Co2 Döngüsü Oluşturmak


erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1084
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2022 13:41
[QUOTE=giyotyn]
Aslında düşündüm de eğer tezim doğruysa CO2 vermeme gerek yok.
Nasıl ki ilk kurulan akvaryumlarda nitrat döngüsünü hızlandırmak için yıllanmış bir akvaryumdan su takviyesi yapıyorsak aynı şekilde tüm döngüleri oturmuş büyük akvaryumumdan dip çekimi yaparak aldığım suyu bu 70 lt akvaryuma eklersem...[:?]
Eved eved ilk önce bunu deneyeyim. Başarısız olursa bir aylığına co2 takviyesi yaparım
[/QUOTE]

Hocam, nitrat döngüsünü yapan şey nitrifikasyon bakterileri. Yani canlı varlıklar. Nitrat döngüsü başlaması için akvaryuma bu bakterileri satın alıp ekliyoruz ya da zaten doğal olan bakteriler çoğalsın diye, boş akvaryumda nitrat patlaması başlatıyoruz. Nitrat döngüsünü yapan bakteriler bu yollar ile çoğalıyor, çeşitli yerlerde kolonileşerek sürekli olarak amonyak gibi zehirli azot bileşiklerini nitrat gibi nispeten zararsız azot bileşiklerine çeviriyor. Bu dönüştürmeyi yaptıkları için Azot döngüsü, nitrat döngüsü gibi isimler veriliyor.

Akvaryumda bulunan canlı varlıkların (balık, bitki, bakteri, yosun vs.) CO2 vermesi ile bu döngü arasında bir benzerlik yok ki. Daha doğrusu, bu her akvaryumda zaten olan doğal bir durum, sizin yapabileceğiniz herhangi bir müdahaleye ihtiyaç yok. Azot döngüsü için ise, bakterilerin yerleşeceği mecralar ekliyoruz akvaryuma. İşte başlangıçta bazı işlemler yapıyoruz falan. Akvaryumdaki doğal CO2 oluşumu zaten kendi kendine olan bir şey.

Canlıların verdiği CO2 ile, dışarıdan verilen CO2'nin bitkiler üzerinde yarattığı etki çok farklı. Anlatmaya çalıştığımız şey bu. High-tech, Low-tech ayrımı buradan geliyor. Low-tech akvaryumlarda da bitkiler gelişiyor ama High-tech ile ilgisi yok. Sizin akvaryumdaki CO2 miktarını artırmak için, sürekli ve stabil hale getirmek için yapabileceğiniz sihirli bir formül yok. Olsa olsa balık sayısını artırırsınız ama onun da yaratacağı başka olumsuzluklar var.

Ha, akvaryum ortamına hiçbir zarar vermeden CO2 üreten bir bakteriyi bulup, bunun akvaryumda kolonileşmesini sağlayacak bir formül icat ederseniz, akvaryum tarihine geçersiniz. Muhtemelen çok da zengin olursunuz. O pahalı ve karmaşık CO2 sistemlerine gerek kalmaz. Küçük çaplı bir endüstriyi sarsarsınız. Ama, bilemedim yani...

+1: [T]62757,fatihsahin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

echeveriaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2019
İl: Izmir
Mesaj: 12
echeveriaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2022 22:29
Potasyum humat diye bir ürün var.Toprak özü diye lakap takmışlar. Bolca karbon içeriyor. Taban hazırlanırken en alta eklenirse sanırım uzunca bir süre ( belki yıllarca) karbon ihtiyacı oluşmaz. Denemedim sadece denemek isteyen test kitleri olan meraklılara fikir olsun diye yazdım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir