Artemia pratik çözümler(Resimli)


engineerjrÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2005
İl: Trabzon
Mesaj: 259
engineerjrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2006 22:32

Ben artemiayi ücgen cam pramitte çikariyorum yaklasik 4 lt'lik. 50 w'lik isitici kullaniyorum.Akvaryumu kötü göstermemesi için içi önceden yaptirmistim. Isi problemi sadece soguk havalarda oluyor. 3 gündür deniyorum. Isi 28 derece ve çok iyi artemia çikiyor. Bir çay kasigina karsilik yaklasik 30cl kadar çikiyor. Yarisini atmama ragmen baliklarimin karinlari top gibi oluyor.. Ve renklerinden canliligi farkedebiliyorsunuz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engineerjrÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2005
İl: Trabzon
Mesaj: 259
engineerjrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2006 01:05

Resim koyamiyorum ama çizmeye çalistim. SImdilik bu kadar ileride fotografinida eklerim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozen7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/07/2005
İl: Ankara
Mesaj: 615
ozen7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2006 11:01

Buda benim artemia düzenegim

Düzenegin hazirlanmasi :

2,5 lt cola sisisinin tabanlarindan delik açilip tel le tutturulur.Açilan deliklerden biri büyük olsun ki su doldurmada,tuz eklenmesinde, artemia konulmasinda kolaylik olsun.

Kapagin ortasina çiviyle delik açilir hava hortumu delikten geçirilir.

Kapaga takilan hortumun 20 cm altina T borusu yerlestirmek için hortum kesilir ve T borusu yerlestirilir, T nin altina yeniden hava hortumu takilir ve hava moturuna takilir.

Düzenek hazirlandiktan sonra 1 lt su , 1 çorba kasigi tuz 1 çay kasigi artemia eklendikten sonra artemia üretmeye baslanabilir.

Çikan artemialari almak için T borusundaki vana tamamen kapatilir, hava motoru kapatilir 10 dakkika beklenir, çikan artemialar T borusunun oldugu yere kadar iner çikmayan artemialar ve kabuklar sisenin içinde kalir.

T nin giris yerinden hava hortumu çikarilir ve beze bosaltilir görüntü ayni resimdeki gibi olur.

 

Umarim faydali olur.

Saygilar,

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2006 12:10

inanmayacaksiniz ama   benim akvaryumda  kendiliginden olustu  artemia  bende bunlari  parazit sanmistim  baliklarima zara veriyor diye  akvaryumumu defalarca yikadim dezenfekte ettim hatta baliklarimi bile  degistirdim desem

eh cahilik iste  simdi bunlari görünce kendime gülüyorum

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2006 09:05

ben bir tarif  edeyim netlik kazanir ....

1mm uzunlunlugunda  beyaz   akvaryum cami da genellikle isik açtigimda  cama hucum ediyolar di ve yemleme esnasinda  su üstünde camin üst kisimlarina  cikiyolardi...ayni solucan gibi ama cok küçük ve sayilari cok fazla

 akvaryumculara sordum   bimediklerini söylediler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozen7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/07/2005
İl: Ankara
Mesaj: 615
ozen7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2006 09:22

Hürkan bey bahsettiginiz artemia degil.

bezde görülenler artemia.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozen7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/07/2005
İl: Ankara
Mesaj: 615
ozen7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2006 09:28

Iyi günler Ulvi bey,

Kapagin ordan su kaçirmiyor, eger düzenegi yaptiginizda damlama olursa silikonla sorunu giderebilirsiniz, burdaki güzellik akvaryum suyuna hiç elinizi sokmadan hava motorunu kapattiktan 10 dk. sonra T vanasinin giris yerinden hortumu çikarip artemialari beze almak.

Burdaki tek sorun Isi eger havalar çok soguk olursa bu düzenegi kalorifer petegine baglarsaniz bu sorunda kalkar.

Saygilar,

 

 

 

ozen738723,4040277778

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2006 16:56

Sanirim en kolayi benim artemia düzenegim...

Sev-Al Akvaryum...Evin 3 sokak arkasinda üretici.

stranger138724,7062037037

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KARTALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2005
İl: Bursa
Mesaj: 99
KARTALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2006 11:04
Artemia üretiminde üçlü periyod yöntemi
Yazan:
Bilyap Aquaristic
Resimler: Bilyap Aquaristic

Büromuzdaki 150 litrelik akvaryumdaki Kakadu Çiklitler (Apistogramma cacatuoides) geldikten birkaç hafta sonra yumurtlayinca, ülkemizde az bulunan bu türün yavrularini az bir kayipla yasatabilmek için derhal yanlarindaki yetiskin platileri baska bir akvaryuma tasidik. Sonra, yumurtlamadan yaklasik 8-10 gün içinde serbest yüzmeye baslayacak olan yavrulari ilk haftalarinda beslemek için bir artemia üretim düzeni kurduk. Büromuzdaki kakadularin üreme sürecini kendi resimlerimizle anlatan bir yazimizi ileriki bir tarihte yayinlayacagiz. Bu yazida deginecegimiz konu, kesintisiz canli artemia larvasi temini için, üç adet kavanozun ardisik periyodlarla yenilendigi üçlü periyod yöntemi.

Resim 1: Büromuzdaki Kakadu disisi bol miktarda artemia larvasi tüketen 1 aylik yavrulariyla. Biraz zor görülen bir tanesi altta kumun üstünde.


Resim 2: Etiketlenip 1'den 3'e kadar numaralandirilmis, güçlü bir sekilde havalandirilan 3 litrelik artemia üretim kavanozlari. Oda sicakligi 18°C
Resim 3: Artemia larvalarinin isik altinda toplanmalari için kurulmus düzenek. Alüminyum folyoda açilan pencereye isik veriliyor ve larvalarin toplanmasi için 20-25 dakika bekleniyor.
Resim 4: Isiga toplanan artemia larvalari sifonlanarak bardaga dolduruluyor. Hava hortumuna takilmis sert plastik bir borucuk artemialarin toplanmasini kolaylastiriyor. Dikkat edilmesi gereken, canli larvalarla birlikte yumurtalarin çekilmemesi için borunun ucunu kavanoz tabanina çok yaklastirmamak.
Artemia larvalarini yumurtadan çikarmak için 3 litrelik kavanozlar kullandik. Kullandigimiz reçete: Kavanoza doldurulan 2.5 litre akvaryum suyuna 2.5 çorba kasigi (litre basina 1 çorba kasigi) sofra tuzu ekledik ve bir hava motoru araciligiyla, artemia yumurtalarinin tabanda çökelmeyecegi kadar güçlü bir havalandirma sagladik. Tuz birkaç dakika sonra tamamen eridikten sonra kavanoza 1/5 çay kasigi kadar az miktarda artemia yumurtasi attik. Oda sicakliginda (yaklasik 18°C), fazla isik almayan bir bodrum odasinda artemia yumurtalarinin çogunun açilmasi 3 gün kadar sürdü.

Gerekli canli artemia miktarina göre kullanilan kavanozun hacmi ve atilan artemia yumurtasi miktari degisebilir. Örnegin küçük ihtiyaçlar için 1 litrelik bir kavanoz da yeterli olabilir. Oturmus akvaryum suyu kullanmak önemli bir ayrintidir; tecrübelerimize göre çok iyi dinlendirilmis taze musluk suyu dahi, belki de içindeki klor kalintilari nedeniyle, biyolojik dengesi oturmus bir akvaryumun suyu kadar iyi sonuç vermiyor. Optimal açilim için önerilenlerin tersine, iyotsuz yerine iyotlu sofra tuzu kullanmamiza, hava motorunun gürültüsü nedeniyle kavanozlari çok az günes isigi alan bir bodrum odasina koymamiza ve suyu, optimal deger olan 28°C yerine 18°C sicaklikta tutmamiza ragmen açilma orani bizim için yeterliydi; bize gerektiginden fazla canli artemia elde edebildik. Beslememiz gereken zaten hepsi 15 adet Kakadu yavrusuydu. Artemia larvalarinin nasil toplanip baliklara verildigini yandaki resimlerde görebilirsiniz.

Yumurtalarin nasil açildigi konusundaki temel reçeteye degindikten sonra üçlü periyodun nasil ortaya çiktigi konusuna gelebiliriz. Bizim gözlemlerimize göre, bir kavanozdan en iyi verim almak için, taze su doldurdugumuz ve ilk defa yumurta attigimiz güne 0. gün dersek, 0. ve 1. günler (hep ayni saatlerde) kavanoza yumurta atilir, 2. - 3. - 4. ve 5. günler canli artemia toplanir ve 6. gün tekrar basa, yani 0. günün islemlerine dönülür ve kavanoz musluk suyuyla çalkalanip tekrar akvaryum suyu doldurulur, tuz ve artemia yumurtasi atilir. Kavanoz yenilenmezse, 5. günden itibaren su bozulmaya (amonyak ve nitrit yükselir) baslar ve artemia larvalari bu suda yumurtadan çiksa bile kisa sürede ölürler.

Yukarida sözü edilen 6 günlük periyod asagidaki tablodaki gibi özetlenebilir:

18°C sicaklikta 6 günlük periyod
gün (tarih) gün (periyod) yumurta canli larva
1 0 atilir yok
2 1 atilir yok
3 2 atilmaz az
4 3 atilmaz çok
5 4 atilmaz çok
6 5 atilmaz az
7 0 atilir yok
... ... ... ...


Resim 5: Bardakta toplanmis artemia larvalari çok ince bir artemia süzgeciyle süzülüyor.
Serbest yüzmeye baslamalarindan itibaren 4 hafta boyunca, günde en az 3 kez verilmek üzere, yavru baliklarin beslenmesi için gerekli canli artemianin kesintisiz hasati için 3 adet kavanoz ikiser günlük ardisik periyodlar düzeniyle kullanilabilir. Bunun için kavanozlar etiketlenir ve 1'den 3'e kadar numaralanir (resim 2). Ilk gün 1 numarali kavanozla baslanir, üçüncü gün 2, besinci gün 3 numarali kavanoz hazirlanir; 7. gün 1, 9. gün 2, 11. gün 3 numarali kavanoz bastan baslatilir ve böylece yenilemeler 1-2-3-1-2-3.... sirasiyla gider.

Üçlü periyod yöntemi asagidaki tabloda özetlenmistir:

18°C sicaklikta üçlü periyod yöntemi
gün (tarih) 1. kavanoz 2. kavanoz 3. kavanoz
gün (prd) canli larva gün (prd) canli larva gün (prd) canli larva
1 0 yok - - - -
2 1 yok - - - -
3 2 az 0 yok - -
4 3 çok 1 yok - -
5 4 çok 2 az 0 yok
6 5 az 3 çok 1 yok
7 0 yok 4 çok 2 az
8 1 yok 5 az 3 çok
9 2 az 0 yok 4 çok
10 3 çok 1 yok 5 az
11 4 çok 2 az 0 yok
12 5 az 3 çok 1 yok
... ... ... ... ... ... ...


Resim 6: Artemia larvalarinin toplandigi süzgeç, tuzsuz akvaryum suyuyla boyunu geçmeyecek kadar sig doldurulmus bir kaba konuyor ve canli larvalar plastik enjektörle süzgeçin içinden emiliyor.
Resim 7: Plastik enjektörde toplanan larvalar, yavru baliklarin bulundugu bölgeye dogru püskürtülüyor. Yavru baliklar enjektörün yem anlamina geldigini çabuk ögreniyorlar.
Yukaridaki canli larva kolonlarina dikkat edilecek olursa, 5. günden itibaren kombinasyonlarin her gün için ayni oldugu görülür: yok - az - çok. Yani, bir kavanozda canli larva yok; birinde az, birinde çok var. Böylece her gün benzer miktarda, düzenli canli artemia kaynagimiz olur. Üstelik risk bir ölçüde dengelenmis durumdadir: Kazayla kavanozlardan birinde canli artemia çikmazsa digerinde en azindan az miktarda bulunabilir.

Kavanozlari en yüksek açilma oranini verecek optimal deger olan 28°C sicaklikta tutarsak üçlü periyodu nasil düzenlemeliyiz? Bu sicaklikta yumurtalarin çogunun 2 gün içinde açildigini göz önüne alirsak, 6 günlük periyod içinde her kavanoza bir gün tatil vererek, yeni düzeni 18°C sicakliktaki semayla asagi yukari ayni hesaba getirebiliriz. Ayrica yüksek sicakliklarda daha çabuk bozulacagini düsünürsek suyun bekleme süresini azaltmak akla yatkin bir yöntemdir. Periyod içindeki 0. ve 1. günler yumurta atilir, 2. ve 3. günler bol larva toplanir, 4. gün larvalar azalir, 5. gün ise kavanoz bosaltilir ve kullanilmaz; bosaltilmasa bile yok denecek kadar az larva toplanabilir.

28°C sicaklikta uygulanacak üçlü periyod yöntemi asagidaki tabloda özetlenmistir:

28°C sicaklikta üçlü periyod yöntemi
gün (tarih) 1. kavanoz 2. kavanoz 3. kavanoz
gün (prd) canli larva gün (prd) canli larva gün (prd) canli larva
1 0 yok - - - -
2 1 az - - - -
3 2 çok 0 yok - -
4 3 çok 1 az - -
5 4 az 2 çok 0 yok
6 5 - 3 çok 1 az
7 0 yok 4 az 2 çok
8 1 az 5 - 3 çok
9 2 çok 0 yok 4 az
10 3 çok 1 az 5 -
11 4 az 2 çok 0 yok
12 5 - 3 çok 1 az
... ... ... ... ... ... ...

Canli larva kolonlarina dikkat ederseniz, 4. günden itibaren ortaya çikan kombinasyon yine hep aynidir: yok - az - çok

Birkaç haftadan sonra artemia larvalari yavru baliklar için yetersiz kalir. Özellikle dogrudan kuru yemlere geçis yapamayan Apistogramma sp. gibi seçici türler için daha büyük boyutlu canli yemler bulmak gerekir. En az iki gün boyunca yavas akan musluk suyu altinda bekletilerek çok iyi temizlenmis tubifex kurtlari, jiletle çok ince kiyilip multi-vitamin preparati damlatilarak bu amaç için kullanilabilir. Yavru baliklarin kiyilmis kurt gibi hareket etmeyen cansiz bir yeme alismasi, sonraki haftalarda kuru yemlere geçisi kolaylastirabilir.

Kültür ortaminda üretilebilen mikro-kurtlar, japon su piresi ve kanatsiz sirke sinegi (drosophila), yavru baliklara artemia sonrasi dönemde verilebilecek ülkemizde henüz yayginlasmamis canli yem türleridir.

 

Umarim bu bilgiler yardimci olur


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mertÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2005
İl: Osmaniye
Mesaj: 153
mertÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2006 23:54
amma zahmet yapmissiniz.ellerinize saglik..................

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekremÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 10
ekremÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 23:38

Selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım ama bu artemia üretme işini çok araştırdım. İnternette sea monkeys kit diye bişey satılıyor başka biryerde bulamadım. Bunlar artemia salina denilen yani bildiğimiz artemia fakat yetişkinleri daha fazla büyüyor ben bu kitten aldım 3 ay önce şimdi evimde kesintisiz artemia üretebiliyorum kitin içinde yemleri dahil herşeyleri var.

Sea monkeys hakkında bilgiyi www.sea-monkeys.com dan yada   http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2003/07/27/cumartesi/cum artesi11.html 

sitesinden bulabilirsiniz.

Ben internetten set halinde 34 Ytl ye aldım.

Sağlıklı balıklı günler dilerim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NiyaziÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 12
NiyaziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2006 00:17

Çalışma gerçekten hoş ama anlayamadığım bişey var..Artemiaları beze süzdükten sonra balıklara nasıl vercez???


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2006 02:27

Çay kaşığı ile alıyorum ben özellikle bezin orta noktasını kovanın için doğru biraz bastırırsanız artemialarda küçük bir bölümde toplanıyor, çay kaşığı ile de rahatça alınıyor.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farre86Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 239
farre86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 02:10
[QUOTE=ekrem]

Selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım ama bu artemia üretme işini çok araştırdım. İnternette sea monkeys kit diye bişey satılıyor başka biryerde bulamadım. Bunlar artemia salina denilen yani bildiğimiz artemia fakat yetişkinleri daha fazla büyüyor ben bu kitten aldım 3 ay önce şimdi evimde kesintisiz artemia üretebiliyorum kitin içinde yemleri dahil herşeyleri var.

Sea monkeys hakkında bilgiyi www.sea-monkeys.com dan yada   http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2003/07/27/cumartesi/cum artesi11.html 

sitesinden bulabilirsiniz.

Ben internetten set halinde 34 Ytl ye aldım.

[/QUOTE]

arkadasım su konu hakkında bna biraz daha fazla bilgi verebilrimsin nerdne satın aldın bu duzenek nası bisey artemşamı uretıosun 
ben bu artemia uretme isinden cok sıkıldım daha pratik bisiler istiorum
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir