Bitki Tavsiyesine İhtiyacım Var


drgeckooÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2020
İl: KKTC
Mesaj: 378
drgeckooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2020 00:06
Kurmak istediğim akvaryumun zemininde çimen görüntüsü elde etmek istiyorum.Fakat akvaryuma cüce vatoz koyacağımdan moss koyamıyorum.Çünkü okuduğum pek çok yerde vatoz bulunan akvaryumda moss kullanılamayacağını vatozların hareket ederken mossları sökeceğini söylüyor.Bende zeminde çimen görüntüsü elde etmenin farklı yollarını aramaya başladım.Bunun için bir bitki tavsiyeniz var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CiyusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 672
CiyusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2020 10:27
Merhaba, maalesef bu hobi bu kadar kolay değil. Öğrenmek için bolca okumanız araştırmanız gerekiyor.

Akvaryumunuzun boyutları, özellikle yüksekliği nedir? Işığınız nedir? Zemininiz nasıldır? Co2 kullanacak mısınız? Hangi canlılar olacak, kaç adet olacak? Gübre verecek misiniz? Sıvı gübre mi düşünüyorsunuz taban gübresi mi? Nasıl bir filtrasyon sistemi düşünüyorsunuz? Başka hangi bitkiler olacak?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drgeckooÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2020
İl: KKTC
Mesaj: 378
drgeckooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2020 11:11
Şuan hazırda bir akvaryum yok. Yeni yapacağım.Araştırıyorum ve buradaki tecrübeli arkadaşlardan da yardım bekliyorum.Akvaryumun bilgilerini size yazayım hem akvaryum hakkında da bir yorumda bulunursunuz ( Yazdığım bu akvaryumda bir çok hata bulunabilir. Dediğim gibi daha yeniyim araştırıyorum.Gördüğünüz hatalar var ise düzeltirseniz sevinirim.) Akvaryum: 100cm uzunluk 40cm genişlik 50 cm yükseklik olacak.Taban malzemesi konusunda kararsızım.Siyah hagen kum düşünüyorum. Akvaryuma koymak istediğim balıklar: 4 tane Melek balığı,12 tanekılıçkuyruk,2 tane cüce vatoz,2 tane katil salyangoz (Akvaryumda kesinlikle melek balığı olmasını istiyorum ancak melek balıklarıyla ne bakacağımı bilmiyorum.Tetra gibi küçük balıklar bakamam melek balıklarına yem olur diye biliyorum.O yüzden kılıç kuyruk tercih ettim ama sizde fikrinizi yazın lütfen.) Bitkiler: anubias barteri,microsorum pteropus (java fern),ludwigia rephens,hygrophila difformis (çınar),echinodorus bleheri. Bu hobiye yeni yeni merak saldım o yüzden co2 sistemi gerektirecek bitkilere bulaşmak istemiyorum. Daha çok tecrübesizim.Gübreler konusunda çok bir fikrim yok. Bu konuda bir kaç yazı var sitede (benim bulabildiğim) onları okuyacağım.Hatta sormuşken size de sorayım gübreler düzenli olarak mı verilmeli? Ne sıklıkla verilmeli? Vereceğim gübreyi nasıl belirleyeceğim? Aydınlatma konusunda hiç bir fikrim yok. Bir konu daha açmıştım aydınlatma ile ilgili fakat çok fazlada geri dönüş alamadım.Ama led sistemi bu boyuttaki bir akvaryum için çok pahalı olur,gereksiz bir harcama olur diye düşünüyorum.Bu yüzden floresan kullanmayı düşünüyorum.Ancak bu konudaki bilgim yok denecek kadar az.Akvaryumun boyutlarından dolayı floresan 120-140 watt civarı olmalıymış dedi bir arkadaş,kelvin değerinin 3000 civarlarında olmasını istiyorum ki akvaryuma sarı bir renk versin,crı değeri en az 90 olmalıymış bide nanometrik çizelge falan varmış spekturumlar onları pek anlamadım.Tüm bunları bu videodan öğrendim https://www.youtube.com/watch?v=inzelHciffQ&t=4486s tabi doğrulu tartışılır.Mesela açtığım diğer konuda arkadaş burda anlatılanların çokta doğru olmadığını iddea etti.Bilemiyorum yani kısacası aydınlatma konusunda hiç bir fikrim yok. Araştırmaya devam edeceğim.[EDIT]drgeckoo,2020-06-03 11:17:30[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CiyusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 672
CiyusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2020 12:40
Bence bitki seçimleriniz gayet güzel, sizi yormayacak basit ve güzel bitkiler. Co2'ye bence de hiç bulaşmayın, gübreye de gerek yok. Bitkilerinizin gelişimine bakarak gerekirse ileride eklersiniz.

Bitkileriniz ışık ihtiyacı yüksek bitkiler de değil. Akvaryumunuzun yüksekliği de düşünülürse Litre başına 0.4 veya 0.5 watt 6500k işinizi görür diye düşünüyorum. Üzerine fazla çıkarsanız size yosun olarak dönebilir, aynı şekilde 3000K da çok iyi bir seçim olmayabilir.

Taban bitkisi her şeyi değiştirir. Co2 devreye girer, taban gübresi devreye girer, yüksek ışık gerekir ve bu sizi hem yorar hem de üzer. Bence taban bitkisinden şimdilik vazgeçin.

Melek balıkları hakkında çok bilgi sahibi değilim, bilen arkadaşlar sizi yönlendirirler.

Teşekkür Edenler: [T]224041,drgeckoo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir