Bitki Tankıma Başlangıç (high Tech)


GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 09:15
Merhaba,

Daha önce high tech kurulum yaptınız mı? Çok zor türlerle başlamışsınız. Cuba da başarıya ulaşmak sanıldığı kadar kolay değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 09:43
[QUOTE=hakanturken108]Ben lifetech 838 dış filtre de takılı kullanıyorum. Benim zaten dış filtre debim çok yüksek değil bundan dolayı sırf reaktör debimi düşürmüş diyemem.

Ama misal siz çok kuvvetli bir dış filtre kullanıyorsunuz ve bu reaktörü taktınız, evet o zaman bir miktar debi düşebilir çünkü sonuçta araya bir cihaz bağlamış olacaksınız ve bu cihaz içinde su kısa bir süreliğine dolaşmış olacak.

Ben sizin yerinizde olsam sizin tank hacminiz için bu debi düşüklüğü endişesini dikkate almam.

Gelelim kirlenme konusuna, evet kirleniyor ama şöyle kirleniyor; nasıl dış filtre boruları yosun tutuyor ya aynen onun gibi kahve rengi bir yosunlanma oluyor, bende bu yosunlanma 6-7 ayda tam oluşuyor diyebilirim. Hatta daha geçen hafta reaktörü temizledim.

Ancak bu yosunlanma/kirlenme reaktörün co2 çözme yeteneğini düşürmedi açıkcası. Çünkü reaktörün içindeki pervaneler bir yere mıknatıs vb ile sabit olmayıp ortadaki boruya geçmiş şekilde ve sadece su çarptığında dönüyorlar ve vorteks yapıyorlar. Bu pervanelerin yosunlanmadan etkilenip de dönmemesi söz konusu değil. Zaten siz eğer excel sıvı carbon vb. falan kullanırsanız belki sizin reaktör hiç yosunlanmayacak.

Sondan bir öncesi olarak, şimdi bu ürünün birde farklı eski modeli var onda çatlama kırılmalar oluyordu ve önerilmiyordu ancak bu benim kullandığımda malzeme kalitesi çok çok daha iyi durumda ve çatlama kırılma olmadı bende. Sadece Co2 hortumunu geçirmiş olduğum kısımdaki küçük bağlantı ağzı kırıldı ki bu benim fazla ve yanlış güç kullanmamdan oldu. Ben ne yaptım hortumun ağzını ısıtıp genişleterek daha geniş olan dip kısmına geçirdim ve öyle kullanıyorum.

Son olarak, ben bundan önce atomizer kullanıyordum difüzörden daha minik çözen cihazlar. Asıl onlar kirleniyorlar yosunlanıyorlar ve kirlenip yosunlandıklarında gözenekleri tıkanıyor ve iyi/sık temizlenmezse kalıcı olarak gaz çıkış kabiliyeti ortadan kalkabiliyordu. Ayrıca yüksek basınç ile çalışan aletler bunlar, bahsettiğim reaktörde ise hiçbir basınç söz konusu değil, mayalı sistemle bile kullanılabilir birşey reaktörler.

Not: Anlattıklarım tamamen kişisel olarak üründen memnuniyetimden kaynaklanmaktadır. Yine sorunuz olursa yine açıklarım. Ancak belki ben aldıktan sonra daha kaliteli reaktörler piyasaya çıkmıştır vb. şeyleri bilemem. Ama Akvaryum hacimlerimiz ve taban bitki tercihlerimiz yakın olduğu için bu üründen performans alacağınızı en azından difüzörlere göre alacağınızı düşünüyorum. Hee son olarak reaktör kullanınca tankta sadece fotosentez kabarcıkları görülür, co2 değil.[:cool:][/QUOTE]

Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim reaktörleri araştırmaya başlamıştım zaten ama hız arttırıp bugün siparişini veririm. Birkaç model daha var fakat fiyat olarak biraz uçuk miktardalar. Bana önerdiğiniz model üzerinden gitmeyi düşünüyorum hortum çaplarıda tutar sanırım bendede lifetech 825 vardı.
[EDIT]KupaAs,2019-03-12 10:31:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 09:45
[QUOTE=Arkun]Merhaba,

Daha önce high tech kurulum yaptınız mı? Çok zor türlerle başlamışsınız. Cuba da başarıya ulaşmak sanıldığı kadar kolay değil. [/QUOTE]

Arkun bey merhabalar. Üniversite hayatım boyunca yeri geldi ara ara memleketten geldiğimde, yeri geldi yazdan yaza high tech kurulum yapmıştım. Fakat başında duramadığım açıkcası doğru düzgün gübreleme bile yapamadığım için pek fazla beklenti içinede girememiştim. Şimdi zirvedeki bitki cuba işine adım attım bakalım emek verdik azmettik inşallah karşılığını alırız [^_^][EDIT]KupaAs,2019-03-12 09:51:35[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanturken108Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
hakanturken108Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 09:48
Bu arada hiç bahseden olmamış. Keşke birkaç tane hızlı gelişen basit türlerden koysaydınız ilk dönemde ortamdaki fazlalıkları alıp gelişim sağlayarak yosunlara engel olurlardı. Cubalar belirli bir ağırlığa geldiklerinde, tankta, bitkileri çıkarırdınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 09:51
[QUOTE=hakanturken108]Bu arada hiç bahseden olmamış. Keşke birkaç tane hızlı gelişen basit türlerden koysaydınız ilk dönemde ortamdaki fazlalıkları alıp gelişim sağlayarak yosunlara engel olurlardı. Cubalar belirli bir ağırlığa geldiklerinde, tankta, bitkileri çıkarırdınız.[/QUOTE]
Bir yerde denk gelmiştim aslında haklısınız fazlalık besinlerin emilimi için olabilirdi. fakat şuanki tasarımda pek yerim kalmadı sanırım. Yada eklersem çıkartırken sıkıntı yaratacak bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 10:04
Mehmet Bey,

Ben de hagen kum ile kurulum yaptım yakın zamanda ve çok uzun uğraşlarda bile monte carloda çok başarı sağlayamadım. Bende flo ile başlayıp powerled ile devam ettim. Yosun problemleriyle hala boğuşuyorum. İnşallah sıkıntısız geçirirsiniz. Cuba çok zor olduğunu bildiğim için hiç girişmedim daha basit türlerde bile baya uğraştım. Örn. Glossostigma, hirsuta vs. baya uğraşım. İnş. başarı sağlarsınız. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 10:13
[QUOTE=Arkun]Mehmet Bey,

Ben de hagen kum ile kurulum yaptım yakın zamanda ve çok uzun uğraşlarda bile monte carloda çok başarı sağlayamadım. Bende flo ile başlayıp powerled ile devam ettim. Yosun problemleriyle hala boğuşuyorum. İnşallah sıkıntısız geçirirsiniz. Cuba çok zor olduğunu bildiğim için hiç girişmedim daha basit türlerde bile baya uğraştım. Örn. Glossostigma, hirsuta vs. baya uğraşım. İnş. başarı sağlarsınız. [:)][/QUOTE]

Deneyip görücez umarım güzel sonuçlar çıkar ortaya [:)] Açıkcası bi güvendiğim noktada hagen kadar manado da olması akvaryumda. Kurulumda zemini besin olarak kuvvetlendirmek için tablet ve akıllı gübrede kullanmıştım. 3 aylık süreci o şekilde kurtarır diye düşünüyorum ama umarım yanılmam. Yosunla nasıl mücadele ediyorsunuz acaba ? mevcut yosun türü nedir şu anda ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2019 10:25
[QUOTE=KupaAs]

Deneyip görücez umarım güzel sonuçlar çıkar ortaya [:)] Açıkcası bi güvendiğim noktada hagen kadar manado da olması akvaryumda. Kurulumda zemini besin olarak kuvvetlendirmek için tablet ve akıllı gübrede kullanmıştım. 3 aylık süreci o şekilde kurtarır diye düşünüyorum ama umarım yanılmam. Yosunla nasıl mücadele ediyorsunuz acaba ? mevcut yosun türü nedir şu anda ?[/QUOTE]

Bildiğim okuduğum kadarıyla jbl manado da nötr bir kum yani herhangi bir gübre katkı içermiyor. Aslında hagen muadili gibi. Örneğin zeminde jbl aquabasis veya tropica substrat vb. ve üstünde hagen olsaydı daha aktif bir zemininiz olurdu ya da en olmadı zeminde bakteri yerleşimi için lav kırığı kullanılıyor. Ben sadece hagenle başlayınca bol bol misket gübre ekledim. Tropica capsules, jbl balls ve seachem tabs ekledim belli dönemlerde ama bunlarda eğer bitkilerin gereksinimi karşılanmazsa yosunlara yarıyor ve zemin üstü full sakal yosunları ile kaplanıyor. Ben bu durumdan kurtulmaya çalışıyorum. Bunlar dışında saç yosunu da problem maalesef ama sonuç olarak bitkilerim fena durumda değiller. Tabi bu yosunlar aşırı değil yer yer gözlemleniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2019 00:26
27. Gün :
Eİ Metoduna dün başladım. Mono potasyum fosfat(KH2PO4) VE Potasyum Ntrat(KNO3) uygun dozlarda ayarlayıp karışımı yaptım. Ista marka reaktör aldım ve kurulumunu yaptım. Yalnız CO2 oranını ayarlayamıyorum indikatör bi mavi oluyor bi sarı kafayı yedirdi bana 3 gündür. Bu süreçte 15-20 kiraz karides kaybım oldu. Açıkcası ölümlerin sebebinin co2 olmasını umuyorum eğer öyle değilse sisteme ottocatları vatozları dahil etmekden korkar oldum. Karidesleri çıkarttım diatom dönemi başlamadığı için haftalık temizlikde manuel yapıcam yosun temizliğini. Bakteri kültürünün oturmadığı konusunda endişe etmeye başladım. Sistemi denemek için 2 neon 2 lepistes ekledim yarına kadar sorun cıkmazsa balıkları eklicem tanka ve yemlemeye başlıcam. Eş zamanlı bakteri feeder ile bakteri kültürünü oturtmaya çalışıcam. Umarım yeterli olur. İnşallah Co2 ayarını tutturabilirirsem sisteme yeniden karides ekleyip denicem eğer sorun çıkartmazsa ottocatlarıda eklicem.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103679/160320190021541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103679/160320190022051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/103679/160320190022151.jpg[/IMG]
Bitkilerde kök sistemi oturdu yayılma dönemindeler gibi (her ne kadar yavaş ilerlesede), fakat bonsailerde bi sorun var herhangi bir gelişim göremiyorum.
Ve hergün fotosentez gördüğüm akvaryumumda dün E.İ metoduna başladım ve bugün fotosentez de yoktu sanki bitkiler bi ton sararmış gibi geldi anlam veremedim.
Mono potasyum fosfat(KH2PO4) VE Potasyum Ntrat(KNO3) 'dan sisteme 16gr ve 104 gr ekledim 500ml saf suya ve 2 günde bir 10ml ekliyorum. Varmıdır akıl verecek neden olabilir ?

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2019 04:00
Merhabalar,

Ben biraz sizi uyarmaya çalışmıştım. Cuba çok zor bir tür olmalı henüz bakmaya cesaret edemedim.
Bence high tech tanklara en son eklenmesi gerekenler karidesler. Siz ilk eklemişsiniz. Kiraz dahi olsa parametrelere karşı çok hassaslar henüz tank çok yeni 27 gün fazla bir süre değil. Yoğun ışık altında ve etrafta doğru düzgün bitki yokken çok strese giriyorlar su değerleri de tam oturmamış oluyor. Ne zaman tankta bir sıkıntı olsa önce birkaç karides ölümü görürsünüz ama 15-20 adet ölmesi çok kötü olmuş. Hele hassas türlere hiç girmeyin direk ölüyorlar.
Şahsi fikrim reaktör olayı hakkında ben de çok okudum ama problem yaşayan çok duydum sonuç olarak gerek olmadığına karar vermiştim. Hiç almadım. Yabancı akvaristler genelde hep difüzörle tanka CO2 basıyorlar.
Bence balık ilavesi yapmayın sadece bitkilerin büyümesi için mücadele edin ilk aşamada. Şimdiki aklım olsaydı 3 5 ay tanka balık koymazdım ama tez canlıyız işte. Daha önceden low tech deneyiminiz varsa gerçi balık ölümü pek olmaz ama high tech i yeni öğrenirken karides pek tavsiye etmem.
Bonsailere gelince... Size şöyle söyleyeyim monte carlonun cirit atmaya başladığı tankta bonsailer nazik nazik 2 3 günde bir yaprak çıkarıyor. Çok ağır büyüyen nazik bir tür rotala bonsai. O yüzden gerçekten güzel işaretler veren, tankın kalitesini ortaya koyan, düzgün yetiştiğinde vay adam demek ki tankın hakkını veriyor denilebilecek bir high tech bitkisi. Daha önce söylediğim gibi öyle basit türler değil hemen 1 ay içinde boy verecek bitkiler temin etmemişsiniz. Çok sabretmeniz gerekecek. [;)]
İlave olarak aman otocatlere dikkat piyasada 20-30 tl adedi o yüzden ilk aşamada eklemenizi tavsiye etmem bu iş pek karlı olmaz[:D][EDIT]Arkun,2019-03-16 04:07:20[/EDIT]

Beğenenler: [T]103679,KupaAs[/T]
Teşekkür Edenler: [T]103679,KupaAs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2019 04:06
[QUOTE=Arkun]Merhabalar,

Ben biraz sizi uyarmaya çalışmıştım. Bence high tech tanklara en son eklenmesi gerekenler karidesler. Siz ilk eklemişsiniz. Kiraz dahi olsa parametrelere karşı çok hassaslar henüz tank çok yeni 27 gün fazla bir süre değil. Yoğun ışık altında ve etrafta doğru düzgün bitki yokken çok strese giriyorlar su değerleri de tam oturmamış oluyor. Ne zaman tankta bir sıkıntı olsa önce birkaç karides ölümü görürsünüz ama 15-20 adet ölmesi çok kötü olmuş. Hele hassas türlere hiç girmeyin direk ölüyorlar.
Şahsi fikrim reaktör olayı hakkında ben de çok okudum ama problem yaşayan çok duydum sonuç olarak gerek olmadığına karar vermiştim. Hiç almadım. Yabancı akvaristler genelde hep difüzörle tanka CO2 basıyorlar.
Bence balık ilavesi yapmayın sadece bitkilerin büyümesi için mücadele edin ilk aşamada. Şimdiki aklım olsaydı 3 5 ay tanka balık koymazdım ama tez canlıyız işte. Daha önceden low tech deneyiminiz varsa gerçi balık ölümü pek olmaz ama high tech i yeni öğrenirken karides pek tavsiye etmem.
Bonsailere gelince... Size şöyle söyleyeyim monte carlonun cirit atmaya başladığı tankta bonsailer nazik nazik 2 3 günde bir yaprak çıkarıyor. Çok ağır büyüyen nazik bir tür rotala bonsai. O yüzden gerçekten güzel işaretler veren, tankın kalitesini ortaya koyan, düzgün yetiştiğinde vay adam demek ki tankın hakkını veriyor denilebilecek bir high tech bitkisi. Daha önce söylediğim gibi öyle basit türler değil hemen 1 ay içinde boy verecek bitkiler temin etmemişsiniz. Çok sabretmeniz gerekecek. [;)][/QUOTE]
Sanırım sabır konusunda haklısınız. Balıkları eklemek isteme sebebim bakteri kültürünün hızlanmasını istememdi açıcası. Test olarak bugun 4 balık eklemıstım fakat gerekırse cıkartırım sorun degıl o da beni korkutan dıatom başlarsa eğer yosun yiyicileri işin içine dahil edememe ihtimalim. Bakteri kültürü yada başka bi sebepden dolayı akvaryum oturmamıs oldugu bı donemde dıatom başlarsa yanarım [:(]
Ottocatları da tam olarak o sebepden dolayı eklemıyorum şimdilik [:)))][EDIT]KupaAs,2019-03-16 04:07:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2019 04:09
E.İ Karışımımda bir sorun olabilirmi acaba ? Dozlarda hatamı ediyorum anlamadım açıkcası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2019 04:13
[QUOTE=KupaAs]
Sanırım sabır konusunda haklısınız. Balıkları eklemek isteme sebebim bakteri kültürünün hızlanmasını istememdi açıcası. Test olarak bugun 4 balık eklemıstım fakat gerekırse cıkartırım sorun degıl o da beni korkutan dıatom başlarsa eğer yosun yiyicileri işin içine dahil edememe ihtimalim. Bakteri kültürü yada başka bi sebepden dolayı akvaryum oturmamıs oldugu bı donemde dıatom başlarsa yanarım [:(]
Ottocatları da tam olarak o sebepden dolayı eklemıyorum şimdilik [:)))][/QUOTE]

Okuduğum kadarıyla diatom gelip geçen bir yosun. Ben pek rastlamadım belki low tech tecrübelerimden ötürüdür bilemiyorum. Yıllar sonra high tech e başladığımda başka türlü yosunlarla yüzleştim. Şunu çok iyi anlamak gerekiyor ki bitki ne zaman durursa gelişmeye devam etmezse hemen yosunlaşma başlıyor. Eğer bonsailerde keza cuba da ilerleme olmazsa yakın zamanda yosunlarla boğuşmaya başlamanız muhtemel. Böyle ortamın oluşmasına mahal vermemek için yapabileceğiniz şey bol bol su değişimi diye düşünüyorum. Yoksa yosunlar ortamı elegeçiriyor. Bitki büyümüyorsa yosun büyür düşüncesini yaşayarak tecrübe edinenlerdenim.

Beğenenler: [T]103679,KupaAs[/T]
+1: [T]103679,KupaAs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 258
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2019 04:16
Okuduklarımda sizin söylediklerinizle aynı şeyi destekliyor haklısınız. Bitkileri çıkan yapraklarına kadar ince ince takipdeyim. Herhangi bir sorun olması durumunda su değişimini 3 günde 1 e gerekirse 2 günde 1 e düşürücem bi mühlet. Mikro element kullanıyormusunuz siz acaba yada ney kullanıyorsunuz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir