Balıklar ve bizim için Spirulina


makifaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 148
makifaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 15:45

Dana yüreği ve Spirulina karıştırılarak hazırlanan yem çok mükemmel bir gıda desteği oluyor. Aşağıya bu konu ile ilgili makaleyi ekliyorum.

SPİRULİNA

  • Spirulina, balık eti (% 15-20), soya fasülyesi (% 35), süt tozu (% 35), yer fıstığı (% 25), taze yumurta (% 12) veya tahıllar (% 8-14) gibi doğal besinlerin çok daha üzerinde, % 60-70 protein içeriğine sahiptir (Richmond, 2004).
  • Spirulina’nın içerdiği besleyici elementler, vitaminler ve mineraller doğal                olduklarından, sentetik yolla elde edilenlerden farklı olarak insan vücudunda birikime neden olmaz ve atılır          (Richmond, 2004).
  • Spirulina’ nın sahip olduğu yüksek proteine ek olarak, %20 karbonhidrat, %5yağ, % 7 mineraller ve % 3-6 arasında su (nem) vardır.Bundan dolayı Spirulina, et veya süt ürünlerinden elde edilen proteinlerin tersine, düşük yağlı, düşük kalorili ve kolesterolsüz bir protein kaynağıdır (Richmond, 2004).
  • Spirulina’nın doğal ve zengin vitamin içeriği, insan besini olarak kullanılmasında diğer bir önemli nedenidir (Richmond, 2004).
  • Spirulina’nın vejeteryanlar için önemi, vitamin B12 bakımından yüksek değerde olmasından kaynaklanmaktadır (US-RDA’nın tavsiye ettiği dozun % 533’ü). Spirulina vitamin B12 açısından dünyanın en zengin doğal kaynağıdır(Richmond, 2004).
  • Spirulina, kuru ağırlığının yaklaşık % 1’ini oluşturan GLA (Gamma-linolenic asit)  bakımından zengin bir doğal kaynaktır.GLA, prostaglandin sentezi ve metabolizmasında gerekli olup PGE1, kan basıncının ayarlanması, kolesterol sentezi, yangı ve hücre üremesinin de içinde bulunduğu, vücut içindeki pek çok esansiyel görevlerde rol alır. GLA’nın, kalp rahatsızlığında ve kadınların regl dönemlerindeki stresi azaltıcı özelliği vardır(Richmond, 1986). Spirulina eşekotu yağından 3 kat daha fazla GLA içermektedir. GLA düşük kan kolestrolüne ve yüksek kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur (Henrikson, 1993).
  • Spirulina hücrelerinin sahip olduğu bu özellik, intestinal malabsorpsiyon şikayeti olan veya zor sindirilebilen kompleks proteinlerden kaçınması gereken yaşlı kişiler için önemlidir (Richmond, 2004).

  • Spirulina, yaraların iyileştirilmesinde rol oynar. Tedavide kremler, yumuşak preperatlar, solüsyonlar ve süspansiyonlar halinde farklı şekillerde uygulanabilir (Richmond, 2004).
  • Spirulina’da bulunan fikosiyaninin genel anlamda bağışıklık sistemini desteklediğini ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağladığı belirtilmiştir. Çin bilim adamları, fikosiyaninin beyaz kan hücrelerini ve toksik maddelerden ya da radyasyondan zarar gören kemik iliği hücrelerini düzenlediklerini savunmaktadırlar(Zhang, 1994).
  • Spirulina  yüksek düzeylerde Beta-karoten, Demir ve Çinko içermekle birlikte Selenyum, Mangan, Bakır, Krom, vitamin C ve E içermektedir. Bu antioksidant mineraller ve vitaminlerin bağışıklık sistemini uyardıkları, özellikle kansere karşı korumada rol oynadıkları ve yaşlanmayı yavaşlattıkları belirlenmiştir(Henrikson, 1993).

·        Araştırmalardan alınan sonuçlara göre ; Spirulina , bağırsak fonksiyonlarını  ve sindirim hızını  arttırmaktadır. Spirulina, E.coli ve Candida  gibi zararlıları  durdurucu, Lactobacillus ve Bifidobacteria gibi yararlı  mikropları  harekete  geçirmektedir (Jassby, 1988).

·        Anti kanser koruyucusu olan beta karoten meyve ve sebzelerde oldukça zengindir. Yaklaşık 10 gram Spirulina’daki Beta-karotende, 6 tane pişmemiş havuçtaki kadar vitamin A vardır. Beta karoten göz bozukluğunun giderilmesine oldukça iyi gelmektedir (Annapurna, 1991).

·        Spirulina önemli miktarda vitamin E içermektedir. Vitamin E, bağışıklık sistemi için gereklidir ve kuvvetli bir antioksidantdır. Spirulina’daki Kalsiyum miktarı ile sütteki Kalsiyum miktarı birbirine eşdeğerdir. Kalsiyum kuvvetli diş, kemik gelişimi ve kallojen yapımına yardımcı olur. Ayrıca vitamin E, vücudun demir alımına, sinirlerin yatışmasına, kalp kasının büzülmesine, sinirlerin iletiminde ve kanın pıhtılaşma düzenlemelerinde  önemli rol oynar. Spirulina pirinçten daha fazla Potasyum içerir. Potasyum, kasların gerilmesinde gerekli bir çok enzimin aktivitesini düzenler. Potasyum, sinir fonksiyonlarını düzenler, normal kan basıncının korunmasına yardımcı olur, hücrelere besleyici elementlerin taşınımı için gereklidir ve kasların dinlenmesine yardımcı olur (Fox, 1996).

·        Spirulina, ıspanaktan %5000 daha fazla Demir içerir. Demir kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıyan, bir protein olan hemoglobin sentezinde, vücut  fonksiyonları ve bağışıklık sisteminin korunmasında görev almaktadır. Spirulina’nın yüksek demir ihtiva etmesi, anemi hastalığında önem taşımaktadır. (Takeuchi, 1978).

  • Yaşlı insanlar için enerji destekleyicidir. Japonya’da 50 yaşın üzerindeki insanların %73’ü Spirulina yemektedir. Spirulina iştah açıcı değildir. Vücudu uyuşturan ilaç içermez. Yemekten 1 saat önce alınan Spirulina tabletleri veya Spirulina suyu iştahın azalmasına ve daha az yemek yenmesine neden olmaktadır. 10 gram Spirulina sadece 36 kalori içermektedir(Seshadri ve Bai, 1992).

NEREDEN BULABİLİRİZ?

Su Ürünleri Fakültesi Spirulina Satışı Başlamış.....

Su Ürünleri Fakültesi’nde üretilen bitkisel protein kaynağı Spirulina satışları yapılmaktadır.

Ürün yaş halde,
35 gr.lık kavanozlarda 10.-YTL,

Kurutulmuş olarak da,
10 gr.lık kavanozlarda 10.-YTL’ye satılmaktadır.

Almak isteyenlerin 2920 telefonundan dahili 188 veya 152 den Arş.Gör. Leyla Hızarcı’dan alabilirler.

Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı

Daha Fazla Bilgi İçin ;


Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Genel Sekreterlik

Tel: 0 322 338 63 50

Fax: 0 322 338 69 45

KAYNAKLAR

ANNAPURNA, V., 1991. Bioavailability of Spirulina Carotenes in Preschool Children.          National  Institu of Nutrition, Hyderabad, İndia. J. Clin. Biochem Nutrition.10 145-                             151. INDIA .

FOX, D., 1996. Spirulina: Production and Potential. Pub. By Editions Edisud, La      Calade, R.N.7, 13090 Aix-en- Province, FRANCE, 232 p.

HENRIKSON, R., 1993. Mikroalga Spirulina. Oikos Pharmaceutıcals, C/San Pedro,              29640 Fuengirola, Malaga Costa del Sol, SPAIN.

JASSBY, A., 1988. Spirulina: a Model for Microalgae as Human Food. In  Algae and Human                            

             Affairs. Cambridge Univ. Cambridge, UK.

RICHMOND, A., 1986. Outdoor Mass Cultures of Microalgae. (A. Richmond Editör).        Handbook of Microalgal Mass Cultures of Microalgae. CRC Press, INC.Boca Raton, Florida. 285-329.

RICHMOND, A., 2004. Biological Principles of Mass Cultivation. (A. Richmon editör).        Handbook of Microalgal Culture: Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell       Science Ltd. Oxford/UK, 125-177.

SESHADRI, C.V.,  JEEJI BAI, N., 1992. Spirulina National Symposium.Shri Amm.,           Murugappa Chettiar Research Center (MDRC), Madras, INDIA.

TAKEUCHI, T.,1978. Clinical Experiences of Administration of Spirulina to Patiens with            Hypochronic Anemia. Tokyo Medical and Dental Univ. JAPAN.

ZHANG, C., 1994. Effects of Polysaccharide and Phycocyanin from Spirulina on       Peripheral Blood and Hematopoietic System of Bone Marrow in Mice. Nanjing Univ.          China. Pub . in Proc. Of Second Asia Pasific Conf. On Algal Biotech. Univ. of          Malaysia, CHINA, p. 58.

 

makifa2006-5-30 15:50:43

Beğenenler: [T]189873,Arslanoglu06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189873,Arslanoglu06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

el toroÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/10/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 308
el toroÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2006 17:41
 Emeğiniz ve paylaşımınız için çok teşekür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 04:29
Gerçekten de çok yararlı bir paylaşım teşekkür ederim. En kısa zamanda sipariş vereceğim. Hem kullanmış oluruz hem de bizi direk olarak etkileyen bir fakülteye destek vermiş oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AYIDAYIÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 71
AYIDAYIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2020 00:22
Balıkta yüzde 20 protein var, spirulinada yüzde 60, 70, öyle mi?
Çok güzel. Ama adil değil.

Çünkü yüzde 70 küsürü su olan balık etini tamamen kurutulmuş spurilanayla karşılaştırıyorlar.
Yukarıda protein değeri verilen diğer gıdalar için de aynı şey söz konusu.
Halbuki balık etini de aynı derecede kurutsan protein oranı yüzde 60, 70'e çıkacak.
Benzer şekilde, yazıdaki mantıkla bakarsak süte "çok zayıf bir protein kaynağı" dememiz gerekecek,
zira sadece yüzde 3'ü falan protein! Çünkü yüzde 88'i su!

Ayrıca, ben B12 yalnız hayvani gıdalardan elde edilebiliyor diye biliyordum.
Nitekim açıp baktım, Wikipedia'da spurilinadaki B12'ye "yalancı B12" demişler ve
insan vücudunca kullanılamadığını söylemişler.
Vikipedi'nin sağlamlığı tartışılır ama bilginin doğru olması ihtimali bence yüksek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir