Hangi Malzeme Ne İşe Yarar? Cevap Burada.


GeologistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2016
İl: Izmir
Mesaj: 351
GeologistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2016 16:16
Herkesin sorduğu sorudur filtreye ne koymalıyım sorusu. Su bulandı, rengi sarardı, koku yaptı, partiküller var gibi sorular havada uçuşurken denk geldiğim bir siteden yaptığım alıntıdır... Herkes tek tek okursa hangi malzemeyi alacağını kolayca anlar ve gereksiz para harcamadan temel ihtiyacını karşılar.

Filtrasyon, akvaryumda mükemmel olması gereken aşamalardan birisidir. Tabiki Görsellik olarak mekanik filtrasyon yaparken aynı zamanda biyolojik ve kimyasal olarakda filtrasyon yapmamız gereklidir.

Kimyasal filtrasyon genelde akvaryum ilk kurulurken yapılır. Çünkü balıkların ölümüne sebep olan bazı kimyasallar çeşme sularında mevcuttur.
Fiziksel filtrasyon basitce, tankımızdaki canlıların yaşam döngüsü içinde ürettikleri maddelerin suda serbest gezmemesi için yaptığımız filtrasyondur.
Biyolojik filtrasyon, filtre sistemimizde ve akvaryum tabanındaki kumun içinde kolonileşen bakterilerin yaptığı filtrasyondur.

Bu sistemler içinde kullandığımız Karbon, Mech, Mech Pro, BioMech, Substrat, Substrat Pro, Synth, Fix, Lav, Torf, Phosphate out isimli ürünleri ister filtre içinde ister sump sisteminde kullanılabilen, fiziksel kimyasal ve biyolojik filtrasyon materyalleri uygulaması kolay ve etkin çözümler sunar. Bunların yanında Phosguard, Seagel, Matrix, Matrix Carbon, Purigen, Renew, De*Nitrate isimli ürünler de filtrasyonda profesyonellerin tercih ettiği ürünlerdir..
Bu ürünler sizinde tahmin edebileceğiniz gibi iki büyük ve pahalı markanındır. Eheim ve Seachem..
Ben bu ürünlerin özelliklerini verirken şunu da belirtmeliyim ki kesinlikle ve kesinlikle kendim 1 kere dahi alıp kullanmadım :) Doğada muadili çok olan ürünler var ve bende jeoloji mühendisi olduğum için pek çoğuyla dağda bayırda karşılaşıyorum. Kutulu ürün almıyorum. Şansı olana büyük nimet..

Gelelim özelliklere. Hangi ürün ne iş yapar.

[B]Karbon[/B]: Yeni kurulan akvaryumlarda çeşme suyundaki kimyasal etkiyi azaltmak ve akvaryum içine uyapılan ilaç uygulamalarının kalıntılarını absorblayarak ortamdan uzaklaştırılması için kullanılır.

[B]Torf[/B]: Suyun pH ve sertliğini düzenleyen kimyasal filtrasyon materyalidir. Torf suda şişer bu sebeple kullanılmadan önce çalkalanmadan sudan geçirilmesi önerilir. Her 3-6 haftalık periyotta değiştirilmesi gerekmektedir.

[B]Synth[/B]: Çok ince gözenekli yapısı ile bulanıklık yaratan partikülleri süzmede kullanılan fiziksel filtrasyon materyalidir. Fiziksel filtrasyon, filtrasyon sürecinin başlangıcına uygulanır.

[B]Fix[/B]: Daha kalın partiküllerin süzülmesi için kullanılan fiziksel filtrasyon materyalidir. Synth öncesi kullanılarak büyük partiküllerin synth'in ince gözeneklerini tıkaması engellenebilir. Yıkanarak tekrar kullanılabilir.

[B]Mech[/B]: Mekanik filtrasyon için mükemmel çözüm sunar. Fiziksel filtrasyondan geçen çok ince tortular debinin az olduğu filre içinde bu tortular çökerek biyolojik medyanın tıkanmasını sağlar. Mech bu istenmeyen durumu ortadan kaldırarak tortunun tutulacağı bir yüzey alanı oluşturarak biyolojik medyaya yardımcı olur.

[B]MechPro[/B]: Mech ile aynı amaç için tasarlanmış plastik hammaddeli bir mekanik filtrasyon ürünüdür. Genişletilmiş yüzey alanı ile daha fazla tortunun tutulmasını sağlar. Yıkanarak yeniden kullanılabilir.

[B]BioMech[/B]: Biyo medyanın tutulmasını sağlayacak geniş yüzey alanı ve gözenekli yapısı sayesinde bakteri kolonizasyonu için elverişli bir ortam oluşturur.

[B]Substrat[/B]: Biyolojik filtrasyon için gereken pürüzlü yüzeyi ile filtrede yararlı bakteri tutulmasını sağlar.

[B]SubstratPro[/B]: Yuvarlatılmış granülleri ve arttırılmış gözenekleri ile daha fazla bakteri kolonisinin daha az hacimde oluşmasını sağlar. Biyolojik medyaların hiçbir zaman tamamının yıkanması önerilmez. Akvaryum suyu ile yıkanarak tekrar kullanılabilir.

[B]Lav[/B]: Doğal gözenekli yapısı ile biyolojik filtrasyon bakterilerinin oluşmasına uygun ortam sağlar. Akvaryum suyu ile yıkanarak tekrar kullanılabilr.

[B]Phosphate Out[/B]: Akvaryumda çeşitli nedenlerle oluşan fosfatın emilimi için kullanılan kimyasal filtrasyon materyalidir. Bu sayede akvaryumda istenmeyen yosunlaşma önlenmiş olur. Tuzlu ve tatlısu kullanımı için uygundur.

[B]Phosguard[/B]: Akvaryumdaki fosfat ve silikatı hızlıca uzaklaştıran gözenekli bir emicidir.

[B]Seagel[/B]: Matrix Carbon ve Phosguard'ın karışımıdır.

[B]Matrix[/B]: Nitrojenik atıkların giderilmesi için kullanılabilecek bakteri medyasıdır.

[B]Matrix Carbon[/B]: Aktive edilmiş karbondur.

[B]Purigen[/B]: Yüksek kapasiteli sentetik bir absorbenttir.

[B]Renew[/B]: Sudaki serbest fosfatın tutulması için uygulanabilecek karbona göre daha fazla kapasiteye sahip bir absorbenttir.

[B]De*Nitrate[/B]: Doğal bir biyomedya zeminidir.

Ben ne kullanıyorum?
Ben lav taşı kullanıyorum. Çok hafif ve gözenekli bir yapısı vardır. Yükte hafif ama bakteri kolonisi tutmada çok ağırdır :)
Ben çok sık gözenekli ve az sık gözenekli sünger kullanıyorum.
Ben yorgancıdan aldığım elyafı kullanıyorum.
Tarım ile uğraşan adamdan aldığım zeoliti kullanıyorum.
Kedi kumu olan diatomit i kullanıyorum :)
Nitratı emmesi için nitratı çok seven bitkiler kullanıyorum. (Bu bitkileri tankda istemiyorsanız sump a da atabilirsiniz)

Ayrıca su düzenleyiciler de mevcut onlarıda ilk kurulumdan itibaren kullanarak sudaki dengeyi sağlayabilirsiniz.
Dip çekimi yapmamak - su değişimi yapmamak tamamen yalandır. Her ne olursa olsun ister doğal ister sentetik herhangi bir madde kullandığınız zaman suyu değiştirmeme şansınız sıfırdır. Doğada hiç bir sistem kapalı değildir. Sürekli su tazelenir. Doğa sudaki minerali sürekli yeniler. Bizim akvaryumumuz da bir göl yada bir akarsu özelliği taşımadığına göre bir şekilde bu suya mineralleri geri vermemiz gerekir. Vermezseniz ne olur? Balıklarınız ve bitkileriniz ölür.

Umarım fikir verir size. Herkese güzel sağlıklı hobiler.

Beğenenler: [T]184998,viscool[/T][T]214092,Nursun[/T][T]209212,wordan[/T][T]240947,Burak alacı[/T][T]242486,JotaReis007[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209212,wordan[/T][T]241030,Necatiaboş[/T][T]242486,JotaReis007[/T]
+1: [T]209212,wordan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeologistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2016
İl: Izmir
Mesaj: 351
GeologistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2020 22:45
Vay be zamanında uğraşıyormuşum. Benim bile bu yazımdan haberim yoktu unutmuşum çoktan. Zaten ilgi üst düzeymiş nasıl unuttuysam:))

Beğenenler: [T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeologistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2016
İl: Izmir
Mesaj: 351
GeologistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2024 23:23
Siteye 4 senede 1 uğruyorum.[:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JotaReis007Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2024
İl: Izmir
Mesaj: 253
JotaReis007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2024 01:12
Siz bilgileri paylaştığınızda ben sitede üye değildim ama şimdi gördüm teşekkür ederim oldukça iyi bilgiler. Sizce aktif karbon yerine substrat daha mı faydalı olur ? Zaten su düzenleyici kullanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tabirimcaizÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2018
İl: Ankara
Mesaj: 91
tabirimcaizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2024 01:24
[QUOTE=JotaReis007]Siz bilgileri paylaştığınızda ben sitede üye değildim ama şimdi gördüm teşekkür ederim oldukça iyi bilgiler. Sizce aktif karbon yerine substrat daha mı faydalı olur ? Zaten su düzenleyici kullanıyorum. [/QUOTE]

İkisinin görevi aynı değil ki birinin yerine diğerini kullanasın.[EDIT]tabirimcaiz,2024-04-15 01:24:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JotaReis007Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2024
İl: Izmir
Mesaj: 253
JotaReis007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2024 01:37
[QUOTE=tabirimcaiz]

İkisinin görevi aynı değil ki birinin yerine diğerini kullanasın.[/QUOTE]

Haklısınız belirtmeyi unutmuşum. Filtrede her istediğimi koyacak yer yok. Ya aktif karbon ya substrat kullanmam gerek. Karbon ağır metal topluyor. Bunun yerine su düzenleyici kullanıyorum. Açıklamasında ağır metalleri def eder deniyor. O halde pragmatik bakarsak koymama gerek yok diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir