Bitkili tank yapım aşaması 45*45*35 (18.01.15)


Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2015 17:05
Merhaba

En az 1.5 seneden beri hayalini kurdugum bitkili akvaryumu İnşAllah önümüzde hafta kurulumuna geçicem.

Kuruluma geçmeden önce sizlere bir kaç sorum var


MALZEMELERİMİZ

45*45*35 Akvaryumumuz 
Isıtıcı 200 watt 
Bitki kumu %18 demir içerikli 13 kg 
Sunsun 50 cm  2x15 watt gün ışıgı florasanlı t8 armatür 
Ista 3in 1 co2 Difizor 
Mayalı co2 için gerekli malzemeler ✓ 

ALINACAK MALZEMELERİMİZ

Sunsun mini dış filtre ∞ (ALINDI)
Bitki ∞ (Taban bitkisi istiyorum fakat kararsız kaldım hangisini alacagımda)
Gübre 
Hindistan cevizi torfu ∞(Kadir abimden temin ettim  ALINDI )


FOTOGRAFLARIMIZ 

Kullanacagımız kum 



Armatürümüz 





Ista 3in1 difizorumuz (Gerçekten çok pahalı )




Sorularım ;

Bu akvaryum için sunsun "hw-603 b" mini dış filtresi yeterli olurmu ?
Sadece taban bitkisi istiyorum hangi taban bitkisini önerirsiniz ?
Gübremi daha almadım hangi marka önerirsiniz veya kendimmi yapmalıyım ?
2.5 LT Lik bi şişede co2 yi kaç haftada bir degiştirmem lazım ?
Başka önerebileceginiz bişey varmı bu akvaryum için ?
Kurulum sırasında nelere dikkat etmem lazım ?

Akvaryumumu 



Böyle bi görüntü oluşmasını istiyorum bu sistemle oluşturabilirmiyim ?


Not ; İlk defa bitkili deneyimim olucak bundan önce sadece java moss yetiştirmeye kalktım onu bile öldürdüm  Yani javamosu öldürmüş birisi olarak bu işe başlıcam 

Cevap veren abilerime kardeşlerime teşekkür ediyorum..

Teşekkür ederim saglıklı hobiler...
Ozkan272015-01-25 17:25:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 06:10
Merhabalar,
Forumu uzun zamandir disaridan takip ediyordum ve uzunca bir sureden beri bitkili-bitkisiz akvaryumlarla ugrasiyorum, bilgim dahilinde yardimci olabilirim belki.

Bahsettiginiz Sunsun 603B, bence nano bitki akvaryumlari icin son derece uygun, debisi yeterli gelecektir. Inflow ve outflow borularin govdeyle baglandigi, donen kisimlari pek zorlamamanizi tavsiye ederim. Onun disinda sessiz bir filtredir. Ancak temizlemek icin pratik bir yol ben bulamadim, bulabilen varsa dinlemek isterim. Sadece inflow borusunda valf var ve temizlik esnasinda cok sorun oluyor. 

Akvaryum derinligi standartin cok uzerinde degilse, isiklandirmada kabaca 1lt suya 1watt yaklasik olarak yeterli geliyor. Ancak farkli bitkilerin farkli isik istekleri de olabiliyor. Anladigim kadariyla 2 adet gun isigi kullanacaksiniz. Bir tanesini Grolux tipinde, pembe-kirmizi tonlar veren bir floyla degistirmenizi tavsiye ederim. Zira fotosentez en fazla mor ve kirmizi dalga boylarinda oluyor. Bitkileriniz cabuk gelissin diye fazla isik vermekten kacinin ve sabirli olun. Basiniza gelebilecek bir alg sorunuyla basa cikmaniz cok zor olur. Tum akvaryumu bastan yapmak zorunda kalabilirsiniz. Yapi malzemeleri satan magazalarin birinden zamanlayicili priz alin ve gunduz saatlerinde 8 saat (max 10 saat) isik verecek sekilde ayarlayin. Ben 11-19 arasi surekli kullaniyorum. 

Herkes taban bitkisi olarak Cuba'dan cok cekiniyor ve cok zor oldugunu soyluyor. Eger duzenli co2 saglayabilecek sisteminiz, uygun isiklandirmaniz varsa ve dogru sekilde isiklandiriyorsaniz gayet guzel gelisebilirler. Taban ve micro-macro besinleri de uygun sekilde yapmak kaydiyla tabii ki... Cuba'dan daha guzel bir taban bitkisi de kolay bulunacak birsey degil. Her turlu dizayn icinde son derece estetik duruyor. Bulmasi biraz zahmetli ve masrafli olabilir. Umarim budama gerektirecek kadar buyurler. Ilave olarak, dikim icin kivrik uclu penslerden kesinlikle edinmeye bakin. Her turlu bitki dikiminde hayat kurtarir. Bakim icin de gerekli olur. Cuba'yi dikmek biraz zor gibi gelse de, youtube'da konuyla ilgili cok fazla video var, onlardan yararlanabilirsiniz. Once minik cukurlar acip, daha sonra iclerine gommek en saglikli yol. Simdiye kadar yerinden cikan bir Cuba kokum hic olmadi.

Bitkili akvaryum oturana kadar hayvan koymak riskli. Ilk etapta akvaryumunuzun bakteri, asit, sertlik ve besin dengeleri otursun; bitkileriniz yerlerinden kolayca sokulemeyecek kadar tutunsunlar, sonra hayvan isine girin. Bitkili akvaryumda hayvan olmasa da, dipte kumu kaldirmayacak kadar sekilde dip cekimli su degisimlerinizi haftada en az bir kez yapin. Bitkili akvaryum sahiplerinin dustugu en buyuk yanilgilardan biri, su degisimine gerek olmadigini dusunmeleri... Hayvan olmadan bakteri olusturmak icin bacteri-starter kulturlerinden yararlanabilirsiniz. Dis filtrenin icine koyacaginiz Sera siporax veya benzeri malzemenin uzerine damlatmaniz, koloni ve organik yasami aninda baslatacaktir.

Ben tabanda JBL Aquabasis ve Fluval'in urunlerini kullaniyorum. Bunlarin uzerine lav tozu (kendiniz de yapabilirsiniz, mineral yonunden cok besleyicidir) koymaniz son derece faydali olur. Bunlarin uzerine konulacak Hagen veya baska markalarin kuvarz kumlari, hem alt substratin salinim yapmamasi hem de bitkilerin saglikli gelismeleri icin cok uygun. Ben en son yaptigim akvaryumda yikama gerektirmeyen bir kuvarz kum buldum ve bunu kullandim. Siyah olmalarinin disinda bir dezavantajlari yok. Temali bir akvaryum yapiyorsaniz, siyah kum goruntusu dogalligi bozdugu icin ozellikle yarisma akvaryumlarinda hic tercih edilmiyor, ek bilgi olarak vereyim. Gelisim asamasinda, akvaryum suyunun testlerini yaparak hangi micro ve macro sivi besinlere ihtiyac oldugunu belirleyerek gubreleme yapmaniz cok onemli. Kafaniza gore yaparsaniz yapraklarda erime, curume, sararma, bitki olumleri veya alg sorunuyla karsilasabilirsiniz. Ozellikle gubre, substrat, testler ve kum konularinda maalesef ki butceyi biraz zorlamaniz gerekebilir.  Sivi gubre konusunda, yerli uretim cok ucuz urunlerin buyuk cogunlugu neredeyse sadece renkli sulardan olusuyorlar ve hicbir ise yaramiyorlar. Major markalarin urunleri hakikaten cok farkediyor. 

Anladigim kadariyla mayali sistem co2 kullanacaksiniz. Ben hep tup kullandim, mayali sistemler konusunda tecrubeli arkadaslar eminim yardimci olacaklardir. Ancak sunu soylemek isterim, ilk basladigimda capi kucuk ve nispeten ucuz difuzorler kullanmistim. Elinizdeki Ista da bunlardan biriydi. Daha buyuk capli ve daha kaliteli difuzorler kullanmaya baslayinca, difuzorun kalitesinin onemini de anladim. Su an kullandigim difuzorler, eski difuzorlerimin nerdeyse 4'te 1 veya 5'te 1 basinclarinda onlardan cok daha fazla co2 cozebiliyorlar. Interneti ve forumlari kovalarsaniz, 100-130tl gibi fiyatlara manometresi dahil komple tuplu sistemler yakalayabilirsiniz. 

Cok konustum ama, butun bu laf kalabaligini ozetlersem: Kaliteli bir gubre-kumun uzerine, dogru isiklandirma, duzenli su degisimi, gerektigi kadar co2 ve sadece ihtiyac kadar sivi gubre kullanirsaniz basarili olmamaniz icin hicbir sebep yok. Saglikli ve guzel akvaryumlar dilerim...
Cyrus The Virus2015-01-19 06:16:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 17:48
Beni epey bi aydinlattiginiz için çok tesekkur ederim.

Bu pembe florasan demistiniz acaba pembe ne ise yariyo ?

Tesekkur ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 17:57
Pembe derken grolux tipinde renk sicakliginda calisan flolari kastettim. Groluxler gozle bakildiginda bu renklere yakin tonlar verirler. Fikir verebildiysem ne mutlu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 18:00
Pek anlayamadım evde pembe florasan var armaturun orijinal florasani sunsun pembe renk verio birisinde onu kullansam olabilirmi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 18:01
Merhaba Özkan, ben de Sunsun kullanıyorum 100 litrede, 3 aydır gayet sorunsuzdu, ancak sepete yeni malzeme (purigen, siporax) ekledim debi bayağı bir düştü. Sanırım bazı süngerlerini çıkarmam, hortumlarını da temizlemem lazım. Neyse onun dışında gayet memnunum. İşini görecektir.

Taban bitkisi olarak riccialar çok güzel ancak koptuğunda yukarda epey birikiyorlar, biraz da akvaryuma dağılıyorlar.

Mutlaka Sylvania Grolüx floresan kullan, en az bir tane olsun, taban bitkisinde birden fazla floresan olması lazım diyorlar. Bende tek grolüx var, bitki gelişiminde sıkıntı çekmiyorum ama bitkilerim genelde az ışık isteyen bitkiler.

Bu arada içine balık koyacak mısın, hangi türler olacağını söylersen iyi olur, mesela karides, kerevit olacaksa gübre kullanılması tavsiye edilmiyor. Ayrıca balıklar da CO2 üretecek, o da önemli, belki ekstra CO2'ye ihtiyacın olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 19:06
Teşekkür ederim Kerem abi.


İçine şimdilik 2 grup neon tetra vatoz çöpcü salyangoz türleri düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kyaylarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 386
kyaylarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2015 12:52
Akvaryumunuz hayırlı olsun benim tavsiyem acele etmeyin iyice bir araştırın  tabanın sağlam olması çok önemli bunun için dasz soil veya  ADA Aquasoil substrate edinin  torf falan hiç girmeyin  geç olsun sağlam olsun bu tür kumlardan temin ettikten sonra gözüne hitap eden bir kat daha kuvarts kum veya manado ekleyebilirsin bunları halletikten sonra dizayn denemeleri yapmanı tavsiye ederim biraz sabır ile sağlam bir kurulum yapabilirsin bu arda inşallah konuyu BİTKİLİ AKVARYUM TANITIMIN'da görebilir sağlıklı hobiler dilerim kyaylar2015-01-23 12:55:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2015 22:04
Kafam biraz karıştı haliyle

Herkes farklı bişey söylüyor gerek bu konuda olsun gerekse sosyal medya ve özel mesajlardan gönderdigim sorulara farklı farklı cevaplar geliyor.

En bu cevapların içinden çıkmam imkansız gibi 

Sanırım tecrübe edinerek yapmam. 

Bu arada filtre siparişini sunsun 603 verdik

 2 3 Gün sonrada bitki siparişini veririz bi aksilik çıkmazsa.
Ozkan272015-01-23 22:07:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 11:03
İşler dedigimiz gibi gitmedi :) Kargoda akvaryumda problemler çıktı ama hallettik.

Sadece bi bitkimiz kaldı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2015 21:34
Filtremiz geldi.






Akvaryumumuzda hazır.

Geriye bi tek bitkimiz kaldı.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir