Fuzzy Alg-kısa Tüy Algı İle Başım Dertte :((


fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 10:04
Emrah Bey,

Öncelikle konuya ben de katılmak isterim fakat Refet Ali Bey'in de dediği gibi, tartışmayı dallandırıp çözümsüz bir hale getirmezseniz memnun olurum. Konumuz testlerin gerekli olup olmadığı üzerine devam edeceğim. Öyle kalmasını da rica ediyorum. Diatom fitoplankton mudur, kabukları (iskeleti) silis midir gibi absürt konulara girmezsek sevinirim.

Benim 504 Litre bürüt akvaryumum var. Sitemin arıtma sistemi sayesinde saçma sapan 0 gh ve 40 kh bir su çeşmemden akıyor. 160 daireli bir sitede zıpçıktı gibi sivrilmem mümkün değil, çoğunluğa uymak zorundayım. Balıklar bayılana kadar C02 versemde yüksek Kh nedeni ile PH'ım 7,8 altına inmiyor. Ben çeşmeden akan suyu RO ile Gh 0 KH 0 Ph 6 küsür, TDS 13 civarına çekip tanka eklemekteyim. 60x40x40 akvaryumum olsa marketten damacana alır, içine bir ısıtıcı salar 10-15 dk sonra değiştiririm. Benim %30 su değişimim 8 damacanaya tekabül etmekte. Su değişimini aklıma esince yapamam; İki gün önceden RO sistemini açıp, balkondaki 300lt tankın dolmasını beklemekteyim. Tabiki RO sistemi 1 saf 2 atık su ayırdığından %30 su değişimi için 0,5 ton su kullanmaktayım. Bu suyun fiyatı yaşadığım şehirde 4 TL. Eh kış günü balkondaki 150 litre suyun da ısıtılıp tanka basılmasının enerji maliyetini de düşünürsek bu epey meşakkatli ve pahalı bir iş. Tanktaki sadece bitkilerimin piyasa değeri de yaklaşık 2.000 TL civarında. Eh bir de her hafta Yurtdışından getirdiğim Seachem Fluorish ve Marka demir gübresinin gübreleme maliyetini düşünürsek bu da ayrı bir maliyet. Sizlerin PPM olarak verdiği potasyumu, nitratı ben baharatçı küreği ile çorbaya serper gibi gram ile atmaktayım. Haftalık 20 ml civarında seachem fluorish tüketmekteyim.

Şimdi benim su değişim sıklığını düşürmem için ne yapmam gerek? Elbette ki test kitleri ile tankın kimyasınını kontrol altına alıp, sizin çöpe atın dediğiniz testler ile rögara gönderdiğim gübrelerimi ve 24 dereceye ısıtılmış enerji maliyetli suyumu, (Yazın da 40 dereceden soğutuyorum) mümkün olduğunca efektif kullanmalıyım. Bunun için ne yapıyorum?

PH kontrolcüm var, Küçük PH metrem var, Strip PH ölçerim var, 2-3 çeşit PH kalibrasyon sıvım ve akvaryumda drop checker ile API marka GH / KH testim var. Ayrıca API marka Nitrit, Nitrat, Amonyak, Fosfat ve Sera Marka Demir testi kullanıyorum. TDS ölçerim var.

Bahsettiğiniz ve hayal ettiğiniz gibi tankımda nitrat 40 ppm üzerine çıkmadığından (sürekli ölçerseniz, bir testte 20 ppm çıkan nitratınız sonraki testte 120 ppm çıkmaz) asla 40 ppm üzeri teste gerek duymamaktayım. Testlerimin geldiği ilk gün 140 ppm nitratı gördüm sadece ve o gün su değiştirdim. Bir dahada (2-3 yıldır) 40 ppm üstüne çıkmamıştır. Keza fosfat aynı şekilde. Diğer tüm testlerde de durum değişmez. Ha test ölçüm aralığının üstünde sonuç çıktı diyelim, zaten su değiştirmek gerektiği aşikar. Su değiştirince tekrar test edersiniz, skalanın içinde bir değer alırsınız zaten.

Testler sizin dediğiniz gibi keskin ve net değiller evet. Sanırım hiç kullanmadığınız için yanlış yorumluyorsunuz. Keskin ve net sonuç veren teste gerek de yok. Hatta ben renk skalası dahi kullanmıyorum. Tüpteki sıvıya bakıyorum, rengine göre aynen sizin kinayeli olarak yazdığınız gibi "hımm, nitratım az biraz ekleyeyim" diyor ve baharatçı küreğim ile yeteceğini düşürdüğüm bir miktar toz gübreyi göz kararı alıp tanka serpiyorum. Allaha şükür ki aklımız var. 10 ppm nitrat eklemek için 250 gram potasyum nitratı da tanka dökmüyoruz. Verdiğimiz gübreden sonra test yapıp "tüh nitrat 15 az vermişim, 17 olsun az daha vereyim" de demiyoruz. Test ediyoruz, eksik ne tamamlıyoruz ve bitiyor. Fosfatı da aynı şekilde, testin sonucunda sulandırmadan (evet biraz üşengecim) yemeğe tuz atar gibi ekliyorum. Sonra oturup seyrine bakıyorum. Demiri çoğu zaman ölçmeden bir iki kapakta bundan sallayım, bitmiştir der veririm. Potasyum testimde yok, fazlasının alg sebebiyeti olmadığından yine baharatçı küreği ile tankın TDS durumuna göre göz kararı veririm. 1989 yılından beri bitkili tank ile uğraşınca, insanda ister istemez bir deneyim oluşuyor.

Usta aşçılar yemeğin lezzetini kontrol ederek aynen benim testlerle yaptığım gibi bir kaşık alıp tuzuna, acısına, çeşnisine dilleri ile bakarak (bir nevi analiz ederek) gerekeni eklerler ve ortaya leziz bir çorba çıkar. En usta aşçıya oruçlu iken yemek yaptırın, güzel bir lezzet ortaya çıkmaz. Tıpkı aşçının dili gibi benim numunenin içeriğini bilme araçlarım da testler. Bir miktar içeriğine bakıyorum ne eksikse veriyorum sonuç olarak bitkilerimin içinde mutlu olacağı bir su karışımı elde ediyorum.

Nitekim ben bu testler sayesinde su değişimimi en son 2016 yılının kasım ayı ortalarında yapmış iken, bana testlerin gereksiz olduğunu savunmanız yersiz oluyor.

Sonuç olarak test kitleri bir tercihtir. Sonda su kullanan şehirlerde bitkili akvaryum zordur. Göl, gölet suyu kullanan şehirlerde bitkili akvaryum daha kolaydır. Test kitleri olmadan su değiştirerek, (eğer güzel bir su kaynağınız var ise) tankı idame ettirebilirsiniz. Bu dediğim gibi sadece bir tercihtir. Bir buluş, akvaryum hobisinde çığır açma, tabuları yıkma, 20 yıl geride ki hobiyi ileri götürme değildir. Siz su değişim ve adı üstünde EI metodunu kullanırsınız, ben test kiti kullanırım.

Sizin bana test kitleri kullanmayın diyemeyeceğiniz gibi, ben de size test kiti alın diyemem. Aynen bu yazımda olduğu gibi iğnelemeden, forum kurallarına gayet uygun bir şekilde meramımı dile getiririm. Okuyan insanlar da aradaki farkı anlar, kendisine uygun olan tercihe doğru yola çıkarlar. Yoksa biz burada test kiti kullanın veya kullanmayın gibi fikirlerin bayrak sallayıcılığını yapmamaktayız. Sadece nedenlerini ortaya koyarız. Forumun amacı da budur.

Beğenenler: [T]61834,hedayse[/T][T]123326,Thsnmutlu[/T][T]190028,estu[/T][T]164246,renoibo[/T][T]167708,WaveRider[/T][T]111661,barxbull[/T][T]227369,kaminari19[/T]
Teşekkür Edenler: [T]167708,WaveRider[/T][T]227369,kaminari19[/T]
+1: [T]61834,hedayse[/T][T]123326,Thsnmutlu[/T][T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

b0zbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 162
b0zbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 11:36
Sonuçta fuzzy alg nasıl kayboluyor?

Beğenenler: [T]49423,sinan m.d[/T][T]183034,Msasa[/T]
+1: [T]179624,doctorec[/T][T]104261,turkaslan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 11:42
[QUOTE=doctorec]
Ergün Hocam neden böyle bir yoruma ihtiyaç duyduğunuzu anlamadım. Burada belli görüşler ileri sürülmüş siz kabul etmeseniz de herkesin kendi fikri var. Bu tarz alaycı bir yorum yapacağınıza benim kullandığım fosfat nitrat oranlarını hangi testin ölçebileceğini söyleyerek beni ve buradaki arkadaşları aydınlatabilirsiniz. fosfatı 1.8 in üstünde ölçen kaç test var? Sizin bu yaptığınız yorum ne konuya bir şey katıyor ne de kendi fikrinizi ortaya koyuyor.
Ama madem bu şekilde cevaplamayı seçtiniz bende aynı şekilde size yanıt vererek bu konudaki yorumumu noktalayayım.
Yok yanlış anlamışsınız; 200 litrelik akvaryumlara üzerinde 500/h yazan filtreler bol yeter demeye, bu filtre fazla gelir 4 tur çevirmesi yeter demeye, Akvaryum kaç litre olursa olsun saniyede şu kadar damla co2 yeter demeye,bir dış filtreden daha fazla, test kitlerine para vermeye devam hocam. Ben yukarıdaki yorumu mu çekiyorum. Forum kuralları yazdığımı silmemi engelliyor bana ö.m geliyor yazdıklarınızı silmeniz konunun anlam bütünlüğünü bozar diye onun için yorumum yerinde duruyor ama dediğim gibi filtrede co2 de cimri davranılıp test kitlerine bol bol para yatırmaya devam.. gübrede israf önlensin (3 sene yetecek Dıy gübre 41 tl) ama test kitlerine verilen paralar savunulsun.. Bence hava hoş. ben aynen devam edilsin diye tekrarlayarak son yorumumu yapıyorum. Bence bu tarz yorum hoş olmadı ama en azından sizde görmüş oldunuz.[/QUOTE]

Hocam kast ettiğim kişi siz değildiniz. Herkes test kitleri almak zorunda değil ki bende iki yıl boyunca inat ettim test kiti satın almadım.

Ancak geçen yıl çok iyi giden hatta yarışmaya hazırlandığım akvaryumumda bir anda bitkiler çürümeye başladı ve sistem tamamen çöktü. Bu nedenle test kitlerini satın almak zorunda kaldım. Test kitlerini satın alınca anladım ki akvaryumumdaki nitrat oranı 160 ppm seviyelerine dayanmış halbuki haftalık 30 ppm nitrat ekliyordum. Elbette tek sorun nitratın artması değildi fosfat tavan yapmış tds uçmuş... Test kiti satın almasam bunları öğrenme şansım yoktu. Benimki gibi büyük akvaryumlarda kışın ortasında %50 ve üzerinde su değişimi yapmanızda öyle kolay değil. Bir gün önceden RO cihazından su almaya başlıyorum ve salonun ortasında kocaman bir varil yavaş yavaş doluyor. Yer sıkıntım olduğu içinde en fazla %35 su değişimi yapabiliyorum.

Test kitlerinde geniş aralık isteyenler için yazıyorum Api marka test kitlerini araştırırsanız çok geniş aralıkta ölçüm yapabildiğini görebilirsiniz. Bir laboratuvar cihazı ya da testi kadar kararlı olmayabilir ama geniş bir aralıkta çok iyi fikir veriyor.

Bu arada bir önceki mesajımda yazdığım konulara da açıklık getireyim. Çeşme suyumun değerleri gh 35, kh 30, tds 470, fosfat 0,5 ila 1 ppm arasında. Bu yüzden RO cihazı ile su değişimi yapıyorum. Çeşme suyu bu değerlere sahip biri ro cihazı kullanmadan İstanbul'un yumuşak sayılabilecek çeşme suyunda bitki yetiştiren biri ile aynı bitkileri yetiştirebilme ve aynı miktarda gübre verebilme şansı yok. Hiçbir değeri bilmeden şundan şu kadar ver demek sorunu daha da derinleştirebilir.

Sistemi çöken akvaryumumdan önce ise çeşme suyu ile daha kolay ve dayanıklı bitkiler yetiştiriyordum ve haftalık 60-70 ppm nitrat dozluyordum. O halde bile bitkilerde nitrat eksikliği gözlemliyordum. Sonuç olarak her bitki farklı miktarda besin tüketir, her çeşme suyu farklı değerlere sahiptir. Bunlara bağlı olarak her sistemin tüketim miktarı farklıdır. Tecrübeli bir hobici çeşme suyu değerleri uygun ise içerik tahmin yöntemi kullanarak ve bitkilerin durumuna bakarak sistemini sorunsuz bir şekilde devam ettirebilir. Ancak çeşme suyu değerleri benim bulunduğum yöredeki gibi anormal değerlere sahip ise Tom Barr'ı getirsen test kitleri olmadan hassas sayılabilecek bitkilerde başarılı olamaz.[EDIT]Acil Stop,2017-01-12 12:21:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]61834,hedayse[/T][T]164246,renoibo[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179624,doctorec[/T]
+1: [T]61834,hedayse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 11:43
[QUOTE=fatihsahin][/QUOTE]

Fatih bey guzel guzel yazmissiniz tesekkur ederim.

Cok uzun oldugu icin parca parca cevapliyayim.

[B] Balıklar bayılana kadar C02 versemde yüksek Kh nedeni ile PH'ım 7,8 altına inmiyor[/B]

Size bu yuksek KH`in yarattigi sorun nedir? Yani PH 7,8 olmasi ve altina dusmemesi neden bitkili bir akvaryum icin sikinti teskil ediyor, once bunu bilelim sonra konuyu su sertliginden devam ettirebiliriz.

[B]Eh bir de her hafta Yurtdışından getirdiğim Seachem Fluorish ve Marka demir gübresinin gübreleme maliyetini düşünürsek bu da ayrı bir maliyet.[/B]

Neden seachem flourish neden bu kadar masraf yapiyorsunuz? Ben yurt disindada satilan, forumda Cafer beyin formullerinide verdigi (ki yanilmiyorsam siz bu konuda zaten bilgili ve iyisiniz) TNC Trace urununu kullaniyorum. Cok daha az maliyetli, neden sirf marka oldugu icin seachem seceyim ve bunu birde maliyetmis gibi soyliyeyim ki? Seachem flourish`e yaptiginiz maliyet tamamen sizin kisisel probleminiz. Bunun maliyetini dusunmemiz gerektigini dusunmuyorum acikcasi.

[B]Sizlerin PPM olarak verdiği potasyumu, nitratı ben baharatçı küreği ile çorbaya serper gibi gram ile atmaktayım. Haftalık 20 ml civarında seachem fluorish tüketmekteyim. [/B]

500LT tankta kalkip solusyon hazirlamak cok akillica olmasa gerek. Ben de kendim kuru dozluyorum makrolari. Burdan bi anlam cikarmam gerekir mi bilmiyorum ama bi anlam yukleyeceksemde forumdaki mesajlarimi takip ederek gorebilirsiniz buyuk tanki olanlarin bu sekilde yapmasinin daha kolay ve pratik oldugunu onerdigimi.

[B]Bahsettiğiniz ve hayal ettiğiniz gibi tankımda nitrat 40 ppm üzerine çıkmadığından (sürekli ölçerseniz, bir testte 20 ppm çıkan nitratınız sonraki testte 120 ppm çıkmaz) asla 40 ppm üzeri teste gerek duymamaktayım. Testlerimin geldiği ilk gün 140 ppm nitratı gördüm sadece ve o gün su değiştirdim. Bir dahada (2-3 yıldır) 40 ppm üstüne çıkmamıştır. Keza fosfat aynı şekilde. Diğer tüm testlerde de durum değişmez. Ha test ölçüm aralığının üstünde sonuç çıktı diyelim, zaten su değiştirmek gerektiği aşikar. Su değiştirince tekrar test edersiniz, skalanın içinde bir değer alırsınız zaten.[/B]

Fatih bey madem su degisim gibi bi probleminiz var aslinda degisim problem degil, sizin bulundugunuz zor sartlar buna iten anliyorum. O halde neden kurekci kasigi ile gubreleme yapmayi birakmiyorsunuz? Mesela neden NO3`u 40ppm seviyelerine getirmek yerine zaten kullanilmiyorsa 20ppm seviyelerine getirmeyi tercih etmiyorsunuz? Yada ne bileyim, neden daha onemli bi test olan quantum metre alip en dusuk isikta tanki idame ettirip daha az co2 dolayisiyla daha az besin tuketimi yolunu secmiyorsunuz? Sizin bahsettiginiz giderlere bakildiginda dusuk isik su degisim surenizi uzatsada o tanktan atiklari nasil uzaklastiriyorsunuz?

Bakin allelopatiyle ilgili bi [URL=http://www.filedropper.com/tag2002157]makalede[/URL] Ole Pedersen`in su degisimi konusundaki bir vurgusu var. Tankiniz tamamen sorunsuz mu yani bunca suredir su degisimi yapmadiginiz halde? Konunuz favorilerimde oyle oldugunu sanmiyorum.

[B]Sonuç olarak test kitleri bir tercihtir. Sonda su kullanan şehirlerde bitkili akvaryum zordur. Göl, gölet suyu kullanan şehirlerde bitkili akvaryum daha kolaydır. [/B]

Evet tercihtir, yalniz konunun nereden geldigine ve nasil gittigine bakarsaniz bu tercih gerekli/gereksiz ayrimi yapilabilen bir tercihtir. Sizin aktardiginiz seyler durumun gerekli oldugunu gostersede ki bence halen degil, bu konuya baktiginizda tamamen gereksiz. Konu test kitinin sorun cozmesi ve bunun yaninda canlilar uzerindeki NO3`un toksistesiydi. Nitekim degerlerin ne oldugunuda gorduk. Korkulacak birsey degil.

Su degisimini neden yaptiginiza bagli olarak degisir, birseyin zor olmasi gereksiz oldugu anlamini tasimaz. Siz su degisimini sadece NPK+ME disari atmak icin gordugunuzden dolayida zaten tartisamayiz Fatih bey. Daha once bir arkadas daha vardi su degisimi yapmamayi savunuyordu, tipki gubreleme yapmayin alge sebebiyet verir, 100lt tanka sunsun hw603-b oneren insanlar gibi.









[QUOTE=hedayse][/QUOTE]

Hakan bey,

20GH neden problem? Hangi bitkide ne gibi etkileri var sadece 1-2 bitki icin soyleseniz tatmin olurum.
Yuksek PH neden problem?
Yuksek KH neden problem?
TDS? Bunu en derinlemesine aciklayin lutfen `bilgim bu konuda sifir`.

Aciklayin oturup tartisalim hazir yeri gelmisken. Buyrun dinliyorum, aksama kadar vaktim var.[EDIT]mrah,2017-01-12 11:47:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:03
[QUOTE=doctorec]
Bu konu bitkili tanklarda test kitleri yararlı mı? şeklinde geliştiği için dahil oldum. Konu başlığına bakılırsa Bitkili tanklarda test kitleri ne kadar çözüm sunuyor şeklinde gelişen bir tartışma var ve Hakan Bey test kitlerinin tankın emniyet kemeri olduğunu belirtip Emrah'ın gübre oranlarının yanlış mı olduğunu sormuş. Benim yorumlarım bu noktada başlıyor. .Nitrat ve fosfatın günlük tüketimini 0.1ppm 1-2 ppm hesaplamaya bunun üstünden test kitlerine para vermeye gerek olmadığını belirttim. Bu paraları vermeden algsiz tankları olanlar oldukça fazla.
[/QUOTE]

Konunun başlarında genel uygulamanın gereksizliği sonucu çıkarıldı, bu da gerekçelendirilirken; yanlış uygulama, yanlış bir cihaz veya kit ile uygulama veya sonucu bir işe yaramayan, fayda sağlamayan [B]bir ya da birkaç[/B] uygulama örneklendi. Bunlar kabul edilebilir değil. Teste karşı değil, her konuda üstelenmesine karşıyım demişsiniz ancak ben konuya dahil olurken çok eminim ki durum o noktada değildi.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/120120171135021.jpg[/IMG]

Bakın bu Seachem Flourish Phosphorus'un uygulama bilgisi. İki adet uygulama sunmuş. Seachem pek çok ürününde bu tip çok güzel yönlendirmeler yapar. Hatta kimi ürününde az bilgi, orta bilgi ve çok bilgi diye üçe bile ayırır. Bu üründe birisi yeni başlayanlar için, birisi uzmanlar için yönlendirmevar. Birisinde ölçüm yok, birisinde var.

İlla test kiti lazım, testsiz genel ya da bitkili akvaryum bakılamaz diye bir iddiam olmadı, konuda veya forumda olanı da görmedim olmuşsa da yanlış bir çıkarım yapmış.
Ancak test kitleri gereksizdir, fayda getirmez, o bilgiyi öğrenseniz ne olur gibi yorumlar gördüm ve konuya dahil olmaya karar verdim. Bu çıkarımlar yanlıştır.
Yeni başlayan kişiler için öğrenmesi gereken daha temel şeyler varken önce fosfat ve demir gibi testlere yönlendirmek doğru değil. Önce genelde azot döngüsünü, bitkilide makro elementleri, mikro elementeri, ışığı karbondioksit etkisini (kh-ph) öğrenmek gerekir. Basamaklar birer birer çıkılır. Test işleri sonranın işleri, ürünlerde de o yüzden expert kısmında öneriliyor zaten. Yine japondan örnek vereyim, önce sistemi kurmak oturtmak öğrenilir, sonra önerilen litre - balık miktarında balık alınır, sonra önerilen haftalık %30 su değişim yapılır. Evde hoş bir görüntü isterseniz iş burada kalır, tecrübe kazanılıp hobide ilerlenmek istenir, merak uyanır, yav ben bu su değişimini yapıyorum ama acaba nitrat kaçla kaç arası dalgalanıyor diye bakılır, zararlı nitrat miktarı araştırılır, su değişimi ona göre düzenlenir. Hobi dediğimiz şeyin bir parçası da budur, yoksa ezbere bir tank veririz, şu litrede şu bitki balık ışık ile kurun mutlu mesut bakın deriz insanlar ezbere bunu yapar sonra orada kalır, nerede kaldı hobi? Siz hobiyi farklı tür bitki yetiştirmek, tasarım yapmak olarak algılarsınız, kimisi özel bir tür balık bakmak üretmek vb. bunlara hobi değildir demiyorum, ancak siz gerçekleştirin ya da gerçekleştirmeyin, su kimyasını ölçmek ve değiştirmek bu hobinin bir parçasıdır.

Beğenenler: [T]61834,hedayse[/T][T]62757,fatihsahin[/T][T]176152,bady34[/T]
Teşekkür Edenler: [T]62757,fatihsahin[/T]
+1: [T]61834,hedayse[/T][T]62757,fatihsahin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:06
[QUOTE=mrah]

Hakan bey,

20GH neden problem? Hangi bitkide ne gibi etkileri var sadece 1-2 bitki icin soyleseniz tatmin olurum.
Yuksek PH neden problem?
Yuksek KH neden problem?
TDS? Bunu en derinlemesine aciklayin lutfen `bilgim bu konuda sifir`.

Aciklayin oturup tartisalim hazir yeri gelmisken. Buyrun dinliyorum, aksama kadar vaktim var.[/QUOTE]

Emrah Bey sizin su değerleriniz nedir;

Ph:
Gh:
Kh:
Tds:

Tankınızdaki değerleri ve bitki türlerini bi yazın devam edelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:19
[QUOTE=mrah]

Diatom konusunda cehaletimizi aldiginiz icin biz de tesekkur ederiz, sip diye oradada problemi cozmustunuz. Sagolun, su an sayenizde tum hobiciler diatomsuz tanka sahipler. Ben de tesekkur edeyim bunun karsiligi olarak. [;)]

Bunlar yerine test kiti sahibi olan ve ayni zamanda alg problemi yasayan konu sahibinin sorununu test kitleriyle cozseniz de biz de gorsek keske. [:cik:][/QUOTE]

Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder diye bir atasözümüz var. 3 ay gibi kısa süre içerisinde okuduğunuz her kaynağı kesin bilimsel doğrular olarak kabul ediyor ve ona göre öneriler veriyorsunuz. Ancak sizden yıllar önce bizde aynı kaynakları hatta çok daha fazlasını okuduk. Bu ülkenin önde gelen hobicilerinden birisi olmasına rağmen Refet bey'de bile sizdeki özgüven yok. Hiç şüphelenmiyor musunuz acaba bu deneyimli hobiciler neden bu kadar temkinli bir şekilde yazıyorlar ve kesin konuşmuyorlar diye? Halbuki kafa tuttuğunuz 20 yıl geri kalmış olarak suçladığınız çoğu kişi sizinle kıyaslanamayacak düzeyde bitki yetiştirme ve su kimyası konusunda bilgi sahibi.

Sizin mantalitenize göre gh 40 - kh 35 su değerlerine sahip bir akvaryumda bakılan Rotala wallichii, Rotala macrandra, Proserpinaca palustris 'Cuba' ve blyxa japonica gibi bitkiler ile gh 10 - kh 7 su değerlerine sahip bir akvaryumda yetişen zeytin, saz, limon ve çınar gibi bitkiler eşit miktarda besin tüketir.

Gh ve Kh değerlerinin bitki yetiştirme konusundaki önemini bile bilmediğiniz için sizinle tartışacak bir durum görmüyorum. İlk önce hobinin temel bilgilerini öğrenin ondan sonra tartışın diyeceğim ama zaten temel bilgileri alan birisi bu kadar anlamsız tartışmaların içerisine girmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:21
[QUOTE=hedayse]

Emrah Bey sizin su değerleriniz nedir;

Ph:
Gh:
Kh:
Tds:

Tankınızdaki değerleri ve bitki türlerini bi yazın devam edelim.[/QUOTE]

PH CO2 acilmadan 7.9 (cesme suyum 7,5), CO2 actiktan sonrada maksimum dusen deger 6,9 daha assagisina dusmuyor.

Ben deki degerlerin onemi yok, ben GH/KH/PH sorun olur diyen biri degilim ve bahsettiginiz test kitlerinden sadece PH Metreye sahibim. Sorun olur diyen sizsiniz ve test kitinin onemini vurguluyorsunuz. Kaldi ki zaten PH/KH/GH`a yonelik test kitlerine konuda bir atifta bulundugumu hatirlamiyorum. Farzedelim ki bulundum.

- Ayni degerler hangi bitkilerde sorun cikariyor, siz bu degerler yuksekken hangi bitkilerde sorun yasadiniz ve bu sorunlar neler?
- Neden cozemediniz? Yuksek PH/KH/GH bu sorunlari cozmeyi neden engelliyor?

[QUOTE=Acil Stop]Gh ve Kh değerlerinin bitki yetiştirme konusundaki önemini bile bilmediğiniz için sizinle tartışacak bir durum görmüyorum. İlk önce hobinin temel bilgilerini öğrenin ondan sonra tartışın diyeceğim ama zaten temel bilgileri alan birisi bu kadar anlamsız tartışmaların içerisine girmez.[/QUOTE]

Onemini anlatirsaniz ogrenebiliriz Ergun bey. [EDIT]bjkalley,2017-01-14 20:50:05[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:44
[QUOTE=mrah]

PH CO2 acilmadan 7.9 (cesme suyum 7,5), CO2 actiktan sonrada maksimum dusen deger 6,9 daha assagisina dusmuyor.

Ben deki degerlerin onemi yok, ben GH/KH/PH sorun olur diyen biri degilim ve bahsettiginiz test kitlerinden sadece PH Metreye sahibim. Sorun olur diyen sizsiniz ve test kitinin onemini vurguluyorsunuz. Kaldi ki zaten PH/KH/GH`a yonelik test kitlerine konuda bir atifta bulundugumu hatirlamiyorum. Farzedelim ki bulundum.

- Ayni degerler hangi bitkilerde sorun cikariyor, siz bu degerler yuksekken hangi bitkilerde sorun yasadiniz ve bu sorunlar neler?
- Neden cozemediniz? Yuksek PH/KH/GH bu sorunlari cozmeyi neden engelliyor?



Onemini anlatirsaniz ogrenebiliriz Ergun bey. Tecrube? Konuda yazilanlari bi okuyun lutfen. [;)] Twisted pale denilen olayin yuksek potasyumdan kaynaklandigini savunan birisiniz, bu gibi seyleri aciklamanizi istemem bilgiyi aktarmanizi istemem aslinda dogru degil. [/QUOTE]

İşinize gelince sizin yaptığınız gübrelemenin önemi var test vs önemsiz işinize gelmeyince sizdeki değerin önemi yok, komik bir durum ve anlamsız sırf konuyu tartışmaya götürüyor çünkü iyi tarafından bakmıyor imaya gidiyorsunuz yönetici bile olsanız forum size bu şekilde davranma hakkını vermiyor.

Siz gh / kh / ph önemini zamanı gelince benim su değerlerim karşılaşıp sorun yaşarsanız kendi tankınızda öğrenirsiniz.

Siz hele biraz bitki çeşidine girin şöyle farklı 30+ fazla türü bir tankta toplayıp yetiştirin ama ro su ile başarın artık tecrübelerinizi paylaşırsınız biz de sizden öğrenmiş oluruz.

Size 1 kelime tecrübemi bile paylaşıp fayda sağlamaktan yana değilim, araştırır öğrenirsiniz ki siz okuduklarınıza da inanmazsınız.

Başınıza gelince tecrübe edersiniz, bir musubet bin nasihattan iyidir misali.

Yazsam da bildiklerimi (ki yazmam bilgi alabileceğe aktarılır) siz mutlaka bir bahaneyle kinayeli tavırla cevaplar yazarsınız, boşa kürek çekmeye gerek yok.

Ben ne yazıyorum siz neden çözemediniz yazıyorsunuz, ben çözdüğüm yöntemi yazıyorum siz halâ neresinden tutuyorsunuz konuyu anlam vermek güç.[EDIT]bjkalley,2017-01-14 20:50:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:47
[QUOTE=hedayse]

İşinize gelince sizin yaptığınız gübrelemenin önemi var test vs önemsiz işinize gelmeyince sizdeki değerin önemi yok, komik bir durum ve anlamsız sırf konuyu tartışmaya götürüyor çünkü iyi tarafından bakmıyor imaya gidiyorsunuz yönetici bile olsanız forum size bu şekilde davranma hakkını vermiyor.

Siz gh / kh / ph önemini zamanı gelince benim su değerlerim karşılaşıp sorun yaşarsanız kendi tankınızda öğrenirsiniz.

Siz hele biraz bitki çeşidine girin şöyle farklı 30+ fazla türü bir tankta toplayıp yetiştirin ama ro su ile başarın artık tecrübelerinizi paylaşırsınız biz de sizden öğrenmiş oluruz.

Size 1 kelime tecrübemi bile paylaşıp fayda sağlamaktan yana değilim, araştırır öğrenirsiniz ki siz okuduklarınıza da inanmazsınız.

Başınıza gelince tecrübe edersiniz, bir musubet bin nasihattan iyidir misali.

Yazsam da bildiklerimi (ki yazmam bilgi alabileceğe aktarılır) siz mutlaka bir bahaneyle kinayeli tavırla cevaplar yazarsınız, boşa kürek çekmeye gerek yok.

Ben ne yazıyorum siz neden çözemediniz yazıyorsunuz, ben çözdüğüm yöntemi yazıyorum siz halâ neresinden tutuyorsunuz konuyu anlam vermek güç.

[/QUOTE]

Sonuc olarak KH/PH/GH heleki bahsettiginiz 20GH 18KH gibi komik rakamlar neden onemli? Ne bunu acikladiniz, nede test kitine sahip olan konu sahibinin sorununa bir cozum onerdiniz. [:iyi:][EDIT]bjkalley,2017-01-14 20:51:06[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 12:52
[QUOTE=mrah]

Sonuc olarak KH/PH/GH heleki bahsettiginiz 20GH 18KH gibi komik rakamlar neden onemli? Ne bunu acikladiniz, nede test kitine sahip olan konu sahibinin sorununa bir cozum onerdiniz. [:iyi:][/QUOTE]

Ben yazacağımı yazdım, size anlatılmaz siz yaşayıp öğrenin.

Bir önceki mesajımda dediğim gibi bilgi alabileceğe aktarılmalı öğrenirsiniz zamanla.

Beğenenler: [T]123326,Thsnmutlu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]
+1: [T]123326,Thsnmutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 13:58
Buradaki bazı arkadaşlar gibi üst düzey! bir hobici değilim.
Baktığım zaman Emrah ve Refet beyin karşılıklı yorumları kişiselden uzak anlaşılır ve açıklayıcı. Bir kaç arkadaş ise farklı durumlara bürünmüşler. Farklı yada aykırı fikirlere neden açık olunmuyor. Neden yıllardır uyguladığımız şeylerin gereksi/hatalı vb. olduğu ortaya konduğu zaman bunun doğrulu araştırılmadan "tecrübe" "ben yıllardır bu şekilde yapıyorum" kalıbından çıkılmıyor anlamıyorum. Bu düşünceler özellikle bitkili tanka hevesli bir çok hobici caydırıyor farkında mısınız? Onu test et bunu test et şunun oranı şuan göre olmalı aman şundan şu kadar ver şunu fazla verme şeklinde destansı bir sürü "tecrübe" var. Madem ki bu düşünce yapısına sahip profiller karşı görüşe muhalif oluyor ve hatalı olduğunu savunuyorsa üçüncü bir şahıs neden sizi örnek alsın? Emrah bey hatalı yazıyor, Emrah bey kaynak veriyor ama onlarda forum/ hobici sizlerde aynısınız? Neden yeni başlayan yada sorun yaşayan biri sizi seçsin?
Bitkili tank kurmayı neden kolaylaştırılmasının önüne geçiyorsunuz? Onu ölç bunu ölç onu buna göre oranla neden insanları itiyorsunuz. Üşenmemiş gübreler hakkında konu açmış anlatmış linkler vermiş, neden uygulamadan ön yargılı cevaplar geliyor anlamıyorum. Sen kralsın sen en iyisini bilirsin, sana anlatmaya değmez gibi yorumların kime faydası var? Muhalif görüşler burada aktarılacak ki insanlar bir seçim yapabilsin değil mi?

Daha önce de Emrah beyin hobiye başlama süresi ile ilgili atıflarda bulunuldu, bilinçli olmadıktan sonra 40 yıllık hobici olsanızda bir anlamı kalmıyor. Bazı bilimsel veriler vardır bunu kabul ederiz. Şekerli su ve tuz ruhu önümüze konsa hangisini içeriz? Kimse tuz ruhunu deneyimlemek istemez değilmi bilim bunu yapmaktan bizi alıkoyar.

Daha öncede kaç kere açıklandı alglerin tetiğinin amonyak ve ışık olduğu ortada, şunun buna, bunun şuna oranıyla alakası olmadığı ortada. Refet beyin de dediği yosun olduktan sonra nitrat ile bir bağı olduğundan bahsedildi.

Şimdi siz yıllarca bazı şeyleri aslında abarttığınızdan mı? Hobiye yeni başlayan birinin bu kadar bilinçli olarak bize dahil olmasından mı? Uygulamalarınızın her hangi bir kaynak içerikli olmayıp sadece "tecrübe"den ibaret olmasından dolayı mı muhalif oluyorsunuz?
Karşılıklı bilgi paylaşımı olmadan "sensin" mantığı ile kimseye bir şey kazandıramazsınız. NPK'yı kuru dozlama olarak çay kaşığıyla atıyorum tankıma. Yüksek destekli muhteşem tanklardan değil ama 300 litre gibi bir hacimde düşük destekli olarak kendi çapımda deneme tankı gibi bir şey. Akgün CEM beyden aldığım sıvı demiri tanka bastığımda sudaki sis 24 saatte anca kalkıyor. Kalıplaşmış bilgilere göre benim tankım yem yeşil olmalıydı değil mi? İşte buda tecrübe eğer konu tecrübe ise. Bilimsel yanı ise nedir ışık gücüm düşük bu kadar basit!

Faydalı olunmak isteniyor konu kişiselleştirilmeden tartışılmalı, diğer türlü "sensin" deyip konuyu kapatmak sıyrılmak gibi bir şey oluyor kimse kusura bakmasın.[EDIT]Tunc Berk,2017-01-12 14:00:54[/EDIT]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]188487,amtkck[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]182003,lutfukorkmaz[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]192768,sangarios[/T][T]167708,WaveRider[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T][T]188487,amtkck[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]60547,CoryCory[/T][T]179624,doctorec[/T][T]167708,WaveRider[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 15:47


Size bu yuksek KH`in yarattigi sorun nedir? Yani PH 7,8 olmasi ve altina dusmemesi neden bitkili bir akvaryum icin sikinti teskil ediyor, once bunu bilelim sonra konuyu su sertliginden devam ettirebiliriz.

[B] Siz her ne kadar değer vermesenizde deneyim diye bir olgu dünyada var. Şükür ki bende bu hobide kendimce bir deneyime sahibim. Sahip olduğum akvaryumumda yaptığım deneylerimden elde ettiğim deneyimler sonucunda (dikkat ediniz kelime kökü "deney" ) ve okuduğum yerli yabancı makaleler şunlar bunlar sonucunda ve benden daha deneyimli hobici dostlarımın tavsiyelerince PH'ımı 7,8 den 6,7 veya 6,8 aralığına çekiyorum. Aaa aaa bakıyorum ki bitkilerim daha mutlu. Demiri daha iyi alıyor. Şelatlı metaller, şelatını daha uzun süre koruyor. V.s. v.s. Sizde diyorsunuz ki bunun tekniğini açıklayın. Benim o kadar vaktim yok, emekli olunca belki bir kitap yazarım. Bendeki dostane bir tavsiye. Ne 7,8'in kötü olduğunu ne de 6,7 nin iyi olduğu iddiasında değilim. Maalesef ki maalesef benim fikir beyan etmemden imtina etmeme sebep olan "birşey bilmediğini bilmeyen" insanlar. Anlaşamadığımız nokta da bu. Ben burda asla ve kat'a şu iyidir diye savunmuyorum. Durumumu anlatabilmek için arzettiğim PH 6,7'den tartışma konusu çıkarmaktasınız. Bu sadece benim fikrimdir. Müsade ediniz evimdeki tankın kaç olacağına da lütfen ben karar vereyim. Ben en az yaşınızca akvaryum yetiştirmiş, sizin doğduğunuz yıllarda pipo filtreyle amazon hançeri yetiştirmiş biri olarak hiçbir zaman ben bunu biliyorum diyemez ve kendimden emin konuşamaz iken bu tür konuşmalar bana hoş gelmiyor. İnsanın öğretisinin bittiği yer mezardır. İnsan ölmeden önce dahi ölümün geleceğini biliyorsa, acaba ölüm nasıl birşey der. İnsan ölürken dahi ölmeyi öğrenir.
[/B]



Neden seachem flourish neden bu kadar masraf yapiyorsunuz? Ben yurt disindada satilan, forumda Cafer beyin formullerinide verdigi (ki yanilmiyorsam siz bu konuda zaten bilgili ve iyisiniz) TNC Trace urununu kullaniyorum. Cok daha az maliyetli, neden sirf marka oldugu icin seachem seceyim ve bunu birde maliyetmis gibi soyliyeyim ki? Seachem flourish`e yaptiginiz maliyet tamamen sizin kisisel probleminiz. Bunun maliyetini dusunmemiz gerektigini dusunmuyorum acikcasi.

[B] Yine müsade ediniz, foruma demir gübresi şelatlamayı öğreten birisi olarak marka demir gübresi kullanıp kullanmayacağıma ben karar vereyim. Bunun savunmasını ve açıklamasını isteyene diyebileceğim tek şey "Keyfim öyle istiyor" olacaktır. Ha diyeceksiniz ki bunu bana sebep olarak sundunuz. Hayır! Sebep yakıştırması yapan sizsiniz. 500 litre tank seçimim sonucunda doğan gübreleme maliyeti de beni yalnız beni ilgilendirmekte. Test kitleri ile gübreleme maliyetimi düşürmek te yine benim tercihim. Ha canım sıkılır, her hafta değiştirir değiştirir atarım o da yine beni bağlar. [/B]

500LT tankta kalkip solusyon hazirlamak cok akillica olmasa gerek. Ben de kendim kuru dozluyorum makrolari. Burdan bi anlam cikarmam gerekir mi bilmiyorum ama bi anlam yukleyeceksemde forumdaki mesajlarimi takip ederek gorebilirsiniz buyuk tanki olanlarin bu sekilde yapmasinin daha kolay ve pratik oldugunu onerdigimi.

[B]Zoraki bir anlam olmuş, cevaba dahi gerek görmüyorum[/B]

Fatih bey madem su degisim gibi bi probleminiz var aslinda degisim problem degil, sizin bulundugunuz zor sartlar buna iten anliyorum. O halde neden kurekci kasigi ile gubreleme yapmayi birakmiyorsunuz? Mesela neden NO3`u 40ppm seviyelerine getirmek yerine zaten kullanilmiyorsa 20ppm seviyelerine getirmeyi tercih etmiyorsunuz? Yada ne bileyim, neden daha onemli bi test olan quantum metre alip en dusuk isikta tanki idame ettirip daha az co2 dolayisiyla daha az besin tuketimi yolunu secmiyorsunuz? Sizin bahsettiginiz giderlere bakildiginda dusuk isik su degisim surenizi uzatsada o tanktan atiklari nasil uzaklastiriyorsunuz?

Bakin allelopatiyle ilgili bi [URL=http://www.filedropper.com/tag2002157]makalede[/URL] Ole Pedersen`in su degisimi konusundaki bir vurgusu var. Tankiniz tamamen sorunsuz mu yani bunca suredir su degisimi yapmadiginiz halde? Konunuz favorilerimde oyle oldugunu sanmiyorum.

[B]Yazımı tekrar okursanız, nitratımın çıktığı nokta maksimum 40 olduğunu yazmışım. Bu nedenle sizinle 40'dan 20 ppm'e getirme tartışmasına da girmeye gerek görmemekteyim. Ha bunların faydaları zararları tartışma konusudur, konu açarsanız katılıp katılmamak benim tasarrufumdadır. Dediğiniz allelopati ne ise ben daha o konulara gelmedim. Quantum metre mi neyse işte o da lazım değil. Aldım ışığı, bağladım oluyor. Ha illa ki ne ışık lazım ölçeyim derseniz Android telefonda lüx metre var, o da işimi görür. Bir şey uydurup, neden bunu yapmıyorsunuz diye bana sormanız da bir garip. [/B]

Evet tercihtir, yalniz konunun nereden geldigine ve nasil gittigine bakarsaniz bu tercih gerekli/gereksiz ayrimi yapilabilen bir tercihtir. Sizin aktardiginiz seyler durumun gerekli oldugunu gostersede ki bence halen degil, bu konuya baktiginizda tamamen gereksiz. Konu test kitinin sorun cozmesi ve bunun yaninda canlilar uzerindeki NO3`un toksistesiydi. Nitekim degerlerin ne oldugunuda gorduk. Korkulacak birsey degil.

[B]Dediğim gibi tank benim, elektrik benim, su benim. Ben büyük bir tankta zor bitkiler bakmayı seviyorum. Siz küçük bir tankta kolay bitkiler bakmayı seviyorsunuz. Sizin su değişimi yaptığınız suyu ben 2 günde bir eksilen olarak veriyorum. Benim tankımın gerekleri ile sizin tankınızın gerekleri arasında dağlar kadar fark var. Ve en önemlisi siz ben değilsiniz, ben de siz değilim. Sizin işinize yaramıyor diye test kitlerinin gereksizliğini savunamazsınız. Ancak kurabileceğiniz cümle "benim için gerekli değil" veya "Benim gibi küçük tankı olanlar için gerekli değil" olabilir. Kendi küçük dünyanızda ki kurgularınız genel geçer olmayabilir. Dün de başka bir konunuza yazdım. Dünya düz diye tartışmak veya tartışmak istemek sadece sizi bağlar. [/B]

Su degisimini neden yaptiginiza bagli olarak degisir, birseyin zor olmasi gereksiz oldugu anlamini tasimaz. Siz su degisimini sadece NPK+ME disari atmak icin gordugunuzden dolayida zaten tartisamayiz Fatih bey. Daha once bir arkadas daha vardi su degisimi yapmamayi savunuyordu, tipki gubreleme yapmayin alge sebebiyet verir, 100lt tanka sunsun hw603-b oneren insanlar gibi.

[B]Bilgi eksikliğinden yanlış yorumlamışsınız. Zira teste sahip bir kişi salt nitrat fazlalığından su değiştirmez. Ben 40 ppm nitratta da su değiştirmem. TDS yükselince değiştiririm. Bu da eklenen gübrelerden oluşan sülfat artıkları ve ayrıca asit ve baz tepkimelerinden oluşan tuzların tanktan uzaklaştırılmasıdır. Ben uzun senedir aşırı gübre veyahut aşırı nitrat nedeniyle su değişrmedim. Zaten benim tankımda da sürekli takip edildiğinden bir aşırılık olması mümkün değildir. [/B]

[B]Yine özete gelecek olursak, maalesef konu sürekli hiç hoşlanmadığım kişiselleşme yoluna sürüklenmekte. Benim halimi arzedip, test kitlerinin benim açımdan gerekli olduğunu anlatmaya çalıştığım yazım -ki edebiyatım iyidir anlatabildiğimi de sanıyorum- içerisinden cımbızlı cümleler ile sorular sorulmakta, konu bir açmaz yumağına dönmekte. Sizinle bu konuda başkaca bir cevap vermeye gerek görmemekteyim. Diğer arkadaşlar gibi ben de bu konudaki tartışmadan uzaklaşıyorum.

Saygılar, [/B]









[EDIT]fatihsahin,2017-01-12 15:58:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2017 15:56
Ben sizin demir vs. selat gibi seyleri bildiginizi zaten biliyorum buna istinaden de siz belirttiyseniz ve `bizeneyse` belirttiginizde bizene olmaktan cikiyor. Ben size test kiti kullanmayin dedigimi hatirlamiyorum, konuda adinizin gectigini hatirlamiyorum. Konuya dahil olan sizsiniz.

[B] Aldım ışığı, bağladım oluyor. Ha illa ki ne ışık lazım ölçeyim derseniz Android telefonda lüx metre var, o da işimi görür. Bir şey uydurup, neden bunu yapmıyorsunuz diye bana sormanız da bir garip. [/B]

Lux metre ile bitki icin gereken isigi olcuyorsaniz daha ilerisini tartismaya luzum yok. Iyi hobiler Fatih bey.

Yuksek KH/PH iliskisini ozelediginiz icinde tesekkurler. Sonunda isin gercek yuzunu bilen birini gormek guzel. Umarim diger anlamak istemeyenlerde sorunun neden nitrat, fosfat, potasyum olmadigini anlarlar. Umarim tecrubeleriniz sizleri birgun NPK+ME yerine CO2 konusuna egilmeyi ogretir.

Tecrube, tecrube, tecrube. 30 sene hemsirelik yapan birinin tecrubem var diyerek cerrahlik yapmasindan farki yok.

Sizlere iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir