Akvaryum Kurulumunda Su Dengesinin Oturması İçin Kritik Adımların Listesi


LadresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2011
İl: Bolu
Mesaj: 738
LadresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2018 15:46
1- Akvaryumda doğal olmayan taşlardan yada objelerden kullanmayın. Saksı toprağı kullanan varmış, kullanmayın! Balıkların yapısına göre, ph gereksinimine göre doğal ince, kuvars kum, dere kumu yada hagen yada aquaclay adıyla bilinen kumlardan kullanın. Ph düşürmek için daha önce suya batırılmış mangrow kökü kullanılabilir.
2- Akvaryuma eklenecek su musluk suyu ise en az 2 gün beklemiş olmalı ve mümkünse su düzenleyici ile içindeki klor, kloramin ve diğer ağır metalleri ayrıştıracak canlılara zararı olmayan kimyasallar kullanın!
3- Filtrasyonun çok güçlü ve çok çeşitli olmasında fayda var. Dış filtreniz yoksa eğer elyaf, biyolojik süngerin birlikte kullanıldığı, içinde zeolit ve seramiklerin eklendiği tepe filtre çok faydalı bir filtrasyon seçeneğidir. Ayrıca kendinden motorlu pipo filtre (dophin spf-16 vb.) yada hava motoru ile çalışan küçük pipo filtreler ile birlikte bir adet mini bir iç filtre (örnek eurostar ege sp300 - 2w vb.) kullanılması tavsiye dahilindedir. Böylece akvaryumda yararlı bakteri kültürünün oluşması kolaylaşacak ve hızlanacaktır.
4- Eğer nitrit, nitrat ve amonyak dengesinin kontrolünü en üst seviyede sağlamak istiyorsanız akvaryumda anubias, limon gibi kolay bitkileri bulundurmanız çok fayda sağlayacaktır.
5- Akvaryum yeni kuruldu ise, filtrasyon döngüsü en az 2 gün çalıştı ise ve yukarıdaki maddelere de uyuldu ise akvaryuma ilk eklenecek balıklar mümkün olduğunca dayanıklı türler olmalıdır. Örneğin çöpçü, cüce vatoz gibi balıklar akvaryuma başlangıçta eklenebilir. Faydalı bakterinin oluşması için akvaryumda canlı olması yada akıllı bakterinin sağlıklı başka bir akvaryumdan eklenmesi de bir çözüm sayılabilir.
6- Filtre temizliklerinde filtreyi asla gıcır gıcır yapmaya kalkmayın. :) Elyaf ve süngerler kesinlikle akvaryum suyu ile yıkanmalı, kahverengilik gittiğinde filtreye tekrar aynı elyaf ve sünger eklenmelidir.
7- Işıklandırmanın dalga boyu değeri sebebiyle led olmasında ve 6500k-8500k içinde bir ışık yayılmasında fayda vardır. Işık gündüz boyunca ve gece 12' ye kadar açık kalabilir ancak sonrasında kapatılarak, sabah güneş doğana dek yerine çok daha az ışık veren, yeşil yada mavi tonlarda ışıklandırmaya geçilebilir.
8- Minimum hafta bir gün akvaryumdan %15 su dışarı alınarak, yerine dinlendirilmiş ve 5 damla su hazırlayıcı eklenmiş aynı miktarda suyun ilave edilmesi de önemlidir.
9- Çok yem atmayın, hergün her balığın 4-5 harekette yutabileceği kadar yem verilmesi yeterli olacaktır. Balık türlerine göre protein ve bitkisel yemler kullanın.
10- Her 30 günde bir 2-3gr kaya tuzunu ayrı bir su içinde eriterek akvaryuma ekleyin...
11- Akvaryum boyutuna göre ısıtıcı kullanın; 100lt lik bir akvaryumda 25w lık bir ısıtıcı yetmektedir!.. 300w vs. alınmasına gerek yoktur bu litrelerde.

Genel olarak bu kurallara uyarsanız Ramirezi' den Discus' a kadar her türlü balığı uzun süre boyunca besleyebilirsiniz.
[EDIT]Ladres,2018-12-23 19:01:35[/EDIT]

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]153748,HerkesinBirPopisi[/T][T]180817,onrbgs[/T][T]218364,mahmutozdemir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]203012,Muhammed kose[/T][T]180817,onrbgs[/T][T]218364,mahmutozdemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir