Bitkili akvaryum ve RO


TUTKUNÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 270
TUTKUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2011 22:02

Selam arkadaşlar;

250 lt. bitkili akvaryum kurma aşamasındayım. Annem evine ihlastan 1250 tl verip ro cihazı satın almış. bu cihazdan faydalanabilir miyim? yoksa çeşme suyumu kullanmalıyım?
Biraz araştırma yaptım. Şöyleki;
ro cihazlarının arıttığı maddeler ve arıtılma oranları:

Arıtılma Oranları (%)

Kalsiyum 93-98 Çinko 96-98 Bakteri 99+
Sodyum 92-98 Civa 94-97 Sertlik 93-97
Magnezyum 96-98 Klorür 92-95 Radyoaktivite 93-97
Potasyum 92-96 Amonyum 80-90 Nitrat 90-95
Manganez 96-98 Bromid 90-95 Boron 50-70
Demir 96-98 Fosfat 95-98 Borat 30-50
Alüminyum 96-98 Siyanid 85-95 Fluorid 92-95
Bakır 96-98 Sülfat 96-98 Polyfosfat 96-98
Nikel 96-98 Tiyosülfat 96-98 Ortofosfat 96-98
Kadmiyum 93-97 Silikat 92-95 Kromat 85-95
Gümüş 93-97 Silisyum dioksit 80-90 Kurşun 95-98
 
Tunç beyin makalesinde bahsettiği bitkilerin ihtiyacı olan maddeler:
 
1)      Macro Besin Maddeleri:  Bitkilerin yüksek oranda kullandığı, bitki gelişimi için en önemli maddelerin başında gelirler.  Bitki türlerine göre değişiklik göstermekle beraber bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu maddelerdir.  Bu maddeleri sıralayacak olursak.
 
a)      Kalsiyum (Ca)
b)      Hidrojen (H)
c)       Karbon (C)
d)      Azot (N)
e)      Magnezyum (Mg)
f)        Oksijen (O)
g)      Fosfor (P)
h)      Potasyum (K)
i)        Sülfür (S)
 
2)      Micro Besin Maddeleri :  Bitkilerinçok az miktarda ihtiyaç duyduğu ve bitki gelişiminin sağlanması için şart olan maddelerdir.  Yine bitki türlerine göre kullanım miktarları değişsede micro besinlerin tümü ortamda bulunmalıdır.  Micro besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.
 
a)      Demir (Fe)
b)      Mangan (Mn)
c)      Bakır (Cu)
d)      Çinko (Zn)
e)      Molibden (Mo)
f)       Bor (B)
g)      Kobalt (Co)
h)      Nikel (Ni)
i)        Vanadyum (V)
j)        Klor (Cl)
k)     Sodyum (Na)
l)        Silisyum (Si)
 
Yani RO cihazı bitkilerin gereksinim duydukları bütün maddeleri %95-%99 arasında arıtıyor.
 
Bu durumda bitkili akvaryum RO cihazı ile kurulmaz şeklinde genelleyebilir miyiz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1057
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 00:28
Bitkili akvaryum önünde su arıtma cihazı kullanılmaz. Çünkü içindeki filtrede bulunan aktif karbon bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm kimyasalları elimine eder. 19 lt damacanada 1 hafta beklettiğiniz suyu kullanmanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 21:55
Bu oranlar tüm RO'lar için geçerli değildir. Tür tür membran vardır. Kimisi hiç bir maddeyi tutmayıp sadece bakteri, askıdaki ince katı parçacıklar gibi mikron boyutundaki şeyleri tutar. Kimisi protein, büyük organik moleküller gibi maddeleri tutar. Kimileri nitrat, bikarbonat vs. tutarken metalleri tutamaz. Kimileri ise(ki genelde diğerlerine nazaran pahalıdır) ne var ne yok tamamına yakınını tutar.

Siz şimdi membran olarak iri gözenekli bir membran seçerseniz mesela nitratı tutamayabilir. Veya çok iyi bir ince film kaplamalı membran kulanıyorsunuzdur, yukarıdaki tablodan bile daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Gelelim konu ile ilgili doğrudan bağlantılı kısmına:

Bitkiler için gerekli eser elementler dediğiniz gibi musluk suyunda bulunur ama bunların çok büyük kısmı bitkiler tarafından kullanılamaz durumdadır. Yani siz suyu RO'dan geçirseniz de geçirmeseniz de  pek büyük fark olmaz. Bu sebeple eser elementleri dışarıdan sıvı gübreyle ekliyoruz.

Ayrıca RO'dan su eklemek dediğinizin aksine kimi durumlarda besin alımını büyük oranda arttırır. Bunun iki temel sebebi vardır. Birincisi suda ihtiyaca kıyasla çok bol bulunan ve gereksiz diyebileceğimiz maddelerin(sodyum gibi) derişimi azaldığından işe yarar elementlerin alımı kolaylaşacaktır. İkincisi ise pH düşeceği için eklediğimiz eser element çok daha uzun süre kulanılabilir formda kalacaktır.
onuruygun2011-11-18 21:56:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otuzkiloÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2016
İl: Gaziantep
Mesaj: 184
otuzkiloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2018 19:10
Evettt.. Şu konuyu hortlatayım [:D]

Şaka bir yana, varolan başlıkları kullanmak varken yeni yeni başlıklar açıp forumu içi boş başlıklar çöplüğüne çevirmek istemediğim için bu konudan devam etmek istedim.

[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/gunduz_dusleri_k929691.asp]Şu linkte[/URL] tantımını yaptığım bir bitkili akvaryumu kuralı neredeyse 1 ay olacak.
[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/gaziantepte_su_kimyasi_ve_tanktaki_beyaz_maddeler_k929925.asp]Bu linkte[/URL] de akvaryum için kullandığım çeşme suyuyla ilgili açtığım bir sayfa var.

Son günlerde bitkilerin gelişimindeki yavaşlama, yapraklarındaki kararmalar, yüksek olduğunu düşündüğüm KH değeri sebebiyle Ph'ı istediğim seviyelere düşürememe ve dolayısıyla gübre ve CO2 çözülümünde verimli sonuçlar alamama sebebiyle (ya da en azından benim gözlem/hissiyatım bu yönde) çeşme suyu kullanmayı kesip kısmen ya da tamamen R/O suyuna geçme düşüncesi ağır bastı.

Bunun en büyük sebeplerinden birisi de aslında bitkili tanklar için son derece önemli bir veri olan KH'ın ne belediyenin analizlerinde ne de suyun sadece iletkenliğini ölçen ve dolayısıyla net olmayan Kh değerlerini veren elimizdeki kağıt testlerde verilmemesi.. Kh'ı net olarak bilmeyince CO2 oranından Ph'ı düşüreceğiniz rakama kadar resmen kör dövüşü yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da hem vakit kaybı hem balık/karides kaybı hem de bitkilerde erime/çürüme/yosun gibi sonuçlar veriyor.

Bunu aşmak için toplam en fazla 45-50 lt alan ve haftalık olarak yaklaşık 15 lt su değişimi yaptığım tankımda R / O suya geçerek Kh'ı yapay olarak ayarlamak mantıklı geldi. Böylece hem yüksek Kh'a sahip olduğunu düşündüğüm, yüksek kireç içerdiğini ise bildiğim Gaziantep çeşme suyunun dezavantajlarından kurtulup hem de akvaryum suyu üzerinde tam hakimiyet kurma şansım olacak -diye düşünüyorum-.

- Bitkili akvaryumda R/O suyu kullanmanın avantaj/dezavantajı nedir?
- Kh değeri sıfır olacak R/O suyunun Kh'ını katkılar ile yayarlamak yüksek maliyetli veya zor bir iş midir?
- Yukarıda yanlış bildiğim, öngördüğüm konular var mıdır?

Deneyimli arkadaşların katılımlarından memnun olurum. Forumda bu konuda detaylı bir konu bulamadım. Belki ileride başka arkadaşların da işine yarayacak paylaşımlar olur.
Ayrıca ingilizce bildiğiniz kaynaklar, linkler olursa buradan atabilirsiniz. Onları da okumaya çalışacağım.

Şimdiden herkese teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 18:02
Ben RO su değil çeşme suyu kullanıyorum. Ancak tabi her şehrin suyu bir değil maalesef.
Şöyle bir not düşeyim istedim. RO filtre saf suya çok yakın bir su ürettiği için birçok hobicinin yarı RO yarı çeşme suyu kullandığını biliyorum.

Teşekkür Edenler: [T]184385,otuzkilo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 18:58
[QUOTE=otuzkilo]

- Bitkili akvaryumda R/O suyu kullanmanın avantaj/dezavantajı nedir?
- Kh değeri sıfır olacak R/O suyunun Kh'ını katkılar ile yayarlamak yüksek maliyetli veya zor bir iş midir?
- Yukarıda yanlış bildiğim, öngördüğüm konular var mıdır?


Şimdiden herkese teşekkürler.[/QUOTE]

1 -
- Haliyle ekstra maliyet.
- Sanayi tipi bi cihaz alinmayacaksa aritilmis suyun bir sekilde evde bi yerde depolanmis olmasi gerek su degisimi icin. Ama senin tankin ufak oldugu icin bu sana problem olarak donemz abi. :)
- Kışın suyun sicakligini akvaryum sicakligiyla esitlemek, kombiden akan suyun derecesini ayarlamaktan daha zor oldugu icin bu islem biraz can sıkabilir.

2 - KH'i arttirmak icin sodyum bikarbonat kullanabilirsin abi bakkalarda satilan kabartma tozu. Oldukca ucuz bi kimyasal. GH yukseltmek icinde kalsiyum sulfat (kireç) ve magnezyum sulfat/magnezyum nitrata ihtiyacin var. Kalsiyum sulfat zor eridigi icin kalsiyum nitrat kullanabilirsin yalniz balmumcukimya gibi yerlerden teknik kalite temin etmen lazim. Zirai amacla satilan kalsiyum nitrat iceriginde tam net hatirlamiyorum ama %1 oraninda amonyum icerigi var. Bu yuzden uygun degil. Tum bunlari rotala butterfly uzerinden tankina ve elindeki kimyasallara gore formulize edep kullanabilirsin.

3 - Kullandigin su icerisinde toksisite yaratacak miktarda herhangi bir bilesen olabilir tam olarak sebebin KH kaynakli oldugunu on gormek mumkun degil. Gene cok yuksek kalsiyum vardir diger besinlerin alimini fazlasiyla etkiler belki bundandir problem. Yani net birsey soylemek yada asil sorun budur demek kolay degil. KH'tan supheleniyorsan bunu ufak bi teste tabi tutabilirsin. 15LT su degisimi yaptigini varsayalim, suyu hava motoruyla 1-2 saat havalandirip icerigindeki CO2yi atmosfere bi ucur yani PH sabitlensin. Sonra PH'i 7.5 seviyelerine gelene kadar tuzruhu, porcoz (icerigi hcl ve yada hno3 olacak porcoz isini gorur) ile dusur. Daha sonra bu sekilde PH'i dusurdugun su ile 2-3 kere su degisimi yaparak tanki gozlemleyebilirsin. nitrik asit yada hidroklorik asit karbonatlarla tepkimeye girecegi icin KH otomatikman duser. Riskli bulursan bunu sitrik asit (limon tuzu) yada sirke ilede ayni islemi yapabilirsin. Sirke biraz tanki kokutabilir o yuzden limon tuzu daha uygun olur.

Beğenenler: [T]184385,otuzkilo[/T][T]223213,taylann[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184385,otuzkilo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 19:15
[QUOTE=otuzkilo]Evettt.. Şu konuyu hortlatayım [:D]

Şaka bir yana, varolan başlıkları kullanmak varken yeni yeni başlıklar açıp forumu içi boş başlıklar çöplüğüne çevirmek istemediğim için bu konudan devam etmek istedim.

[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/gunduz_dusleri_k929691.asp]Şu linkte[/URL] tantımını yaptığım bir bitkili akvaryumu kuralı neredeyse 1 ay olacak.
[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/gaziantepte_su_kimyasi_ve_tanktaki_beyaz_maddeler_k929925.asp]Bu linkte[/URL] de akvaryum için kullandığım çeşme suyuyla ilgili açtığım bir sayfa var.

Son günlerde bitkilerin gelişimindeki yavaşlama, yapraklarındaki kararmalar, yüksek olduğunu düşündüğüm KH değeri sebebiyle Ph'ı istediğim seviyelere düşürememe ve dolayısıyla gübre ve CO2 çözülümünde verimli sonuçlar alamama sebebiyle (ya da en azından benim gözlem/hissiyatım bu yönde) çeşme suyu kullanmayı kesip kısmen ya da tamamen R/O suyuna geçme düşüncesi ağır bastı.

Bunun en büyük sebeplerinden birisi de aslında bitkili tanklar için son derece önemli bir veri olan KH'ın ne belediyenin analizlerinde ne de suyun sadece iletkenliğini ölçen ve dolayısıyla net olmayan Kh değerlerini veren elimizdeki kağıt testlerde verilmemesi.. Kh'ı net olarak bilmeyince CO2 oranından Ph'ı düşüreceğiniz rakama kadar resmen kör dövüşü yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da hem vakit kaybı hem balık/karides kaybı hem de bitkilerde erime/çürüme/yosun gibi sonuçlar veriyor.

Bunu aşmak için toplam en fazla 45-50 lt alan ve haftalık olarak yaklaşık 15 lt su değişimi yaptığım tankımda R / O suya geçerek Kh'ı yapay olarak ayarlamak mantıklı geldi. Böylece hem yüksek Kh'a sahip olduğunu düşündüğüm, yüksek kireç içerdiğini ise bildiğim Gaziantep çeşme suyunun dezavantajlarından kurtulup hem de akvaryum suyu üzerinde tam hakimiyet kurma şansım olacak -diye düşünüyorum-.

- Bitkili akvaryumda R/O suyu kullanmanın avantaj/dezavantajı nedir?
- Kh değeri sıfır olacak R/O suyunun Kh'ını katkılar ile yayarlamak yüksek maliyetli veya zor bir iş midir?
- Yukarıda yanlış bildiğim, öngördüğüm konular var mıdır?

Deneyimli arkadaşların katılımlarından memnun olurum. Forumda bu konuda detaylı bir konu bulamadım. Belki ileride başka arkadaşların da işine yarayacak paylaşımlar olur.
Ayrıca ingilizce bildiğiniz kaynaklar, linkler olursa buradan atabilirsiniz. Onları da okumaya çalışacağım.

Şimdiden herkese teşekkürler.[/QUOTE]

Merhaba.
Çoğu bitkinin geniş sertlik aralığında gelisebildigini biliyorum. Ancak bazı bitkiler karbonat sertliğini kendi yararına çevirirken (sagittara gibi) bazı türler oldukça yumuşak asidik suya ihtiyaç duyuyor hatta diğer türlü yasayamiyor (blyxa,eriocaulon,pinnitafida vs...)gibi.

Bu saydığım türleri yetistirmeyecekseniz ro suyun çok da bir avantajı yok aslında. Bir de yüksek karbonat sertligi dolayısıyla yüksek ph glukonat (seachem iron mesela) içeren Demir gubrelerini etkisiz kılıyor.
Ezcümle bitkili tankta çok da elzem değil, kimyasallar da pahalı değil ama gereksiz bir uğraş olur size sadece.

Beğenenler: [T]184385,otuzkilo[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184385,otuzkilo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HardScapeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2018
İl: Sakarya
Mesaj: 34
HardScapeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 22:10
Benzer bir konuyu bende yakın zamanda açmıştım. Denildiği gibi aslında en ideali çeşme suyu kullanmak ancak her ilin şebeke suyu değerleri aynı olmuyor malesef. Bende internetten düşük maliyetli bir ro cihazı sipariş verdim. Ürünü elime daha geçmediği için bir deneme fırsatım olmadı. Ancak çıkan değerlere göre çeşme suyu ile kh ve gh'yı ayarlamayı düşünüyorum. Böyle ayarlamam mümkün olmayacaksa yada bitki gelişiminde çeşme suyundan alınan minarellerden kaynaklı bir eksiklik görürsem çoğu hobicinin yaptığı gibi minarel katlıları kullanmayı düşünüyorum. Seachem equilibrium ürününü biraz internette araştırma fırsatı buldum. RO suyu kullananların memnun kaldığı bir ürün. Başka alternatifler de olabilir tabi ki.Bu konuda tecrübesi olan arkadaşların konuya dahil olması iyi olur.[EDIT]HardScape,2018-11-23 22:11:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otuzkiloÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2016
İl: Gaziantep
Mesaj: 184
otuzkiloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 22:31
Bugün ufak bir test yaptım. Test sonuçları ufuk açıcı nitelikte değil belki ama yine de umut vericiydi. Şöyle ki;

Çeşme suyunda yaptığım ölçülerde (tds cihazı ve jbl 6in1 test kiti ) tds metre ile 360 civarı rakamlar görmüştüm (akvaryum suyunu ölünce bu rakam 470lere çıkıyor. Gübre, üre vs faktörü muhtemelen) , kh 20lerin üstünde, gh da çok çok yüksek çıkmıştı. Ph 7.5tan fazla idi.. Nitrat da 25-30 civarıydı.

Bugün %50 çeşme suyu, %50 RO suyunu karıştırıp aynı testleri yaptım. Tds 170, pH 7.0, kh 8, gh... (şu an hatırlayamadım. Sonuç işyerinde), nitrat 10 çıktı..

KH'daki değer co2 verirken ph'ı aşırı dalgalanmadan korumak için iyi bir seviyede. pH da istediğim seviye civarlarında (7.0). Tds ise önerilen 150-250 aralığında..

Bu değerler sizce de güzel değil mi?
Genel yorum olumlu olursa, değiştireceğim suya kademeli şekilde RO suyu ekleyerek önümüzdeki dönemde %50-%50 şeklinde kullanmayı düşünüyorum. [EDIT]otuzkilo,2018-11-23 22:34:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkan candemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2017
İl: Izmir
Mesaj: 530
erkan candemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 23:20
Bitkili için; %50 RO, %50 çeşme iyidir bence. Ama asıl bitkiliciler için söylemek istediğim karbondioksit hakkında; yıllar önce bitkili yaptığımda bulduğum bir yöntem sayesinde carbondioksitin suda emilimini %300'lere varan oranda arttırmıştım. Bitkiliden uzaklaştığım için bugüne kadar aklıma gelip sizlerle paylaşmadığım için kusura bakmayın.
Lafı uzatmayayım; ben CO2 difizörü emiş girişinin altına yerleştirmiştim. Difizörden çıkan kabarcıklar, direk dış filtreye gidiyordu. Böylece suda çok daha uzun süre kalıyor ve emilimi kat kat fazla oluyordu.

Hepinize iyi hobiler bitkiliciler[:3]


Beğenenler: [T]208109,Fatih55[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 23:39
[QUOTE=erkan candemir]Bitkili için; %50 RO, %50 çeşme iyidir bence. Ama asıl bitkiliciler için söylemek istediğim karbondioksit hakkında; yıllar önce bitkili yaptığımda bulduğum bir yöntem sayesinde carbondioksitin suda emilimini %300'lere varan oranda arttırmıştım. Bitkiliden uzaklaştığım için bugüne kadar aklıma gelip sizlerle paylaşmadığım için kusura bakmayın.
Lafı uzatmayayım; ben CO2 difizörü emiş girişinin altına yerleştirmiştim. Difizörden çıkan kabarcıklar, direk dış filtreye gidiyordu. Böylece suda çok daha uzun süre kalıyor ve emilimi kat kat fazla oluyordu.

Hepinize iyi hobiler bitkiliciler[:3]

[/QUOTE]

Bir çok kişi öyle yapıyor zaten hatta iç filtrenin hava hortumuna bağlayanlar dahi var.

Beğenenler: [T]193788,erkan candemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2018 00:33
[QUOTE=erkan candemir]Bitkili için; %50 RO, %50 çeşme iyidir bence. Ama asıl bitkiliciler için söylemek istediğim karbondioksit hakkında; yıllar önce bitkili yaptığımda bulduğum bir yöntem sayesinde carbondioksitin suda emilimini %300'lere varan oranda arttırmıştım. Bitkiliden uzaklaştığım için bugüne kadar aklıma gelip sizlerle paylaşmadığım için kusura bakmayın.
Lafı uzatmayayım; ben CO2 difizörü emiş girişinin altına yerleştirmiştim. Difizörden çıkan kabarcıklar, direk dış filtreye gidiyordu. Böylece suda çok daha uzun süre kalıyor ve emilimi kat kat fazla oluyordu.

Hepinize iyi hobiler bitkiliciler[:3]

[/QUOTE][QUOTE=GirayKaan]

Bir çok kişi öyle yapıyor zaten hatta iç filtrenin hava hortumuna bağlayanlar dahi var.[/QUOTE]
Filtrede hava yapmaz mı öyle?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2018 00:38
[QUOTE=Altispinoza]
Filtrede hava yapmaz mı öyle?[/QUOTE]

Co2 yi püskürtüyor ileri doğru işte ben de youtube da gördüm hiç denemedim. Benim yöntemim difüzörü iç filtrenin süngerine yakın bir yere koyup co2 yi iç filtrenin emmesini sağlamak o şekilde yayılımın daha iyi olacağını düşünmüştüm zamanında fakat iç filtre görüntüsünü sevmediğim için 1 hafta sonra çıkartmıştım aslında pekte birşey farketmiyordu sanırım [:)][EDIT]GirayKaan,2018-11-24 00:38:48[/EDIT]

Aslında konuya baktığımda ben de fikrimi ve deneyimlerimi söyleyebilirim. Reverse osmos dediğiniz gibi çeşme suyunda bulunan ve bitkilerin ihtiyacı olan çoğu elementleri bertaraf ediyor mantıken düşünecek olursak çeşme suyunda bulunan elementler bir süre suda kalıyor zaten bitkiler tarafından gereken besinler emiliyor ve daha sonra bir nevi ters osmos suyundan bir farkı kalmıyor yani su besin açısından sıfırlanıyor ve RO olsa da olmasa da bitkiler için bir sıvı takviyeye ihtiyaç duyuluyor. Su sertliğine duyarlı bir balık olmadıkça akvaryumda bence RO'a ihtiyaç duyulması biraz gereksiz. Gerçi artık ülkemizde çoğu balık zaten çeşme suyuna adapte olmuş RO çeşme suyuna adapte olan bir balığı belki öldürebilir.

Teşekkür Edenler: [T]196907,Altispinoza[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkuzenÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 24/12/2018
İl: Kirklareli
Mesaj: 179
fatihkuzenÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2019 11:51
Konu çok eski ama bilgilerin güncellenmesi iyi olabilir. Ozmoz su bitkili akvaryumda kullanılması her zaman artı avantaj sağlar. Bazen zorunluluktur. Nedenine gelelim. Yukarıda bazı arkadaşlar çeşme suyunun her yerde aynı olmadığından zaten bahsetmiş. Ama ozmoz su doğru seçildiğinde hep aynı denebilir. Bu şu demek aslında. Bir bölgede su yer altı kaynaklarından geliyorsa mineraller çok yoğun ve orantısız oluyor. Bu sepepten bitkiler her zaman verimli emisyonu yapması mümkün olmuyor. Birçok mineral fazlalığı bir diğerinin alımını engelleyebiliyor. Sudaki çözünmüş madde bizim çözmek istediğimizin yerine geçiyor ve ppm değerleri şaşıyor. Yer altı suları içinde çözünmüş madde çok olup hiç güneş görmediğinden su ışığa temas ettiği gibi alg ve diatom patlaması yaşanıyor. Yer üstü kaynaklar bu konuda daha başarılı sonuçlar verebiliyor. Ama yinede içindeki çözünmüş madde ne belli değil. Buda çoğu kişiyi bitkili akvaryumdan soğutacak şekilde kötü sonuçlar doğurabiliyor. En önemli test yosun ve diatom. Akvaryum anlamsızca diatom ve yosun üretiyorsa siz bir kere ozmos suya geçmelisiniz. Diğer türlü ne yapsanız bu sorun çözülmez. Sonra ışıktı mışıktı bakarsınız. Ozmoz su full olarak kullanılamaz. Yüzde elli ile başlamak yeterlidir. Ben ne zaman çeşme suyu kullansam akvaryum ilk iki ay bataklığa döndü. Bizim bölge tam yeraltı suyu verilen bölge. Tds si de çok değil 160 civarı. Ama ne varki o tds acaba silikat mı ne belli değil. Akvaryum kahverengi diatom oluveriyor. [EDIT]fatihkuzen,2019-10-15 11:59:31[/EDIT]

Beğenenler: [T]193788,erkan candemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir