"Bakteri Çakışması" Uydurma mı? Gelin tartışalım.


Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2014 00:13
Merhaba, Fahri Bey boş yada içinde balık olan bir tank, fark etmez. Bitkili tankda olsa, 2 gün bitkilere birşey olmaz. Sizi memnun edemedim, keyifli hobiler. Sevgilerimle.

Teşekkür Edenler: [T]152084,fahrisinan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2014 10:10
Peki,
Permasol çok agır diyoruz yaa.
Permasol yerine APİ Furan 2 İlacı var? O kullanılabilir mi? Yurtdışında çok kullanılıyor?
Dropsy konusunda araştırması olan var mı derinlemesine? Su PH ve,sertlik farklılıgı ve kalabalık akvaryumlarda oluyor denebilir mi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafakısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2661
mustafakısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2014 10:49
Yusuf abi,uyguladıgın yöntem kesinlikle yapılması gereken.Bu konuda herkes farklı yorumlar uygulamalar yapıyor.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 10:34
[QUOTE=Ziya Erkus]Merhaba, Fahri Bey boş yada içinde balık olan bir tank, fark etmez. Bitkili tankda olsa, 2 gün bitkilere birşey olmaz. Sizi memnun edemedim, keyifli hobiler. Sevgilerimle.[/QUOTE]

3 sene sonra gördüm ya mesajı, hayret. Forumdaki sürekli "lepistesim hamile mi?" başlıkları arasında kaynayıp gidiyor yazık böyle güzel başlıklar.

Tatlısu balıklarında vücut üst yüzeylerinde koruyucu tabana vardır, bu takaba mukus ve bakteri kolonisidir esasen, bu tabaka mantara bakteriye yaralanmalara karşı balığı korur, uyguladığınız yöntemde siz hiç balık kaybetmezsiniz ama normal hobici kaybeder. Şöyle ki, siz balıkları sıfırlayarak tüm koruma sistemini de sıfırlıyorsunuz ama balıkları muhtemelen sıfır üretim tankına, yahut geçici kalacakları önceden içinde balık olmayan, sterilize tanka koyuyorsunuz. Ama hobici bu balığı evdeki akvaryumuna koyacak, sterilize olmayan, bakteri kaynayan ortama. Sıfırlanmış ve koruma sisteminden arınmış balık ancak dualarımızla şansgele canlı kalabilir. Bu kadar çok balığın zincirin son halkasında telef olmasının sebebi de budur. Çek Cumhuriyeti'nde üretici çiftliği gördüm, nerdeyse mikrobiyoloji laboratuarları seviyesinde sterilizasyon var, akvaryum salonunda hava vakumu var, oradan çıkan balığın benim evimdeki ro su kullandığım kırk yılda bir balık aldığım tankta bile yaşaması mucize, ne kadar güçlü canlılar olduğunu anlıyorsunuz.

Sonra distiribütörde, avaryumcularda da çoğu telef oluyor, çünkü oralarda da sizin kadar dikkat etmiyorlar, orda da sorun yok çünkü 1 euroluk balık 10 euroya satılıyor. Bu sizin sorununuz veya suçunuz değil olayın tabiatında bu var, çok sterilize ortamlarda yetiştirilen balıklar bağışıklık sisteminden nerdeyse yoksun halde hobiciye satılıyor. Üretici hiç balığım ölmesin, diyor, bedelini tüketici ödüyor. Hamama giren terler.

Neyse sonuçta herkes kendi açısından bakıyor. Ayrıca ben ana tankta 3 gün ışık kapatayım olayına giremem, bunun memnun edilememekle ilgisi yok, tankın bir dengesi var. O sebeple yapılamaz dedim. Gözetmeniz gereken sadece yeni aldığınız balık değil, eski balıklarınız, bitkileriniz vs. Siz orda bir habitat kurmuşsunuz, balıkları cama cam bir tankta canlı tutmak değil amaç.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, hastalık durumunda permasol kullanımı yapmamıştım, çaresiz kalırsam kullanılabilirim.

Beğenenler: [T]186501,Ahmet5905[/T][T]97117,Ziya Erkus[/T][T]222028,akemal[/T][T]179136,Mehmetskl[/T]
Teşekkür Edenler: [T]97117,Ziya Erkus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoldLoveÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 11/02/2016
İl: Izmir
Mesaj: 226
GoldLoveÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 10:50
Bakteri çakışması nedir ? Bakteriler nasıl çakışır ? Kendi aralarında akvaryum meydan muharebesi mi yaparlar ? [:?]
Yok böyle bir şey tabiki ! Tamamen yanlış anlam yükleme. [:)]
Sizin akvaryumunuzdaki kapalı ekosistemde bulunmayan bir patojenin başka bir balığın vücudunda yada suyunda sizin tanka dahil olmasıdır işin gerçeği.
Bunun önüne geçmenin tek yoluda güzel bir karantina süreci. Ancak malesef gerek sabırsızlığımızdan gerek imkansızlıktan pek çoğumuz bu konuyu hafife alıyoruz.
Ara sırada böyle şansızlıklar yaşanabiliyor.

Beğenenler: [T]97117,Ziya Erkus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 11:31
Herkesin bildiği bağışıklık, taşıyıcılık kavramlarının akvaryumdaki tezahürüne bakteri çakışması diyoruz.
İnsanda olsa Ahmet'te on yıldır salmonella var biliyoruz ama dip diri bir şey olmuyor, Mehmet Ahmet'ten bir mikrop kaptı bir haftadır evden çıkamıyor gibi bir durum.
Çakışma sözcüğü sanki bazı bakteriler istenmiyor ama öyle denk geldiler anlamı veriyor.
Ölüm sebebine de bakteriyel hastalık yazıp geçilmez. Öyle bilimsel bir söylem kabul edilemez. En muğlak durumda dahi etkeni bilinmeyen karaciğer enfeksiyonu, etkeni bilinmeyen sepsis vs bir şey dersiniz.

Beğenenler: [T]186501,Ahmet5905[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erulusoyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2012
İl: Içel
Mesaj: 665
erulusoyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 21:19
Merhabalar Fahri bey. Öncelıkle yazdıklarınızın doğru yönleride var, eksik yönleride. Öncelikle conflict veya clash kelimeleri , kullanılan "çakışma" kelimesini tam olarak ifade etmiyor. Bu kelime canlılar arasındaki flora farklılığının etkisini ifade diyor. Şöyle bir örnek vereyim, çocuğunuz ilk doğduğunda annesinden geçen savunma sistemi ile korunur. Daha sonra kendi savuma sistemi gelişir ancak savunma sisteminin tanıyabildiği ve etkisiz hale getirebileceği patojenler evinde aile içinde tanışabildikleridir. Bu nedenle tamamen sağlıklı olmasına rağmen kreş veya ilk okula başladığında, karşılaşacağı yeni etkenler nedeniyle bir dönem sık hastalanacaktır. Çok haklı olduğunuz yön ise sağlıklı ise bu yeni etkenlerle, etkilense de mücadele edebileceğidir. Yani farklı mikrobial flora tüm canlıları etkiler ancak sağlıklı canlılarda bu durumlarla mücadele edebilecek savunma sistemleri mevcuttur(ebola, HIV vb. gibi bazı extrem örnekler dışında).[EDIT]erulusoy,2017-08-17 21:27:59[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deriinmaviÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2016
İl: Rize
Mesaj: 537
deriinmaviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 21:47
Bilimsel olarak nasıldır bilmiyorum ama mantık olarak mesela bizim dağlara kutup ayısı bıraksak belki 2 sene yaşarlar ama sonra ölürler akvaryumda da siz nasıl yemleme yapıyorsanız yada nasıl şartlar uygunsa en sonunda o bakteriler oluşacaktır başka bir bakteri gelmesi belki bi zaman boyunca sudaki dengeyi bozabilir ama sonunda doga kazanıp normale dönecektir bunun balıklar üstünde bi etkisi olacagına inanmıyorum belki su biraz bulanır belki sağda solda bakteri oluşumları gözlenebilir en fazla suyun oturması biraz daha fazla zaman alır ama bence bunun bi hastalık yada kötü koşul oldugu uydurma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 22:08
[QUOTE=deriinmavi]Bilimsel olarak nasıldır bilmiyorum ama mantık olarak mesela bizim dağlara kutup ayısı bıraksak belki 2 sene yaşarlar ama sonra ölürler akvaryumda da siz nasıl yemleme yapıyorsanız yada nasıl şartlar uygunsa en sonunda o bakteriler oluşacaktır başka bir bakteri gelmesi belki bi zaman boyunca sudaki dengeyi bozabilir ama sonunda doga kazanıp normale dönecektir bunun balıklar üstünde bi etkisi olacagına inanmıyorum belki su biraz bulanır belki sağda solda bakteri oluşumları gözlenebilir en fazla suyun oturması biraz daha fazla zaman alır ama bence bunun bi hastalık yada kötü koşul oldugu uydurma [/QUOTE]
Tamamen yanlış bildiğiniz için uydurma geliyor. Önceki yorumlarda anlatılmış aslında. Su ile alakalı bir durum değil bu balıkların barındırdıkları patojenlerle alakalı bir durum.
Örneğin amazon nehrinden ph değeri 5,5 civarında olan bir kısmından balık çıkardınız (f0, vahşi adını siz koyun.) Bu balığı zamanla 6,5-7,5 ph'lara alıştırarak akvaryumda beslenebilir duruma getirerek satışa sundunuz. 5,5 ph'ta balık için zararlı bir patojenin yaşama ihtimali az ve sınırlı olduğu için nehirden çıkan bu balıkların bağışıklık sistemi yıllardır akvaryumlarda üretilen aynı tür balıkara göre çok zayıftır/tanımsızdır. Dolayısıyla akvaryumda bulunan balıkların yanına nehirden gelen balıkları koyduğumuz zaman yada tam tersi bir durumda; esaret altındaki balığın bağışıklık sistemi bir çok patojeni tanımlamış ve savunma geliştirmiş ve taşıyıcı durumda, nehirden gelen ise bu patojeni tanımıyor, sonuç olarak esaret altındaki balığa zarar veremeyen ve tetikte bekleyen patojen nehirden gelen balığı çok rahat bir şekilde etkileyebiliyor. Bu bir örnekti. Akvaryuma ekleyeceğimiz yada akvaryumdaki balık/balıkların bağışıklık düzeyini, taşıdıkları/tanımadıkları patojenleri bilemeyeceğimiz için temkinli olmak her zaman faydalı olacaktır.

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T][T]178865,ziyasenkaya[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]97117,Ziya Erkus[/T][T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1269
zekigonlumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2017 23:32
[QUOTE=Tunc Berk]
Tamamen yanlış bildiğiniz için uydurma geliyor. Önceki yorumlarda anlatılmış aslında. Su ile alakalı bir durum değil bu balıkların barındırdıkları patojenlerle alakalı bir durum.
Örneğin amazon nehrinden ph değeri 5,5 civarında olan bir kısmından balık çıkardınız (f0, vahşi adını siz koyun.) Bu balığı zamanla 6,5-7,5 ph'lara alıştırarak akvaryumda beslenebilir duruma getirerek satışa sundunuz. 5,5 ph'ta balık için zararlı bir patojenin yaşama ihtimali az ve sınırlı olduğu için nehirden çıkan bu balıkların bağışıklık sistemi yıllardır akvaryumlarda üretilen aynı tür balıkara göre çok zayıftır/tanımsızdır. Dolayısıyla akvaryumda bulunan balıkların yanına nehirden gelen balıkları koyduğumuz zaman yada tam tersi bir durumda; esaret altındaki balığın bağışıklık sistemi bir çok patojeni tanımlamış ve savunma geliştirmiş ve taşıyıcı durumda, nehirden gelen ise bu patojeni tanımıyor, sonuç olarak esaret altındaki balığa zarar veremeyen ve tetikte bekleyen patojen nehirden gelen balığı çok rahat bir şekilde etkileyebiliyor. Bu bir örnekti. Akvaryuma ekleyeceğimiz yada akvaryumdaki balık/balıkların bağışıklık düzeyini, taşıdıkları/tanımadıkları patojenleri bilemeyeceğimiz için temkinli olmak her zaman faydalı olacaktır.[/QUOTE]

Tunç Bey yazdıklarınızı okuyunca bir kitap ve belgeseli aklıma geldi: Tüfek, Mikrop ve Çelik. Yanlış hatırlamıyorsam kitapta kısaca; kalabalık hastalığı olarak nitelenen su çiçeğine uzun süredir(yüzyıllardır) maruz kalan Avrupalıların, keşifler neticesinde bu virüsü Amerika'ya taşımaları ve Avrupalıları öldürmeyen bu hastalığının neredeyse koca kıtanın bütün nüfusunu yok etmesinden bahsediliyordu.

Bakteri çatışması/çakışması da belirttiginiz gibi, balığın daha önce rastlanmadığı ve dolayısıyla bağışıklık/savunma geliştiremediği patojenler karşısında zor duruma düşmesi gibi özetlenebilir galiba.

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]
+1: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deriinmaviÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2016
İl: Rize
Mesaj: 537
deriinmaviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2017 00:00
[QUOTE=Tunc Berk]
Tamamen yanlış bildiğiniz için uydurma geliyor. Önceki yorumlarda anlatılmış aslında. Su ile alakalı bir durum değil bu balıkların barındırdıkları patojenlerle alakalı bir durum.
Örneğin amazon nehrinden ph değeri 5,5 civarında olan bir kısmından balık çıkardınız (f0, vahşi adını siz koyun.) Bu balığı zamanla 6,5-7,5 ph'lara alıştırarak akvaryumda beslenebilir duruma getirerek satışa sundunuz. 5,5 ph'ta balık için zararlı bir patojenin yaşama ihtimali az ve sınırlı olduğu için nehirden çıkan bu balıkların bağışıklık sistemi yıllardır akvaryumlarda üretilen aynı tür balıkara göre çok zayıftır/tanımsızdır. Dolayısıyla akvaryumda bulunan balıkların yanına nehirden gelen balıkları koyduğumuz zaman yada tam tersi bir durumda; esaret altındaki balığın bağışıklık sistemi bir çok patojeni tanımlamış ve savunma geliştirmiş ve taşıyıcı durumda, nehirden gelen ise bu patojeni tanımıyor, sonuç olarak esaret altındaki balığa zarar veremeyen ve tetikte bekleyen patojen nehirden gelen balığı çok rahat bir şekilde etkileyebiliyor. Bu bir örnekti. Akvaryuma ekleyeceğimiz yada akvaryumdaki balık/balıkların bağışıklık düzeyini, taşıdıkları/tanımadıkları patojenleri bilemeyeceğimiz için temkinli olmak her zaman faydalı olacaktır.[/QUOTE] yani deikleriniz dogru ama bu daha çok farklı gölün balıklarını aynı tankta beslemek veya f0 ve f3 f4 nesil balıkları aynı tankta beslemek le alakalı bişey

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

johnnyblazeÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2014
İl: Ankara
Mesaj: 689
johnnyblazeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2017 01:27
Bakteri çatışması dilimize hangi akvarist tarafından çevrildi bilemem ama buradaki esas mevzu balığın bağışıklık sistemidir. Sadece insanlar değil, bütün canlılar belli patojenlere karşı bağışıklık kazanmıştır. Bu bağışıklık bazen doğuştan gelir bazen ise vücudumuz bunu kendisi geliştirir. Bir damla zehri ile bir insanı öldürebilen bir akrep, avuç içi kadar bir çöl faresini asla öldüremez ve ona yem olur. Yeni bir bakteriyle tanışan bir balığın yaşadıklarını eğer biz yaşasaydık büyük ihtimalle şöyle olurdu. İlk önce bademciklerimiz boğazımızı, bademciğimizi, ağız içimizi komple bembeyaz yaraların kaplamasına sebep olur ve nefes almamızı zorlaştırırdı, yutkunamazdık (bu nedenle acayip sinirimiz bozulurdu), susuzluktan ölürdük ama içemezdik. esnemek, hapşırmak ne kadar güzelmiş diye düşünürdük zira onları da yapamazdık. Kulaklarımız çenemiz her bir dişimiz dayanılmaz derecede ağrır. Bu esnada ne su içebilir ne yemek yiyebilirdik. Bu işkence gibi olurdu. Eğer bağışıklık sistemimiz devreye giremezse de kaçınılmaz sonla karşılaşırdık. Balıklarımız da tanımadıkları bir bakteriyle karşılaştıklarında bunu yaşıyor ve neticede malesef ölüyorlar. Peki neden bağışıklık geliştirmiyorlar? İşte burada karantina devreye giriyor. Karantina ve su aşılama dediğimiz olay aslında budur. Grip aşısı olduğunuzda aslında vücudunuza grip mikrobu enjekte edilir. bir kaç gün halsizliğiniz ve kısa süresinde iyi hissetmeniz ve grip olmamanız bu yüzdendir. Lakin 10 tane grip aşısı olursanız ölürsünüz. Karantina ve su aşılama aslında balığa belli bir dozda bakteri aşılamak ve bağışıklığını buna karşı geliştirmektir.

Beğenenler: [T]191354,Lodos muhafızı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2017 20:34
[QUOTE=deriinmavi] yani deikleriniz dogru ama bu daha çok farklı gölün balıklarını aynı tankta beslemek veya f0 ve f3 f4 nesil balıkları aynı tankta beslemek le alakalı bişey [/QUOTE]
Ortamdan başka bir ortama geçecek tüm balıklar için geçerli. Bir sınırlaması yok.
[QUOTE=johnnyblaze] Karantina ve su aşılama aslında balığa belli bir dozda bakteri aşılamak ve bağışıklığını buna karşı geliştirmektir. [/QUOTE]
"Bakteri aşılamak" bunu biraz açabilir misiniz hangi bakterileri ne şekilde aşılıyoruz?

Beğenenler: [T]192729,FurkanTezcan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2017 23:44
Tartışmak bile mümkün değil yani[:?] Tatışmak yahu kavga değil, ikisi çokça karıştırılsa da aynı şey değil. Ben de merak ettim eklenecek balığa bakteri aşılamasını ama eklenen balıktaki yabancı bakteriler tanka nasıl aşılanacak? İspanyolların güney amerika'da yol açtığı ölümler misali?

+1: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir