KOİ ''Türler,Üretim,Havuz yapımı,Hastalık


Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2007 00:19
 

Koi severlere,

üretim ve havuzda bakım yapacak olan dostlarımıza
faydalı olması dileğiyle;
  • Asagi       
  • Shusi       
  • Bekko       
  • Doitsu      
  • Goshiki     
  • Hikarimoyo
  • Hikariutsuri
  • Kavarigoi   
  • Kinginrin    
  • Kohaku     
  • Kromo       
  • Kujaku      
  • Kumonryu  
  • Showa sanshoku
  • Taisho sanke
  • Tancho     
  • Unique      
  • Utsiromono
  • Hikarimuji 

Yukarıdaki resimlerdeki balıklar safkandır. En yüksek kalitede olanlar. Farklı türlerin üretimiyle birlikte diğer koiler çıkarılır.

Eğer araştırma yapacak olursanız balık isimlerini farklı görebilirsiniz mesela Hikarimuji  ''ogon'' diye bilinir balık gümüş ise Platinum Ogon olarak söylenir yada Kinginrin balığın simli olduğuna işarettir Kinginrin kohaku veya kinginrin asagi gibi türler çıkartabilirsiniz. Ayrıntılara girmiyorum sadece ana başlık altında sizlere sundum.

  • Yarışmada 1. olan birkaç KOİ;

 
 
 
 
Herkese bolbol Sağlıklı mutlu huzurlu balıklar diliyorum

Koi-keeper2008-11-07 01:04:16

Teşekkür Edenler: [T]201821,erhank08[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 02:46
 
Yeni Doğmuş Koi Yavruları
&
Sağma Tekniğiyle Üretim
 
 
 
 
 
Koi Yumurtaları
 
 
 
 
 
 
Havuzda doğal yolla üretim yapmak isteyenler;
 
  • Havuzunuzun suyunun temiz olmasına dikkat edin.
  • Yeni havuz yapacaklar havuzunuzda kesinlikle sığ bölgeler oluşturun.
  • Sığ bölgeyle derinleşmeye yakın yerlere bolbol bitki koyun.
  • Bunlar plastik bitki , canlı bitki olabilir.
  • Balıklarınız kesinlikle buraya yumurtlayacaktır.
 
Akvaryumda üretim yapmak isteyenler;
 
  • Suyunuzun berrak olması ve temiz olması şart.
  • Balıkların cinsiyetlerini biliyorsanız ayırıp kondisyon kazandırabilirsiniz.
  • Bilmiyorsanız doğal yöntemdeki gibi akvaryumun bir köşesine bol bitki yapmanız gerekir.
  • Yumurtlama olduğunda bitkileri çıkarıp başka bir tanka taşımanız gerekli.
  • Taşıma safhasında tek dikkat etmeniz gereken unsur bitkileri çıkardıktan sonra hemen tanka koymak yani yumurtaları kurutmayın.
  • Yumurtalar çok dayanıklıdır ısı değişikliğine bile direnç gösterirler.
  • 48 saat sonra yavrularınız çıkacaktır.
 
Sağma tekniğiyle üretim yapmak isteyenler;
 
  • Kesinlikle dişinin hazır olması gereklidir.
  • Yumurtaların olgun olduğunu anlamak için yumurtalara bakılabilir.Elips şeklindeki yumurtalar yada tam yuvarlak olmayan yumurtalar döllenmiyecektir.Tam yuvarlak olması şart.
  • Balığa sağım yaparken iki elle balık tutulur alt yüzgeçlerinden anal yüzgecine doğru çift taraftan parmaklarla sıkıştırılır. Balığa zarar vermeden. Eğer balığınızdan düzenli bir şekilde yumurta çıkışı oluyorsa balığınızın kesin hazır olduğu garantidir.
  • Sağımda yapmanız gereken en önemli unsurlardan biri 1 dişiye 3 erkek olmasıdır.
  • Susuz şekilde yumurta almada var ama onu uygulamanız için baya bilgili olmak gerekiyor.Sizlere  basit yöntemlerden birini anlatıyorum.
  • Rahatlıkla sağım yapabileceğiniz bir ortam , sağım olacak geniş bir kap
  • Kabın içini az su ile doldurun, erkeklerden birini bu kaba sağın, ikincisinide az sağdıktan sonra dişiyi alın balığa zarar vermeden yumurtaları sağın. Tekrardan erkeği alarak spermlerini sağın ardından dişiyi son yumurta gelene kadar tekrar sağdıktan sonra son erkeğide sağın.
  • Suyu azıcık karıştırdıktan sonra 4 saat kadar bekletilmeye bırakın. Hazırlamış olduğunuz temiz sadece hava taşı bağlı olan 26-28 derece olan tankınıza kabı içindeki suyuyla birlikte yerleştirin. 48 saatten sonra yavrularınız çıkacaktır.
Not:Resimde gördüğünüz yumurtaların bazıları üstüste binmiş şekildedir bu şekilde yapmamaya gayret gösterin. Dişi balıktan yumurtalar alınmaya başladığında su ile temasa geçen yumurtalar şişecektir. Bu süreçte çapları büyüyecek içine su çeken yumurtalarda spermli olan suyu çektiklerinden döllenecektir. Birbiri üstüne yapışan yumurtalardan 1 tanesi bile döllenmemiş olursa çüremeye başlıyacaktır, buda diğer yumurtaları bozabilir.
 
 
 
 
Koi & Goldfish
 Havuz yapımıyla ilgili kısa bilgiler...
 

 

Havuz nekadar büyüklükte olmalı?

Yaptığımız en büyük hatalardan birisi küçük akvaryum almaktır. Çünkü her türü besleyemeyebilir ve üretim yapmamız kısıtlanır. Bundan sonra bir büyük akvaryum ve sonra diğer büyüğü diye devam eder. Hem zevkimiz bizi sıkıntıya sokar hemde harcadığımız paralar boşuna gider. Havuz yapımıda aynı şekildedir ''nekadar büyüklükteki bir havuz bana yeterli''  Yapacağınız en küçük Koi havuzu 2 ton olmalı. Japon havuzu ise en az 1 ton olmalıdır. Nedenlerini şu şekilde açıklamaya çalışayım. 10 cm’lik bir koi aldığınızda 2-3 yıl sonra iyi şekilde bakılırsa 50cm uzunluğa ulaşacaktır. Buda ilerde balığın rahat yaşayamamasını sağlar. Çok büyük havuzlarında problemleri fazladır.Temizlik,bakım gibi unsurlar sizin hem zamanınızı hemde masrafınızı çoğaltıcaktır. Bunları göz önüne alarak size nekadar büyüklükte bir havuzun yeteceğine karar verin.

  

Havuzu nereye yapmalı?

Havuzu belirli bir yere yaparken birçok şeyi göz önünde bulundurmalısınız. Bütün gün güneş alan bir yere yapmak sakıncalıdır. Ancak ara ara güneş alan ve biraz gölge kısımda kalan havuzlarda hem yosunlanma en aza inecek hemde ısı farklarının oluşmasını engelleyecektir. Özellikle yer seçimi çok doğru olmalı. Örneğin bahçenize yapacağınız bir havuzu, terasa çıktığınızda görmeli, çardak kenarlarına yada oturma yerlerinin görüş mesafesiyle , açısı özellikle göz önünde bulundurulmalı.

  

Bitki bakabilirmiyim?

Eğer su bitkisi bakmayı gerçekten istiyorsanız bakabilirsiniz.

Ancak bitki seçiminde bilinçli olunmalıdır. Bazı bitkiler yumuşak yapraklı bazıları sert yapraklıdır, çok ışık isteyenler, fazla istemeyenler, derinlik isteyenler, kıyıda yaşayanlar ve su üstünde yaşayanlar olarak çok fazla kategoriye ayrılırlar. Bundan dolayı bitki seçerken bitkiyle ilgili tüm unsurlar düşünülmeli ve gerekli bilgi toplanmalıdır. Bazı türler kışı geçiremeyebilirler. En dayanıklı ve güzel olan nilüfer bitkisi ve şemsiye bitkisidir.İlk etapta bu bitkilerle başlanlamı daha sonra saz türleri ve su üstü bitkileriyle devam edilmelidir.

  

Derinlik nekadar olmalı?

En önemli konulardan birisi havuz derinliğidir. Üstü buz tutmuş 30 cm derinliğindeki bir havuzda Koi’ler her ne kadar yaşayabilsede ben asla tavsiye etmiyorum. Kışı atlatsalar bile balıklarınızın gelişimlerinde aksaklıklar söz konusudur ve kış ayında iyice zayıflamış bir balığın bahar ayındaki hastalıklara karşı direnci çok az olacaktır. Bu şekilde yaşatsanız bile balıklarınızın ömürlerinden çaldığınızı sakın unutmayın. Havuzunuzun en derin yeri en az 1 metre olmalı ve balıklarınız için çok rahat bir yaşama alanı oluşturmalısınız. Ayrıca 1 metre olan derinlik yazın biranda düşen ısı farklarını önleyecektir.

Su geç ısınır geç soğur.

  

Filtrenin önemi...

Havuzunuzun kalbi filtresidir. Filtre sisteminizi havuzunuzu kurarken düşünmelisiniz çünkü filtreyi gizleme olanağınız fazladır. Berrak su, güzel bir filtrasyon ve sağlıklı balık bakmanız hiç şüphesiz kesindir. Havuzunuza havalandırma yapmanızda yarar vardır. Koiler ve Japon balıkları her nekadar oksijensizliğe dayanabilselerde bol oksijeni çok severler. Ve unutulmaması bir gerçek, oksijensizliğin az olduğu yerde bakterilerin üremesi kolaylaşır. Bu şekilde iyi bir filtre sistemi ve havalandırma yapılan bir havuzda balıklarınızın rahat edeceği gibi strestende uzaklaştırmış olursunuz.

   

Dip çekiminin önemi...

Diğer önemli unsurlardan biriside havuzdan yapılacak olan dip çekimidir. Havuzunuza eğim verdiğinizde pislikler bir şekilde en derin kısma doğru gidecektir ve en derine pompanızı koyarsanız fitreniz bu pislikleri toplayacaktır. Ancak tabanı düz bir şekilde yapılmış olan havuz yada farklı yerlerde derinlik verilmiş havuz tabanlarından dip çekmek önemlidir. Gün boyu düşen toz,toprak,yaprak,bitki artıkları….gibi çürüme yapabilecek maddeleri suda çürüme yapmadan ve filtrenizi tıkamadan toplamış olursunuz. Büyük kaba pislikleri , yaprakları kepçe yardımıyla toplayabilirsiniz.

  

Ultraviyole ışını kullanmalımıyım?

Uv ışını havuzunuzdaki yosun oluşumunu engelleyecektir. Uv ışığından geçen alglerin DNA’sı yıkıma uğrar ve yosun oluşumu engellenmiş olur. Ölü alglerde dipte toplanıp filtreniz tarafından çekilir ve berrak bir suya kavuşmuş olursunuz. Ancak Uv almaya karar verdiğinizde tek dikkat etmeniz gereken şey havuzunuza yeterli olup olmamasıdır. Havuzunuzun kapasitesinden ne az olmalı nede çok fazla olmalıdır.

   

Su altı lambası ve fiskiyeler...

Tüm gün havuzunuzun keyfini çıkartmak sizin elinizde. Bunu geceleyinde devam ettirebilirsiniz. Bunun için çok amaçlı kullanılan lamba çeşitleri mevcuttur. Ancak önemli olan bir nokta vardır.Havuzunuza koyacağınız su altı lambasını suyu ısıtmaması gerekmektedir ve fazla ışıktan dolayı balıklarınızı stresten korumalısınız. Bunun için düşük watt’lı lambalar tercih edilmelidir. Özellikle lambanızı fiskiyelerin altına koyarsanız çok hoş görüntülerle gecenizi renklendirebilirsiniz. Fiskiyeler hem göze hitap ederler hemde oksijen sağlarlar. Sadece suya fazla hızlı çarpmayan türlerden alırsanız balıklarınızıda rahatsız etmemiş olursunuz.

   

Kaç KOİ koymalıyım?

Balıklarınızın yıllar sonra büyük boyutlara ulaşacağını düşünerek buna göre balık sayısını ayarlamalısınız. Örneğin 1 tonluk havuza 20 adet 20 cm boyunda Koi koyarsanız yıllar sonra 40-50 cm boya ulaşacağından havuzunuzda sıkışıklığa yol açacaktır ve herhangi bir deri hastalığında tüm balıkların hastalanma riski artacaktır. Rahat yaşamalarını sağlamanız yine sizin elinizde çünkü 20 cm boyundaki bir Koi'yi 1 yıl sonra kolaylıkla üretebilirsiniz ve havuzunuzda yüzlerce yavru olacağından yine sıkışıklık olacaktır. 150 litreye 1 Koi hesabı ederseniz hem balığınızın gelişimi hızlanacak hemde ilerde balıklarınızı daha rahat yaşatmış olursunuz...

 
 
En Çok Görülen Hastalıklar
 
 
 

Anchor worm (Lernea)

 

Anchor worm paraziti genellikle yeni gelen balıklarınız tarafından taşınır. Balıklarınızın kanını emer ve diğer balıklara bulaştırır. Bunun için kesin çözüm yeni aldığınız balığı en az 2 hafta boyunca karantinaya almaktır. Çok fazla sayıda üreyebilen ve en ufak yaralarda dahi balığa yapışan bir parazittir. Sıradan parazit ilaçları bu parazitle asla mücadele edemeyecektir. Çünkü asıl dokunacı balığın derisinin altındadır. En kolay yolu cımbızla parazit çekilmelidir. Dikkat edilmesi gereken tek unsur içindeki yıldızın çıkmasıdır. Eğer çıkartamazsanız 5 gün kadar sonra parazitin kuyruğu tekrardan uzar ve bu süre içinde tekrar çekebilirsiniz. Ve paraziti çektikten sonra balıkta ufak çaplı yara açılır. Bu yarayı da kaliteli ilaçlarla dezenfekte etmelisiniz.

 
  
 
 

Argulus (Fish Louse)

 

Balık kenesi olarak bilinirler. Bu canlılarda balıkların kanlarıyla beslenir ve doyuncaya kadar balığın üstünde kalırlar. Keneler bir balıkla kalmazlar önünden geçen her balığa yapışabilir. Çünkü iyi birer yüzücüdür. Havuzlarda genellikle bahar aylarında çokça çoğalabilir. En kesin tedaviler balığın üstünden keneyi ayırmaktır. Bunu tırnağınızla yada cımbızla halledebilirsiniz. İlaç tedavisi uygulamak isterseniz içinde alkol ağırlıklı kimyasallar olan ilaçlar tercih edilmelidir. Yada balığa tuz banyosu yaptırılır, kene düşünce balık tekrardan eski yerine konur.

 

 
 

Ichthyophthirius multifilis (Beyaz Benek)

 

Balığın üstünü kaplayan beyaz benekler gözle görülebilir. Balıklar bunlardan kurtulmak için akvaryum tabanına, bitkilere yada kayalara sürtünür. Beyaz benek genellikle ilk olarak yüzgeçlerde başlar. Tüm vücudu sarabilir ve balığın ölümüne yol açabilir. Beyaz benek özellikle yanlış uygulanan su değişimlerinden olur. Su değişimlerinde ısı farkı göz ardı edilmemelidir. Ve bir anda düşen hava sıcaklıklarından bu hastalığın çıkması mümkündür. Bu yüzden ısıtıcıların 12 ay boyunca sabit ısılarında ayarlı bir şekilde kalmasıdır. Hastalığı tedavi etmek kolaydır. Isı yükseltilmeli 29–30 dereceye sabitlenmeli ve ilaç kullanılmalıdır. Hastalık sırasında ve hastalık sonrasında su değişimleri yapılarak suyun fazla ilaçtan arınması sağlanmalı ve filtre temizlenmelidir.

  

 

Çiçek Hastalığı

 

Özellikle havuz balıklarında ortaya çıkan bu hastalık, balıkların vücutlarında yuvarlak yada oval şeklindeki soluk renkli şişkinliklerle kendini belli eder. Bu hastalık; kış ayından bahar ayına geçiş döneminde, balıkların en zayıf hallerinde ortaya çıkar. Eğer ki; sonbaharda balıklar kış için uygun beslenirse bu hastalıkla mücadele edecek güçlükte olur. Çiçek hastalığı ortamdaki su kalitesinin düşüklüğü ve bakımın aza indirildiği yerde tüm balıkların ölümüne neden olabilir. En etkili tedavi yine önlemdir, sonbaharda yapılacak olan düzenli ve kaliteli yemlemedir. Kışa balıklar hazırlanmalı ve ilkbaharda sağlıkları kaybedilmemelidir. Eğerki bu hastalığa yakalanan balıklarınız varsa ortamdaki suyun kontrolü yapılmalı, filtrasyon güçlendirilmeli, özellikle vitamin takviyesi yapılıp en kaliteli yemler kullanılmalıdır. Bu hastalıkta ilaç kullanılmalı ve gözlem yapılmalıdır.

 
 

Bahar Virosis

 

Bahar virosis’i akvaryumda görülmez. Havuzda bakılan balıklarda görülmesi çok yüksektir ve son derece bulaşıcı ve ölümcül viral enfeksiyondur. Her nekadar tedavisi mümkünse de eğer balıklarınızdan bazıları taşıyıcı ise diğer balıklara keneler ve sülükler tarafından bulaşabilir. Balıklarınızın yanına alacağınız balıkta son derece dikkat edilmeli çünkü, yalnızca hastalıklı balık tarafından bahar virosisi diğer balıklara bulaşır. Bu hastalığın belirtileri; derideki yaralar, yüzgeçlerdeki deformasyon, gözlerdeki şişlik, derinin kalınlaşması, anüsteki kızarıklık ve solungaçtaki erimedir. Tedavisi için tedbiri ilk baştan almak çok önemlidir. Çok ciddi kayıplar verilebilir. Isı kesinlikle yükseltilmeli, ilaçla tedaviye uygulanmak için balık akvaryuma alınmalıdır.

  

 
 

Kuyruk Çürümesi

 

Japon balıklarının en gösterişli olan kuyruklarında çürüme görülmesi bakıcıları tarafından çok üzücüdür. Kötü su koşullarının olduğu ortamda bu hastalığa yakalanma riski de fazladır. Devamlı yapılan bakımlarda bu sorun asla karşınıza çıkmasa da nadirde olsa görülebilir. Yine önemli unsurlardan bir tanesi, yeni alınacak balığın yüzgeçlerine dikkat edilmelidir. Tedavi ilaçla geçirilebileceği gibi en kötü durumlarda da, hastalıklı kuyruğun ucundan, çok keskin bir aletle hastalıklı parça kesilebilir ve bunun ardından tekrardan hastalık bulaşmaması için dezenfekte edilmelidir.

 

 
 
 

Mantar

 

Mantarlar balık dışkısının azaltılmasında büyük rol oynar. Bu nedenle her zaman havuzlarda ve akvaryumda olan bir canlıdır. Sağlıklı bir balık mukozasına asla zarar veremezler ancak; balıklarınızın vücutlarında yaraya neden olabilecek sert ve keskin kısımlı nesneler varsa ortamdan kaldırılmalıdır. Çünkü bunların neden olabileceği çizikler ortamda her zaman var olan mantarlar tarafından istila edilebilir. Mantarlı bölgeler açtıkları yaralar sonucunda balıkta daha fazla hastalık belirtileri gözlenebilir. Tedavi edilmek üzere balıkta mantar ilacı kullanılmalı ve herhangi bir yarada önlem alınmalıdır.

 
 

Hava Kesesi Sorunu

 

Koiler’de nadir ancak Japonlarda sık rastlanan bir hastalık olmasının tek bir nedeni vardır. Oda kötü su koşulları. Balık ters döner, yem verildiğinde yine normal yüzüş şekline geçsede kısa süre sonra taklalar atar ve yine ters durmaya başlar. Hava kesesi sorunlu olan bir balığın ortam suyunda yüksek amonyak yoğunlaşması, düşük pH seviyesi, sudaki bozulma ve karaciğerde yağlanma olarak bilinir. Genellikle bu hastalığa yakalanmış bir balığın iyileşmesi çok nadir görülür. Balık uzun dönem yaşasa da, sonucunda ölüm kaçınılmazdır. En uygun tedavi önlem almaktır ve yemlemedeki kalite karaciğeri korumalı ve suyun taze ve kontrollü değişimidir.

 

 

 
 

Japon Balıklarındaki Siyah Lekeler

 

Japon balıklarında kuyruklarında, gövdelerinde yada yüzgeçlerinde biranda siyah lekeler çıkabilir. Buna yakalanan balıklara "MELANOPHORE MIGRATION" tanısı konur. Yani melanofor (Bir pigment (dermik melanoblast) içeren ya da taşıyan hücresel elementlere verilen ad) yoğunluğu olarak bilinen siyah lekelerdir. Japon balıklarında bu rahatsızlığın nedenleri pek bilinmesede kimyasal bir sonuç olduğu , sudaki bozukluklar ve travmatik lekeler olduğu sanılmaktadır. Nadirde olsa balığın ölümüne sebep olabilir. Bu lekeler oluştuğunda uygulamanız gereken yöntem su değişikli olmalı ve balığın bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için ısı yükseltilmeli ve vitamin takviyesine başlanmalıdır. Siyah lekeler 3-6 hafta içinde yok olsada ileriki dönemlerde balıkta tekrardan görülebilir.

 

 

 
 

Bağırsak Sorunları

 

Koilerde nadir rastlanan  bu hastalık Japon balıklarında daha fazla görülebilir. Bazı flagellateler bağırsaklarda yaşamak için değişim gösterebilirler ve beslediğiniz balıkların yemleri, ilk önce bu canlılar tarafından sindirilmeye başlar. Bundan dolayı ilk başlarda balığınızda sorun olmasada kısa süre sonra vitamin, mineral eksikliğinden dolayı balıkta yavaşlama, zayıflama, kenar bölgelerde yüzme gibi sorunlar çıkacaktır. Ve hastalığın ileri derecesinde de balıklarda beyaz dışkı görülür. Bunun için yapılabilecek en iyi çözüm balığın doğru ve kaliteli ve farklı yemlerle günde en az 3 sefer yemlemeyle bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Yem farklılığı nekadar çok ve kaliteli yemler verilirse balıklarınızın kabızlık sorunu da olmayacaktır.

 
 

Stres

 

Aslında en çok unutulan ve en önemli rahatsızlıklardan biri strestir. Eğerki akvaryumda yada havuzda fazla sayıda balık varsa, düzensiz yapılan akvaryum bakımlarında, filtrasyondaki aksaklıklar, havalandırmanın iyi yapılmaması, düzensiz çalışan ısıtıcı, su değişikliklerindeki yanlışlıklar, yemleme hatası, boş kalmış akvaryum, fazla dekorlu akvaryum, balıkları cama vurarak ürkütme………gibi sayısız stres nedenleri vardır. Eğerki balıklarınızda gözle görünen bir şey yoksa emin olun strese dayalı bazı şeyler olabilir. En güzeli balıkları kendi ortamlarında rahat ettirmektir. Bunu sağlarsanız tüm hastalıklara karşı dirençleri çok kuvvetli olacaktır.

 

 

Sevgili balıksever –dostlar. Çok uzun yıllar balık baktım. Akvaryum ortamında üretilebilecek çoğu balıktan yavru aldım. Hiç şüphesiz en büyük zevk aldığım balıklar Koiler ve Japon Balıklarıdır. Bu zaman zarfı içinde yüksek miktarlarda yavru balığım olduğu gibi çok sayıdada hastalık gördüm. Hastalanmış her balığıma, ne tür hastalık olursa olsun her zaman ilk önce suyunda tazeleme yaptım. Kazandığım tecrübelerde ve yaptığım deneylerde ilaç kullanmadım. Sadece taze su değişikliği ve sonucunda hastalığı atlatmış bir balığın tekrardan aynı hastalığa yakalanma olasılığının çok az olduğunu ve yakalansa dahi çabucak iyileştiğine tanık oldum çünkü hastalığa karşı bağışıklık gösteriyorlar. Ve her zaman balıklarımı stresten uzak tuttum. Eğerki dikkat ederseniz bazı balıklarınız diğerlerinden hem daha hızlı büyür ve tüm koşullar kötü olsada bazı balıklar hastalığa yakalanmaz.Bunun nedenleri balığınızdaki bağışıklık sisteminin en üst düzeyde çalışmış olması, iyi yemleme, stresten uzak olması ve tabi ki genleriyle alakalıdır. Ben her nekadar ilaca karşı olsamda bazen ilaç kullanmadan geçiremeyeceğiniz hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Önlem tedaviden çok daha önemlidir lafını asla unutmayınız. Tüm hastalıkların ve her şeyin başı bilgisizliktir. Balıklarımızı çok daha sağlıklı bakmamız bizim elimizde.

 

 

 

Fanusta balık bakmakla, poşette balık bakmanın arasındaki fark

Sadece camdan oluşudur.

Koi-keeper2007-10-06 00:40:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

incisusÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 569
incisusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 10:40
Hayata koilerin bu kadar küçük boyda başlayıpta devasa boyutlara ulaşmaları enteresan.Yararlı bilgiler için teşekkürler Ahmet.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 15:43
Teşekkür ederim dostlar inşallah faydalı olacaktır.
 
Evren abi değil mi ya!  Bu yumurtalar kocaman koi olacak bazen bu düşünceyi unutuyoruz.  Allah unutturmasın şükürler olsunThumbs%20Up
 
 
Saygılar...Thumbs%20Up
reis2008-01-28 20:13:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aelloÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 11
aelloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2007 20:11

Ahmet bey çok teşekkürler bilgiler için ama ben bu sağım işlemi ile ilgili bir soru daha sormak istiyorum.

Benim burda aklıma tek takılan şey balığı yakalamak, balığı ürkütmemek ve balığa zarar vermeden yakalamak için ne yapmak gerekiyor?
 
Ya da siz ne şekilde yakalıyorsunuz balıklarınızı? Öyle bir soru sorsam size şimdiden çok teşekkür ederim. :D
reis2008-01-28 20:14:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2007 21:25
Asıl güzel konu bu işte ve çokta önemli konulardan biri;
Ben yarışmalara bazı balıklarımın resimleriyle katıldım ama bana yapılan yorumlar genelde ;
 
Balıklar bakmak içindir elde tutmak için değildir yada balığa yazık , hayvan can çekişiyor gibi yorumlar yapılıyor. Benim havuzumda 7 yada 8  yıldır benle olan balığım var şu elimde tuttuğım balık varya işte o. O aslında benim yavrularımdan biridir.
 
Şimdi ben balığa zarar verecek bişey yaparmıyım asla yapmam.
 
Ayrıca ben balıklarıma bazı iğnelerde yapıyorum koruma amaçlı aşılar. Bunları bana öğretenler yurtdışındaki üreticiler oldu. Yurtdışında koiler filelerle yakalanır ama fileyle yukarı kaldırmazlar. Özelliklede cins üretenler filenin içinden elleriyle alırlar balıkları ve tanklara koyarlar bunu açıklamak istedim.  Ve veteriner arkadaşlar bilirler yada hastalıkları bilenler Anchor wormsları bunların en iyi tedavisi kamçılıları deriden çekmektir. Hatta bazı yaralar olduğunda bile veteriner bir arkadaşımla balığıma dikiş bile atmıştık sonuç olarak ameliyat etsenizde , sağma işlemi yapsanızda yada balığınızı öpsenizde sudan dışarı çıkaracaksınızCool..............etc.
 
Bende asla zarar vererek sudan dışarı çıkarmam...
 
 
 
Sizin sorunuza gelince asıl en güzel fileler seranın fileleridir tabi havuz için olanları var. Ama iyi birşey istiyorsanız av malzemesi satan yerlerdeki filelere bakmanız olacaktır. Elinizle dokunduğu yumuşak olmasında yarar var zaten sudada iplikler yumuşacaktır ve geniş delikliler yerine dar deliklilerden almanızı tavsiye ederim.....
 
Saygılar....  
 
Yavrularınızın resimlerini bekliyoruz en kısa zamandaThumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CUKULATAMÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Bursa
Mesaj: 35
CUKULATAMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2007 09:57
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Benim bir sorunum var benim bildiğim erkek balık dişiyi kovalar ama benim balıklar tam tersini yapıyor bunun anlamı nedir? reis2008-01-28 20:14:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ANGELÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
ANGELÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2007 10:29
ahmet bebelerin hayrılı olsun desene yine dede oldun darısı başıma bende nene olabilecekmiyim dersin yavrulamak için bitki şartmı ahmet bide koilere canlı bitki olurmu bu konudada bilgi verirsen sevinirim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ANGELÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
ANGELÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2007 10:33
bu resimlerde koi akvaryumumdan resimler


http://www.resimload.com/070817/v5E_Picture0171.jpg

http://www.resimload.com/070817/Fde_Picture0169.jpg

http://www.resimload.com/070817/WV2_Picture0167.jpg

http://www.resimload.com/070817/ZX_Picture0164.jpg

http://www.resimload.com/070817/IZu_Picture0170.jpg


şimdilik bukadar arkadaşlar bide telefonla çekdim bulanık kusuruma bakmayın malum balıklarda hareketli umraım beğenirsiniz yorum da bekliyorum eleştiriye açığım


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2007 12:45

Sevgili Angel yine dede olduk.

İnşallah sende nene olursunLOL

 
Koi akvaryumuna  Amazon hançerinden başka bitki tavsiye etmiyorum aslında Tilenyumlarda olur ama onu yiyebilirler.
 
Ben sadece üretim için plastik bitki koymanızı isterim ama normal şartlarda kesinlikle canlı bitkide koyun ve kumunuz bol olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ANGELÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
ANGELÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2007 13:04
umarım olurum yapay bitkide olsa olur yani diyosun ayrıca ben resimleri koydum görmüşsündür Wink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2007 13:22

Görmez olur muyum? çok teşekkürler...

Hemen söyliyim kafası kırmızı vücudu beyaz olanın cinsi Tancho.

Maskeli olan var o Matsuba.

Gümüş olan var  Platinium Ogon.

Sanırsam biri Sanke ama çok net değil... Sırtı kırmızı beyaz siyah lekeli olan.

reis2008-01-28 20:15:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aelloÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 11
aelloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2007 21:18
selamlar arkadaşlar bu akşam koilerimi sağmayı denedim ama başarısız oldum daha doğrusu erkekleri sağdım ama dişileri sağamadım
 
nedenide ben yakaladığım balıkları bir yere ayırmıştım sanırım dişi balıklarım havuzun içine yaptığım sepete yumurtalarını bıraktılar bende erkekleri o sepetin içine sağdım bakalım ne olacak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2007 23:49
İyi düşünmüşsünüz sepete erkekleri sağmayı.
 
İnşallah yumurtalar döllenmiştir, ve güzel güzel bebekleriniz olur.Thumbs%20Up
reis2008-01-28 20:15:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir