Japon Balığımızın Karnında Kanlanma Ve Şişlik


Brk78Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2017
İl: Izmir
Mesaj: 745
Brk78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2019 14:00
Dropsy olmuş balık, forumda bilgisi mevcut

Beğenenler: [T]212297,Ravza Rabia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ravza RabiaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 6
Ravza RabiaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2019 16:29
[QUOTE=Unreal55]Bu balığın yaşama şansı kalmamış can çekişiyor şuan kardeşim akşama sabaha kaybedersin 😩 çok üzüldüm şu görüntüye içim sızladı resmen

Bu arada yanlış anlamazsan akvaryumun tabanı japon için uygun değil o taşları çıkartıp ince kum sermelisin japonlar kumlarla oynamayı çok severler ve streslerini azaltırlar. 1-2 tane süs amaçlı kaya kalabilir sakıncası yoktur. Geçmiş olsun tekrar[/QUOTE] Açıkçası benim şahsi balığım değil teyzemin balığı, uzun süreli evde olmadığı zaman biz bakıyorduk, hasta olunca da tamamen alıp getirdim bizim ev hiç boş kalmadığından dolayı, o yüzden taşları felan akvaryumcuya sorup almıştı sanırım, akvaryumu felan da. Bir daha balık beslemeyiz heralde [:((] ama aklımızda bulunsun, teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrenoumaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 413
emrenoumaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2019 17:06
DROPSY NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bir akvaryumla uğraşırken dropsy dahil olmak üzere çeşitli balık hastalıklarıyla ve sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Balıklarınızı daha iyi korumak için dropsy’yi nasıl önleyeceğinizi ve nasıl tedavi edeceğinizi bu makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Konu akvaryum balıklarını sağlıklı tutmaya geldiğinde dikkat etmeniz gereken birçok hastalık vardır. Yeni akvaryum sahipleri için dropsy ile karşılaşmak çok nadir bir durum değildir çünkü bu hastalık çok ani belirebilir. Balıklarınıza dropsy için tedavi uygulamadan önce bu hastalığın ne olduğunu ve nelerin neden olduğunu öğrenmelisiniz. Genellikle bulaşıcı bir hastalık olarak düşünülse de bu yanlıştır ve dropsy aslında balıkların gövdelerinin şişmesine/kabarmasına neden olan bir iç bakteriyel enfeksiyondur. Dropsy bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen, buna neden olan koşullar düzeltilmezse akvaryumdaki diğer balıkları da olumsuz etkileyebilir. Bu makalede dropsy’nin ne olduğu, nasıl tedavi edilebileceği ve nasıl önlenebileceği gibi temel bilgileri öğreneceksiniz.

Balıklarda Dropsy’nin Belirtileri

Dropsy genellikle japon balıklarını ve diğer akvaryum balıkları etkileyen bir sağlık sorunudur ve belirtilerini farketmek oldukça kolaydır çünkü bu belirtiler balığın karın bölgesinde ve bazı durumlarda tüm vücudunda şişme olarak tanımlanabilir. Şişmeye ek olarak bazı balıların pulları gövdeden ayrılıp kabarmaya başlayabilir ve bu pullar ölmüş gibi bir görüntü oluşabilir. Dropsy olan balık aynı zamanda bazı davranış değişiklikleri de sergilemeye meğillidir. Uyuşuklaşır, etrafta yüzmektense suyun üst ve taban bölümleri yakınlarında dolaşır ayrıca iştah kaybı da yaşayabilir. Hatta bazı balıkların gözleri çökermeye veya şişmeye/kabarmaya başlayabilir.

Dropsy’nin Nedenleri

Çoğu durumda dropsy Aeromonas isimli bakterinin sebep olduğu bir bakteriyel enfeksiyonun sonucudur. Aeromonas genellikle çoğu akvaryumda bulunan bir bakteridir fakat sadece fazla kalabalıktan veya kötü su kalitesinden dolayı strese girmiş balıkları etkiler. Dropsy aynı zamanda böbrek fonksiyonları iyi çalışmayan balıklarda da vücut boşluğunda su toplayıp midenin şişmesine yol açarak sağlık sorunu ortaya çıkarabilir. Dropsty genellikle bulaşıcı olmasa da hasta balığı sağlıklı balıklardan izole etmek iyi bir fikirdir. Böylelikle hasta balığı diğer balıkların yanına geri döndürmeden önce rahatça tedavi edebilirsiniz.

Tedavi Yolları

Eğer bir veya daha fazla balığınızın dropsy’den mustarip olduğundan şüpheleniyorsanız tedavi için aşağıdaki adımları takip edin:

Hasta balığı hasta tankına alın. Bu hasta tankı su değişimlerinin kolay olması açısından filtre ve ısıtıcı haricinde başka bir malzeme içermemelidir. Hasta tankının su sıcaklığı asıl tankla mümkün olduğunca aynı olmalıdır.
Hasta tankında her 38 litreye 2.5 tatlı kaşığını geçmeyek şekilde Epsom tuzu ekleyerek tuz banyosu hazırlayın. Epsom tuzunun içindeki magnezyum sülfat şişmeye sebep olan vücuttaki fazla suyu çekmeye yardımcı olur.
Balığı antibakteriyel balık yemiyle besleyin. Hazır bir antibakteriyel balık yemi satın alabilir veya chloromycetin(chloramphenicol – kloramfenikol) ve tetracycline(tetrasiklin) gibi antibiyotiklerle %1’lik antibakteriyel yem karışımı hazırlayabilirsiniz.
Balığı 7 – 10 gün boyunca antibiyotikli balık yemiyle beslemeye devam edin ve süreci gözlemleyin.
Eğer tedavinin bu süresi boyunca bir ilerleme göremediyseniz, akvaryum suyuna Mardel Maracyn Two ilave ederek tedaviye devam edin. (Önemli Not: Ne yazık ki ülkemizde bu ilaç satılmamaktadır. Fakat maracyn two, tetrasiklin ailesine bağlı olan minosiklin antibiyotiği içerir. Bu nedenle direk olarak minosiklin kullanabilirsiniz.) Bu ilaç bakteriyel enfeksiyona karşı etkilidir ve balığın derisinden emilerek absorbe olur.
Eğer 10 günlük tedavinin ardından balıkta hala bir gelişme yoksa veya durumu daha da kötü olduysa balıktaki dropsynin nedeni bakteriyel olmayabilir. Eğer antibiyotikler işe yaramadıysa ve tuz banyosu etkisizse balık için yapabileceğiniz pek birşey kalmamış demektir.
Başka tedavi yolları bulmak için araştırıp uğraşabilirsiniz fakat dropsy tedavisinin zor olması konusunda kötü bir üne sahiptir ve diğer tedavi yolları da büyük bir ihtimalle etkisiz olacaktır.

Dropsy’den Korunma Yolları

Birçok tropikal balık hastalığında olduğu gibi dropsy’yi engellemenin de en iyi yolu rutin bakımları en güzel şekilde yaparak akvaryumdaki su kalitesini yüksek tutmaktır. Haftalık %10 – %20 arası su rutin değişimleri yapın. Ayrıca ayda bir kere %25’lik büyük su değişimleri de yapmalısınız. Bunun haricinde akvaryumunuzdaki balıklara yeterli alanı sağlamalısınız. Çünkü aşırı kalabalık balılarınızda strese ve hastalıklara sebep olabilir. Balıklarınızı aşırı beslemekten de kaçının çünkü yenmeyen balık yemleri akvaryumun tabanına çöküp su içinde ayrışarak su kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Akvaryum Balıklarında Stres

Yukarda öğrendiğiniz gibi, stres balıkların dropsy geliştirmesindeki en önemli faktördür. Ne yazık ki balıklar sizinle iletişime geçip tankta nelerin onu strese soktuğunu söyleyemez. Bu nedenle sadece potansiyel stres kaynaklarını bulmak değil aynı zamanda bu stres kaynaklarının balıklarda ne gibi reaksiyonlara yol açacağını da düşünmek biz akvaristlere düşmektedir. Çünkü balıklar herhangi bir patojene(hastalık yapıcı etken) maruz kalırsa, hasta olup olmayacakları konusunda stres en büyük rolü oynar. Stres hakkında öğrenebileceğiniz herşeyi öğrenmek tüm bu nedenlerle çok önemlidir.

Aşağıda akvaryum balıklarında strese yol açan en yaygın faktörlerin listesini bulabilirsiniz:

Su parametrelerinde ani değişiklikler (sıcaklık, pH, sertlik vb.)
Belli balıklar için yanlış su koşulları (örn: acı su balığını tatlı suda tutmak)
Akvaryumdaki diğer canlılar tarafından rahatsız edilmek (örn: kuyrukların ısırılması)
Akvaryumdaki diğer canlılardan kaynaklanan sakatlanmalar
Akvaryumdaki hastalık veya parazitler
Kalitesiz beslenme ve/veya yetersiz beslenme
Aşağıda akvaryum balıklarında stresin semptomlarını(belirtilerini):

Uyuşukluk veya akvaryum tabanında durma
İştah kaybı
Görünüşte değişiklikler (renk, büyümeler, kırmızılık, iltihap)
Yanıp sönme hareketi (renklerde)
Kapanan yüzgeçler
Su yüzeyinde dolanma
Yukarıda verilen stres için risk faktörleri ve stres semptomlarını kullanarak tatlısu balıklarını sağlıklı tutma konusunda daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz. Her zaman semptomları teşhis etmek kolay değildir fakat eğer balığınız stresliyse bu oldukça açık görünecektir. Balığın strese girdiğinden şüphelendiğiniz andan itibaren herhangi bir hastalığın baş göstermemesini istiyorsanız durumu düzeltmek için gerekli müdahaleleri yapmaya başlayın. Stresten uzak tutmak tatlısu balıklarınızı dropsy de dahil hastalıklardan korumak için kilit noktadır.

Ne yazık ki, dropsy balıklar için sıklıkla ölümcül olan bir sağlık sorunudur ve pek çok şeyden kaynaklanabilir. Dropsy’yi önlemenin kilit noktası akvaryumu balıklarınız için temiz ve stressiz tutmaktır. Eğer balığınız dropsy olursa mümkün olan en kısa zamanda tedavi için harekete geçin. Her ne kadar hızlı davranırsanız davranın bazı durumlarda balığı kurtarmak için yapacak bir şey kalmayabileceğini de unutmayın. Yapabileceğiniz en iyi şey tankı temiz tutup balıklarınızın hasta olmamasını ummaktır.

Yazar: Caner FEYZULLAHOĞLU [URL]https://epetshopum.wordpress.com/2015/05/30/dropsy-nedir-ve-nasil-tedavi-edilir/[/URL]

Beğenenler: [T]215740,goldfishlove[/T]
Teşekkür Edenler: [T]212297,Ravza Rabia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir