Yavru Tropheus Akvaryumu ve Bakımı Nasıl Olmalı


HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 00:55
Merhaba arkadaşlar,
 
Uzun süredir Tropheus besleyen biri olarak, sık sık Tropheus sevdasına düşen arkadaşlarımın, kardeşlerimin "Tropheus akvaryumu kurmak istiyorum ve yavrudan büyüteceğim, neler yapmalıyım, elimdeki malzemelerden neleri kullanabilirim, şu dip çekimini her hafta yapmasam olmaz mı, ...vs. sorularına özel mesajlarla cevap vermeye, mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyorum.
 
Sitede yavru bakımıyla ilgili güzel konular olmakla birlikte, özel ve narin bir tür olduğunu düşündüğüm ve pek çok akvaristin de narinliğini kabul ettiği Tropheus türünün yavru bakımının ne şekilde olması gerektiği konusunda bir konu açılmasının, bu sevdaya düşen ve yavrudan bakıp büyütmek isteyenler için faydalı olacağını düşündüm. Sitede yaptığım aramalarda böyle bir konuya rastlamadım. Gözümden kaçtıysa da konuyu açanlar ve varsa bu forumda fikir belirtmiş olanlar beni mazur görsünler lütfen. Amacım özellikler Tanganyikadaki bazı F0 türlerinin tükendiğinin söylendiği bu günlerde canını vermediğimiz canların sağlıklı şekilde büyümelerine bir nebze olsun katkıda bulunmak.
 
Gelelim konumuza:
 
Tüm Tropheus türleri narin ve su değişimlerine diğer malawi ve amerikan türlerine göre daha duyarlı türlerdir. Bakımı özen ve emek ister haftada bir dip çekimi yapılmazsa belki sağlık problemi oluşmaz ama balık kendine özgü güzelim renklerini ortaya çıkarmaz.
 
Bunun yanında 8 ve üzeri pH değeri ister. Bu değerleri pH düzenleyici kimyasallarla sağlayanlar olduğu gibi dış filtreye ya da benim gibi akvaryum tabanına mercan kırığı kum koyup pH değerinin yükselmesini sağlayanlar da vardır. Su değişimlerinde her zaman aynı ayarı tutturmanın zorluğu ve en ufak bir yanlışlığın üzücü sonuçlar ortaya çıkarma riskiolması sebebiyle mercan kırığı kum kullanmanın hem daha az riskli hem de orta ve uzun vadede daha az maliyetli olduğunu düşünüyorum.
 
Bugüne kadar ki Moori İlangi türündeki tecrübelerime göre; 200L hacimde yavrudan tropheus bakımının mümkün olabildiğini gördüm. Ancak her canlıya içgüdüleri sayesinde ihtiacını duyduğu yaşama ortamını ne derece iyi sunabilirsek o derece sorunsuz ve sağlıklı şekilde balıklarmıza bakabiliriz. Buna göre; 200L hacimde yaşayabilen tür sayısı az olmakla birlikte, 250L hacmin altında bakılması tavsiye edilmeyen türler çoğunluktadır. Çok az tür için 350L ve üstünde hacimler gerekebilir.
 
Tropheus hakkında araştırma yapanlar pek çok yerde koloni lafını duymuş ya da okumuşlardır. 2 ya da en fazla 3 erkek birey içeren toplam 12 bireylik topluluk, koloni olarak adlandırılır. Bu birey sayısına ve erkek dişi oranına ulaşılmış bir akvaryum ortamındaki, balık sağlığı; bu sayıya ulaşılmamış ya da oranı iyi ayarlanmamış bir akvaryum ortamına göre; çok daha rahat şekilde stabil tutulabilir. Ayrıca üretkenlik de o derece verimli olur. Az önce değindiğim hacmin önemi burada ortaya çıkar. 12 bireylik bir koloninin 250L hacimde bakılmasıyla 400 L hacimde bakılması arasında ciddi farklar oluşur. Yavruyken 250L de rahatlıkla büyütülebilen balıklarımızda, damızlık boya ulaşıldığında sıkıntılar ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu nedenle bu işin en maliyetsiz şekli başlanabilecek en fazla hacimde Tropheusa başlamaktır.
 
Yavrudan damızlığa hiç büyütmemekle birlikte yavru bir bireyin damızlık boya gelmesi için 1 sene civarında bir zaman ihtiyaç duyulduğunu biliyorum. Yavrudan büyütüp yavru almak isteyenlerin sabırlı olmaları gerekir.
 
Tropheus bakmakta kararlı olan arkadaşların alacakları yavruların çapazlanmamış olduğundan emin olmaları için bildikleri, % 100 güvenebilecekleri yerlerden balıklarını temin etmeleri faydalı olur. Ayrıca; keseleri bitene kadar dişinin ağzında kalan yavruların daha sağlıklı ve dirençli olduklarını söyleyebilirim. Yumurtayken ya da keseliyken dişiden ayrılan bireylerde kayıp yaşama riski, keselerini tamamen anne ağzında bitirmiş yavrulara göre çok daha yüksektir.
 
Konumuz yavru büyütmek olduğuna ve hedefimiz koloni oluşturmak olduğuna göre ve yavru alındığında cinsiyetler bilinemeyeceğinden, istenilen orandan çok daha fazla sayıda yavru birey almak şarttır. Örneğin; 2e8d için 16-18, 2e10d için 20-24, 2e12d için 24-30 adet bireye ihtiyaç duyulabilir. 6cm den küçük boylarda yavru alındığında erkek ve dişi sayılarının tamamen şans olduğunu unutmamak gerekir. 7 cmden küçük bireylerde cinsiyet konusunda hata ihtimali her zaman vardır. Tropheusa sonradan ilave yapmak problemdir dense de kurallarına uyulduğu sürece sıkıntı yaşama riski en aza indirilebilir. (Bunun yöntemi başka bir forum konusu olduğundan burada değinmeyeceğim.) Bu nedenle gözünüz çok da fazla korkmasın lütfen.
 
Uygun olmadığı halde mevcut malzemelerin kullanılması, maliyetin daha düşük olacağı düşüncesini verde de; ilk alırken balık seçiminin iyi yapılmaması, birlikte bakılması uygun olmayan türlerle bakılmak istenmesi, uygunsuz dekor yapılması, uygun olmayan kum, kaya gibi malzemelerin kullanılması, yetersiz filtrasyon ...vs. sebeplerle; orta ve uzun vadede yaşanması kuvvetle muhtemel kayıplar nedeniyle maliyetlerimizi oldukça arttırarak maddi ve manevi üzüntüye neden olabilir.
 
Yavruların büyümesi sırasında nitrat ve nitrit, büyüme üzerinde baskı oluşturan bir faktördür. Yavruları gelişimlerinin sorunsuz olması için, günde 4 den az olmamak kaydıyla, 6 kez ve bol kepçe yem verildiği düşünüldüğünde; nitrit ve nitrat artışı çok hızlı şekilde olur. Bu sebeple; 7 günü geçmemek kaydıyla, haftada 2-3 kez, %30 oranında dip çekimi yapmakta fayda vardır.
 
Dip çekimini kolaylaştırmak için başlangıçta kum kullanılmamasını tavsiye ederim. Ayrıca bölge kapışmalarının erken başlamaması için kaya kullanımı için de acele edilmemeli. Yavrular 4-5 cm boya ulaşana kadar tabana kum koyulmamalı, 6-7 cm boya gelene kadar da kaya kulanımından, yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı, kaçınılmalıdır. Zamanı geldiğinde 0 numara mercan kırığı kumun ve mümkün olduğunca pürüzsüz yüzeyli ve deliksiz olan kayaların kullanılmasını tavsiye ederim. Başlangıçta sadece pH yükseltsin diye çok az miktarda (yaklaşık 1avuç / 50L oranında) mercan kırığı kum kullanılabilir.
 
Sadece yavru bireylerin gelişimini düşünerek ve sıkmadan yazmaya çalıştım, umarım faydalı ve zevkle takip edilebilecek bir konu olur.
 
Hakkınızda hep hayırlı kararlar vermenizi dilerim.
 
Sağlıklı ve bol yavrulu günler.
Haliloğlu2012-11-30 16:17:03

Beğenenler: [T]169718,sehzade mustafa[/T][T]174240,Btt007[/T][T]180040,alperenozen[/T][T]191886,mfaruk[/T][T]195896,emin5454[/T][T]121610,ekcinar[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]203164,ers1905[/T][T]211084,simsiyah35[/T][T]213000,furkanbztp[/T][T]158939,Tolga8995[/T]
Teşekkür Edenler: [T]121610,ekcinar[/T][T]213000,furkanbztp[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetkyrrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 212
mehmetkyrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 16:41
Tropheus besleyenlere faydalı bir paylaşım olmuş 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cosartÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 138
cosartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 18:27
 Bende bugün gittim ve 23 adet ikola kaiser  2cm yavru aldım henüz sahibinde ler ve bu türe yeni geçiş yapacak biri olarak çok faydalı bilgiler edindim bir çok soru işareti kafamdan kalktı. 23 adet 2 cm yavru için 130*50*60 h yeni tank kurduruyorum bu hacim onlar için ve daha sonraları oluşan koloni için yeterli olacağına inanıyorum  emeğinize ve harcadığınız zamana değerli bilgilerinize teşekkür ederim.

Teşekkür Edenler: [T]178656,BarişKorhan[/T][T]214331,Hyperaktif[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 20:59
Rica ederim arkadaşlar, faydam olabildiyse ne mutlu bana. Büyük hacimlerde sık sık ve yavrunun yemi rahatlıkla bulabileceği kadar yemleme yapılmasına dikkat etmek lazım. Yemlerin dipte yenmeden artık oluşturması bu dönemde çok mühim değil, artıkları haftada 2-3 kez yapılacak dip çekimiyle almamız bu açıdan çok önemli.
 
Yukarıda değinmediğim bir konu vardı. Yemler nasıl olmalı. Otçul bir balık olan tropheslar ve yavruları akla gelebilecek tüm bitkisel pul yemlerle beslenebilir. Yavrulara verilecek yemler bireylerin boylarına göre yiyebileceği büyüklüklerde ufalanıp kullanılabilir. Benim bugüne kadar kullandığım yemler :
Tetra Pro vegetable, Tropical Spirulina Super Forte, Sera Flora, JBL Spirulina, Tropical Spirutabin Tablet, NLS Grow. Standart olarak 0,5mm çapında üretilen granül yem olan NLS Grow yavruların diyetinde önemli bir yer tutan kaliteli bir yem. Bu açıdan diğer granül yemlerden ayrı tutuyorum. Ayrıca artemia verilmesi konusunda verilmesinin bireylerin bağışıklı ve formları açısından önemli avantajlar getirdiğini savunanların yanında, kesinlikle verilmemesi gerektiğini düşünenler de var. Ben bugüne kadar yavrulara hiç artemia vermedim ancak bunu en kısa sürede deneyip gözlemlerimi paylaşacağım.
Haliloğlu2012-11-25 21:00:45

Beğenenler: [T]214996,Smtsnbs[/T]
+1: [T]145794,myasar8106[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkanvlknÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 25
volkanvlknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2012 16:24
Teşekkürler güven abi yararlı bi konuya değinmişsin güzelolmuş abi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 12:07

Arkadaşlar,

Ana tankımda dişinin kendiliğinden bıraktığı yavru 3 birey var, boyları 1,5-2 cm civarında. İkisinin saklandıkları taşın altında ağız ağıza kavga ettiğini görünce; yavru tankına taş koyma konusunda acele edilmemesi gerektiğini bir kere daha görmüş oldum. Bu konuda yavru deyip geçmemekte fayda var.
 
Herkesin yeni yılını kutlar; 2013de sağlık, huzur, başarı dolu günler geçirmenizi dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 12:31
Yavrudan tropheus büyütülecekse tecrübelerim kaynaklı olarak söyleyebilirim ki; bana göre akvaryumu kayalıklı yapıp o kayaları yosunlandırmak, kayasız bırakmaktan çok daha faydalı. Yosunlanmış bol kayalı akvaryumda emin olun çok hızlı ve sağlıklı büyüyorlar. Bütün gün doğal davranışları olan yosun kemiriyor olmanın onlara verdiği rahatlık ve bize olan seyir keyfi müthiş oluyor. 



+1: [T]180040,alperenozen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KumdankalelerÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 195
KumdankalelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 01:11
Güven bey size birkaç sorum olacak Akvaryumum 125-60-50 , eheim 2226 kullanıyorum. su sıcaklığım 28 derece. Kum 0 numara mercan kırığı haftada 1 muhakkak 25-30 lt arası yu değişimi yapıyorum.
*delikli kaya tvsiye etmemenizin nedeni sıkışma yaşamamaları için mi?
*Birde ben direk kaya ve 0 mercan kırığı dekorasyonu ile 3-4 cm lik 24 adet yavru ile başladım şua kavgalar yaşanmakta hatta bazı balıklar ciddi yer tutmaya başladı can hıraş kovalaşmalar yaşanıyor. şu durumda kaya eksiltmemi önerirmisiniz?
*ayrıca 24 balıktan ilk eksiltmeyi sizce ne zaman yapmalıyım?



Teşekkür Edenler: [T]202968,CACA0627[/T]
+1: [T]209583,Coldfirexx[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2013 15:33
[QUOTE=Kumdankaleler]Güven bey size birkaç sorum olacak Akvaryumum 125-60-50 , eheim 2226 kullanıyorum. su sıcaklığım 28 derece. Kum 0 numara mercan kırığı haftada 1 muhakkak 25-30 lt arası yu değişimi yapıyorum.
*delikli kaya tvsiye etmemenizin nedeni sıkışma yaşamamaları için mi?
*Birde ben direk kaya ve 0 mercan kırığı dekorasyonu ile 3-4 cm lik 24 adet yavru ile başladım şua kavgalar yaşanmakta hatta bazı balıklar ciddi yer tutmaya başladı can hıraş kovalaşmalar yaşanıyor. şu durumda kaya eksiltmemi önerirmisiniz?
*ayrıca 24 balıktan ilk eksiltmeyi sizce ne zaman yapmalıyım?


[/QUOTE]
 
Akvaryumunuz 375L; öncelikle su değişim miktarınızı 110-115 L olacak şekilde arttırmanızı öneririm. Su sıcaklığınız sınırda daha fazla artmasın. Delikli kayaların arasına yem ve dışkı artıkları girip dip çekimi sırasında temizlenemeyebilir. Temizleyebilmek için kayaları yerinden almanız gerekir. Hatta delikler çok küçükse yerinden alınsa dahi tam temizlenemeyebilir. Kayaların yerinden oynatılması değişikliği sevmeyen Tropheuslar için risktir.
 
Kaya sayısından çok nasıl dizayn ettiğiniz önemli. Kayalar asrasında yeterince mesafe olmalı. Akvaryum ölçülerinizde iki uca iki bölge yeterli. Arasına hiçbir kaya koymayın.
 
Balıklarınızı cinsiyetler kesinleşince (7-8 cm boya geldiklerinde) 2 ya da 3 erkek ve en az 10 dişi olacak şekilde ayırmanızı tavsiye ederim.
Haliloğlu2013-02-11 15:34:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 10:59
Merhaba arkadaşlar,

işten ayrılıp kendi işimi kurduğum için siteye girip yazmak için artık çok fazla vakit bulamıyorum. Aşağıda "Carmentality" arkadaşımın özelden attığı mesajı buraya alıp cevaplayacağım. Böylece tüm diğer arkadaşlar da istifade edebilecektir.

**************

Carmentality
" iki ay önce çektiğim videoyuyu paylaştım .
http://www.youtube.com/watch?v=Er94X-vkf7s

bi kaç bişiler sormak istiyorum.

balıklar senesini doldurmadı , kayıpsız 14 tane ile devam ediyorum .
boyları 8-9-10 cm oldu .

şuanda bayağı yapılılar , erkek -dişi oranı net bi şekilde anüs vent ile anlaşılır.

fakat şimdiye kadar elime almadım hatta kepçe sokmadım akvaryuma :)
Başka yöntemi varmı ? şekil yönünden ? karakteristik olarak icelediğimde kovalayanlar kaçanlar var , iki farklı yerde iki balığım yer tutuyor.

olması gereken dişi erkek oranını sağlayamıcağımı biliyorum. Fakat bunların yavrusunuda görmek istiyorum. forumda takasa girenler filan varda, bu kadar zaman iyi bi şekilde büyüttüğüm ilangiyi verip yerine nasıl bakıldığını bilmediğim bi balığı akvaryumada sokmak istemiyorum :)

balıklar boylandı , onagöre kaka miktarları da arttı , gün aşırı dip yapmak zorunda kaldığım için mekanik filtreleme için iç filtre takviyesi yaptım , hemde su sirkülasyonu balıklar için faydalı olacaktır.
Filtre aracılığı ile bol miktarada suyu havalanıo , ilangi için sıkıntı yaratırmı ?

Sen kaç aylıktan sonra yavru almaya başlıyorsun ?

kafamdaki sorularımı cevaplarsan memnun olurum ,
Görüşmek üzre.

(forum içerisine yazcaktım, senin cevaplarınla diğer ilangi severlere faydalı olurdu ama mesajımı görmezsin diye özelden yazıorum)"

**************

Kayıpsız olarak bugünlere kadar gelmende aldığın bireylerin sağlıklı ve formunda kaliteli bireyler olmasının yanında senin gösterdiğin özen ve yapılan doğru işlerin bir getirisi olduğunu söylemeliyim. Bu açıdan hem kendi adıma hem de senin adına çok mutlu oldum.

Erkek dişi oranından emin olunmak isteniyorsa anüs vent kontrolü yapılmalı. Vücut yapısından anlamak çok zor. Ancak davranışsal olarak şunu gözlemleyebilirsin. Bireyler arasında yaşanan kovalamalar sırasında kovalanan bireyin davranışından dişi ya da erkek olduğunu tahmin edebiliriz. Yer tutmuş erkek birey(ler) bir diğer bireyi kovaladığında üstüne gidilen birey kaçıyorsa onun erkek; kaçmayıp baş yukarı gelecek şekilde çaprazlama ya da dike yakın pozisyon alıp sırtına dokunduruyorsa dişi olduğu tahmin edilebilir. Tahmin edilebilir diyorum çünkü bunun sağlaması anüs vent kontrolüyle mutlaka yapılmalı.

Yer tutan 2 bireyin de erkek olduğunu sanıyorum. Bunlardan biri alfa(baskın), diğeri beta (daha az baskın) erkektir. 14 bireyden en fazla 4 erkek birey çıkarsa; baskı yiyen 1 ya da 2 erkeği ayırdığında güzel bir kolonin olacaktır. Elbette bu çok büyük şans olur ve inşallah bu şekildedir.

Gün aşırı dip çekimi yapılması akvaryuma çok sık müdahale olur. Haftada bir %30 dip çekimi ve dinlendirilmiş su ilavesi yapılmasını tavsiye ederim. Çok oksijenin ilangiye zarar vereceği hakkında bir bilgi hatırlamıyorum.

Kaç aylıktan sonra yavru alınacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğim çünkü hiç yavru büyütüp yavru alma tecrübem olmadı. Sadece elimde kalan yavrularım var ancak onlarda ana tankta f0 damızlıklarımla birlikte olduğundan ve ben çok fazla gözlemleyemediğimden yavru alıp almadıklarını bilemiyorum. Hatta ağzını dolduran dişileri dahi kusturacak vaktim olmuyor. 7 cm den sonra yavru alınabilir. 8-10 cm yavru alabilmek için çok çok yeterli bir boy.

Dışarıdan nasıl bakıldığını bilmediğin bireyleri ilave etmeni Ben de tavsiye etmem. Kalitesinden emin olunmayan birey, alınacak tüm yavruların kalitesini riske edebilir.

Bol yavrulu günler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

79mertturkmen79Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2017
İl: Kilis
Mesaj: 10
79mertturkmen79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2017 12:14
Abilerim öncelikle merhaba. ben yeni yandan sumplu 80 uzunluk 40 derinlik 60 yükseklik olacak şeklinde bir akvaryum yaptırıyorum ve içine 15 adet tropheus duboisi maswa almak istiyorum sehpa hazır olduğu için akvaryumu büyütme şansım şu anlık yok akvaryum yaklaşık 150 lt olacak uygunmu sonra geri daha büyük yaptırıp oraya koyacam balıkları düşüncem bu sizce olurmu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1010Çevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2016
İl: Ankara
Mesaj: 107
1010Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2017 02:12
[QUOTE=79mertturkmen79]Abilerim öncelikle merhaba. ben yeni yandan sumplu 80 uzunluk 40 derinlik 60 yükseklik olacak şeklinde bir akvaryum yaptırıyorum ve içine 15 adet tropheus duboisi maswa almak istiyorum sehpa hazır olduğu için akvaryumu büyütme şansım şu anlık yok akvaryum yaklaşık 150 lt olacak uygunmu sonra geri daha büyük yaptırıp oraya koyacam balıkları düşüncem bu sizce olurmu.[/QUOTE]

Merhaba belli bir boya kadar yavru bakılabilir ama baştan büyük akvaryum kurmanız gerekiyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir