Ilk Bitkili Akvaryumum (60x40x40 Hi-tech)


Tunahan_Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 594
Tunahan_Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2017 14:56
[QUOTE=mrah]

Led dizilimi dedigin sanirim kullanilacak renkler. Bu daha once dedigim gibi kisinin butcesiyle alakali ve ne bekledigi/istedigi ile alakali. Ben bu akvaryumda zemin konusunda henuz yeterli bilgiye sahip degilken sirf gece rahat uyumak adina jbl urunlerini kullandim bekledigim gibi olmadi rahatta uyutmadi. Halbuki yukarida resimlerini attigim cubalar o bilgisizlikle bile sadece hagen kum uzerinde bir sekilde ite kaka gelistiler, yani bile bile LADES... Aydinlatmada bu sekilde, kimisi sirf rahat uyusun diye `bu isinde bir ustasi` var mantiginda farkli tercihlere yoneliyor. Yani tamamen kisisel bir olay, bunun yaninda yeterli isik gucu verildikten sonra ki bu beyaz isik ise el feneride sonuca ulastirir. Montaj gibi seyler ise bunla ilgili konular vardi aydinlatma ile ilgili forumda. PCB uzerine led lehimlemek pili kumandaya takmak kadar kolay (gercekten), ayni sekilde driveri baglayip fisi prize takiyorsunuz bitti gitti. Bir tik otesi yok. Youtube uzerinde gene bolca video mevcut bunla ilgili (eger buysa bahsettigin). :)

[/QUOTE]

Abi evet farklı farklı ışıklarla tecrübelerini aktaranlar var. Herkes iyi kötü bir sonuca ulaşıyor. dediğin gibi pcb işi kolay fakat o taktığımız renk renk ledler gerçekten ne kadar etkili. 1 tane beyaz power led 1-2 tl iken deep red royal blue ve uv mor 6-10 tl arası kaliteden kaliteye değişiyor, yani arada ciddi fiyat farkı var. hadi bütçeyi geçtim, biz bu ışıkları böyle renk renk yapınca ne kadar verim alıyoruz. bu renk renk ledleri fantezilerimiz gereği mi kullanıyoruz. [:)))] senin tanka baktığımız zaman sadece beyaz ile sonuç ortada benim ikinci tankım biraz büyük. 120x40x60h, Küçük tank için ışık yapalı 2 ay oldu. bitkilerin gelişimi de güzel, fakat bu iki ay içinde farklı farklı ışıklarla tecrübelerini paylaşan bir çok kişi gördüm, güzel sonuçlar alanlar var. sorumun temeline geliçek olursak evet gene bütçeye dokunuyor uçu, gözle görülür bir fark yaratmıyorsa bu şekilde rengarenk ışıklandırmaya fazla fazla para vermek akıl karı mı ?

Beğenenler: [T]192768,sangarios[/T][T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2017 17:34
[QUOTE=Tunahan_]

Abi evet farklı farklı ışıklarla tecrübelerini aktaranlar var. Herkes iyi kötü bir sonuca ulaşıyor. dediğin gibi pcb işi kolay fakat o taktığımız renk renk ledler gerçekten ne kadar etkili. 1 tane beyaz power led 1-2 tl iken deep red royal blue ve uv mor 6-10 tl arası kaliteden kaliteye değişiyor, yani arada ciddi fiyat farkı var. hadi bütçeyi geçtim, biz bu ışıkları böyle renk renk yapınca ne kadar verim alıyoruz. bu renk renk ledleri fantezilerimiz gereği mi kullanıyoruz. [:)))] senin tanka baktığımız zaman sadece beyaz ile sonuç ortada benim ikinci tankım biraz büyük. 120x40x60h, Küçük tank için ışık yapalı 2 ay oldu. bitkilerin gelişimi de güzel, fakat bu iki ay içinde farklı farklı ışıklarla tecrübelerini paylaşan bir çok kişi gördüm, güzel sonuçlar alanlar var. sorumun temeline geliçek olursak evet gene bütçeye dokunuyor uçu, gözle görülür bir fark yaratmıyorsa bu şekilde rengarenk ışıklandırmaya fazla fazla para vermek akıl karı mı ? [/QUOTE]

Bu is ne bekledigine neye inandigina bakar. Tecrubelerden cikarim yapiyorsun mesela benim forumda bir tane `tecrubelerime dayanarak` ile baslayan bir kelimemi bulamazsin. Nedenini soyliyim.

Tecrubeleri ile bitki gelisimini olumlu yonde etkiledigini aktaranlara nasil inaniyorsun? Bu tecrubeyi aktaran kisinin tankinda diger tum parametrelerin sabit oldugu konusunda bana kesin bi dayanak gosterebilir misin? Mumkun degil, bunu ben de yada herhangi bir hobicide gosteremez. Ama belki daha onceki aydinlatmasinda sudaki CO2 miktari daha azdi, belki suya ekledigi gubrelerden azot yetersizdi. Belki yeni aydinlatmaya gecince yetersiz azotla gelisimi limitlenen bitkiler o an denk geldi ve olen bakterilerden vs. olusan amonyaktan/amonyumdan faydalanip daha fazla buyudu? Bana tek faktor isik demen icin, bu kisilerin aktardigi tecrubelerin gercekligini kanitlaman lazim ki ben sana bu konu hakkinda aciklama yapabileyim. Suda bir cok parametre var gelisimi ve buyumeyi engelleyen. Bak gelisim ve buyume diyorum, ikisi birbirinden farkli seyler. Bitkinin buyumesi dedigin yapraklari uzamistir, boy atmistir vs... Gelisim dedigin yapraklarin kalinligi artmistir (ornegin riccia) yada govde kalinligi artmistir ki bitkiye yonelik bu tarz gelisim/buyume yonelik testler bitkinin boyu yada damar kalinligina gozle bakarak degil sabit girdiler ile tum sartlar esitken bitkinin kuru agirligi tartilarak yapilan seyler. Yani oyle ben isigi degistirdim, gozumle gordum abi cok iyi buyuyor derse biri aha soyluyorum gel kardesim alayim cebinden parani. Ben mavi/kirmizi inkarinda degilim. Yesil renkle ilgili konularida zamaninda arastirip yazdim fikir/bilgi alisverisi icin.

Herseyden once grafigi yanlis yorumluyorsunuz hataniz burada. 453nm ve 662nm aydinlatmalar klorofil a-b nin en verimli calistigi iki dalga boyu. Yalniz bu 470nm de ve 650nm de calismadigi anlamina gelmiyor, performans dusuyor. Peki performanstan kastimiz ne? Bitki uretimimi yapiyoruz? Seralarimiz mi var? Dennerle miyiz tropica miyiz? Degiliz, amacimiz bir tank kurmak ve alglerle karsilasmadan idame ettirmek ve varsa hedefimiz finali gormek. Bak ne bekledigine gore durum degisir.

Japonlarin hidroponik sistemleri ile ilgili videoda paylastim. Simdi tekrar bulmam guc forumda led konusunda mevcut gecmis sayfalarda, bakarsan ciceksiz bitkilerde beyaz isik kullanildigini gorursun ki bu bizim amacimiza dogrudan yonelik bi kullanim. Diger domates vs. yetistiricilerine bak fullspectrum tabir edilen nasa`nin bulusu aydinlatmalar kullanilir. Yani klorofil a-b`nin tepe noktalarindaki isiklar. Amac ne? Uretim, para kazanmak. Hizli gelisim, zamanla yarismak. Zaman = para bu 2x2=4 kadar net birsey.

Bu tarz renkli bir aydinlatmayi gozle olcmen icin diger sartlari bilmen lazim, bizim akvaryumlarimizda isik limitlendirme faktorudur. Diger en onemli limitlendirme faktorumuz CO2dir ama genel kesim gubrelemeden korktugu icin CO2 den once makro-mikro besinler bizde limitlendirme faktoru olarak rol oynuyor.

Sen hem istiyorsun bitkim hipizli gelissin, 3 gunde zemin kapliyayim. Sonra ben sana soruyorum tankindaki bitkiler gunluk kac miligram çinko ihtiyaci duyuyor cevap veremiyorsun. Iyide sen uber iyi bi aydinlatma yapip gelisimi degerini bilmedigin ve bilemeyecegin çinko ile limitlendirdikten sonra kime ne fayda? Hadi besinleri verdin diyelim, aydinlatmada okey. Peki ya CO2? Balik attigin bir tankta baliklar olecek diye korkmaktan asil can damari olan ve limitlendirmede en buyuk rolu ustlenen CO2ki konusunda durumlar ne? Olcebiliyor musun? Atmosferdeki 400ppm`in kacta kacini verebiliyorsun tanka? Ne anladim ben simdi isigin bu kadar verimli olmasindan?

Tekrar soyluyorum, bu butce meselesi. Bu ne beklediginle ilgili bir mesele.

Simdi gelelim 120x40x60h bi tanka. Mavi ve Kirmizi kullanirsan atiyorum 200lira daha fazla para harcayacaksin ve sonucunda hic bilmedigin bir mikro besin yuzunden belki gelisimin limitlenecek ve bu 200lira kime ne fayda saglayacak soyler misin? Gece rahat uyutacaksa eyvallah bunu zaten dedim. Ama yarar gorecegin konusu tamamen yapabildiklerinle sinirli. Tek parametremiz isik degil, kaldi ki hic tukenmeyen ve en stabil parametremiz isik. Daha fazla fayda gormek amac olabilir ama bunu bilmen zor.

Ha su ihtimal var mesela ama bak gene tecrube/gozlem/deneyim gibi zirvaliklarla olcemezsin.

Mesela benim 34watt gucundeki sadece beyaz aydinlatmam zeminde atiyorum 25umol isik dusuruyordur. Ama kirmizi mavi beyaz karistirarak yaptigin 20w aydinlatma zemine 30umol isik dusuruyordur. Bak bu mumkun iste. Ama bunu gene gozle olcemezsin ve olcsende sendeki deger baskasinda uymaz. Bunun icin verirsin yurtdisindan 300$+ alirsin bir par/quantum metre olcersin. Olmadi 1700tl ye ulkemizden alir olcersin ve dersin ki ben daha az gucle daha faydali bir aydinlatma yaptim evet mumkundur ve hayirli olsun demekten baska birsey dusmez. Ama bunu gozumle olctum, tecrube ettim, ivir ettim zivir ettim kolay degil. Ben de bu sacmaliklara girdim fullspectrumlari denerken. Tecrube zirvaliklarina inanirken. Simdi diyorum, net zirvalik. Bazi seyler var tecrube edemezsiniz. Bazi seyler var tecrube altin kadar degerlidir. Tecrubenin nerden ne sekilde geldigide onemli bir faktor. [;)]

Beğenenler: [T]192768,sangarios[/T][T]188487,amtkck[/T][T]176152,bady34[/T][T]195880,ck84[/T][T]198373,karub34[/T][T]202789,Hamza Özel[/T][T]233557,hobim35[/T]
+1: [T]60547,CoryCory[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunahan_Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 594
Tunahan_Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2017 19:32
[QUOTE=mrah]

Herseyden once grafigi yanlis yorumluyorsunuz hataniz burada. 453nm ve 662nm aydinlatmalar klorofil a-b nin en verimli calistigi iki dalga boyu. Yalniz bu 470nm de ve 650nm de calismadigi anlamina gelmiyor, performans dusuyor. Peki performanstan kastimiz ne? Bitki uretimimi yapiyoruz? Seralarimiz mi var? Dennerle miyiz tropica miyiz? Degiliz, amacimiz bir tank kurmak ve alglerle karsilasmadan idame ettirmek ve varsa hedefimiz finali gormek. [/QUOTE]

Emrah abi yazı makale niteliğinde olmuş. dediğin gibi hadi ışığı optimum düzeyde sağladın. fakat diğer parametreleri aynı şekilde sağlayabileceğimizin bir garantisi yok, seralarımız mı var ? kısmında harbiden güldürdün beni, haklısın konuya vakıf olmayan kişiler foruma girse okusa, bu adamlar üretim şirketlerin seraları ile ilgilenen kişiler herhalde diye düşünürler. [:lol:] Anlattıkların doğrultusun da şuan sana sadece beyaz ışıkla tecrübelerini sorsam ve sende anlatsan bunlara inanmamam gerekiyor :D ayrıyeten senin tankındaki parametrelerin sabit oldugu konusunda kesin bi dayanak da yok. [:)))] [:D] Ben sadece beyaz kullanarak ileri ki zamanlarda bir armatür yapmayı düşünüyorum, belki araya çok az miktarda 2 şer tane falan kırmızı ve mavi atabilirim tabi bu ışık yeni alacağım tanka olucak 120x40x60h gibi bir tank da bu işle uğraşılmaz gibi geliyor.

4 kişi düşünsek ve bu 4 kişi birbirine zincirle bağlı olsa birinin adı gübre birinin ışık birinin zemin, birininki de co2 olsa ve bu 4 kişinin varması gereken bir nokta olsa, şu şekilde yorumlayabilirmiyiz aralarında ki en yavaş kişinin hızı doğrultusunda hedefe varacaklar. ben bu şekilde düşünerek konuya yazdım. işte bilmem kaç nm en gereklisiymiş falan bu durumda ben o şartı boşa sağlamış oluyorum sadece beyaz led kullanma fikri bu yüzden sıcak geldi bana.


[EDIT]Tunahan_,2017-01-26 19:33:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2017 19:47
Mantigin yanlis bana inanmalisin yada inanmamalisin bu sana kalmis yalniz ben tecrube aktarmadim, yani bu boyle su soyle gozlemledim gibisinden birsey yazmiyorum. Bu bildigin bir tanitim konusu ve sadece beyaz isik kullaniliyor. Burda ben kimseye beyaz isik sundan daha iyidir, su sekilde daha iyi gelistirir, su kadar hizli olur gibi gozlemleyip aktarmiyorum. Hatta farkettiysen isikla ilgili yorumumda yok, sadece armaturu yani kasayi nasil yaptigim kac kelvinlik ledler kullandigim falan yaziyor. Boyle bir mantik yuruteceksen seni bu sekilde yonlendirenlere karsi yurutmelisin. Ben bunu yapmadim, yapsaydim hakli olabilirdin. Benim yonlendirmem, bunlar olmadanda olabilecegi yonunde. Bunlar olmadan daha iyi yada daha kotu olacagi seklinde degil, arada fark var.

CO2 ve diger besinler icin dedigin dogru, en yavas yuruyen kisi hangisiyse onunla beraber hareket ederler. Bu ornegi forumda birisi vermisti hatirlamiyorum ama tam olarak dedigin gibi. Yani nitratin cok olmasi cok yol katelicegini belirlemez, az olan besin ne kadar yol katedilecegini belirler. Besinleri tamamen limitlendirmedigini dusunursen ki bu sefer isin icine CO2 girer is degisir. CO2yide limitlendirme bu sefer isik girer. Onu gectim bunun sicakligi var, kullanilan besinlerin turu var. Bir cok etken var.

Beğenenler: [T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunahan_Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 594
Tunahan_Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2017 21:12
[QUOTE=mrah]Mantigin yanlis bana inanmalisin yada inanmamalisin bu sana kalmis yalniz ben tecrube aktarmadim, yani bu boyle su soyle gozlemledim gibisinden birsey yazmiyorum. Bu bildigin bir tanitim konusu ve sadece beyaz isik kullaniliyor. Burda ben kimseye beyaz isik sundan daha iyidir, su sekilde daha iyi gelistirir, su kadar hizli olur gibi gozlemleyip aktarmiyorum. Hatta farkettiysen isikla ilgili yorumumda yok, sadece armaturu yani kasayi nasil yaptigim kac kelvinlik ledler kullandigim falan yaziyor. Boyle bir mantik yuruteceksen seni bu sekilde yonlendirenlere karsi yurutmelisin. Ben bunu yapmadim, yapsaydim hakli olabilirdin. Benim yonlendirmem, bunlar olmadanda olabilecegi yonunde. Bunlar olmadan daha iyi yada daha kotu olacagi seklinde degil, arada fark var.

CO2 ve diger besinler icin dedigin dogru, en yavas yuruyen kisi hangisiyse onunla beraber hareket ederler. Bu ornegi forumda birisi vermisti hatirlamiyorum ama tam olarak dedigin gibi. Yani nitratin cok olmasi cok yol katelicegini belirlemez, az olan besin ne kadar yol katedilecegini belirler. Besinleri tamamen limitlendirmedigini dusunursen ki bu sefer isin icine CO2 girer is degisir. CO2yide limitlendirme bu sefer isik girer. Onu gectim bunun sicakligi var, kullanilan besinlerin turu var. Bir cok etken var.[/QUOTE]

abi zaten ilk baştan beri cevap almaya çalıştığım şey ''sadece beyaz ışıkla da bu iş yürüyormuş'' iyisi veya kötüsü olarak değil yürüyor mu yürüyor. önceki yazımın bazı kısımları latife, sanırım yanlış anlaşıldı. bu konuyla ilgili neden senden fikir almama gelicek olursak forum da kültleşmiş çok bilgi var. kimse bildiği şeylerden geri adım atmıyor. eğer durum farklı olsaydı ben bu şekilde fikir yürütüyo olmazdım, daha fazla tutmiyim seni de teşekkür ederim... [:)][EDIT]Tunahan_,2017-08-23 01:08:28[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2017 23:12
Tanki tamamen dagittim dagiticam hatta su an yeterince dagik zaten son bir guncelleme yapayim ki guncelleme degil yasadigim bir sorunu ve ne sekilde cozdugume yonelik.

Bu konuda bahsetmistim durumdan belki haberdar olan vardir, olmayanlar cekti cekecegi yone zaten. 9ppm demir duyanlarin akli gitmisti. Daha cok gidecek. [;)]

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/nasil_sivi_gubre_hazirlanir_k888540_sn12.asp[/URL]

Konudan direk alinti yapiyorum.

[QUOTE=mrah]Benim pinnatafidalar gayet guzel buyurken olmeye basladilar. Buyuk tankimin arkasinda duruyorlardi, yeni tanki kurdugumdan beride hic bakmiyorum yemleme gubreleme harici durum nedir bozmaya megillendigimden. Gectigimiz haftalarda farkettim, pinnatafidalar buyumeyi durdurmus eski yapraklarda oluyor. [URL=https://www.ukaps.org/forum/threads/hygrophila-pinnatifida-issue-transparent-leaves-and-pin-holes.48302/]Ukaps[/URL]`te konu actim sagolsunlar ilgilendiler demirin uzerinde durdular. Elimdeki EDTA`nin dozaji arttirdim sonra PH Metre siparis verdim daha kontrollu gideyim diye. Yagmurlardan dolayi su degerleri degisiyor demisti akvaryumcu nitekim bu hafta izsu raporlarina baktigimdada ayni sekilde degerler degismis. Normalde cesme suyum PH 7,4tu su an 7,8. Akvaryum suyum 7,9. Haliyle PH 7 uzeri EDTA sizlere omur (CO2 acikken 6,9dan assagi dusmuyor). Sonra durumun pinnatafidalarda degil tamamen tum tankta oldugunu farkettim. Cubalari budamama ragmen neredeyse hic filizlenmemisler, micralar en son budadigim sekilde sadece 1er ufak yaprak cikarip durmuslar. 17 cesit bitki var hepsi agliyor. Dikkat etmemistim hic. DTPAya gecince problemler duzeldi, bu gun tanktaki tum balik, karides, salyangoz ne varsa cikardim. CO2 basip lensleride takip bitkiler elden cikacak duruma gelince bozucam tanki. 1. elden onayli, ise yaramama sansi yok. Yalniz demirin toksisite sinirlarini bilmiyorum. 2 hafta boyunca haftada 9ppm kullandim (1er ppm edta, glukonat, dtpa). Metallerin hepsi bildigim kadariyla toksik, o yuzden cok yuksek rakamlara cikmayin elinizden geliyorsa. Zaten o kadar kullanim yok, hoagland`in besin eriyinde bile 1-5ppm demir var ki bu sinirlandirilmamis besin kaynagi. Yani bizim tankta bu kadar yuksek demire hic bir sekilde ihtiyacimiz yok, ben durumu kurtarmak zorunda oldugum icin hata payi birakmamak adina kullandim. Alg falan olmuyor ama masallah su sapsari ^^. Akvaryum haric herseye benziyor. :)) Bu arada DTPA daha guclu ve daha yuksek PH araligina dayanan bir selator. Fiyati yuksek oldugu icin DTPA cok kullanilmaz. EDTA daha uygun maliyetli, eger neden DTPA kullanilmadigini merak eden varsa. Yanilmiyorsam bir kac markada (akvaryum) DTPA ve EDDHA/EDDHSA kullaniyor. Sonuc olarak problem yok gonul rahatligiyla kullanabilirsiniz. [:D][:iyi:][/QUOTE]

Not: Su anki pinnatifidalari 2 hafta once aldim, vivipara ve blyxa aubertii sanirim 2 gunluk. 1 dal pinnatifida kurtardim oda yapraklari cikardi sonra durdu buyumesi cikardigimda govdesi erimisti.

Ben bu problemi yasamaya basladigimda aslinda baya olmus. Yani konuda en son guncelleme paylasmistim budamayla ilgili, ondan daha once pinnatafidilarin yapraklarina bakin celimsiz birseyler cikiyordu. Burada sorun bas gosteri yanilmiyorsam, tum bitkilerin hali hazirda budamayi beklemesinden ve gelisimi gozlemleyemeyecek kadar cok olmamdan dolayida farketmedim anladigim kadariyla. Neyseki problemi hallettik.

Pinnatifidada olan sorunu gordukten sonra farkettim ki cubalarda budamadan sonra 2 hafta gecmesine ragmen tik yoktu. Bunu pinnatifidalardan sonraki gun farkettim yanilmiyorsam yada bi soranki gun. Cunku o gun micralarinda 1cm zar zor buyuduklerini gormustum ondan sonra dikkatimi cekti. Sonra bu durumu fotografladim demir gubreleme rutinimi ve turumu degistirince.

[K]Aralik 18[/K]`de yaptigim budama ve sonrasi.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/181220162141571.jpg[/IMG]

Yanilmiyorsam 2 yada 3 ocakta FeDTPA kullanmaya basladim. Tarihleri hatirlamiyorum, tankla cok ilgili olmadigim icin pek birsey yok kafamda fotograflarida gelismeleri takip etmek adina cekmistim.

[K]Ocak 7[/K]`ye kadar olan buyume. Neredeyse hic yok.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172200431.jpg[/IMG]

[K]Ocak 9[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172205471.jpg[/IMG]

[K]Ocak 11[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172237591.jpg[/IMG]

[K]Ocak 13[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172238561.jpg[/IMG]

[K]Ocak 15[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172240201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172240581.jpg[/IMG]

[K]Ocak 17[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172242321.jpg[/IMG]

[K]Ocak 19[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172252361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172253241.jpg[/IMG]

Bu gün... (Ocak 29)

O kadar demirden sonra tankta sac, sakal, kil, tuy, yun alginden goz gozu gormuyor. Saka saka... [;)]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172258371.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172304151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172305091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172305521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172306361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172307241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172308081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172308571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172309511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172310311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172311171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172311261.jpg[/IMG]

Bu arada cubalari söküp atip yerine yeni cup alip ekipte yazmiyorum. Bir kac mesaj onceki cubalar. Biz de neyse o. [:iyi:][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/310120171246151.jpg[/IMG][EDIT]mrah,2017-01-31 12:47:10[/EDIT]

Beğenenler: [T]192313,fatihcetn[/T][T]169390,EkremTzc[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]189608,mehmet karadağ[/T][T]185708,Firatbasoglu[/T][T]179624,doctorec[/T][T]49423,sinan m.d[/T][T]177271,Dieoxide[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]152007,AMERİKAN16[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]233557,hobim35[/T][T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esucÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 67
esucÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2017 23:34
Birinden soğuk beyaz yeşil bitkiler için iyidir ama kırmızıları kızartmak için derin kırmızı mavi vs ağırlıklı bir led gerekir diye bir şey duydum. Kırmızı bitkileri pek sevmeseniz de bunu denemek adına bir köşeye bikaç kırmızı bitki koyabilir misiniz acaba, rotala macranda mesela?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2017 23:43
[QUOTE=estu]Birinden soğuk beyaz yeşil bitkiler için iyidir ama kırmızıları kızartmak için derin kırmızı mavi vs ağırlıklı bir led gerekir diye bir şey duydum. Kırmızı bitkileri pek sevmeseniz de bunu denemek adına bir köşeye bikaç kırmızı bitki koyabilir misiniz acaba, rotala macranda mesela?[/QUOTE]

O da var, kismetse yakinda tartisicaz. Ben alt yapimi olusturuyorum, kaynaklarimda yeterli (gosterme geregi duymuyorum artik o ayri). Sadece isik ile ilintili olmadigi gibi isigin direk etkisi var diye kimse soyleyemiyor. Cunku sadece beyaz altinda cok guzel bitki kizartanlarda var. Bazi hileli yollar var %100 sonuc veren, dogal yoldan kizartmak bir cok parametrenin bitki icin uyumuna bakiyor en onemlisi CO2.

Ornek olarak almistim 1 dal. Birde wallicihii var o da pembelesmeye basladi fotosunu ceker atarim biraz uzasin kayanin arkasinda.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/290120172341161.jpg[/IMG]




Beğenenler: [T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esucÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 67
esucÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2017 23:55
Hileli yol dediğiniz kesin işe yarayan şey nedir acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2017 00:06
[QUOTE=estu]Hileli yol dediğiniz kesin işe yarayan şey nedir acaba ?[/QUOTE]

Nitrati bitkiyi kizartana kadar dusurmek. Bitki klorofil kaybina ugruyor. Yesil rengi atip kizarmaya basliyor. Anthocyanin ile direk baglantili bir durum degil sadece bir hile. Yesil bitkiler nitrat eksikliginde sararirken, kirmizi bitkiler kizariyor. Su an benim suyumda 30ppm nitrat mevcut, haftalik 80-90ppm civarinda veriyorum CO2 saniyede 20 damladan fazladir canlilari cikardim lensleri taktim cubalari elden cikaracagim icin, oldukca uzun bi fotoperiyodum var. Bitkinin bu rengi almasi normal olan yol ama bu CO2 duzenini canli varken bu kadar iyi sekilde nasil saglariz bilmiyorum bu biraz zaman ve ugras gerektirir. Diger hile fotografla oynama. Nitrati limitlendirmek cok akilci bir cozum olmasada kesin bir olay, bilinen en yaygin yontem. Cyno ile basi belaya giren cok var. Fotograflama amacli kullanilan bir yontem tankin genel fotusunu cekip yarismaya katilanlar adina. Bunun yaninda reeflowers`in gunluk 1ppm nitrat yonergelerini takip eden yogun bitkili tanklarda karsilasabileceginiz tesaduf olmayan bir durum. Kirmizi turlerin kirmizi gorunmemesi tam anlamiyla sagliksiz oldugu anlamini tasimiyor yani. Native kirmizi olan bitkiler haric (althernanthera turleri gibi).

Beğenenler: [T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]233557,hobim35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190028,estu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MakkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2013
İl: Yozgat
Mesaj: 168
MakkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2017 16:30
Emrah bey, sogutmada kullandiginiz aluminyum profil buyuk ihtimalle linkteki profil. Hatfonda ellerinde bunun cizgileri 2mm daha kalin olanlardan varmis. Ihtiyaci olupta bulamayan arkadaslarin belki isini gorur. Profiller elime gecince 10mm akrilik kestirip elimdeki cree xp g2 r5 (6500kelvin) ledleri degerlendirmeyi dusunuyorum. Bu arada tankiniz ilham verici, masallah deyip nazar boncugumuzu birakalim [:nazar:]

http://www.hatfon.com/ALUMINYUM-LINE-PROFIL-ICIN-IC-KIZAK-YA201B-1000MM-1-METRE-,PR-370103.html

Beğenenler: [T]233557,hobim35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Selman42Çevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2014
İl: Konya
Mesaj: 106
Selman42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 14:55
Şuanki ışık gücünüz ne durumda Emrah bey?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 18:45

[QUOTE=Makkaya]Emrah bey, sogutmada kullandiginiz aluminyum profil buyuk ihtimalle linkteki profil. Hatfonda ellerinde bunun cizgileri 2mm daha kalin olanlardan varmis. Ihtiyaci olupta bulamayan arkadaslarin belki isini gorur. Profiller elime gecince 10mm akrilik kestirip elimdeki cree xp g2 r5 (6500kelvin) ledleri degerlendirmeyi dusunuyorum. Bu arada tankiniz ilham verici, masallah deyip nazar boncugumuzu birakalim [:nazar:]

http://www.hatfon.com/ALUMINYUM-LINE-PROFIL-ICIN-IC-KIZAK-YA201B-1000MM-1-METRE-,PR-370103.html[/QUOTE]

Tesekkur ederim Mustafa bey, daha iyisi sizlerin olsun insallah. [:)]

[QUOTE=Selman42]Şuanki ışık gücünüz ne durumda Emrah bey?[/QUOTE]

34w ayni sekilde devam, sadece lensler takiliydi bir ara kullandigim gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MakkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2013
İl: Yozgat
Mesaj: 168
MakkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 21:16
Emrah bey musaitseniz led konusunda biraz yardima ihtiyacim var. ozel mesajdan iletisim kurabilirmiyiz?

+1: [T]120920,Acil Stop[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir