Başlamadan Önce İlk Adım Ne Olmalı


emre42cakmakÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2019
İl: Konya
Mesaj: 30
emre42cakmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2019 02:20
Merhaba;
Akvaryum ve akvaryumculara olan merakla uzun uzun iç geçirmekten sıkıldım fanus denecek kadar küçük bir akvaryumda karne hesiyesi olarak aldığım 2 japan balığı ve verdiği hazzı yıllar sonra yeniden doyasıya yaşamak istiyorum. Fakat hiçbirşey bilmiyorum 1 aydır youtube ve sitelerde bilgi edinmeye çalışıyorum fakat her sayfada tezat durumlar var yad ben anlamadı.
80cm boyunda 50 en 60 yüksekliğinde bitkili bir akvaryum düşünüyorum içinde ise. beta ve lepistes bakmayı istiyorum.
Bunun için ilk etapta nasıl bir yol izlemeliyim nerden başlamalıyım.
Bitki türü ne olmalı
Kaç balık koymalıyım
Yardımcı balık ne almalıyım
Filtre sistemi mi nasıl olmalı sump veya dış iç filtre avantaj ve dezavantajları nedir
Bunun gibi bilmediğim ama hakkını vererek yapmak istediğim canlı bakımında bilgi ve yardım istiyorum.
Teşekkür ederim. (Umarım yanlış yere yazmamışımdır sabahtan bunyana da bu siteyi çözömeye çalışıyorum)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KZ23Çevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 110
KZ23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2019 03:52
Merhabalar

Aslında çok korkacak bir durum yok kimse akvaryumcu olarak doğmuyor En iyi tecrübe deneyip yanılarak elde ediliyor. Tabi araştırmanız çok güzel direkt bilmeden başlayıp balıkları telef etmektense işin temelini kavrayıp başlamak çok daha iyi.

İlk başta ben bitkili değil de sadece balık olarak giriş yapmanızı öneririm. Bitki işin içine girdi mi ışık co2 gübre vs biraz karmaşıklaşıyor ama illa da bitki olsun derseniz bu konuda ki bitkilerden tercih yapabilirsiniz. https://www.akvaryum.com/Forum/bakimi_kolay_bitki_klavuzu_k743814.asp

Balık konusuna gelince zevk meselesidir. Tercih sizin ama ilk etapta kolay bulunabilen ve nispeten fiyatı uygun balık tavsiye ederim. Biraz gaddarca gelebilir her balık canlıdır değerlidir fakat gidip 300-400 liralık bir balık alıp onu kaybeden yeni bir hobici çok fazla hayal kırıklığına uğrar. yerine koyması da maddi yönden zor olacağından belki de çok erken pes edebilir. Balık sayısı erişkin boyu ne kadarsa akvaryum hacmine bölün o kadar balık koyulabilir aşağı yukarı. Yani 5 cm olan bir balıktan 100 litre akvaryuma 20 adet gibi. Tabi ne kadar çok balık o kadar atık ve o kadar bakım demektir. Bir de kum kaya ve üst boşluk seviyesi hacimden düşülmeli. En önemlisi de balıklar aynı bölgenin şartlarına uyumlu olmalı.

Tanka gelince ölçüler mecburi değilse değiştirmeye bakın. Çok değil 1 ay içinde pişman olursunuz [:)] Bir kere yaptırın tam yaptırın. Yeni başlayan biri için hele sanılanın aksine ne kadar büyük tank o kadar bakım kolaylığı demektir. Büyük tankın tek sıkıntısı ilk kurulum maliyetidir. Şunu da unutmamak lazım bu işin sonu yok hep bir fazlasını isteyeceksiniz. Lepistesle beta ile japon ile başlar tuzlu su hayali ile biter [:)] Yer müsaitse uzunluk ve genişlik ilk önceliğiniz olsun bunları yapabileceğiniz en büyük boyda yaptırın. Yükseklik ise çok büyük amerikan türleri veya diskus harici bence çok fazlaya kaçmamak lazım. ne kadar yüksek olursa dibe ulaşmak o kadar zor olacak. Ayrıca akvaryumu yaptırırken ki güvenlik sınırında cam kalınlığını yükseklik belirler. Maliyet ve ağırlık yükü demektir. Bitki olursa ışık ihtiyacı için daha yüksek tüketimli aydınlatma demektir. 80*50*60 240 litre hacim eder. Güzel bir hacim ama birçok türü değiştirmek istediğinizde bakamazsınız. Onun yerine örneğin boyu 160 eni 60 yüksekliği 50 yapsanız. Hem aynı cam kalınlığı ile 2 kat fazla hacim elde eder. Hem de ekstrem örnekler hariç hemen hemen her çeşide geçiş yapabilirsiniz.

Filtreye gelince dış filtre şarttır. Biyolojik filtrasyon için yani suda istenen bakteri ortamı oluşması için.

İç filtre tercihe bağlıdır mekanik filtrasyon içindir ama ben kullanma taraftarıyım yem artıkları kaba pislikleri çekerek dış filtrenin çabuk tıkanmasını engeller. hava taşı yerine de kullanılabilir. Ekstra sirkülasyon sağlar.

Sump a gelince mantığı dış filtre mantığıdır. Ama biyolojik filtrasyon için dış filtreden çok daha etkilidir. Dış filtre de kovası ile sınırlısındır. Sump alttan olduğunda ekstra hacim sağlar. Çok daha fazla malzeme ve sınırsız çeşitlilik ve bölme ile çok daha fazla bakteri oluşumu demektir. ısıtıcı hortum hava motoru vs kablo boru görüntüsünden kurtarır. Yüksek hacimli akvaryumları çevirmek (1000 lt civarı) için baya pahalı bir dış filtre hatta 2 dış filtre gerekebilir. Sump için kafa motoru yeterlidir. O sebeple büyük akvaryumlar için maliyeti de daha düşüktür. Bana göre hatta olmazsa olmazdır.

Dış filtrenin dezavantajı sınırlı hacmi. İlk alış maliyeti. Kapalı sistem olması müdahale etme ve temizleme zorluğu. Akvaryum içi kalabalık görüntüsü.

Sump un dezavantajı ilk kurulumda ayarlanmalı tahliye sistemi için kule mi olacak durso mu vs güvenlik önlemleri ve hesaplamaları yapılmalı ki kafa motoru durduğunda taşma ya da susuz kalma durumu olmasın. Önlem alması çok da zor değildir. Dolap içinde buharlaşma yapabilir. Çürüme vs Önlemi üstünü kapatmak gerekir. Dış filtreye göre de sesi biraz daha fazladır. Ama yine de birkaç müdahale ile minimuma indirilebilir. İkinci bir akvaryum maliyeti demektir. İlk dolumda iç malzemeleri biraz maliyetlidir.


Teşekkür Edenler: [T]135449,asabijapon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir