Japon Balıklarının Cinsi Nasıl Ayırt Edilir


firatyildirganÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 23
firatyildirganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 17:22
Japon balıklarının cinsiyeti nasıl ayırt edilir?

*Yumurtlama zamanı karnı yumurta dolan dişinin dolgunluğu
*Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant
*Dişilerin anüslerinin dışarı çıkık olması
*Erkeklerin anüslerinin içeriye girik olması
*Yumurta dökme zamanı erkeğin dişiyi kovalaması
*Erkeklerin gövdelerinin dişilere göre daha uzun olması
*Dişilerin gövdelerinin erkeğe göre daha basık olması
*Erkeklerin kuyrukları dişilere göre daha büyük olurlar. (aynı tür japonlarda)
*Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük sivilceler çıkar.
Rast gelsin..

Alıntı:akvaryumdoktoru

Ayrıca;

CİNSİYET ;
Her ne kadar erkek dişi ayrımı zor olsa da deneyimli kişiler tarafından basitçe ayrılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Sizlere bu püf noktalarından bahsedeceğim. Bu püf noktaları 5-6 cm den ufak balıklarda uygulamayınız.

Japon balıklarının birçok varyetesi bulunmaktadır. Yüzgeçleri ve vücut tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde okuduğum erkek balığı anüs yüzgeci tek dişi balığınki çift olur gibi ibareler yanlıştır. Dişi erkek ayrımını aşağıda değindiğim gibi kolayca yapabilirsiniz.

KARIN METODU ;
Balık ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna hafifçe bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir. Bu boşluk yumurta boşluğudur. Erkekte ise balık boyunca uzanan sert kıkırdağımsı bir karın vardır.

ANÜS METODU ;
Bu metod biraz tecrübe gerektirmektedir. Göz alışkanlığı kazanıldıkça en kolay yöntemlerden biridir. Erkek balığın anüsü ufak ve anüs yüzgecine nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu yüzgeç vasıtası ile yayar. Dişi balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs yüzgecine yapışmasın diyedir.

GALSMA METODU ;
Bu metod sadece üreme zamanında uygulanır. Erkek balığın galsamaları (solungaç kapakları) üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir. Devamlı dişi balığın karnına kafasıyla vurmaya dişi balıkları tahrik edip üremeye teşvik etmektedir.




JAPON BALIKLARINDA KESİN SONUÇLA CİNSİYET AYRIMI
Japon balıklarında KESİN sonuçla cinsiyet ayrımı yapmak için aşağıdaki yolu takip edin;
1. Balıklarınızı sürekli olarak gözlemleyin,
2. Japon balıkları 1. yaşlarında üreme çağlarına ulaşırlar. En verimli yaşları ise 3. yaşlarıdır. Üreme çağlarına gelmemiş olan balıklarınızın cinsiyetlerini KESİN sonuçla (DNA testi hariç) belirleyemezsiniz. Balıklarınızın eğer 1 yaşlarına gelip gelmediklerini kestiremiyorsanız aşağıdaki yolu takip edin,
3. Üreme çağlarına gelmiş olan balıklarınızın dişi olma olasılıkları en yüksek olanları karınları şişkin olanlarıdır. Bu şişkinlik erkek balıklarınızın karınlarına oranla bir hayli fazladır. Bu şişkinliğin sebebi balıklarınızın üreme çağlarına ulaşmış olmaları, üreme dönemlerinde olmaları ve yumurtalarını oluşturmuş ve olgunlaştırmış olmalarıdır.
Dişi balıklarınıza karşılık üreme çağlarına ulaşmış, üreme dönemlerinde olan (üremeye hazır) erkek balıklarınızda ise, solungaç kapaklarında ve yüzgeçlerinde sivilcelere benzeyen, tomurcuk şeklinde oluşumlar (beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar, bu oluşumlar çıplak gözle görülür fakat bu noktacıklar her balıkta görülmeyebilir) söz konusudur.
4. Sonuç olarak;
Üreme dönemlerinde erkek balıklarınız dişi balıklarınızı kovalarlar ve karınlarına vururlar. Bu durumda kovalayan ve kovalanan balıklarınız vardır. Kovalayan balıklarınız KESİNLİKLE erkek olan balıklarınızdır. Kovalanan balıklarınız ise KESİNLİKLE dişi olan balıklarınızdır. Kovalayan balıklarınızın karın yüzgeçlerinde sivilcelere benzeyen, tomurcuk şeklinde oluşumlar (beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar) var ise, kovalanan balıklarınızda da bariz belli olacak şekilde karın şişliği var ise bunlar KESİNLİĞİNİZİN iki ile çarpılması demektir.
ANÜSE BAKMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde olasılık söz konusudur. Şöyle ki, anüsü dışarıya doğru çıkık olan balıklarınızın dişi balıklarınız olma olasılıkları, anüsü içeriye doğru girik olan balıklarınızın ise erkek balıklarınız olma olasılıkları yüksektir. Bir KESİNLİK söz konusu değildir.
SÖZDE ANÜS ile KUYRUK ARASINDAKİ YÜZGEÇ(LER)İN TEK veya ÇİFT OLMASI YÖNTEMİ
Böyle bir yöntem yoktur. Buradaki yüzgeç(ler)in sayısı balıklarınızın cinsleri ile ilgili bir durumdur


ALINTIDIR...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErsanYilmazÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2011
İl: Bursa
Mesaj: 33
ErsanYilmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 22:22
------------[EDIT]RaimÖz,2018-03-28 16:28:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fbcinoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 520
fbcinoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 23:13
Hiç japon alırken erkek dişi ayırmadım hep en beğendiğim balığı aldım. JApon sağlıklı olduktan sonra bence cinsiyet 2. plandadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErsanYilmazÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2011
İl: Bursa
Mesaj: 33
ErsanYilmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 12:21
------------[EDIT]RaimÖz,2018-03-28 16:28:21[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir