Ampul Sorunsalı


MrRadiologÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2017
İl: Samsun
Mesaj: 262
MrRadiologÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2017 21:22
[B]Merhabalar, öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlarım ve iyi akşamlar dilerim. Yaklaşık 2 3 ay önce girdim bitkili akvaryum işine, bazı bitkiler alarak. Bunların içinde Rotala Rotundifolia de vardı. Bitkilerin orjinali kırmızı. Ama büyüyen kısımları yeşil büyüyor. Dip boyası gelmiş kadın gibi oldular [:D] Araştırmalarım sonucu grolüx florasanlarla tankın desteklenmesi, farklı florasan kombinasyonları olması gerekiyormuş bitkilerin kızarması için. Yalnız benim sistemim bu şekilde dede yadigarı ve hayalimdeki ışık şekli buydu. Ama grolüx ampul yok yada var ben bulamıyorum. Veya beyaz ışıklardan hangi ampulrengine dönmeliyim. [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192744/291020172120471.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2017 22:33
Grolux ile kızarmış bitkilerinizin görünümü daha hoş kırmızı gözükür. Kızartmaya tek başına bir faydası dokunmasını çok beklemeyin.. Bitkiler genelde bol besin ve standart olarak rutin koşullar altındaki tanklarda, bazen de minerallere erişiminin azalması ile renklenir.. Bana sorarsanız aynı ışık ile devam edin, ışık kaynağına yaklaştıkca renkeri kızaracaktır..

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]
+1: [T]17430,vuslat[/T][T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2017 22:36
Aydınlatmanız ne ile ne kadar güçte? Düşük ışık veya CO2'de kırmızı rengi elde etmeniz zor. Grolüx ise olmazsa olmaz değil.Grolüx elektrikçilerde vardır. Büyükşehir Belediyesi'nden Yeraltı Camisi'ne giden yoldaki elektrikçileri gezin.
Işıkları akvaryuma yaklaştırın. Işık bitkilere daha çok gelir. Armatür de olmadığı için etrafı aydınlatıyor.
Ayrıca demir gübresi veriyor musunuz? Demir olmadan kırmızı renk olmaz.
Altta mayalı var sanırım. Eğer filtre ile su yeterince havalanıyorsa ortadaki hava taşını kapatmanız CO2'yi daha etkin kullanmanızı sağlayabilir ancak oksijen durumunu gözlemlemek gerekli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrRadiologÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2017
İl: Samsun
Mesaj: 262
MrRadiologÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2017 01:00
[QUOTE=Kromatit]Aydınlatmanız ne ile ne kadar güçte? Düşük ışık veya CO2'de kırmızı rengi elde etmeniz zor. Grolüx ise olmazsa olmaz değil.Grolüx elektrikçilerde vardır. Büyükşehir Belediyesi'nden Yeraltı Camisi'ne giden yoldaki elektrikçileri gezin.
Işıkları akvaryuma yaklaştırın. Işık bitkilere daha çok gelir. Armatür de olmadığı için etrafı aydınlatıyor.
Ayrıca demir gübresi veriyor musunuz? Demir olmadan kırmızı renk olmaz.
Altta mayalı var sanırım. Eğer filtre ile su yeterince havalanıyorsa ortadaki hava taşını kapatmanız CO2'yi daha etkin kullanmanızı sağlayabilir ancak oksijen durumunu gözlemlemek gerekli.[/QUOTE]

Çift dıy co2 kullanıyorum. Ortalama 15 günde bir yeniliyorum. Işıklar ortalama 12 waat 850 lümen civarılar. Gübre olarak sadece diplerine bitkileri budadıkca koyuyorum. İlk kurduğumda tankı reeffloversın 2 çeşit gübresini kullanmıştım. Son 1 1.5 aydır gübre yok. En kısa zamanda demir gübresi edineyim o zaman. Birde ışıkları yakınlaştırayım. Bitkiler deli gibi uzuyor ve filizleniyor dediğim gibi kızarma yoktu onuda o şekilde yapalım.

[QUOTE=sinan m.d]Grolux ile kızarmış bitkilerinizin görünümü daha hoş kırmızı gözükür. Kızartmaya tek başına bir faydası dokunmasını çok beklemeyin.. Bitkiler genelde bol besin ve standart olarak rutin koşullar altındaki tanklarda, bazen de minerallere erişiminin azalması ile renklenir.. Bana sorarsanız aynı ışık ile devam edin, ışık kaynağına yaklaştıkca renkeri kızaracaktır..[/QUOTE]

Teşekkür ediyorum bilgileriniz için, ışık kaynağını biraz daha yaklaştırayım o halde

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkanCerciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1293
BerkanCerciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2017 17:28
Bitkili akvaryumda bitkilerin ihtiyacı olan ışık pıgmentlerı farklı dalga boylarında mevcuttur. Bunu sağlayabilmek için farklı nm lerde ışık cinsleri kombine etmeniz gerekmektrdır.Bunların içinde %40 kırmızı ışık.,%10 mavi - %50-60 beyaz 6000/7000K boyu bulunmalıdır. Floresan dediğimiz aydınlatma türleri içerisinde bu renk konbınasyonları üretici firmalar tarafından kombine edilerek satılır, o nedenden renkleri farklıdır. Ancak hazır sistem dışına çıktığınızda bu kombine size düşmektedir. Bu sisteme ek power led kırmızı /mavi ekleyebilir veya e23 soketli ampul bularak eksiği tamamlayabilirsiniz. Forumda"Bitkili akvaryumda aydınlatma" adında değişik tecrübelere dayalı hemfikir, makaleler bulunmaktadır. Keyifli Hobiler [:)]

Teşekkür Edenler: [T]192744,MrRadiolog[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2017 19:04
Native olarak kirmizi olmayan bu bitki nasil oluyorda 6500k sadece beyaz aydinlatma ile kizariyor? :) Daha farkli orneklerde atmistim gectigimiz aylarda.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/301020171903351.jpg[/IMG]

Teşekkür Edenler: [T]192744,MrRadiolog[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

McanerfÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
McanerfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2017 19:29
Alıntıdır:

Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

Bitkilerin bir kısmı hatta büyük çoğunluğu -yüksek CO2 düzeyi ve yüksek şiddette ışık ile- “çoşturulduğunda” renklerini kısmen ya da tamamen kırmızıya döndürmektedir. Kırmızı renk –heralde yeşil ile güzel bir kontrast oluşturduğu için- bitkili akvaryumlarda tercih edilmekte ve aynı zamanda bu rengi bitkilerinde yakalayabilen hobiciler “övünç” duymaktadır (ben durumu böyle algılıyorum).



Makaleye erişim adresi:
http://harvardforest.fas.harvard.edu...af_article.pdf

Bitkilerin yaprakları iki şekilde kızarmaktadır. Bunlardan ilki sonbahar aylarında gözlemlediğimiz ve yaprakların dökülmeden önce büründüğü kırmızı renktir. Bunun nedeni azalan ışık ile birlikte bitkilerin metabolizma hızını azaltmak için fotosentezi azaltma eğilimine girmesidir. Yapraklardaki fotosentetik üniteler olan kloroplatlarda klorofil arzı ortadan kalkar. Ayrıca soğuyan hava da klorofillerin yok olmasına neden olmaktadır. Yeşil renkli klorofilin ortadan kalkması yapraklarda bulunan başka renk verici pigmentlerin renklerinin ortaya çıkmasını sağlar. Bunlardan ikisi karoten ve ksantofildir. Kırmızı/turuncu renkte olan karotenler –ki havuçlara rengini veren pigment olarak lise de belleklerimize kazınmıştır- klorofillerin ortadan kalkmasının ardında baskın hale geçen pigmentlerdir. Karotenin fotosentetik özelliği bulunmaktadır ancak klorofilinki kadar güçlü değildir ve azalan ışık varlığında bitkilerin amaçlarına klorofilden daha çok hizmet etmektedir. Ksantofiller ise dökülmeden önce yaprakta son olarak baskın hale geçen sarı renkli pigmentlerdir ve yine belli ölçüde fotosentetik kapasiteye sahiptirler. Bunların haricinde nispeten yakın süre önce tanımlanan antosiyaninler de bulunmaktadır. Antosiyaninler fotosentetik kırmızı renkli pigmentlerdir. Sonbaharda yaprakların kırmızılaşmasında etkileri vardır. Kuraklık ve besin azlığı durumlarda gölgede kalan yapraklarda kendilerini gösterirler.

Bitkilerin kızarmasının ikinci nedeni ise fotosentezi inhibe olma (fotoinhibisyon) eğilimine girmesidir. Bu kısmı makaleden okuyalım:

Şiddetli ışık, düşük sıcaklık, gölgede kalan yaprakların şiddetli ışığa maruz kalması halinde yeni duruma alışması (Çevirenin notu (ÇN): makalede iklime alışması olarak geçmektedir.) ve -fotosentez için kritik olan iki enerjiden zengin komponentin yani ATP ve NADPH’ın sentezi için önemli olan-fosforun yetersizliği fotoinhibisyona katkıda bulunan bir dizi faktördür. Kloroplastlar enerji ile aşırı yüklendiğinde fazlalık kimyasal ve sonuçta fiziksel hasara neden olmaktadır.
Bitkiler şiddetli ışıktan kaynaklanan fotoinhibitör hasardan korunmak için çeşitli yöntemler geliştirmiştir, özellikle de enerji aşırı enerji yükünü azaltıcı (ÇN: makalede bastırıcı olarak geçmektedir) bir yol olarak belli ksantofil pigmentleri arasında birbirlerine dönüştürmektedir. Antosiyaninler de fotoinhibisyona karşı etkili bir şekilde korumaktadır. Çünkü diğer pigmentler tarafından zayıf şekilde emilen dalga boyu düzeyindeki radyan enerjiyi soğurmaktadır... 
…Ek olarak, antosiyaninler onları içeren hücre kofullarının orta düzeyde asidik ortamlarında oldukça stabil kalan komponentlerdir. Böylelikle dayanıklı antosiyaninler kloroplastlarda bulunan ve daha dayanıksız olan klorofil moleküllerine kalkan oluşturmaktadır…
… Şiddetli ışığa maruz kaldıklarında … kırmızı yapraklar yeşil yapraklara kıyasla daha az zarar görmekte ve daha kısa sürede eski hallerine dönmektedirler. Korunma derecesi düşük sıcaklıklarda daha bile fazladır... 



Bitkiler tarafından üretilen/için olan antioksidanlar

… antosiyaninler bitkileri antioksidan olarak davranarak kalıcı hasardan da korumaktadır. Yapraklar tarafından şiddetli ışığın (ÇN: makalede güneş ışığı olarak geçmektedir) aşırı derecede emilmesinin sonuçlarından biri reaktif oksijen türleri (ROT) ve serbest radikallerin (SR; elektron kaybetmiş moleküller. Örneğin; tekli oksijen, süperoksit ve aşırı derecede toksik olan hidroksi radikali) artmış oluşumudur (ÇN: makalede üretimi olarak geçmektedir.) Elektron kaybetmiş olmak SR’leri kararsız ve yüksek derecede reaktif hale getirmektedir…
… SR’lerin konsantrasyonları doğal antioksidanların onları azaltma (ÇN: makalede bastırma olarak geçmektedir.) kapasitelerini aştığında –özellikle de stres durumunda- bu reaktif moleküller etraflarındaki -zarlar, proteinler, DNA gibi- biyolojik yapıları yok ederler ve hücre ölümüne neden olurlar. Fotosentez dolayısı ile yüksek oksijen düzeyine sahip ve yüksek şiddette ışığa (ÇN: makalede güneş ışığı olarak geçmektedir.) maruz kalan yapraklar oksidatif hasara özellikle yatkın görünmektedir. Antosiyaninler ışığın yeşil dalgaboylarını emerek foto-oksidatif hasarı azaltma ve dolayısıyla alttaki kloroplastların ışığın enerji üretiminde kullanılamayacak tayflarının bir kısmından koruma potansiyeline sahiptirler…
… Sonuç olarak, kırmızı yapraklardaki kloroplastlar daha az SR oluştururlar… ve antosiyaninler tarafından yeşil ışığın emilmesi süperoksit oluşumunu azaltır.

Çeviren: Abdullah Üzümcü

Not: Tercüme eşikleri kapatılarak çevirilmiştir.

Abdullah "Neverlander" Üzümcü

Bio. Dr., Tıbbi (Moleküler) Genetik


Teşekkür Edenler: [T]192744,MrRadiolog[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrRadiologÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2017
İl: Samsun
Mesaj: 262
MrRadiologÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2017 11:43
[B][QUOTE=BerkanCerci]Bitkili akvaryumda bitkilerin ihtiyacı olan ışık pıgmentlerı farklı dalga boylarında mevcuttur. Bunu sağlayabilmek için farklı nm lerde ışık cinsleri kombine etmeniz gerekmektrdır.Bunların içinde %40 kırmızı ışık.,%10 mavi - %50-60 beyaz 6000/7000K boyu bulunmalıdır. Floresan dediğimiz aydınlatma türleri içerisinde bu renk konbınasyonları üretici firmalar tarafından kombine edilerek satılır, o nedenden renkleri farklıdır. Ancak hazır sistem dışına çıktığınızda bu kombine size düşmektedir. Bu sisteme ek power led kırmızı /mavi ekleyebilir veya e23 soketli ampul bularak eksiği tamamlayabilirsiniz. Forumda"Bitkili akvaryumda aydınlatma" adında değişik tecrübelere dayalı hemfikir, makaleler bulunmaktadır. Keyifli Hobiler [:)][/QUOTE]

Evet sadece mavi ve kırmızıdan olan power led yapabilirim. E23 soketli bulamadım malesef. Teşekkür ederim bildiğiniz için [:)]

[QUOTE=mrah]Native olarak kirmizi olmayan bu bitki nasil oluyorda 6500k sadece beyaz aydinlatma ile kizariyor? :) Daha farkli orneklerde atmistim gectigimiz aylarda.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/301020171903351.jpg[/IMG][/QUOTE]

Sanırım yüksek ışıkla alakalı bişey

[QUOTE=Mcanerf]Alıntıdır:

Bitkiler Neden Kızar(tıl)ır?

Bitkilerin bir kısmı hatta büyük çoğunluğu -yüksek CO2 düzeyi ve yüksek şiddette ışık ile- “çoşturulduğunda” renklerini kısmen ya da tamamen kırmızıya döndürmektedir. Kırmızı renk –heralde yeşil ile güzel bir kontrast oluşturduğu için- bitkili akvaryumlarda tercih edilmekte ve aynı zamanda bu rengi bitkilerinde yakalayabilen hobiciler “övünç” duymaktadır (ben durumu böyle algılıyorum).

Makaleye erişim adresi:
http://harvardforest.fas.harvard.edu...af_article.pdf

[/QUOTE]

Doğada olan şeyi yazmış ve düşününce mantıklı geldi. Teşekkür ederim uğraşıp bulduğunuz için :) Faydalı oldu çok [/B]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir