Sağlıklı Balıklar İçin....


GAKKOSHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2008
İl: Elazig
Mesaj: 235
GAKKOSHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 23:00

 Burası bir akvaryum sitesi ve hobiciler sık sık sorunlar yaşıyor.Ama çoğu işe araştırmadan başlıyor.İşte bu yüzden çoğu kişi tarafından bilinen bazı şeyleri vurgulamak istedim...
 1-Hacim=Sağlıklı balık beslemede birinci kural hacimdir.Besleyeceğiniz balığa göre hacime karar vermeniz gerekir.Bunuda balık başına düşen hacimle ayarlamalısınız.

 Yavru balıklarınızı dar hacimde büyütmeniz oldukça zordur.Çünkü balık sudan gerekli bileşenleri düşük hacimde daha zor alır.Ve stressiz bir şekilde büyür.
 Damızlık boy olarak balık başına şöyle bir oran belirteyim.
 
Canlı doğuran=
En az 3-4 lt Balık başına
Malawiler;
a-)Mbunalar=18-25           Balık başına
b-)İmparatorlar=35-40      Balık başına
c-)Haplochromisler=35-45 Balık başına

 Tanganyika;
Frontosa=75-100 Balık başına
Thropeus=55-80  Balık başına
Leptosoma=20-40 Balık başına
Calvus=20-40      Balık başına
Tanganikalar için adet başına min. hacim 20 lt olmalıdır.Yavru balıklarda bile balık düşük hacimde hiç büyümeden kalabilir.
Amerikanlar:
Cüceler:1 çift için 40-80 lt
Büyük boylar:1 çift için 100-200 lt
Tetra türleri:
Tetralar en az 6 lı gruplar halinde beslenip sürü oluşturulması sağlanmalıdır.Aksi taktirde dağınık bir şekilde yüzerler.
 Tinfoil gibi türler dışında fazla büyümüyen tetralar için.
 6 lı bir sürü için 40 lt.

2-Doğru tür:Ben bir hobicinin doğru bir türü deneyerek değil.Araştırarak bulacağını savunanlardanım.Güzel görünen bir balığı eve götürüp sonrasında pişman olmak var.Balığı alırken güzelliğinden çok yaşama şartları,beslenmesi ve davranışını öğrenmeliyiz.
 Ciklit türleri için genelde tek tür her zaman en iyisidir.Karma tanklarda beklenmedik sorunlar ortaya çıkabiliyor.Koloni anlayışı hakim olan balıklar,koloninin düzenin oturtunca sizi hobinin güzellikleriyle başbaşa bırakacaktır.

 Tanganyika türlerinden frontosa,thropeus,... düşünüyorsanız öncelikle 300 lt ve üstü bir tanka sahip olmanız en iyisi olacaktır.Daha küçük hacimlerdede canlı renkler ve üretim mümkündür.Ama hiçbir zaman bu balıkları gelebileceği en büyük boya düşük hacimde getiremezsiniz.
 Amerikan ciklitleri başta çok ihtişamlı gelebilir ama sizi hobiden her an soğutabilir.Bunun için geniş bir araştırma yapmalı ondan sonra türe karar vermelisiniz.Amerikan ciklitleri eş tuttuktan sonra 15-30 gün gibi sıklıklarla yumurta dökebilirler ve yavrularını korumak için karşılarındaki balığın bir canlı olduğu umurlarında değildir.Bunun için çifti ayrı bir tankta beslemeli.Yada tek erkeği büyük bir hacimde besleyerek türünün en güzel örneklerinden birini oluşturmayı deneyebilirsiniz.Cüce amerikanlar karmada pek sorun çıkarmaz ama fazla dikkat gerektirir.Oldukça hassastır.Melek ve Discusta karmada rahatça bakılabilir.Discus ve ramirezi bana göre bu hobinin beslenmesi bayağı bir tecrübe gerektiren 2 türüdür.
 Canlı doğuranlar hobinin hastalığa en hasas türlerinden biridir.Kolay kolay hasta olmazlar,ama oldularmı onları kurtarmak zordur ve büyük tecrübe ister.Özellikle lepisteslere aniden gelen bir hastalık 1-2 gün içinde balıklarınızın göz göre göre tek tek ölmesine sebep olabilir.Bunu önlemek için biyolojik oluşumu sağlamalısınız.Yani düzenli bir filtrasyon,düzenli dip çekimi,normal ölçüde verilen yemler,balık eklemeyi nadiren yapma gibi konulara özen göstermelisiniz.
 Japonlar;
 Hobinin en çok beslenen balıkları.Özellikle düşük hacimlerde yaşaması,parlak turuncu rengi ve havayı fazla sorun etmeme gibi özellikleriyle tanınsada japonlar hiç bir zaman bunu haketmezler.Normal koşullarda bakıldığı taktirde.Diğer japonlarla farkı hemen göze çarpar.Taze su severler ve suları 20 derece idealdir.
 Beta ve Gurami;
 Bu 2 türe resmen haketmediği şekilde eziyet ediliyor.Havasız yaşamaları koz olarak kullanılıyor balık hayatının sonuna kadar bir bardağa hapis atılıyor.Böyle bir balıktan zevk alamazsınız.Bu türler içinde balık başına en az 5 lt  gelmesi en iyisi olacaktır.
 Vatozlar ve çöpçüler.
 Ciklit türlerinin yanına çöpçü türleri pek uyumlu değildir.(corydosslar).Labio ve makrakantalar zaman zaman eklensede pek sağlıklı bir ortam sağlanamaz.Ve bu türlerin bulunduğu akvaryuma kaya tuzu atmak onları hiçte mutlu etmeyecektir.Özellikle Botia makrakantalar beyaz beneğe karşı çok hassastır.Beyaz beneğe yakalanınca akvaryuma tuz atmak onu iyice ölüme sürükler.
 Japon balıklarının yanına atarken ise dikkat edilmelidir.Bazı corydosslar japonlar tarafından boy farkında yutulabilir.
 Tetralar;
Eğer tetra alacaksanız.6-7 li almanızı öneririm.Birlikte yüzerler ve adeta sizi cezbederler.Balıkların kendine güveni gelir ve streste ortadan kalkar.Bitkili tanklarda bakılabilirler.Hacim 100 lt üstü olursa daha çekici olurlar.
 3-Isı:
 Balık beslerken ısıyı her zaman ilk koşullardan biri olarak belirleyin.Tropikal balıklar ve ciklitler için ideal su 24-27,Sazansıgiller içinse 16-26 dır.Daha düşük sıcaklıklarada dayanıklı olan sazansıgiller düşük hacimlerde bakılıyorsa ısının 15 dereceden fazla olması daha iyi olacaktır.
 
4-Yemleme
 
Doğru ve düzenli bir yemleme çok sağlıklı balıklar oluşturur.Piyasada çok çeşitli yemler var.Poşetlerde satılıyor ve bunların içeriğini kimse bilmiyor.Balıkları kısırlaştırabiliyor ve ters etkiler yapabilir,suyu bozabiliyor.
 Düzenli bir yemleme gün içinde az az ve sık sık yapılmalıdır.Yemler balıkların yiyebileceği bir şekilde verilmelidir.
 Otçul balıklarda uzun süren bir protein ağırlıklı yemleme balığın yemi sindirememesi sonucu kabız olup ölmesine neden olur.Eğer tecrübesizseniz.Durduk yere öldüğünü sanabilirsiniz.
 Ben piyasada kullanılan yemleri önerirken şöyle bir sıralama yapıyorum;
 1-New life spectrum
 2-Sera ve tetra(2. yem hakkında karasızım)
 3-Özellikle üretim için dan-ex
 Yavrularınızı büyütürken öncelikle artemiaya önem vermelisiniz.
 Kuru yeme geçince ise.Piyasada hazır satılan yavru yemlerindense,elinizde bulunan tüm yemleri karıştırıp demir sarmısak döğeceğinde ezmek en iyisi olacaktır.Bölece balıklarınız çok geniş bir menüden beslenmiş olur.
 Balıklarınızı haftada bir gün mutlaka aç bırakın.Aç bıraktığınız zaman balık bütün hafta sindiremediği yemleri sindirir ve toksinleri atar.Balığınızın açkalacağı düşüncesini aklınızdan çıkarın.3 gün yemlemeseniz dahi bir sorun oluşturmaz.
5-Filtrasyon ve Su değişimi
 
İyi bir filtrasyon hem suyu berrak tutar,hemde biyolojik oluşumu dengeye getirir.Balıklarınız daha sağlıklı olur.Dış filtre biyolojik oluşum için her zaman en iyisidir.4-5 saatlik filtrenin fişinin çekilmesi akvaryumdaki biyolojik oluşumu mahvetmektir.Bunun için geceleri ses yapma vs. nedenler yüzünden filreyi çekmek çok büyük bir yanlış olacaktır.bunun yerine sesi azaltıcı önlemler alınmalıdır.
 Su değişimi ise Günlük %10-15 arasında yapılmalı dipteki pislikler hortum yardımıyla çekilmelidir.Haftada 1 gün ise %30-35 iyi bir sonuç verecektir.
6-Uyumluluk
 Balık alırken uyumluluk en büyük şartlardan biridir.Aynı gölde yaşamaları aynı tankta rahatça yaşayacakları düşüncesini akla getirebilir.Ama her zaman böyle sonuçlar getirmez.
 Örneğin Diğer Amerikan cikletleri Melek ve ramirezi gibi balıkları oldukça rahatsız eder ve ölümüne yol açar.
 Diğer malawilerin içine atılan auratuslar adeta onların başına bela olabilir.
 Aynı tankta beslene 2 mavi renkte farklı tür malawi cikleti anlaşamazlar.
 Japonların içine atılan canlıdoğuranlar japonlara zor anlar yaşatır.Ölümlerine sebep olabilir.
 25 cm lik frontosa 8 cm lik bir calvusu yutmayabilir ama 10 cm lik bir leptosomayı beklenmedik şekilde yutabilir.
 

 7-Safkanlık
 Eğer gerçekten bir akvarist iseniz.Kırma balıktan zaten uzak durursunuz.Farklı iki türü çiftleştirmeyi düşünmezsiniz bile.Ama yinede sizden ricam balıklarınızda safkanlığa önem vermeniz.
 Akvaryumcularda ortasından kırmızımsı hafif çizgiler geçen sarı prensesler.
 Ahliyi andıran yunuslar.
 Molimi veliferamı ayırt edemediğimiz canlıdoğuranlar var.Ne kadar güzel olursa olsun.Sonuçta dünyanın düzenini bozuyoruz.Elinizden geldiğince saf ırk yetiştirmeye çalışın.
 İnternette görüpte özendiğimiz yunuslar.Saf ırk olmasından kaynaklanıyor.Dikkat etmeden akvaryumcudan direk alacağınız bir yunusa ne yaparsanız yapın cinsi saf olmadıktan sonra isteğiniz gerçekleşmez.
 

 Hobiye yeni yeni başlayanlara belki bir yardımım olur diye yazdım.Tam 2 saatimi ayırdım.Belki okuyan birileri olurda birine bir faydam dokunur diye.Emeğe saygı göstermeniz dileğiyle...
 UĞUR GÜRBÜZ.

 
GAKKOSH2009-03-15 23:52:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashizaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 182
ashizaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 23:07

 

"Yavru balıklarınızı geniş hacimde büyütmeniz oldukça zordur.Çünkü balık sudan gerekli bileşenleri düşük hacimde daha zor alır.Ve stressiz bir şekilde büyür."
 
 
Elinize sağlık; fakat bu kısmı anlamadım. Bir karışıklık mı var?
 

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GAKKOSHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2008
İl: Elazig
Mesaj: 235
GAKKOSHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 23:09
 Evet.Dar yazacağıma geniş yazmışım.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PalaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 452
PalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 23:17
Uğur Bey gerçekten güzel bir çalışma yapmışsınız. Yapmış olmak için değil gerçekten işe yarasın başkaları da faydalansın diye yapıldığı belli. Yeni başlayanlara çok faydalı olacaktır.
TEBRİKLER...
Kemalist2009-03-15 23:17:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GAKKOSHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2008
İl: Elazig
Mesaj: 235
GAKKOSHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 16:49
 Her zaman söylerim ya balığınıza göre akvaryum alın.Yada akvaryumunuza göre balık alın.
 Bakabileceğiniz kadar alın.Bakamıyacaksanız hiç almayın.
Gereken koşullar ve bilinçlilk işe başlarken oluşursa ne kimse hobiden soğur nede kimsenin kafasında soru işareti kalır.
GAKKOSH2009-03-16 16:49:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir