Kaplumbağamın yanak kısmı şişti


barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 12:56

 

 Arkadaşlar Kaplumbağamın yanakları ve gözleri şişti üstelik çok hareketsizleşti bitkin bitkin bakıyor, sanırım hasta ama rahatsızlığının ne olduğu konusunda hiç bir bilgim yok. Sizce rahatsızlığı ne bir bilgisi olan varmı? Nasıl tedavi edebilirim? İlgilenirseniz sevinirim teşekkürler.

 Saygılarımla,

  Aşırı olarak yanakları boyun tarafına doğru şişme arttı Hiçmi bilen yok?

barakudaonur2006-6-7 14:20:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

handemÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 477
handemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2006 21:34

Öncelikle , göz sorununun neyden kaynaklandığını bilmek lazım.vitamin eksikliğinden ise vitamin takviyesi, akciğer hastalığındansa vitamin ,antibiyotik, mikrop kaptıysa sadece teramycin yeterli. Teramycin GÖZ için olanı olmalı , çok az süreceksiniz. Sürdükten sonra bir süre sudan çıkarman gerekir.

Kaplumbağalarda sık görülen diğer hastalık akciğer enfeksiyonudur. Bu da uygun olmayan bakım ve su ısısından kaynaklıdır. iştahsızlık , hareketsizlik ve göz şişmesi görülür. iki gözü birden kapalıysa genellikle akciger enfeksiyonu rahatsızlığıdır.

Bu arada nerede beslediğini öğrenebilirmiyiz ? Suyu hijyen mi , filtren var mı ? ısıtıcın var mı ? Düzenlii güneşlendiriyormusun ? Vitamin kullanıyormusun ? Bunlar cok önemli .Çünki göz hastalıkalrının en önemli sebebi A vitamini eksikliği ve üşütme .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeZoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 458
KeZoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2006 17:18

Benim bi kaplumbağam geldiğinden berii sorunlu.

Geldiğinde gözlerş kapalı idi sonra düzeldi şimdi yine öyle. bir gözünü açabiliyor diğeri ise hafif açık ama.

Gözünün altı çok küçük bir şekilde şiş ve pembemsi :S

Krem mi sürmem gerekiyor?

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

handemÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 477
handemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2006 21:31
Göz şişmesi mikrop kapmasından kaynaklı ise , -Teramcyn Göz için olanı- kullanmalısın Kezban . Ama dediğim gibi öncen neyden kaynakladıgını bilmek gerekiyor. Diğer türlü ise antibiyotik takviyesi lazım. Ama teramycn öneriyorum. Çok etkisi var . Bir cok arkadasın kaplumbagasının gözü bu sekilde iyileşti . Olmazsa veterinere götürmeyi ihmal etme.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeZoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 458
KeZoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2006 22:08

Peki hande çok sağol, Kremi deniyeceğim, nedeni öncedende böyle bir sorun vardı geçmiş olması. akçiğerlerinde bir sorun olsaydı. geçeceğini sanmıyorum. mikrop kapması olabilir.

Teşekkür ederim,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2006 23:30

İlgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum.

30 litrelik bir akvaryumda 3 tane kaplumbağa besliyorum akvaryum yarısına kadar dolu dibinde kum ve içinde büyük bir kayadan ibaret.

Akvaryumcuyla konuştum mikrop kapmıştır dedi. Hemen baştan aşağı yıkadım mantar ilacı ve klor giderici koydum ama kaplumbağamın gözleri artık önemli değil az bir şişlik var ama boynunda öyle bir şişlik varki sanki hayvan patlayacak. birşey olurmu diye endişe ediyorum. Bu şişliği nasıl indirebilirim?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

momoÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2006
Mesaj: 404
momoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2006 20:26

Başlığı biraz geç gördüm.

1. Yanak şişmesi:

Yanağın şişmesi çoğunlukla ya kulak iltihabına ya da o bölgede abses denilen iltihabi bir duruma işaret eder. Kulak iltihabı mutlaka antibiyotik ile tedavi edilmelidir. Abses ise duruma göre eğer antibiyotik tedavisi işe yaramaz ise ameliyatla alınmalıdır. Ameliyatın nasıl yapılacağı ile ilgili şu linki incelemeni tavsiye ederim.

Büyük ihtimalle kaplumbağanın kulak enfeksiyonu vardır (abses). oldukça ağrı veren bir durumdur ve ciddi ve tecrübeli birinin tedavi etmesi gerekir. Kulağın olduğu yer yarılacak, içindeki iltihaplı bölge alınacak ve tekrar enfeksiyon kapmaması için uygun şekilde kapatılacak. Aşağıdaki link veterinere bu işi nasıl yapması gerektiğini anlatıyor. ACİLEN VETERİNERE GÖTÜR. Veteriner onun antibiyotikle mi yoksa ameliyatla mı tedavi olması gerekitğine karar versin.

http://www.pogospals.com/pogospals/Ear_Abcess_Treatment.html

2. Göz şişmesi:

Ya akciğer enfeksiyonu ya da A vitamini eksikliğinden kaynaklı olur. Bazen de bakteriyel bir durumdur. Her iki gözün şişmesi genelde akciğer enfeksiyonuna işarettir ancak eğer ortamı uygun ise (yavru kaplumbağalar için 30 derece, erişkinler için 28 derece sabit su sıcaklığı, filtre, güneş ışığı/UV kaynağı vs) A vitamini eksikliği üzerinde durmak gerekir. Akciğer enfeksiyonu beraberinde başka belirtiler gösterir. Mesela cildinin kızarmış olması, yamuk yüzmesi, burnundan köpük gelmesi, tıslama sesi çıkarması, karada fazla kalması, batamaması veya tam tersi taş gibi batması bunun belirtileridir. Hatta kabuğunun altı bile hafif kızıla çalar.

Tedavisi yine antibiyotik ile olur. Tabi bunun yanında yine vitamin takviyesi gerekir.

AKCİĞER ENFEKSİYONU



DİKKAT! BURADAKİ TEDAVİ VETERİNER TARAFINDAN UYGULANACAKTIR VE VETERİNERLERE YARDIMCI OLMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR.



Sebepleri:

Akciğer enfeksiyonu, kaplumbağanın soğukta kalması yani 28 derecenin altında bakılması sebebiyle, aynı zamanda gündüzleri akvaryumun en an 2/3`ünün kapalı olmaması (sadece ısıtıcı lamba var ise ve 60 W ile ısıtılabiliyorsa veya ortam ısısı genel olarak sıcak ise akvaryum tamamen açık bırakılabilir) ve gece tamamen kapatılmaması sebebiyle oluşur. Vitaminsizlik ve yetersiz UV/güneş de bağışıklık sistemini zayıflatır, böylece kaplumbağaların akciğerleri ve böbrekleri enfeksyonlara açık hale gelir. Kaplumbağanın evde serbestçe dolaşmasına izin verilmesi de enfeksiyon kapmasına nedendir. Bunun yanında kuru alanda bırakılması gerektiği zaman (tedavi amaçlı mesela) yine ısıtma tertibatı olmaz ise akciğer enfeksiyonu oluşabilir.


Belirtileri:

- Hafif Akciğer Enfeksiyonu: Çenenin kapanmasında gıcırdama gibi sesler, kabuğun karın bölgesinin hafif pembe renkli olması, kabuğun karın bölgesinde biraz daha yukarı kısmında ince beyazımsı halka, ayrıca beyazımsı enine çizgiler karın bölgesinde, iştahsızlık, hapşurma, kuru bölgede çokça kalma.

-Orta şiddette ve Ağır Akciğer Enfeksiyonu: Hafif akciğer enfeksiyonu belirtilerinin yanında bir de: Batmada zorlanma veya tam tersi taş gibi dibe çökme ve yine su yüzeyine çıkmada zorlanma, eğri- yamuk yüzme, pembeden kırmızıya kadar kızarmış karın bölgesi kabuğu, genelde şiş gözler, iştahsızlık, sürekli karada vakit geçirme, sonlara doğru hırıltılı sesler, burundan ve ağızdan beyaz sümük gelmesi, zorlanarak nefes alma.

- Bronşit: Suyun altında hava kabarcıklarını burundan çıkarma (diğer yukarıda sayılan belirtilerin yanında)


DIKKAT:

Kaplumbağanın kabuğunun pembe veya kızıl olması doğal değildir. DOKSİSİKLİN etken maddeli bir antibiyotik ile tedavi edildiğinde (eczanelerden bu şekilde istenebilir, enjeksiyon olduğu için ampul şeklinde olmalıdır) bu renk hemen kaybolmakta ve kaplumbağa akciğer enfeksiyonundan kurtulmaktadır. Antibiyotik kullanılmadığı takdirde belirtiler kötüleşmektedir.

20 gr’ın üstündeki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:

Doksisiklin etken maddeli antibiyotik iğnesi 1ml / kg başına uygulanır ve 3 gün arayla 5 kez yapılır, veteriner bacağın üst kısmına deri altından uygular. Maksimum doz enjeksiyon başı 1 ml’dir, kaplumbağa 1 kg’dan fazla olsa dahi. İlk enjeksiyondan sonra suyun sıcaklığını 33 dereceye getirilmelidir ve kaplumbağa iyileşene kadar bu sıcaklıkta kalmalıdır. Aksi takdirde iyileşme süreci içerisinde dahi ağırlaşabilir. Antibiyotik ancak bu sıcaklıkta etkisini gösterebilmektedir. Kaplumbağa akciğer enfeksiyonu olduğunda suyun derinliği azaltılmalı ve ancak suyun altında kalabileceği şekilde ayarlanmalıdır. Boğulma ihtimali yüksektir. Gece ise akvaryumun kapağı tamamen kapatılmalıdır. Kabuğunun altı artık pembe renkten kurtulduktan sonra ancak kaplumbağa tamamen iyileşmiş sayılır. Bu durum aylar dahi sürebilir.

Ağır akciğer enfeksiyonunda 5 iğne yapıldıktan sonra düzelme görülmez ise 6. ve 7. iğne de yapılabilir. Kaplumbağanın durumu düzelmez veya kötüleşirse 2 hafta ara verdikten sonra 2. bir antibiyotik kürü uygulanabilir. Dozaj yine aynı olur.



20 gr’ın altındaki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:

10 gün üst üste 1 ml Doksisiklin etken maddeli antibiyotik bir kaba koyup, 33 derece ılık su eklenir. Kaptaki suyun soğmaması için ısıtılmış akvaryumun üstüne koyabilirsiniz, ya da bır sıcak su torbasının üstüne de koyabilirsiniz, sabit olması önemlidir. Kaplumbağanın, kabuğu suyun altında kalabilecek şekilde kadar su olmalıdır. Kabın üstünü bir havlu ile kapatınız. Kaplumabağa doksisiklinli suyu içecektir. 12 saat boyunca bu kabın içinde kalmalıdır. Sonra akşamları tekrar 33 derece sıcaklığa getirilmiş akvaryuma konulmalıdır.

DIKKAT: BAYTRİL ENJEKSİYONU YAPILMASIN. AKCİĞER ENFEKSİYONUNDA FAYDASI YOKTUR.



ENJEKSİYON UYGULAMA ŞEKLİ:

KAS İÇİNE YAPILMAMALIDIR, AĞIR GELEBİLİR. ÖN BACAKLARA YAPILMAMALIDIR, ÖDEM TOPLAMASI HALİNDE KAPLUMBAĞA BOĞULABİLİR.
ENJEKSİYON ARKA BACAKTA, ÖN KISMINA VE DERİ ALTINA YAPILACAKTİR.




SU SICAKLIĞI: MUTLAKA 33 DERECE OLMALIDIR. 33 DERECE OLMASI ŞARTTIR. AKSİ TAKDİRDE ANTİBİYOTİĞİN DE FAYDASI OLMAYACAKTIR. EĞER ANTİBİYOTİK HENÜZ VERİLMEDİYSE SU SICAKLIĞI 33 DERECEYE GETİRİLMEMELİDİR.



Dikkat: Hem akciğer enfeksiyonu/bronşit hem de böbrek enfeksiyonu varsa, önce akciğerler doksisiklin ile tedavi edilir, ardından böbrekler iin 2-7 gün sonra Marbofloksasin ile tedavi edilir. Asla doksisiklin ve morbofloksasin kürleri birlikte uygulanmaz. Böbrekler aksi takdirde aşırı zorlanır.



Gözlerdeki Şişlik:

Gözlerindeki şiş için şu an Teramisin göz merhemi kullanabilirsin.Başka ilaçlar da kullanılanlar olmuştur. Kara kaplumbağası için mesela Gentagut kullanılabilir. Ancak su kaplumbağasında merhem kullanılması tabi daha mantıklı.  Günde bir kez ve çok az sür. dozu fazla gelmesin. Ancak tek başına yeterli değildir.

Yukarıda sayılan işlemler tabi ortamı düzeltilmedikçe ve su ısısı sabitlenmedikçe hiçbir işe yaramaz.

Uygun ortam: akvaryum+ısıtıcı (28 derece sabit ısıda)+filtre+ısıtıcı lamba+kaya ve bol güneş ışığı (doğrudan) veya UV lambası.

(Bu bilgiler veterinerlere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış olup yazar ve site sahipleri bu tedavi sebebiyle meydana gelebilecek zararlardan dolayı sorumluluk kabul etmez)

momo2006-12-30 23:33:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2006 22:51

 

 İlginiz için çok teşekkürler!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 22:36
Kapluşumun tek gözü kapandı ve sürekli kasıyıp duruyor.Bende mikrop kapmıştır mikrobunu alsın diye lens solüsyonumu sürdüm,şimdilik  iyi.Deneme aşamasındayım iyi gelirse tavsiye devam edicem.Bizim gözümüze zarar vermezse ona da vermez umarım. lafayette2007-10-14 22:41:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bestenurÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 715
bestenurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2007 12:52
Onun yerine Teramisin sürseniz daha iyi olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 22:11
10 gün üst üste 1 ml doksisiklin etken maddeli antibiyotik bir kaba koyup, 33 derece ılık su eklenir.





 peki böyle bi ilaç için isim verebilir misiniz. Ben ampul şeklinde bulamadım hangi ilacı kullanayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PoetisaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 163
PoetisaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 22:29
Terramicyn'in göz merhemi olanını kullanmalısınız, normal olanını değil. Buna dikkat edin.
İyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2008 19:32
Benim kaplumbagamda soguk kapmis hava baloncuklari falan oluodu burnunda birde yamuk yüzüodu hemen veterinere götürdüm. Oda daha yeni ilerlememis hastaligi dedi ve leylama igne vurdu, sonra hayvan soka girdi valla yarim saat ne kirmasti nede baska birsey yapti. Bugüne kadar çok sükür ilaç falan kullanmadim. Zaten kaplumbagamda bir gariplik sezince hemen veterinerini ariyorum. Bence sizde beklemeyin veterineri arayin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mbc381Çevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 25
mbc381Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 21:37
Momo;

öncelikle yazdığınız bu yaralı bilgiler için size, ben ve kapluşlarım çok teşekkür ediyoruz...

yazdığınız belirtilerin nerede ise hepsini gösteren 2 tane kapluşumun akciğer enfeksiyonu geçirdiklerini anladım.. Ve dediğiniz gibi gerekenleri yapmaya çalıştım...

- eczanenin birine gidip Doksisiklin içerikli bir geniş spektrumlu antibiyotiği 4,17ytl ye aldım... ancak dediğiniz gibi ampül şeklinde olanının artık bulunmadığını söylediler.. onun yerine kapsül şeklinde olan bir ilaç aldım..
kapsüllerin her biri 100mg lık.. yani sizin dediğiniz üzere 1ml olan dozaja ulaşmam için 10 kapsül açmam gerekti...

- önce tüm ekipmanı iyice sirkeli sularda bekletip bol suyla durulayarak dezenfekte etmeye çalıştım...

-arkasından temiz su koyup sıcaklığının 33 derece olmasını bekledim...
yaklaşık 2,5lt suya 10 adet kapsülü ayrı bir yerde eriterek ekledim...

- Ve kapluşlarımı 21.15 itebiriyle üzerlerine birde havlu kapatarak 12 saatlik karantinaya aldım...

ikisinde de aynı hastalığın belirtileri olduğu için ayırma gereksinimi duymadım...

ama küçük kapluşum baya ağır durumda... gözleri önceden kapalı olduğu için yaklaşık 5 gündür Terramycin merhem kullanıyordum.... gözlerinin etrafındaki sulu durum ortadan kalktı ama yinede gözleri açmıyordu...
çok halsiz bitkin ve arada bir tıslayarak ses çıkarıyordu... devamlı karada durmak ve orada resmen yatarak kafası dışarda uyuyordu... hiç bişi yemek istemiyordu...

büyük olanın ise gözleri açık ve parlak, ama devamlı tıs sesleri burnundan baloncuklar ve kabuğunun altı pembeydi...

sonuçta belki doğru belkide yanlış yaptım bilmiyorum ama sizi anladığım kadarıyla ve yapabildiğim kadarıyla tedaviye başladım...

sabahı iple çekiyorum... umarım işe yarar...

tekrar teşekkür ederim...

yaptığım bir yanlış varsa uyarırsanız sevinirim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir