Bettanızın yalnızlığını nasıl gideriyorsunuz?


AsumanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 219
AsumanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 18:37
Arkadaşlar;
Kısa bir zaman betta besledim ve yeteri kadar tecrübem yok. Erkek betta alacağım tekrar, ama bir sitede yalnız yaşayan balıkların strese girdiğinin belirlendiğini okudum. Başka bir balık alsam da vuracak belki öldürecek onu. Bu balık doğal ortamında da yalnız mı yaşar? Tek başına beslersem bunalıma girmesinden korkuyorum. Yoksa bu durum betta için geçersiz mi? Daha önceki bettamda yanına başka bir akvaryuma dişisini koymuştum, kızıyordu. Zaten bir süre sonra köpük yapmaya başlayınca dişiyi yanına koyduğumda vurmaya başladı. Dişiyi almazsam belki öldürecekti.  Acaba 2 erkek betta alsam, araya cam bölme koysam aynı suda sayılmayacağından bunalıma girmemesi mümkün mü? Yoksa balık camı algılayamayacağından daha da strese mi girer? Bettanızın yalnızlığını nasıl gideriyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cehester1_Çevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2011
İl: Denizli
Mesaj: 791
cehester1_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 19:20
Bettalar karakteri gereği tek bakılır. Eğer siz akvaryumu ortadan bölüp 2 erkek Betta koyarsanız, bunlar birbirini görürlerse gövde gösterisi yaparlar. Kendilerine zarar verirler. Betanızı yalnız beslemek sorun olmaz. Akvaryum 30 lt ve üstüyse 1 erkek Betta ve Lepistes beslenebilir.vuslat2011-10-27 14:37:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 14:53

[QUOTE=cehester1_]Betalar karakteri gereği tek bakılır eğer siz akvaryumu ortadan bölüp 2 erkek beta koyarsanız bunlar birbirinini görürlerse gövde gösterisi yaparlar kendilerine zarar verirler betanızı yalnız beslemek sorun olmaz ama akvaryum 30 lt ve üstüyse 1 erkek beta ve lepistes beslenebilir[/QUOTE]


Bir betanın yanına bir lepistes eklemeniz lepistesin sonu olur. Maalesef bunu da yaşayarak öğrendim.


Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 17:13
Ayna koyduğumda kendisiyle kavga eden bir hayvan. Eğer akvaryumunuz genişse(mesela 100 litre üzeri) ve bitkiliyse birkaç erkek ve birkaç dişi bakabilirsiniz. Hiç bir betanın birbirini doğada öldüresiye dövdüğüne dair yazı ,makale okumadım. Ortam geniş ,güçsüz olan kaçar bu kadar basit. Ama akvaryum ortamı dar hacimliyse ve çıplaksa kaçamayacağı için olasılıkla ölene kadar dayak yiyecektir. Yeriniz darsa tek bakıp size alışmasını bekleyeceksiniz. Benim betta beni görünce su yüzeyinde sekiyor.O yalnız değil ,bana arkadaşlık ediyor :) Yanına dişi alıp üretim yapacaksanız dişi hazırolana kadar araya saydam cam veya mika tarzı birşey koyun. Dişi hazırolunca karnı şişecektir. Anlarsınız zaten. Öyle gelişigüzel atarsanız dişi hazırolana kadar ölme olasılığı yüksek. Yumurtlama bitince dişiyi ayırmalısınız. Bazen erkekteki yeniden çiftleşme isteği bazende yavruları koruma içgüdüsü ile dişi betta dayak yiyecektir.Anlıyacağınız dar yerde bettayı tek bakmaktan başka çareniz yok ,hayvanın kendi gölgesine tahammülü yok.

Doğal ortamdada iki betanın ortam geniş hacı ,buralar sanada banada yeter diyip kanka modunda takılacaklarını sanmıyorum :) ,zayıf olan her zaman kaçacaktır.Betta psikopat bir canlı ,yüzyıllardır döğüştürülen bir balık .Aşağıdaki videoda adam betta yakalamaya çalışıyor. Mekan çeltik tarlası sanki. O ortamda 2 betanın karşılaşma olasılığı da bayağı zayıf olacaktır :)

http://www.youtube.com/watch?v=MptPVaipI7Y&feature=related
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=MptPVaipI7Y&feature=related[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MatmanKaraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 840
MatmanKaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 17:31
Bettanız şuan yalnızsa onun için en iyisi bu. Betta yalnız bakılan bir balıktır. Zaten başka bir balık alırsanız ya kovalar ya da diğeri bettanın kuyruğunu tırtıklar. Sonunda betta yorgun düşer, strese girer, bir köşede sabit durur. İlla bişeyler olsun derseniz. Salyangoz türleri olabilir. Dediğiniz gibi camla bölünebilir, ama hiç keyifli olmaz. Hep birbirlerine kabarırlar, sonunda da strese girerler.

Doğal ortamlarında her erkek bettanın kendi bölgesi olur,içinde 2-3 dişi bulanabilir. Zaten habitatları aşırı sık bitkili alanlar (pirinç tarlaları) eğer 2 erkek karşılaşırsa, gözü kesmeyen yada biraz kavga edip hırpalanan kaçar, ölüm pek olmaz.

Kısaca bettanın yalnızlığını gidermeye çalışmayın. Tam tersi yalnız bırakın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hades92Çevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 510
Hades92Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 22:44
Tablolarda belirtilse bile uyumlu tür değiller..İki erkek Betta da beraber yaşamaz..Hatta iki dişi bile yaşayamayabilir..Tecrübeyle sabittir..Neon tetra ile bakabilen çok kişi var..Onu deneyebilirsiniz..Salyangozda olabilir..Tavsiye ederim salyangozu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir