Balıklarımın Hastalığı Hakkında Tecrübeleriniz?


hakanturken108Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
hakanturken108Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2017 14:07
[B]Hastalanan akvaryum canlısının türü:[/B] Lepistes

[B]Hastalık olduğu düşünülen belirtiler:[/B] Balıklar 3. defa beyaz benek oluyorlar son 3 hafta içinde.(şuan 2 balık beyaz benek oldu)

[B]Akvaryumdaki balık türleri ve sayısı: [/B]Elma salyangozu(9 tane), Lepistes(16 tane 2e14d), kiraz karides(4 taneydi, sanırım 2-3 tanesi dün öldü sebebini bilmiyorum.)

[B]Akvaryumun hacmi ve su özellikleri: [/B]Net 90 litre. Balıklar akvaryuma eklendikten sonra sürekli Jebo 9w UV filtre çalışmakta. Biolife Sünger filtre ve lifetech 825 aktif çalışmakta.

[B]Akvaryumun kuruluş tarihi: [/B]10.Mart.2017

[B]Beslenme şekli ve düzeni:[/B] Günde birçok defa, 3-5 farklı kuru ve kaliteli ve taze yem ile. Ayrıca birkaç defa mikro kurt ile besleme ve bazen canlı artemia

[B]Akvaryuma dışarıdan en son canlı giriş tarihi:[/B] 25 Gün önce balıklarım eklendi.

[B]Akvaryumdaki teknik ekipman: [/B]36 watt power led armatür, Jebo 9W UV filtre, Biolife iç filtre, Lifetech 825 dış filtre.

[B]Akvaryumda kullanılan herhangi bir kimyasal (tuz, su hazırlayıcılar, ilaçlar vesaire):[/B] DIY su hazırlayıcı, Bemiks

[B]Ek bilgi: [/B]Akvaryumu balıklar gelmeden önce 20-25 gün boş çalıştırdım ve her gün tarifine göre Reflower BacteriaFeeder ekledim. Balıklar geldikten 2 gün sonra beyaz beneğe yakalandılar. Bu 1. hastalanmada ısıyı 30'a getirip tedavi uyguladım hastalık geriledi ancak 3 gün sonra tekrar hızlı şekilde arttı ve 2. defa beyaz benek oldu.

Bu 2. defa hastalık yayılınca balıkları 10 litre damacanaya alıp ısıtıcı ve bol hava ile 10 litreye 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 10 litreye 5 ml biyo ichtio ekledim. 2. gün %60 su değişimi ve yine kaya tuzu ve biyo ichtio eklemesi yaptım. İyileşme mevcuttu. Balıklar 3. gün tamamen iyileşmişlerdi.

İyileşmelerinden sonra %100 su değişimi yapıp, 10 litrelik damacanaya sadece akvaryum suyu ekledim ve balıklar 1 gece de bemiks ampül eklenmiş bu suda beklediler ve bu pazar günü hastalık geçtiğinden ötürü balıkları tekrar akvaryuma koydum.

[b]Ama balıklarımdan 2 tanesi tekrar dün akşam ve bugün beyaz benek oldular. Su kalitemin iyi olduğunu düşünüyorum. Kafama takılan 2 tane şey var. Balıklar 36 watt power led armatürü açınca saklanma eğilimi gösteriyorlar sanırım ışık çok parlak geliyor ve bu nedenden dolayı stresleniyorlar. Bundan dolayı maalesef led armatürü çalıştıramıyorum. Acaba bundan olabilir mi?

İkinci şey ise elma salyangozları acaba su dengesini gözümle göremeyeecğim şekilde bozuyor ve balıkları hasta ediyor olabilir mi?

Not: Balıklarım hastalıklarına rağmen hatta tedavi ederken damacana içinde dahi yavruladılar. 15-30 arası yavrum var. Fakat balıklarda maalesef bir mutsuzluk sezinliyorum. Akvaryumum cama cam fakat plastik bardak içerisinde hagen kumlara bitkiler dikmiştim. O bitkilerimde 30'a çıkarınca sıcaklığı eriyip gitmişlerdi.[/b]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2017 10:35
Beyaz beneğin nedeni balığın bağışıklılığının zayıflaması ve ani ısı değişikliklerinin bir sonucudur. Isıtıcınız akvaryuma yeterli gelmediğinden ısı dalgalanmaları yaşıyor olabilirsiniz ya da ısıtıcıda temassızlık oluşması sonucu bir açılıp bir kapanma durumu varsa bu sorunun nedeni olabilir.Su devamlı sabit ısıda durmalı. ve tedavi için metilen mavisi kullanıp hastalık geçtikten 1-2 gün sonra daha tedaviye devam etmelisiniz. Ayrıca ilaçlama yapmadan önce ışığı kapatıp balıkların uykuya girmesini bekleyip ilaçlamak en iyisidir. Beyaz benek bir parazit olduğundan, geceleri yeni balıklara da yayılmak adına balıklar uyuduğunda bulundukları balığı terk ederler. En zayıf oldukları an bu nedenle gece vaktidir.

Teşekkür Edenler: [T]66071,hakanturken108[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanturken108Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
hakanturken108Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 20:00
Konum pek ilgi gormedi maalesef. İnsan basina geleni biliyor.

Zeynep hanim akvaryuma fazla gelen bir isiticim var Atman-200w. Ancak 3. Defa hasta oldular. Ani isi degisimi hic gozlemlemedim. Hep ayniydi.

Bakalim tedavi devam ediyor.

Sadece bir sikinti gozume carpti daha dogrusu kafama dank etti. Onu da bu sabah ortadan kaldirdim hemen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

özlemazukiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2016
İl: Ankara
Mesaj: 492
özlemazukiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 20:04
Doğal olarak gözünüze çarpanı merak ettim [:)]

Teşekkür Edenler: [T]66071,hakanturken108[/T]
+1: [T]148434,BadWolf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urartuÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2016
İl: Elazig
Mesaj: 18
urartuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 22:58
Ben biraz doğallıkdan yanayım mesela Jebo 9w UV filtre çalışmakta eyer suyunuz temizse rengınde bır sorun yoksa bunu çalışdırmayın derim Uv filitre bakterıler için sakat dırek yakar bakterıleri yanı akvaryumda oluşan zararlı yararlı her bakterı uv filitreye gırdıyınde ölüyor balıklar için yararlı bakterıler olmazsa olmazdır Beslenme şekli ve düzeni: Günde birçok defa, 3-5 farklı kuru ve kaliteli ve taze yem ile. Ayrıca birkaç defa mikro kurt ile besleme ve bazen canlı artemia bu cok dışkı yapar bır balığın dışkısı 1 haftaya yakın suruyor suda çözülmesi eyer dip cekmıyorsanız buda bır sorun ve verdiğiniz yeme göre haftada bir dip cekseniz yani kumu süpürseniz yarıya yakınını temızlersınız bence yemı azaltın gunde 1 defa hatta ıkı gunde bır verın korkmayın hıc bısey olmaz bıraz akvaryumda arasınlar Gelelım hastalığa Balıklar 36 watt power led armatürü açınca saklanma eğilimi gösteriyorlar evet kaynağı bulmuşsunuz stres mantar yapar balıkda fazla yemlemede tehlıkelıdır geçmiş olsun [EDIT]urartu,2017-04-20 23:07:48[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]66071,hakanturken108[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanturken108Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
hakanturken108Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2017 13:12
[QUOTE=özlemazuki]Doğal olarak gözünüze çarpanı merak ettim [:)][/QUOTE]

Maalesef hiç aklıma bile gelmemişti ilk zamanlar. Şöyle ki, akvaryumu kurarken lepisteslerim yavrularını yemesin diye akvaryumu böldüm. Nalburdan sineklik ve çit teli aldım. Teli akvaryuma göre kesip üstüne sinekliği geçirdim ve akvaryum silikonu ile akvaryumumun bir köşesini bölmüş oldum. Ancak tel paslanmaz değilmiş ve kesmiş olduğum kenarlardaki uçları plastik kaplaması dışında kaldığından paslandı kısa sürede(uç kısımları).

Her türlü stres kaynağını elemine etmek üzere düşünürken düşünürken bir anda benim gözüme sorun olmaz diye gözüken bu paslanmış uçların strese sebep olan temel veya yegane neden olabileceği aklıma geldi. Aklıma gelir gelmez de tel bölmeyi ortadan kaldırdım söküp atarak.

Zaten daha önce beslediğim Albino German White Tuxedo lepisteslerime oranla hiç vahşi değil şu an da beslediğim Topsword lepisteslerim, yavrularını yeme eğilimleri yok denecek kadar az.

İnşallah sorunum ortadan kalkar artık. Şu anda yine tedaviye başladım 8-9 lepistesimde ve iyileştiklerinde ana tanka almak konusunda hala tedirginim.

[QUOTE=urartu]Ben biraz doğallıkdan yanayım mesela Jebo 9w UV filtre çalışmakta eyer suyunuz temizse rengınde bır sorun yoksa bunu çalışdırmayın derim Uv filitre bakterıler için sakat dırek yakar bakterıleri yanı akvaryumda oluşan zararlı yararlı her bakterı uv filitreye gırdıyınde ölüyor balıklar için yararlı bakterıler olmazsa olmazdır Beslenme şekli ve düzeni: Günde birçok defa, 3-5 farklı kuru ve kaliteli ve taze yem ile. Ayrıca birkaç defa mikro kurt ile besleme ve bazen canlı artemia bu cok dışkı yapar bır balığın dışkısı 1 haftaya yakın suruyor suda çözülmesi eyer dip cekmıyorsanız buda bır sorun ve verdiğiniz yeme göre haftada bir dip cekseniz yani kumu süpürseniz yarıya yakınını temızlersınız bence yemı azaltın gunde 1 defa hatta ıkı gunde bır verın korkmayın hıc bısey olmaz bıraz akvaryumda arasınlar Gelelım hastalığa Balıklar 36 watt power led armatürü açınca saklanma eğilimi gösteriyorlar evet kaynağı bulmuşsunuz stres mantar yapar balıkda fazla yemlemede tehlıkelıdır geçmiş olsun [/QUOTE]

Alp bey çoğu söylediklerinize katılmıyorum. Fakat ilgi ve alakanıza teşekkür ederim. Eğer lepistes besliyorsanız, az miktarda ama sık sık yemlemeniz çok çok iyi olur. İsteğe bağlı olarak da 1 gün aç bırakabilirsiniz. Balığın dışkısı ise akvaryum için eğer görsel olarak rahatsız etmiyorsa sizi biyolojik döngüye hiçbir zararı yoktur. Nitekim akvaryum ortamında sorun teşkil eden amonyak balıkların dışkısı ile değil solungaçları ile akvaryum suyuna karışmaktadır. Bu hususta binlerce mesaj var, bulabilirsiniz forumda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir