Doğal yaşam akvaryumculuğu


verbalactiveÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 27
verbalactiveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 23:56

Hepimiz aslında evlerimizde bir doğal ortam oluşturmayı amaçlıyoruz.(Tabi buradaki bizlerden kastım genel anlamda ticari amaçlı bir tutku güdmeyen insanlar.) Biraz kendi yaptıklarımdan ve oluşturmaya çalıştığım doğal ortamdan bahsetmek istiyorum.


Evimdeki akvaryum evden tamamen bağımsız bir halde olmalıydı!Aslında tamamen buydu akvaryum hobisini ve tutkusunu seçmemdeki sebep.Su müdahelesiz olmalı, akıntı ve taşlar sağlanmalıydı.Tabi ki bu sevdiğim balık türünün doğal ortamına yakın olması için ; ben 4 senedir Demosoni  türü Malawi cichled 'i ve etçil balıklar besliyorum.Siz eğer kumluk bölgede yaşayan bir balık türü tutkusu duyuyorsanız; sizin için  farklı bir ortam gerekiyor; ancak ben kumluk bölgede yaşayan hayvanların biraz daha az zeki hayvanlar olduğunu düşünürüm.

İlk akvaryumum 1 m'lik bir akvaryumdu.Yunus yani moori türü cichledler satın almıştım tam damızlık bir koloniydi ve akvaryum balıklarıydı.''Ben akvaryumda doğup büyüyen balıklara bu ismi taktım.''Çünkü F1 F0 felan saçma bilmediğim kelimeler.Türkçe olmadıkları için rahatsızlık duyuyorum.Bu koloni sürekli yavru veren bir koloniydi.Ağzına yumurtayı alan dişiyi başka tanka al, yavruları büyüt, dağıt işlemi rutine binmişti artık.Çok sıkılmıştım; keyifden çok işkenceye dönüşmüştü ve baş edemiyordum.yavrulayacak dişileri tanktan aktarmamaya karar verdim böylece hayatta kalma savaşlarını büyük balıkların içinde görecektim.Nufüs arttıkça ise dağıtıcaktım yine fakat zaten büyümüş ve beni gereksiz bir zahmete sokmuş olmayacaktı balıklar.


Bu bu işi yapmaktan üşendiğim için değil tamamen onların kendi başlarına ve insan eli değmeden  akvaryumda ne yapacaklarını gözlemleme isteğimdi.Kararımı verdim ve dişileri tanktan almadığımda gördüm ki 70 yunus yavrusundan 30 tanesi en az yaşamayı beceriyor.ama bu şekilde nufüs yine çok fazla artıyordu ve sürekli ayda en az 3 kez nüfusu dağıtmak zorunda kalıyordum.Yunus türü bir cichledin barışcıl olduğundan bu kadar az kayıp verdiğini nereden bilebilirdim?Araştırmamıştım.Daha sonra tropheus beslemeye karar verdim.Bir koloni kurdum; ama onlarda otçuldu.

Demosoni seçtim daha sonra...Evet oda otçul beslenen bir cichled ama etçil balıklara karşı bütün yavrularını kaybetmeyen ve saklanmayı iyi beceren  nadir bir balık türü olduğu içindi bu.Sonra 1000 litrelik bir tank edindim Akvaryumun bir köşesini tamamen taşlık kayalık bir bölge yaparak başladım işe..Daha bitmemişti ama etçil ve demosoniden çok daha büyük bir cichled bulmak zorundaydım.

Evet aradığım şey kesinlikle Dimidiochromis Strigatus'du namıdeğer mbuna avcıları.


Yarın kaldığım yerden görüşmek üzere acil bir işim çıktı.Kızan arkadaşlar olacaktır umarım benim ne yapmak istediğimi anlarsınız kesinlikle cani bir düşünceyle yapmadım bunu... İyi geceler okuduğunuz için teşekkür ederim.


Evet arkadaşlar tekrar merhabalar;


15 dişi 3 erkek olan bir demosoni kolonisi oluşturdum ve 1 erkek 3 dişi Dimidiochromis Strigatus edindim.(fiyatları çok pahalı ama değer)Demosonilerim çok kayıp verdiğinde beslemek için kayaların arkasında ufak bir kısım bıraktım 15 cm kadar çünkü suya hiç müdahale etmeme kararı aldım.Akvaryum 1 ay geçtikten sonra ortalık yavrudan geçilmez hale geldi kayalıklarda sık ve daha az sıkışık bölümler yaptığımdan yavrular anaçlarına yem olmaktan kurtuluyor 2 3 cm olduklarında zaten anaçları onları yemeye kalkışmıyordu.100 e yakın demosoni vardı tankın içinde 1 ay sonunda.3 gün sonra popülasyon tamda istediğim seviyeye geldi ve her batımdan 1 yada 2 balık sağ kalmaya başladı.

4 ay sonra elde ettiğim sonuç mükemmeldi 4-5 pasif ama yaşamayı başaran erkeği çıkarttıp sayım işlemini zor olsada gerçekleştirdim.Demosoniler kayaların arasında adeta yaşam savaşı veriyorlardı ama çok nadir yem oluyorlardı öyle ki bir süre sonra Dimidiochromis Strigatus lara takviye yem vermek zorunda kalmaya başladım onlarında popülasyonu artmıştı.Avlanmakta çok zorluk çekiyorlardı ve tank haciminide yetersiz bulmaya başlamıştım.

1 sene bu şekilde devam ettikten sonra sonuç tam anlamıyla beni tatmin etmiş değildi. öyleki tankta 30 Dimidiochromis Strigatus vardı ve 90 a yakın demosoni  ancak hep en iyi demosoniler hayatta kalmayı başarmıştı.işlerim dolayısıyla hobiye bir süre ara vermiştim.

Şu anda yeniden bu tarz bir tank kurmaya karar verdim.Demosoni kolonilerim var ama bu sefer ki etçil balık büyük ve hantal olsun istemiyorum.Bu tarz tanklara sahip olan arkadaşlar var ise forumda bana yardımcı olabilirlerse minnettar olurum.Birde demosonilerden daha iyi kaya balıkları varsa ve hatta deniz akvaryumu bile olabilir.



verbalactive2012-04-04 19:33:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkansunaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2011
İl: Konya
Mesaj: 306
furkansunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 16:05
Devamını merakla bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir