Gh'ı Kalıcı Olarak Düşürmenin Yolu Var Mıdır?


celikcemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2016
İl: Kastamonu
Mesaj: 94
celikcemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 21:54
Sevgili akvaryumseverler;
240 lt bitkili akvaryumum var. günde 8 saat aydınlatma ve buna paralel 9 saat Co2 veriyorum.
Kullandığım musluk suyunun değerleri;
PH: 7,5
KH: 8
GH: 20 olarak çıkıyor.

Kullandığım test JBL 6 in 1. Co2 kullanımından dolayı akvaryumun PH değeri doğal olarak 6,5 seviyelerinde ve stabil. Bunda sorun yok. KH da 8 civarı stabil. Bu da iyi. Ancak GH değerini düşürmenin bir yolunu çok araştırmama rağmen bulamadım. Tetra cinsleri beslediğimden dolayı bu balıkları uzun yaşatmama bu su değeri ile imkan gözükmüyor.

Ayrıca yakında DIY gübre kullanmaya başlayacağım. Bu konuda Emrah bey ve Anıl bey sağolsun çok yardımcı oluyorlar ancak, sertliği daha da artırmadan nasıl microelement eklerim, mg zaten başlıbaşına GH sebebi. Diğer gübrelerdeki Sülfat vs de artırır mı bilmiyorum.

Kısacası benim KH'ı düşürmeden GH'ı düşürmek için bir yol bulmam gerekiyor. Akvaryumcu torf tavsiye etti ama verdiği paketin üzerinde GH ile ilgili hiçbir şey yazmıyordu sadece PH ve KH'ı düşürür yazıyordu. RO sistemi deniliyor ama o da başlı başına bir maliyet.

Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaridESKÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 209
KaridESKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 23:42
Cem bey benimde bildiğim tek yöntem ro sistemi.Ben caridina türü karides akvaryumlarım da ro suyu mineral ile gh ı 5-6 seviyelerine getirip kullanıyorum.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2017 00:18
Baligin yasamasinda yada omrune etki edecegini sanmiyorum. Kendi suyum 21dGH (test kiti olcumude degil bu deger, direk izsunun benim bolgeden yaptigi analizin sonucu. Verdikleri PH degerleride cesmemdeki su ile ayni.), uzerine ben 5dGH mgso4 ile yukari cekiyorum (belki daha fazla). Uzerine bu hafata kullanmaya basladim gh booster ilede 2 derece yukari cekiyorum. Ember tetra bakiyorum, bunun yaninda ayni grup sayilmasada galaxy rasboralarim var. Amaciniz uretimse su sartlari tamam ama, konu yasatma ise burada tecrubeden yada ben yaptim oldudan cok daha saglam kaynaklar lazim. Cikan sonuca gorede dusurmek gerekli/gereksiz tartisilir.

GH dusurmeden KH dusurmeniz pek mumkun degil. Yapacaginiz gubrelemeler bu sefer KH arttiracak yani total alkaliniteyi. Yani bu iste bence mantik hatasi var. Bunun icin en mantikli cozum RO kullanip caso4/caco3 ve mgso4 ile degerleri istediginiz gibi ayarlamak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celikcemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2016
İl: Kastamonu
Mesaj: 94
celikcemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2017 00:25
[QUOTE=mrah]Baligin yasamasinda yada omrune etki edecegini sanmiyorum. Kendi suyum 21dGH (test kiti olcumude degil bu deger, direk izsunun benim bolgeden yaptigi analizin sonucu. Verdikleri PH degerleride cesmemdeki su ile ayni.), uzerine ben 5dGH mgso4 ile yukari cekiyorum (belki daha fazla). Uzerine bu hafata kullanmaya basladim gh booster ilede 2 derece yukari cekiyorum. Ember tetra bakiyorum, bunun yaninda ayni grup sayilmasada galaxy rasboralarim var. Amaciniz uretimse su sartlari tamam ama, konu yasatma ise burada tecrubeden yada ben yaptim oldudan cok daha saglam kaynaklar lazim. Cikan sonuca gorede dusurmek gerekli/gereksiz tartisilir.

GH dusurmeden KH dusurmeniz pek mumkun degil. Yapacaginiz gubrelemeler bu sefer KH arttiracak yani total alkaliniteyi. Yani bu iste bence mantik hatasi var. Bunun icin en mantikli cozum RO kullanip caso4/caco3 ve mgso4 ile degerleri istediginiz gibi ayarlamak.[/QUOTE]
Emrah bey, mgso4 neden kullanıyorsunuz? Bildiğim kadarıyla nitrat için de mgno3 kullanıyordunuz zaten..? Vede GH booster neden kullanıyorsunuz, e zaten yüksekmiş GH değeri. Bir de filtre malzemesi olarak ne kullanıyorsunuz? Lav kırığı kullanımında suya iz elementler salındığı ve torf kullanımında ise bunların absorbe edildiği söyleniyor, bu konularda ne dersiniz?[EDIT]celikcem,2017-01-21 00:26:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2017 01:03
Nitrati neden veriyorsam ayni sebeple Cem hocam. Mg(No3)2 kullandigim surectede veriyordum sonra biraktim, su an KNO3 kullaniyorum bunun yaninda gene MgSO4`te kullaniyorum. Ekstradan birde su an CaSO4te kullaniyorum. GH`i yukseltmek gibi bir amacim yok, yukselmeside umrumda olan birsey degil cunku ben bu parametrelerle ilgilenmiyorum. Lav kirigi suya nasil iz element salinimi yapiyor bilmiyorum. Mantigini anlamadim bu isin. Torfun boyle bir kapasitesi varmi inanin bilmiyorum, deseniz ki kil yada zeolit yada kedi kumu vs. tamam. Katyon degisim kapasitesine sahip bunlar. Amonyum, kalsiyum, fosfat, potasyum gibi elementleri bunyesinde toplar sudaki konsantrasyonunu azaltir, torf bunu nasil yapiyor boyle birseye sahipmi onu soyleyene sormak lazim. Bildigim kadariyla mumkun degil, oyleysede yanlis biliyorumdur. Siz bu tarz urunlerle ne kadar absorbe ederseniz edin gene sonuc degismeyecek, bunlar kapasitesi olan materyeller ve bi yerde tikanacak. Belki sudaki 1ppm kalsiyumu bunyesine aliyor, belki 20ppm bilmiyorum ama naparsa yapsin burada bir kapasite soz konusu, surekli bunu olcup degistirmeniz yenilemeniz lazim. Bu materyellerden umut beklemek cok mantikli olmasa gerek.

O yuzden diyorum burada bi mantik hatasi var, bunu yapma amaciniz onemli. Bu sertlikle bu kadar ugrasiyorsaniz altinda baliklari yasatmaktan daha onemli bir sebep olmasi gerek. Belki ozel tur bir kac bitki bakiyorsunuzdur yumusak su seven eyvallah. Yada Tetralar bu kosullarda yasayamiyordur eyvallah. Ama bu yasam olayini alinin velinin dedigi ile yola cikarak degil bilimin isiginda bilmek gerek. Ben de nasil yasiyor bu hayvanlar o zaman dersem is sarpa sarar ve cikis yolunu bulamayiz.

Mg(No3)2 kullanarak gubreleme yaptiginizdada oyle cok buyuk artislar soz konusu degil, herseyden once gubreleme yogunlugunuza bakar bu. EI gibi agir bir yol yerine baska alternatifler deneyebilirsiniz. Yada 7-10ppm civarlarinda gunluk dozaj yerine 2ppm 1ppm gibi dozlamalar yaparsiniz. Ki 1ppm NO3 artisi saglarsaniz Mg(No3)2 ile bu sefer 0,05ppm gibi komik bir rakamda sertliginiz artmis olur. 0,2ppm Mg eklemis olacaksiniz tanka bu rakam gercekten komik bir rakam. Yani cekince olmasi icin daha onemli ve kesin seyler lazim. Ne bileyim 21dGH ta tetra yasar ama 22dGH ta ölür gibi. Bunu diyebiliyorsak amenna, diyemiyorsakta dusunmek lazim.

Benim gubreleme olarak yonlendirmelerim hep Estimative Index`e dayaniyor. Bu olmadan olmayacak diye bir kaide yok, alternatif yollarlada kendi duzeninize gorede, kendi gozlem/stratejinize gorede bir yol belirleyip pekala sonuca ulasirsiniz. Ama daha zor, ama daha kolay. Ama daha maliyetli, ama daha ucuz. Bu tercih meselesi, beklenti, maddiyat vs.[EDIT]mrah,2017-01-21 01:05:04[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]191468,celikcem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2017 16:11
Reçineleri bir arastirin derim

Teşekkür Edenler: [T]191468,celikcem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir