktaya, temizlik sırasında dış filitreyi kapalı tuttum, mümkün olan en kısa sürede temizliği bitirip 300 litre musluk suyunu hortumla tanka doldurdum, su düzenleyicisi koydum kloru ve zararlı ağır metaller için, biraz mavi tuz attım ve ısıtıcı açıp suyu yeteri kadar ısıtıp dış filitreyi tekrar çalıştırdım. Evime yakın 2 pet shop çalışanı dış filitreyi de yıkamam konusunda tavsiye verse de, ben klordan etkilenmeyip hayatta olabilecekleri durumu göz önünde bulundurarak tankta daha çabuk bir bakteri popülasyonu sağlamak için temizlemedim. Bakalım iyi mi yaptım kötü mü yaptım emin değilim. 1 hafta tank boş şekilde kalacak. Sonra ilk etapta oksijen çıkışı üstünde tuttuğum çok büyümüş olan dev anubias bitkimi 3 parçaya boğum yerlerinden keserek çoğaltma işlemi yapıp tanka ekleyeceğim. Yanında saz türü olan ve benimki gibi 65 cm boyu olan derin akvaryumlar seven, yakışacağını düşündüğüm bitkiler ekleyeceğim. Bir de cüce vatozum var eklemeyi düşündüğüm ilk etapta. Döngü sağlamlaşınca da farklı canlı doğuran balıklar eklemeyi planlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir