Apistogramma Tür Seçim Rehberi


izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2013 23:50
    
 "Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış" hesabı ben de ülkemizde sanki her türlü apistogramma türünü kolayca edinme imkanımız varmış gibi oturup apistogramma tür seçiminde dikkat edilecekleri kafamda derleyip aşağıdaki yazıyı yazdım. 
 
  1- Doğal türlere yönelmenizi rica ediyorum. Doğal olmayan apistogramma türlerinin beslenmesini şahsen anlamsız buluyorum. Sonuçta amaç renkli balık beslemekse çok daha renkli balıklar var piyasada. Apistogramma beslemenin amacı doğala yakın akvaryumlar hatta biyotop akvaryumları kurup, bu türlerin doğadaki davranışlarını gözlemleyebilmek. Cüce amerikan beslemenin de mantığı bu, yoksa Görkem'in Death Pool'u gibi bir akvaryum kurmadıkça büyük amerikanlarla aynı gözlemleri yapamayız. 
  2- Türkiye'ye daha önce gelmemiş nadir türlerden edinmek istiyorsanız internetten türün sadece fotoğraflarına değil, videolarına da bakın. Türün kendine has davranışlarını görmek seçimde yardımcı oluyor. Bir çok nadir apistogramma türünün ayna karşısında çekilmiş bir iki fotoğrafı var internette ama balık bu dorsal yüzgeçlerini ve kuyruğunu bütün ihtişamıyla kabarttığı zamanlar haricinde çok renksiz ve gösterişsiz. Apistogramma Bluktkeil edindiğimde bana oldukça sade gelmişlerdi. Varsa türün videolarını seyretmek önceden daha sağlıklı fikir edinmeye imkan sağlıyor. 
  3-Yabancı dile hakimiyetimiz varsa seçenek çok tek tek yazmayacağım ama yoksa bu forumdan balığın künyesini okumak önemli.
  4- Tür seçiminde en önemli kriter elde Ro cihazı yoksa ideal su değerleridir. Yüksek ph'ı bazı türler daha iyi tolere ederler belki ama üremelerini etkiler yinede. Yabancı sitelerde yapılan bir çok oylamada elizabethae en beğenilen apistogramma türü olarak öne çıkıyor ama elinde RO cihazı yoksa oldukça düşük ph isteyen bu türü yaşatmak tecrübe ister, üretmek ise çok daha zor. Mümkünse 7 ph'ı tolere eden türlerden yaparsak seçimimizi ilerde sıkıntı yaşamayız.
   5- Kimi türlerin internetten fotoğraflarına bakarsınız, videolarını seyredersiniz, aldığınızda şaşırırsınız. Kimi apistogramma türü oldukça küçüktür kimi de tam tersi. Atahualpa en irilerinden bildiğim kadarıyla. Diplotaenia, Geisleri en küçüklerinden. 
   6- Kimi apisto gruplarına dahil hemen hemen  tüm türler agresiftir. Örnek: Agassizi grubu. En agresiflere örnekler: Atahualpa, Bitaeniata En barışçıllara örnekler Commbrae, Borelli
   7- Bazı apistogramma türleri tek eşlidir ya da şöyle diyelim 1e 1d de alsanız da üretebilirsiniz. Kimi 1 erkeğe 2 hatta 3 dişi ile ancak üretilebilir. 
   8- Çoğu apistogramma türlerinin erkekleri kendi türlerinden bir başka erkeğe, kimiside herhangi bir başka apistogramma erkeğine daha tahammül edemez akvaryumda. Kimisi sorunsuzdur. Atahualpa koloni halinde bakılır ama akvaryumda sadece baskın çift üreme imkanı bulur. Borelli kavgaları şiddetli olmadığı için bir akvaryumda birden çok erkek bakılabilir.Karma apisto akvaryumları için borelli uygundur. 
   9- Her zaman canlı yem verilme imkanı yoksa tamamen etobur türler yerine omnivor türler seçilmesi daha isabetli olur. Bendeki İnka'lar iyi bir örnek buna. Beslemesi en sorunsuz türlerden. Apistonun tıka basa doyurulması önemli. En iştahlılara örnekler:İnka, Atahualpa Doğada suya düşen meyveleri de yiyen bu türlere ara ara meyve verilebilir.
  10- Daha önce kribensis ya da bolivian ram vb türler beslediysek yine bir derece ama tecrübe etmediysek bakım zorluk seviyesi yüksek olan türlerden kaçınmak gerekir. Ramirezi bence bazı apistogramma türlerinden daha zor.Kimi apistogramma türlerinin bakım zorluğu cüce acaralarla aynı. Kimi ise daha fazla dikkat gerektiriyor.
  11-Tüm bu yazılanların yanında tür için sizin ne hissettiğiniz önemli. Tropica akvaryumun görkemli vitrin akvaryumunda didişen iki erkek nijseni'yi izlemek için cama yapıştısanız tabii ki sizin için farklı bir anlam ifade edecektir: Nijsseni. Doğru düzgün apistogramma türü yokken ülkede foruma yurtdışından katılan bir akvaristin eklediği sapsarı nijsseni dişisinin ve yanında gezdirdiği yavrularının makro fotoğraflarına (ne yazık ki gözükmüyorlar artık) iç geçirdiyseniz tabii ki sizin için çok kıymetli olacaktır: Nijsseni. Benim şahsi vazgeçilmezim: İnka. 
  12-Apistogramma almaya hazırlanırken forumda birçok konuya göz gezdirmekte fayda vardır 
   -Torf kullanımı(Filtrede ve tabanda)
   -Yaprak kullanımı
   -Blackwater özütü hazırlama
   - Çay kullanımı
   - Nitrat emici bitkiler
   -PH düşürme vb.
   13-Kimi balıkların adı enteresandır. Beslediklerimden Msobo Magunga(Afrikalı kabile reisi sanki mübarek), İvanacara Adoketa( Sertliğinden dolayı Korkunç İvan'dan geliyor), Nannacara Anomala(Anormal) İnka( tam arkeolog, tarihçi veya benim gibi turist rehberi balığı). Apistogrammalarda da diplotaenia, bitaeniata vb tür isimleri fiziksel özellikleri, sp mouthbreeder(barlowi) gibi isimler üreme şekilleri hakkında bilgi verir. Bazı apistolarında ikincil isimleri enteresan borelli; umbrella(şemsiye), eremnopyge; strawberry(çilek), inka; high fin nijsseni(yüksek yüzgeçli nijseni), Atahualpa; sunset(gün batımı)
   14- Bazı apistogramma türlerinin erkekleri boylarından beklenmeyecek kadar büyük hacimlere ihtiyaç duyarlar, geniş alanlara hükmederler. Cüce acaralardan adoketa ve anomala bunlara iki iyi örnek, apistogrammalardan bitaeniata. 
  15- Barlowi gibi ağızda kuluçka yapan türlerin üreme şekillerini bilmek seçimde etkili olabilir. 
  16-Agassizi, Bitaeniata vb bazı türlerin varyetelerini bilmek ve ona göre tür belirlemek daha doğrudur. Hiç beğenmediğim agassizi varyeteleri olduğu gibi aralarında en beğendiğim apistogrammalardan olanlar da var. 
   17- Balığın karakteristik özellikleri olması önemlidir. Agassizi vb bir kaç tür daha ilk bakışta tanınabilen kendine has vücut formları olan türlerdir. 
   18- Bazen bir türü beğendiğinizde tür sınıflandırmasında hemen bir alltta ya da bir üstteki türlere bakmanız benzer bir türe, küçük ama sizin için önemli farklarla, içinize daha da sinen bir türe denk gelmenizi sağlar. A188 Baenschi, A189 Rositae ya da A197 Juruensis, A198 Allpahuayo gibi. 
   19- Bazı türlerin vücut formları ince uzundur(ör:Agassizi,elizabethae). Kimi daha tıknazdır(ör:Nijsseni). Zevkinize göre seçimde göz önüne alınabilir.
   20- Apistogrammaların bazısı sizi dorsal yüzgeciyle büyüler(bluktkeil), kimisi kuyruğunu açtığında(agassizi) göz alıcıdır. 
    21- Sınıflandırmada sık sık isim değişikliği olduğundan bir çok türün birden fazla ismi vardır. İthalat listelerinde isim güncellemesi her zaman yapılmadığından internetten eski adıyla aradığınız türün kaliteli fotoğraflarına denk gelemeyebilirsiniz. Örnek schwarzkin-allpauayo, rotpunkt-alacrina vb
    22- Doğal olmayan türleri bir kenara bırakırsak kimi apistogramma türleri özellikle üreme dönemlerinde gözalıcı renklere sahiptir, bazıları oldukça renksizdir. Commbrae renksizlere, Bitaeniata renklilere örnek


    İlk anda aklıma gelenleri yazdım. Zaman içinde eklemeler yaparım. Umarım onlarca apistogramma türü, yüzlerce varyetesi arasından seçim yapmakta zorlandığımız günler de gelir. Çok da ciddiye almadan ama umarım keyifle okumuş olmanızı umuyorum. 
    

Beğenenler: [T]186724,Ankh[/T][T]89701,yakupb[/T][T]163884,caga71[/T][T]200733,ibrahim3444[/T][T]209552,Noeldayi[/T][T]124785,akay25[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]230216,mustafatekeli[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186724,Ankh[/T][T]89701,yakupb[/T][T]200733,ibrahim3444[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]227615,Kurama[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 00:12
Türkiye'de maalesef düzenli üreten yok. Besleyenlerse sadece görsellik adına besliyor ve nadiren üretiliyor. Neyse ki son dönemde açtığımız konular ve teşviklerle besleyen sayısı artarken ufak ufak üretimleri görür hale geldik. Tam da bu dönemde, eksliği gördüğümden ve aynı zamanda yaygınlaştırma çabasından, düzenli apisto türleri üretmeye karar verdim.

Yeni başlayacaklar için kakadu ve agassizii türleri en makul türler olacaktır. Kakadu 1e1d oranında, agassizii ise 1e2d oranında başlangıç için yeterli olacaktır.

Yine şanslı bir şekilde bu dönemde avrupadan ithalatla getirtebilecek bir ithalatçı da var. Seçim yapma açısından önemli bir aşamada bu yazı bir çok kişi için yararlı olacaktır.

Sonuçta amerikan türlerindeki görsel ve davranışsal çeşitlilik neredeyse diğer hiçbir türde yok. Hele bir de cüce amerikan türlerine gelince konu çok daha canlı bir hal alıyor.

Umarım herkes bir gün bu türleri besler, hatta bir şekilde üretir.

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 00:42
Emeğinize sağlık İzzet bey, gerçekten bu kadar doyurucu bilgiye bir ay uğraşsak anca ulaşabilirdik. Keşke bir de cüce acaralar için de böyle bir bilgilendirme yapılsa. Tekrar teşükkürler... İyi balıklar...

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 00:47
Çok faydalı bir konu olmuş. Çiftleri üretime hazırlama, üretime teşvik etme gibi konularda bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacım var. Bu konudaki tecrübelerinizi de paylaşırsanız sevinirim...

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 01:31
   Fikret Bey, apistogramma türlerinin büyüsüne kapılmadan önce cüce acaralardan keyhole, curviceps, adoketa, dorsigera, anomala besledim, forumda resimlerini, videolarını paylaştım. Curviceps bunlardan en gösterişsiz olanıydı. Keyhole canlı doğuranlarla bile sorunsuz bakılan yem arsızı beslemesi keyifli bir tür. Bir dönem "Amerkan Rüyası" konusuna Caner kardeşim Red Kit adlı keyhole'sinin resimlerini eklemişti. Çok beğendiğimden edinmiştim. İzmir Ege Akvaryum'dan o dönemde apistogramma viejita da almıştım ama viejitalar keyhole'lere vurunca akvaryumcuya vermiştim. Zamanla insanın zevkleri değişiyor. Bugün olsa gidenler keyhole'ler olurdu. Anomala da yine keyifle baktığım, hakkında makale de çevirdiğim bir tür. Sergen(Amazonia) makaleyi düzenlemişti, onun yazıları arasında bulabilirsiniz. oldukça agresif bir tür. İki erkeği 500 litrelik bir tankta bile bakmak çok zor. Ara vermeksizin kavga ediyorlar. Üreme döneminde dişi de göz alıcı. Sıkılmadan yıllarca bakilabilinecek bir tür. Cüce acaralardan en çok adoketa'yı beslemeyi istiyordum. Sonra muradıma erdim. Eşine karşı çok müşfik olan adoketa diğer tüm türlere karşı ultra agresif. Cüce amerikanların salvinisi sanki. Biraz goby gibi davranıyor. Yeme kafa atıyor sanki. Bu tür yem alan balıkları seyretmesi çok keyifli. Tüm acaralar, apistogrammalar ve ramirezi'de toprakyiyen davranışları gözlemlemek mümkün. Ben zaten Tanganyika'da en son callochromis türleri beslerken balzaniiler ile amerikana geçmiştim ve forumlara üye olmaya başlamıştım. Bu ağızda toprak eleme davranışını gözlemlemeyi seviyorum ki inka çiftini sıfır silis kumlu bir akvaryumda baktığımdan bolca gözlemleyebiliyorum. Adoketa'nın bir de kendisinden çok daha iri balıklara karşı suda dik pozisyona geçip, saldırması var ki görülmesi lazım. Yine de tüm cüce acaralar içinde en keyifle beslediğim ve her zaman tavsiye edeceğim tür: Dorsigera. Tek çift bakarsanız balıkları göremezsiniz, devamlı saklanırlar. İki çifti, uygun saklanma alanları yaratarak aynı akvaryuma koyduğunuzda birbirleriyle zarar vermeden, durmadan kabararak ara ara kavga ediyorlar ki ben seyretmeye doyamazdım. Bu türler içinde en nadiri, pahalısı, ilginci, değişiği adoketa ama benim en sevdiğim dorsigera oldu. 
    Furkan Bey, üreme konularına hiç girmedim çünkü bu konuda hiç tecrübem yok. 

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 11:19
   Çok faydalı ve tecrübelerle yazılmış güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık İzzet.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pilatinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2006
İl: Mugla
Mesaj: 930
pilatinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 20:32
Kardeşim döktürmüşsün, tecrübelerini aktarmışsın tüm arkadaşlara.Biz bize sohbet ederken senin tecrübelerinden faydalanma imkanım oluyor.Sen olmasaydın ben ne dorsigera,  ne anomala ne apisto  ne de vahşi betta (bu türün bu başlıkla pek ilgisi yok ama ) ne tanır ne bilir nede edinebilirdim.Her şey için teşekkürler Kardeşim.İyi ki seni tanımışım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 13:43
    Abi, iyice yaşlandık duygusallaştık. Ne güzel iltifatlar etmişsin, ben de gözüne far tutulmuş kedi gibi kalakaldım, ne cevap yazacağımı bilemedim. Ama dur daha neler yapacağız seninle beraber. İlk önce yeni yeni sardığımız şu bitki akvaryumu işine odaklanalım. Adist, ülkemize IALPC'de ilk birinciliği getirmek istiyorsa elini çabuk tutmalı :) Şu elimizdeki vahşi bettaları, apistogrammaları üretelim. Kaşıntı bitmez. Benim aklımda uzun süredir parosphomenus türleri, yeni yeni de taiwan bee karidesler var. 
   Yazdıklarımızı okuyanlar da seni benim ayarttığıma inanırlar. Yengemin tepkisinden sonra aynı hızda geri götürmüş olsan da, eve timsah bile getirmiş adamsın. Bu hobiden de, dostluğundan da çok keyif alıyorum. iyi ki varsın. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2013 00:29
   Her ne kadar başlığı müslüman mahallesinde salyangoz satıyormuşum hissi uyandırsa da konunun içini zaman zaman yapacağım eklemelerle doldurup ilginç kılmak istiyorum. 
    Aslında en başa yazılması gereken ama gerek apistogramma tür tanıtımlarının altında gerekse açılan bir kaç konuda yazıldığı için ilk mesajımda yer vermediğim sağlıklı birey edinme konusu var. Hemen her balığı edinirken dikkat edilmesi gerekir gerçi ama apistogrammalarda bu durum daha ciddi. Geçenlerde ailecek misafirliğe gittiğimiz bir evde ısıtıcısız bir akvaryumda bakılan ve birisi ters dönmüş, hasta corydoras aeneus'ları oğlum istediği için alıp eve getirdim. Karantina akvaryumunda iyileştirdikten sonra ana akvaryuma saldım. Zayıf düşmüş bir çok türü iyileştirmek yeniden kondüsyon kazandırmak nispeten kolay ama apistogramma türlerinde çok zor. Bu yüzden apistogramma alırken en başta sağlıklı bireyler edinmek çok önemli. 
    Yine çok bilinen ama çok da önemli bir konu; apistogramma'nın kuru yeme alışık olup olmamama durumu. Akvaryumcudan balık alırken ondan yemlemesini rica edin, ya da yanınızda götürdüğünüz bir parça kuru yemi verin. Apistogramma çatlayasıya yem yemelidir. Kuru yeme çok istekli olmayabilir ama burun kıvırarak da olsa yemesi besleyen için büyük kolaylıktır. Hele canlı yeme de gelmiyorsa uzak durun. Akılı araba satıcısının müşteriyi direksiyona geçirdiği gibi işini bilen bir akvaryumcu da, karar vermeniz için, dikkat ettiyseniz, bir parça yem verip elinize beğendiğiniz balıkları besletir. İstanbul gibi metropollerdeki akvaryumcular yüzünüze bakmıyor olabilir ama daha ücra yerlerde hiç satılmayan türlere ilgi duyuyorsanız böyle el üstünde tutulursunuz.
     Kakadu gibi kimi apistolar kolay ürerler, çok yavru verirler ve yavruları iyi bir bakımla 2-3 ay içinde cinsel olgunluğa erişirler. Oysa çoğu apistogramma türünde eş tutturmak, üretmek, yumurtaların çatlaması, yavruların büyümesi çok daha zordur. Tek bir çift kakadudan 150 yavru alan arkadaşım balıklarını kayıpsız büyütürken, iki viejita çiftinden üç batında aldığı yavru sayısı yirmi ve üç aydır 2-3 cm boyunu aşamadılar.   
    Nijsenii ve panduro birbirlerine çok benziyorlar;biri sarı diğeri mavi panda diye de adlandırılıyor. Nijsenii'nin, panduro'ya göre çok daha agresif olduğunu gözlemledim. Az hacimde iki panduro'yu sorunsuz baktım ama nijsenni'lerde kan gövdeyi götürdü. Uzakdoğu listelerinde panduronun çok ucuz olup nijsenii'ye denk gelmememizin sebebi bu olabilir.
    Uzak doğu listeleriyle, çekoslovakya balık listelerindeki adlanırmalar farklı olabiliyor. Super red, mega red kakadu diyor biri diğeri double red (triple red, quad red) diyor. 
    Uzakdoğu ithalatlarından bir poşette 100-150 adet gibi gelen apistogrammalardansa, Çekoslovakya ithalatlarından düşük adetli ama daha yüksek fiyatlı gelen apistogrammaları tercih ederim.
     Ramirezi örneğinde olduğu gibi batıdan gelen apistogrammaların rengi çok daha canlı. Forumda bir çok kere yanlış kullanımına şahit olsam da gerçek bir german blue ramirezinin doğudan geldiğine amatör bir hobici olarak hiç şahit olmadım. Apistogramma da bunun karşılığı apistogramma willhelmi ve diğer bir çok başka tür olabilir. 
     Bir çok apistogramma türünün alımına internetten fotoğraflarını, videolarını izledikten sonra karar veriyoruz ama çoğu zaman aynı formda ve canlı renklerde balıklar elimize geçmiyorlar. Burada yerli üretim öne çıkıyor. 5 jenerasyon boyunca amatörce seçici üretim yaparak kribensis üreten bir arkadaşımın son batında elde ettiği kribensisler çok canlı renklerdeydiler. Bu apistogrammalarda kakadular ile denenebilir. Genel beğeniye en çok hitap eden apistogramma türü kakadudur herhalde. Doğal seleksiyona bağlı olarak üretilmiş bir çok kakadu erkeğinde ileriki yaşlarda ciddi form bozuklukları görülse de iyi bir bakımla yerli üretimde bir kaç jenerasyon üretim sonucunda çok güzel bireyler elde edilebilineceğini düşünüyorum. 
    Apistogramma beslemek isteniyorsa akvaryumlarında kullanılacak dış filtrede biyolojik filrasyon malzemeleri kullanılmalıdır.
    Corydorasların uygun tank arkadaşları olmadığını düşünüyorum. Dilenirse bunu detaylı olarak uzun uzun yazarım. Şimdi hızımı almış, çala kalem aklımdakileri yazdığımdan sonraya bırakalım. Ama corydoras türlerini çok seviyorsak ve akvaryumun hacmi de uygunsa çok büyümeyen habrosus ve pigme gibi türleri tavsiye ederim. 
    Apistogrammada üretim düşünüyorsak sık tercih edilen tank arkadaşları melek, discus, kalem balıkları ve tetraların yavruları avlayacağını göz önüne almalıyız. Ben bugüne kadar en uyumlu tank arkadaşı olarak apistogrammalarla mermer balta balığı besledim: Tavsiye ederim. 
    Bir trio double red agassizi yavrusunu bir düzine red flamingo lepistes ile aynı akvaryumda hiç canlı yem vermeden besleyip, büyüttüm.Hem bitkili akvaryumda yeşil-kırmızı güzel bir renk kontrastı oldu.(Kaf Sin Kaf) hem de lepistes yavrularını avlayan agassiziler sağlıkla büyüdüler. 
    Bunun farklı ve daha sağlıklı bir varyasyonu da karides beslemek. Kakadu gibi kürek ağızlılar hariç (o beni bile yer) yetişikinlere dokunmuyorlar, yavruları avlıyorlar. Doğal olarak kendini kurtaran yavrular büyüyor ve akvaryumda doğal bir döngü oluyor. 
     Akvaryumun ebatları ve dekorasyonu uygunsa bazı apistogrammaları iki çift olarak akvaryuma eklemek görselliği arttırıyor. Ultra agresif olmayan apistogramma türleri için geçerli bu. Laetacara Dorsigera'ları iki çift olarak besledim. Seyretmeye doyamadım. Çiftleri ayrı ayrı iki arkadaşa verdim. İkisi de balıkları devamlı saklandıklarından şikayet ettiler. Şu anda beslemekte olduğum utangaç tabiata sahip İnka gibi apistolarda özellikle tavsiye ederim. Akvaryumun bir köşesine konan bir ayna geçici çözüm oluyor. Kakadu, viejita, agassizi vb apistogramma türlerinde belki gerek yok. Şu ara beslediğim viejitalar flowerhorn gibi davranıyorlar. 
    Bazı apistogramma türleri sorunsuz eş tutarken, kimileri kolay kolay eş beğenmiyor. Dikkat edilmeli. Muhabbet kuşları eş seçer, ama finchler yani ispinozlar kafese 1 e 1d kondumu hemen eş tutar, o hesap. Kimi apistogrammalar çok eşliliğe meyilli, kimi belli bir yaştan sonra kakadular gibi örneğin yoldan çıkıp, harem sevdasına düşüyorlar. 
    Kimi eş tutan apistogrammalar oldukça uyumlu oluyorlar. Ayırıyorsunuz haftalarca. Yanyana koyduğunuzda hiç ayrı kalmamışlar gibi muhabbetli oluyorlar, kimi tam tersi. Kimi birlikte yavru bakıyor, büyütüyor vs Uyumlu bir çift apistogramma edinme imkanı bulursanız imkanlarınızı zorlayın derim; bence değer. 
   Bir çırpıda aklıma gelenleri yazıya döktüm. Yazdıklarımı tekrar okumaya üşendim, mutlaka birçok yazım yanlışı yapmışımdır, affola. 
   Ama doğru ama yanlış, tecrübelerimizi paylaşmamızın gerekliliğine çok inanıyorum. Birçok konuda yabancı forumlardan çok şey öğreniyoruz. Geçenlerde ingilizce altmışlarda basılmış bir akvaryum dergisine denk geldim. Adamlar nerede biz neredeyiz. Bize göre oldukça fazla bilgi birikimleri var belki ama internet çağında bilgiye ulaşmak eskisine göre çok daha kolay, bu yüzden arayı kapatmamız ütopik değil. 
   Herkese keyifli hobiler...

Beğenenler: [T]209552,Noeldayi[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrim Dışı

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2013 00:49
Tank arkadaşları konusunda ben bir iki ekleme yapmak isterim.Benim gibi karma delileri illaki vardır aramızda.Apistogrammalar dip balıkları oldukları için diğer dip balıklarıyla pek anlaşamıyor.İri corydoraslar cüce ve türevi L serisi vatozlarla anlaşamadıklarına defalarca şahit oldum.Corydorasların kalabalık ve heyecanlı oluşları apistoların kalp krizi geçirmesi için yeterli bir sebep.Vatozların ise iri boyutları ve bölgecilikleri sıkıntı.Habrossus ve pygme gibi ufak ve sakin corydoraslar içerisinde apistogramma bulunan karma tanklar için en ideal türler.Vatoz olarak farlowella,sturisoma ya da rineloricaria türü vatozlar ile otocicnluslar çok daha uygun olacaklardır.Orta ve üst kısım canlısı olarak discus,melek,festivum gibi iri tank arkadaşları seçilebilir.Ama ona göre apistonuzu da seçmeniz lazım.Arsız denilebilecek agassizi,kakadu,pandurini gibi türler pek onlardan korkmaz.Ama bu iri arkadaşlardan birini tankınıza koyacaksanız üretimi unutun.Lepistesler bana oldum olası çok yapay gelmiştir.Eğer saf kan endlers bulabilirseniz hem düşük pH ve yüksek sıcaklığa dayanabilmesinden hem de yavrularının çok daha ufak oluşundan daha avantajlı oluyor.Şuan ben lyre tail endlers besliyorum apistolarımın yanında.Hem yavrular için tehdit değil,hem de doğal bir sisteminiz varsa akvaryumunuzda zayıf olan yavruları yem oluyor. Eldurmaz2013-12-28 15:24:46

Teşekkür Edenler: [T]227615,Kurama[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2013 11:33
 izzettanju2013-12-29 01:28:06

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Balık1217Çevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2018
İl: Tekirdag
Mesaj: 712
Balık1217Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2020 02:05
[QUOTE=nomade]    div "Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış" hesabı ben de ülkemizde sanki her türlü apistogramma türünü kolayca edinme imkanımız varmış gibi oturup apistogramma tür seçiminde dikkat edilecekleri kafamda derleyip aşağıdaki yazıyı yazdım. div div  1- Doğal türlere yönelmenizi rica ediyorum. Doğal olmayan apistogramma türlerinin beslenmesini şahsen anlamsız buluyorum. Sonuçta amaç renkli balık beslemekse çok daha renkli balıklar var piyasada. Apistogramma beslemenin amacı doğala yakın akvaryumlar hatta biyotop akvaryumları kurup, bu türlerin doğadaki davranışlarını gözlemleyebilmek. Cüce amerikan beslemenin de mantığı bu, yoksa Görkem'in Death Pool'u gibi bir akvaryum kurmadıkça büyük amerikanlarla aynı gözlemleri yapamayız. /divdiv  2- Türkiye'ye daha önce gelmemiş nadir türlerden edinmek istiyorsanız internetten türün sadece fotoğraflarına değil, videolarına da bakın. Türün kendine has davranışlarını görmek seçimde yardımcı oluyor. Bir çok nadir apistogramma türünün ayna karşısında çekilmiş bir iki fotoğrafı var internette ama balık bu dorsal yüzgeçlerini ve kuyruğunu bütün ihtişamıyla kabarttığı zamanlar haricinde çok renksiz ve gösterişsiz. Apistogramma Bluktkeil edindiğimde bana oldukça sade gelmişlerdi. Varsa türün videolarını seyretmek önceden daha sağlıklı fikir edinmeye imkan sağlıyor. /divdiv  3-Yabancı dile hakimiyetimiz varsa seçenek çok tek tek yazmayacağım ama yoksa bu forumdan balığın künyesini okumak önemli./divdiv  4- Tür seçiminde en önemli kriter elde Ro cihazı yoksa ideal su değerleridir. Yüksek ph'ı bazı türler daha iyi tolere ederler belki ama üremelerini etkiler yinede. Yabancı sitelerde yapılan bir çok oylamada elizabethae en beğenilen apistogramma türü olarak öne çıkıyor ama elinde RO cihazı yoksa oldukça düşük ph isteyen bu türü yaşatmak tecrübe ister, üretmek ise çok daha zor. Mümkünse 7 ph'ı tolere eden türlerden yaparsak seçimimizi ilerde sıkıntı yaşamayız./divdiv   5- Kimi türlerin internetten fotoğraflarına bakarsınız, videolarını seyredersiniz, aldığınızda şaşırırsınız. Kimi apistogramma türü oldukça küçüktür kimi de tam tersi. Atahualpa en irilerinden bildiğim kadarıyla. Diplotaenia, Geisleri en küçüklerinden. /divdiv   6- Kimi apisto gruplarına dahil hemen hemen  tüm türler agresiftir. Örnek: Agassizi grubu. En agresiflere örnekler: Atahualpa, Bitaeniata En barışçıllara örnekler Commbrae, Borelli/divdiv   7- Bazı apistogramma türleri tek eşlidir ya da şöyle diyelim 1e 1d de alsanız da üretebilirsiniz. Kimi 1 erkeğe 2 hatta 3 dişi ile ancak üretilebilir. /divdiv   8- Çoğu apistogramma türlerinin erkekleri kendi türlerinden bir başka erkeğe, kimiside herhangi bir başka apistogramma erkeğine daha tahammül edemez akvaryumda. Kimisi sorunsuzdur. Atahualpa koloni halinde bakılır ama akvaryumda sadece baskın çift üreme imkanı bulur. Borelli kavgaları şiddetli olmadığı için bir akvaryumda birden çok erkek bakılabilir.Karma apisto akvaryumları için borelli uygundur. /divdiv   9- Her zaman canlı yem verilme imkanı yoksa tamamen etobur türler yerine omnivor türler seçilmesi daha isabetli olur. Bendeki İnka'lar iyi bir örnek buna. Beslemesi en sorunsuz türlerden. Apistonun tıka basa doyurulması önemli. En iştahlılara örnekler:İnka, Atahualpa Doğada suya düşen meyveleri de yiyen bu türlere ara ara meyve verilebilir./divdiv  10- Daha önce kribensis ya da bolivian ram vb türler beslediysek yine bir derece ama tecrübe etmediysek bakım zorluk seviyesi yüksek olan türlerden kaçınmak gerekir. Ramirezi bence bazı apistogramma türlerinden daha zor.Kimi apistogramma türlerinin bakım zorluğu cüce acaralarla aynı. Kimi ise daha fazla dikkat gerektiriyor./divdiv  11-Tüm bu yazılanların yanında tür için sizin ne hissettiğiniz önemli. Tropica akvaryumun görkemli vitrin akvaryumunda didişen iki erkek nijseni'yi izlemek için cama yapıştısanız tabii ki sizin için farklı bir anlam ifade edecektir: Nijsseni. Doğru düzgün apistogramma türü yokken ülkede foruma yurtdışından katılan bir akvaristin eklediği sapsarı nijsseni dişisinin ve yanında gezdirdiği yavrularının makro fotoğraflarına (ne yazık ki gözükmüyorlar artık) iç geçirdiyseniz tabii ki sizin için çok kıymetli olacaktır: Nijsseni. Benim şahsi vazgeçilmezim: İnka. /divdiv  12-Apistogramma almaya hazırlanırken forumda birçok konuya göz gezdirmekte fayda vardır /divdiv   -Torf kullanımı(Filtrede ve tabanda)/divdiv   -Yaprak kullanımı/divdiv   -Blackwater özütü hazırlama/divdiv   - Çay kullanımı/divdiv   - Nitrat emici bitkiler/divdiv   -PH düşürme vb./divdiv   13-Kimi balıkların adı enteresandır. Beslediklerimden Msobo Magunga(Afrikalı kabile reisi sanki mübarek), İvanacara Adoketa( Sertliğinden dolayı Korkunç İvan'dan geliyor), Nannacara Anomala(Anormal) İnka( tam arkeolog, tarihçi veya benim gibi turist rehberi balığı). Apistogrammalarda da diplotaenia, bitaeniata vb tür isimleri fiziksel özellikleri, sp mouthbreeder(barlowi) gibi isimler üreme şekilleri hakkında bilgi verir. Bazı apistolarında ikincil isimleri enteresan borelli; umbrella(şemsiye), eremnopyge; strawberry(çilek), inka; high fin nijsseni(yüksek yüzgeçli nijseni), Atahualpa; sunset(gün batımı)/divdiv   14- Bazı apistogramma türlerinin erkekleri boylarından beklenmeyecek kadar büyük hacimlere ihtiyaç duyarlar, geniş alanlara hükmederler. Cüce acaralardan adoketa ve anomala bunlara iki iyi örnek, apistogrammalardan bitaeniata. /divdiv  15- Barlowi gibi ağızda kuluçka yapan türlerin üreme şekillerini bilmek seçimde etkili olabilir. /divdiv  16-Agassizi, Bitaeniata vb bazı türlerin varyetelerini bilmek ve ona göre tür belirlemek daha doğrudur. Hiç beğenmediğim agassizi varyeteleri olduğu gibi aralarında en beğendiğim apistogrammalardan olanlar da var. /divdiv   17- Balığın karakteristik özellikleri olması önemlidir. Agassizi vb bir kaç tür daha ilk bakışta tanınabilen kendine has vücut formları olan türlerdir. /divdiv   18- Bazen bir türü beğendiğinizde tür sınıflandırmasında hemen bir alltta ya da bir üstteki türlere bakmanız benzer bir türe, küçük ama sizin için önemli farklarla, içinize daha da sinen bir türe denk gelmenizi sağlar. A188 Baenschi, A189 Rositae ya da A197 Juruensis, A198 Allpahuayo gibi. /divdiv   19- Bazı türlerin vücut formları ince uzundur(ör:Agassizi,elizabethae). Kimi daha tıknazdır(ör:Nijsseni). Zevkinize göre seçimde göz önüne alınabilir./divdiv   20- Apistogrammaların bazısı sizi dorsal yüzgeciyle büyüler(bluktkeil), kimisi kuyruğunu açtığında(agassizi) göz alıcıdır. /divdiv    21- Sınıflandırmada sık sık isim değişikliği olduğundan bir çok türün birden fazla ismi vardır. İthalat listelerinde isim güncellemesi her zaman yapılmadığından internetten eski adıyla aradığınız türün kaliteli fotoğraflarına denk gelemeyebilirsiniz. Örnek schwarzkin-allpauayo, rotpunkt-alacrina vb/divdiv    22- Doğal olmayan türleri bir kenara bırakırsak kimi apistogramma türleri özellikle üreme dönemlerinde gözalıcı renklere sahiptir, bazıları oldukça renksizdir. Commbrae renksizlere, Bitaeniata renklilere örnek/divdiv
/divdiv
/divdiv    İlk anda aklıma gelenleri yazdım. Zaman içinde eklemeler yaparım. Umarım onlarca apistogramma türü, yüzlerce varyetesi arasından seçim yapmakta zorlandığımız günler de gelir. Çok da ciddiye almadan ama umarım keyifle okumuş olmanızı umuyorum. /divdiv    /div/div/div[/QUOTE]
Apistogrammalar ile yeni tanışan ve apistogramma türü beslemek isteyen arkadaşlar için,muazzam bir yazı olmuş ellerinize sağlık.[:)][EDIT]FurkanKöse59,2020-08-13 02:05:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tatalevoÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 752
tatalevoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2021 00:30
Apisto candir[:P][EDIT]tatalevo,2021-03-15 00:07:17[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir