Bloodymary Islah Gerektirir Mi ?


Tunahan_Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 594
Tunahan_Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 02:27
İyi geceler, nano tankıma Bloody Mary yada sarı ateş eklemeyi düşünüyorum. arkadaşımın tankın da sarı ateş karidesleri biraz izledim, renk olarak iyiler ama sarı rengini dolu dolu göremedim pek. (belki de arkadaşımdakiler pek kaliteli değildi.) ve ıslah istememeleri benim için büyük bir artı, öte yandan bloody mary karideslerin kırmızı rengini dolu dolu vermeleri beni cezbediyor. soruma gelicek olursak bloody maryler ıslah gerektiriyor mu ? gerektiriyorsa diğer karideslere oranla ne sıklıkta gerektiriyor. eğer gerektirmiyorsa büyük ihtimal alacağım. karidesler hakkında detaylı bilgiye sahip değilim, sadece temel bakım şartlarını biliyorum. daha önce kırmızı rili karides besledim ve ürettim, bloody mary ve sarı ateş türü hakkında zorlukları bakımından tüm önerilere açığım, birde neocardina familyasından ıslah gerektirmeyen başka karidesler var mı ? teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samet18555Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 384
samet18555Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 18:48
Bende bu türler arasında kaldım takipteyim [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 19:34
Neocaridinia denince ıslah şart ama ne olur Kiraz Karides'den çıkan kötü renkliler (özellikle erkeklerde çok bariz oluyor) hayalet karides olarak adlandırılırken, Blody Mary'den çıkan düşük kaliteler ise SS grade Sakura diye geçerler en kötü. Blody Mary artık kırmızı geninin kan kırmızısına yaklaştığı zamanlar, bu hayvanı daha hassas yapıyor ama dediğim gibi çıkan yavrulardan hayalet çıkma riski azalıyor. Siz bir Sakura kolonisini 2 yıl aralıksız ıslah ile yetiştiriseniz sonunda uzun süre ıslah gerektirmeyecek veya minimum gerektirecek bir koloniye dönüşür. Gen havuzunun daralması lazım kısaca. Bunlar benim tecrübelerimden çok okuduklarım ve bu işi yapanların söyledikleri, 2 yıl ıslah yapacak kadar karides hobisinde olmadım henüz. Islah gerektirmeyen karidesler bence Caridinia'lar, ne çıkarsa çıksın her yavru kendine has ve güzel bir desene sahip sonuçta. King Kong vs. gibi varyeteleri ise bu işin para getiren yanı, gen havuzu daralıpta bu türleri üretmesi kolay olunca onların da bir özelliği kalmayacak bence, ben şahsen görsel olarak çok ayrım yapmayı bıraktım artık.

Teşekkür Edenler: [T]178369,samet18555[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smithiseekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 876
smithiseekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 20:06
Islah gerektiriyor, 2 yıl kadar bloody mary besledim . Yavrulardan mavi rili,çikolata sakura gibi canlılar bile çıkabiliyor.Tercih ve zevk sizin ben her iki türü de besledim lakin sarı ateş neon daha stabil bu konuda [:iyi:] Bunlar dışında mavi kadife de düşünebilirsiniz lakin o da ıslah istiyor. Yavrulardan mavi melek, mavi siyah rili gibi canlılar çıkıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunahan_Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 594
Tunahan_Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 20:09
[QUOTE=Yunus01]Neocaridinia denince ıslah şart ama ne olur Kiraz Karides'den çıkan kötü renkliler (özellikle erkeklerde çok bariz oluyor) hayalet karides olarak adlandırılırken, Blody Mary'den çıkan düşük kaliteler ise SS grade Sakura diye geçerler en kötü. Blody Mary artık kırmızı geninin kan kırmızısına yaklaştığı zamanlar, bu hayvanı daha hassas yapıyor ama dediğim gibi çıkan yavrulardan hayalet çıkma riski azalıyor. Siz bir Sakura kolonisini 2 yıl aralıksız ıslah ile yetiştiriseniz sonunda uzun süre ıslah gerektirmeyecek veya minimum gerektirecek bir koloniye dönüşür. Gen havuzunun daralması lazım kısaca. Bunlar benim tecrübelerimden çok okuduklarım ve bu işi yapanların söyledikleri, 2 yıl ıslah yapacak kadar karides hobisinde olmadım henüz. Islah gerektirmeyen karidesler bence Caridinia'lar, ne çıkarsa çıksın her yavru kendine has ve güzel bir desene sahip sonuçta. King Kong vs. gibi varyeteleri ise bu işin para getiren yanı, gen havuzu daralıpta bu türleri üretmesi kolay olunca onların da bir özelliği kalmayacak bence, ben şahsen görsel olarak çok ayrım yapmayı bıraktım artık.[/QUOTE]

Sinan bey teşekkür ederim, cardinalara zamanında göz atmıştım. almaya cesaret edemedim doğrusu. dediğiniz gibi bloodymaryler hassas ise ondan da vazgeçmek durumundayım, düzenli gübreleme yapıyorum ve bu konuda kendime güvenim yok. deneme amaçlı 2 d 1 erkek sarı ateş almayı düşünüyorum şuan. [:)]

[QUOTE=smithiseek]Islah gerektiriyor, 2 yıl kadar bloody mary besledim . Yavrulardan mavi rili,çikolata sakura gibi canlılar bile çıkabiliyor.Tercih ve zevk sizin ben her iki türü de besledim lakin sarı ateş neon daha stabil bu konuda [:iyi:] Bunlar dışında mavi kadife de düşünebilirsiniz lakin o da ıslah istiyor. Yavrulardan mavi melek, mavi siyah rili gibi canlılar çıkıyor.[/QUOTE]

Benim tankım yoğun bitkili olduğu için ıslah bana çok uzak bi kavram. [:D] cardinal türleri için de yeterli tecrübem yok sarı ateş alacağım heralde. teşekkürler...

Beğenenler: [T]158408,smithiseek[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smithiseekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 876
smithiseekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 20:15
Sarı ateş neon güzel seçim [:)]

+1: [T]178369,samet18555[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

licoricemadÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2016
İl: Izmir
Mesaj: 168
licoricemadÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 20:39
Bu ıslah konusunu biri bana Bilal'e anlatır gibi anlatabilir mi [:lol:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 21:40
Blody Mary hassas derken şunu kastettim; doğada bu hayvanlar beyaz-çizgili gibi hallerde duruyorlar. Bu şekilde hem kamufle oluyorlar, hem de uzun süre içerisinde doğal seçilimle geliştikleri için bu halleri en dayanıklı bireylere sahip oluyor. İnsandan yola çıkın, doğada sürekli grip olan erkek dişilerle daha az interaksiyona geçiyor, ya az ya da hiç yavrusu olmuyor. Bu nedenle şeffaf olanlar daha dayanıklı. Ancak bu türün genlerinde nasıl bizde mavi yeşil göz varsa aynı şekilde renkler var. Belki kırmızı ve mavi değil ama mesela siyah-kahverengi tonu da aslında büyük bir kamuflaj.

Gelelim biz ıslah derken ne yapıyoruz ve neden bu canlılar daha hassas. Biz yukarıda bahsettiğim o siyah gibi çeşitli renklerin peşindeyiz. Nasıl mavi göz insanda bir mutasyon ile çıkmış bu canlılarda da. Her şey genetik kodlarda. İsterseniz 50 yıl uğraşın bir Kiraz sürüsüyle, sonunda bunların içinden çıkacak Siyah Gül, Mavi Kadife, Neon Sarı ve daha üstün kırmızıları elde edersiniz gen olarak. Siyah-beyaz hepimiz eşitiz, onlar da kırmızı-mavi eşit [:)] Gen ne kadar uçta olursa, o kadar fazla nokta kaçıyor. Türün rengi değiştikçe aslında dayanıklılığını da bir nebze kaybediyor.

İnsan ilk olarak siyah ırk (negroid) olarak çıktı günümüz bilimine göre. Kuzey'e çıkılmaya başlanınca, kırılan Güneş ışınları ile deri bazı ihtiyaçlarını karşılayamaz oldu, mutasyon ile deri beyazlaştı ve böylece Güneş az olduğunda bile kendi vitaminlerinin bir kısmını üretebilir oldu. Örnek olarak Finler verilebilir. Aynı olay, aynı mantık. Sadece çok şükür bizi ıslah eden devler daha doğmadılar[:iyi:] Haberlerde bazen çıkar, 10 kuşaktır ailesine bir tek siyahi geni girmemiş olan ailenin çocuğu kapkara oluyor. Siz bu olasılığı akvaryumda yakalıyorsunuz. Islah yapıp sadece beyaz genini veya siyah genini tutmaya çalışıyorsunuz. O kadar karışık bir ırk varki elinizde ne yaparsanız yapın her ailenin yarısı siyah, yarısı sarı ırk çıkıyor. Bir süre sonra ortada işinizs yaramayan genleri ayırarak aryan ırk çıkıyor. Beyaz insanlar arasından albino sayılabilecek kadar beyazları seçiyorsunuz çünkü görselliği güzel, oysa bu tür sizin akvaryum suyunuza, minerallerinize alışık olmayabilir, daha kolay grip oluyor olabilir. Durumu insandan yola çıkarak böylece açıklayabiliriz. Karideslerde renk varyasyonu çok çok fazla, bizimle kıyaslama yapmak zor. Bu bahsettiklerim Caridinia türleri için bazı pürüzler içeriyor olabilirler, uyarlamasını siz yapın.

Gübre karideslerin yanına önerilmez ama ben çok dayanıklı olduklarını bildiğim Sakura tankıma High-Tech dozunda demir gübresi koyuyorum, sakın beni örnek almayın bu konuda. Gübre işi tehlikeli, forumdan bu konuda çok şikayetçi olanlar var. Oysa nedense Amano'nun tankındaki o yine dayanıklı dediğim karidesler gübresiz su görmemişler hayatlarında, onlar neden sağlıklı?
[QUOTE=licoricemad]Bu ıslah konusunu biri bana Bilal'e anlatır gibi anlatabilir mi [:lol:][/QUOTE]

Beğenenler: [T]140156,murat22[/T][T]128738,kosanozsener[/T][T]213974,tunasoylemis[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190136,licoricemad[/T][T]213974,tunasoylemis[/T]
+1: [T]213974,tunasoylemis[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rainbow BettaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2022
İl: Izmir
Mesaj: 2
Rainbow BettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2022 13:48
Selamlar.
Yanıt çok basit.
İster bloody ,ister mavi kadife ister Sarı ateş neon olsun, alttan 10da 1 de olsa bozuk renkli yavru atarsa ayıklamak gerekir.
Ayrıca 2-4 kuşakta bir ,koloniye dışarıdan yine sağlam kan koloni eklemek gerekir.
İyi hobiler.

Beğenenler: [T]204774,Cem Altay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2022 13:58
Bloodyler muhtemelen sarı ateşlere göre daha çok ıslah isteyecektir. Kıpkırmızı aynı kalitede kalması için soluk renklileri illa ayırmalısınız yoksa karışık yavrular elde edersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir