Kusturma Üzerine Görüşler


eflatun2001Çevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2009
İl: Trabzon
Mesaj: 9
eflatun2001Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2009 12:01

Söylediklerinize katılıyorum. Kusturma işlemini bilmeden uygulayan çok kişi var. Ama kusturma işlemi kuralarına uygun bir biçimde yapılırsa daha iyi sonuçlar elde edilir. Kusturmaya karşı olan arkadaşlara soruyorum. Doğallıktan bahsediyorsunuz. Her ne kadar doğal ortamı oluşturmaya çalışsakta o ortamı sağlayamadığımız kesin. Ayrıca akvaryum ortamında 20-24 gün bir balığın aç kalması ne demek biliyormusunuz... Doğal ortamda belki bu balık yavrularını bazen salıp yem yiyor. Ama akvaryumda böyle bir olay mümkün değil.

Başka tanka ayıranlara gelince zaten balığı yakalarken strese girdirip eziyet ediyorsunuz, ayrıca ağzında yumurta olan bir balığı yeni bir ortama alarak stresini daha da arttırıyorsunuz.

Kendimden örnek verecek olursam, bugüne kadar bir çok kusturma işlemi uyguladım. İşi doğru olarak uygularsak ne balık ne bizler ne de yavrular sıkıntıya giriyor. Ben bugüne kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım. Her fırsatta bunu söylüyorum. Kusturma işlemi 10-13. günler arasında yapılmalı. Bazen arkadaşlar 15-16. günler diyorlar. 15-16. gün bekleyince kusturma anlamını yitiriyor bence. Balığın ağzında yavrular büyüyor ve ağzından almak zorlaşıyor. Ben genelde 11. gün kustururum. Balık ağzını her açmasında 10-12 yavru bırakıyor. Böylece 30-35 sn de işlem sona ermiş oluyor. Bugüne kadar kusturmadan dolayı balık kaybetmedim. Yavrular 11.gün keseli doğuyor. 3-4 gün DIY yavrulukta kalıp yavru tankına aktarırım. Kaybım inanın çok az oluyor. Yavrular 3-4 gün sonra yüzmeye başlıyorlar. Bu olayı izlemek gerçekten çok keyifli.


Herkeze merhaba

yukarıdaki yorumu okuyunca ben de zorunlu olarak dişi sarı prensesi kusturdum.

nedenini açıklayım isterseniz benim karma bir ciklet akvaryumum var 75cm. (sarı prenses, yunus, zümrüt, zebra, vb. 20 balık 30 tane yavru zebram var. ) bir erkek bir dişi sarı prensenim vardı ikisinide ben çok küçükken aldım beş ay üzerine ilk hamilelik gerçekleşti. dişi ondört gündür azında yumurta tutuyordu.

ilk günden beri karma akvaryum olduğu ve erkek sarı prensen sürekli rahatsız ettiği için dişi sarı prensesi akvaryumun camına vokumlu olarak yaptığım plastik 5 litrelik su kabında sakladım yukarıdaki yorumu okuyunca ben de bugün (ondörtgün üzerine) kusturdum 9 yavru aldım.

acaba aldığım yavru sayısı az mı bana az geldi. şu anda dişi çok sağlıklı ve akvaryuma saldım tekrar erkek başından ayrılmıyor gene kurlar başladı.

benim kafama takılan yaptığım 5 litrelik su kabında dişi sarı prensesin normal olarak yavruları çıkarmasını bekleseydim. bana geliyorki bence yavrularını yedi. acaba bekleseydim kendi doğursaydı daha fazla doğarmıydı. acaba
5 litrelik su kabında normal doğum gerçekleşirmiydi.

yavruları gayet büyük ve sağlıklı yaptığım 5 litrelik su kabında saklıyorum onları altanda hava üfletiyorum. büyüyünce akvaryuma bırakacağım.

siz ne düşünüyorsunuz yardımcı olabilirmisiniz...


teşekkür ederim..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birold22Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 168
birold22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2009 12:38
Binim 150x60x70 ölçülerine akvaryumumda yaklaşık 30-40 arası anaç balık var ve ben bunları bir ay önceye kadar yakalayıp kusturuyordum ve bu büyük bir işti çünkü yaklaşık toplam 100-150 kg 10-15 adet taşı çıkarıp her seferinde 8-10 adet balığı yakalayıp bazısını kusturup bağzılarını yavruluk olarak kullandığım akvaryuma koyuyordum. Bu olay evi boyatana kadar devam etti. Ev boyanırken akvaryumla yeterince ilgilenemememden dolayı balıklar ağzına yavru almışlar ve öyle kalmışlardı. Ben akvaryumu yerine koyup taşlarıda yerleştirdikten sonraki hafta akvaryumda yavru siyah asailerin arkasında da sarıprenseslerin yavrularını gördüm. Şimdi aradan bir ay 45 gün geçti aralarına ıce blau ve yeni siyah asai yavruları görüyorum. Her sabah büyüklerin yanında küçüklerinde yem kapmasını görmek çok zevkli. Ben bu zevki yaşadıktan sonra hobi için baktığım balıklarımı artık yormam onlar istediği zaman yavrularını çıkarırlar. Ayrıca yem yemiyo deniliyo ama en azından benim balıklarım bir iki tane yemi alıp yavrularıyla bereber yediklerine çok şahit oldum. .
Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selloo80Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 1
selloo80Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2009 12:43
SONUNA KADAR KATILIYORUM SİZE BENCEDE EN GÜZEL YÖNTEM KENDİ HALİNE BIRAKMAK BİR KERE O HATAYI YAPTIM ACEMİLİK GÜNLERİMDE VE 1 YAVRU DAHİ KALMADI ELİMDE AMA ŞUAN KENDİ HALİNDE BIRAKIYORUM. 50 YAVRU ÇIKTIYSA 4-5 ADEY YAVRU KAYBIM OLUYOR İNANIN BANA KENDİ HALİNDE BIRAKMAK ÇOK ÇOK ZEVKLİBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selim222Çevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 36
selim222Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2009 16:12

Arkadaşlar öncelikel şunu belirtmek isteri herkezin secimi farklı olabılır dogru veya yanlış bunada saygı duyarım. .

ben dogal yoldan yavru almayı tercih edenlerdenım sebep olarak biz eger bir hobiciysek dogaya ve doganın konunlarına saygılı olmalıyız diye düşünüyorum ve ayrıca erken dogan cocukları düşünün, onları hayata tutuna bılmeleri icin kuveze ihtiyacları vardır. E siz ne yapıyosunuz hayvana eziyet edıyorsunuz cıkan yumurtaları yumurtalıga alıyor bir nevi kuveze alıyorsunuz yumurtalıktakı ortamı anne agızındakı ortama benzetmeye ugraşıyorsunuz sizce aynı ortamı yarata bilirmisiniz???? kesinlikle hayırrrr. En basıt örnegi sıcaklık farklarını sabitleyemezsiniz veya annenin yumurtaları cevirme süresini. ...Vb
benim gözlemledigimkadariyla kusturularak alınan yavrularla, dogal yolla alınan yavrular arasında cok büyük farklar oluşuyor, gerek form ları , hastalıklara karşı direncleriyle ve renkleri cok farklı
arkadaşlar bence
siz balık alırken kesinlikle kusturulmuş balık veya yavru almayın. ...

 
 
selim2222009-06-13 02:20:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MBUmalawiÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 71
MBUmalawiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2009 19:18
Ben kusturuyorum ama hamile balığı alıcak küçük bir akvaryumum olsa kusturmazdım.Ama öyle bir akvaryum edinicem anneni yavrularını korumasını görmek istiyorum.Hem de herşey doğal olarak gerçekleşiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluemaxÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 368
bluemaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2009 18:01
Tamam denilenler doğru.Ama bir üretim akvaryumuysa,koloni varsa aynı anda bir çok balığı nasıl ayırabiliriz ki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinemreÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 99
metinemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2009 18:27
Akvaryum boyutlarina uygun sayida balik besleyelim, tur cesitliligi yapmaya calisirken birbirlerini ya da yavrularini rahatsiz edecek uremeyi zorlastiracak turleri karistirmayalim, baliklar icin gerekli saklanma, dinlenme vb magaralarini olusturalim, yavrularin saklanabilecegi sekilde kucuk delikler dizayn edelim, bastan akvaryumu kurarken cok okuyup tecrubeli arkadaslarla konusarak bu ise baslayalim, kurduktan sonra da cok gerekmedigi surece mudahale etmeyelim, eminim ki baliklar yumurtalarin bazilarini ac kalmamak icin yerler(tecrubesizlik disinda) sudaki kucuk yem parcalari ve partikulleri yediklerine cok sahit oldum. Mudahale yerine gozlem ve destek ilkesini belirlerseniz daha az yorucu, sorunsuz ve mutlu olursunuz. Az yavru alin ama kusturmayin, karismayin hayvanciklara.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErsinErolÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2009
İl: Nevsehir
Mesaj: 14
ErsinErolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2009 15:59
Mrb arkadaşlar 120*50*40 ebatlarında akvaryumum var içersinde 1 erkek 7 dişi yunus, 3 erkek 8 dişi sarı prenses, 2 erkek 5 dişi iceman ve 1 midas 2 papağan bulunmakta sizce yavru almam söz konusumu ? cvp yazan arkadaşlara çok tşk ediyorum şimdiden ( beslenmeleri de sabah tetra etçil akşam sera yaprak yem yosun ve deniz bitkisi karışımı olan haftada 2 kez de artemia veriyorum) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

speed57Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2
speed57Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2009 17:39
Arkadaşlar kusturma konusunda hem fikiriz dogal bir yöntem degil.Fakat bu kadar naturalist düşünmeninde bence bir anlamı yok (tamamen kendi fikrim).Bu kadar naturalis düşüneceksek şayet bu hobiyi yapmamamız lazım .Her ne kadar sahip oldugumuz tanklarda sahip oldugumuz canlıların yaşam ortamlarını taklit etsekde sonuçta taklit yani yapay.Balıkların dogal ortamlarında dişi balıkların (anne adaylarının) saklanıp yumurtalarını güvenle koruyabilecegi binlerce oyuk magara ve milyarlarca ton su var .Dolayısıyla taklit ettigimiz oratmlarda balıklara dogadaki ortamı saglayamadagımızdan kusturma çogu zamanlarda mucburi bir ihtiyaç haline geliyor .Bagzı arkadaşlar etik bulmadıklarını yazmışlar insanlardan örnek vermişler .Madem bu kadar naturalist olma merakımız var o zaman bırakalım hobiyi internette yüzlerce paylaşım sitelerinde dogal habitat video ları var oradan dogal dogal izleyelim.:)
İnsanlarda zorunlu hallerde serzeryan etikse balıklarda da kusturma (kurallarına göre yapılırsa) o kadar etiktir
İyi hobiler
speed572009-07-02 22:58:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zinedzalÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 20
zinedzalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2009 15:05
Bende yıllardır kusturan akvaristlerdenim. Fakat bu güne kadar balık kaybım ve yavru kaybım olmadı. Bu olayı gerçekleştirmek için çok dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum. Kusturma yöntemini tercih etmemin en önemli nedeni bu balıkların doğal ortamından uzak olması, bunu dahada açacak olursam balıklar doğal ortamında ağzında yumurta varken sudaki güçlü minaraller balığın zayıf düşmesini engelliyor, fakat akvaryum ortamında ne kadar iyi şartları oluştursakta doğal zenginlikleri akvaryum ortamına taşıyamıyoruz. Bu nedenledirki akvaryum ortamında balık yumurtayı ağzına aldıktan bir hafta sonra karnı çekilmeye başlıyor. Akvaryumdaki diğer dişiler ve erkek tarafından rahatsız ediliyor ve balık zayıf düşebiliyor. Bu yüzden balığa zarar vermeden bilinçli bir şekilde kusturulmasına tarafım. Kusturma konusunda gün veren arkadaşlarında yanlış yönlendirme yaptığını düşünüyorum, çünkü her akvaryum ortamında yavrular aynı oranda gelişemeyebilir. Bu yüzden ağızda yavru takibi yapılmalı ve keselerin küçüldüğü zamanda yavruların alınması gerektiğini düşünüyorum. zinedzal2009-07-05 15:07:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan73Çevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2008
İl: Kirklareli
Mesaj: 28
serkan73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2009 16:29
Bence de akvaryum ortamında balıkların bilinçli olarak kusturulması gerektiği kanısındayım.Bir kere anne balığın kondisyonu ağzında yumurta varken çok düşüyor.Hayvan zaten zayıflamış bir de diğerleri kovalıyor.Eee sonra?Şimdi hep doğal ortam,doğanın kanunu diye tutturmuşuz.Arkadaşlar soruyorum akvaryumda hangi doğallıktan hangi kanundan bahsediyoruz?Yahu zaten kovalanan balığın kaçacağı mesafe 1-1,5 metre.Doğal ortamında bu hayvan uçsuz bucaksız mesafeye ve binlerce saklanacak kovuk yada deliğe girme şansına sahipken bizim 200-300 litrelik akvaryumlarda hangi doğallık var?Acaba diğer balıklar varken yavrularını salıp ne kadar rahat davranabilir?Yavru büyütmek isteyenler kusturmalıdır bence.Yavru önemli değil diyorsanız o başka.O zaman da annenin son derece kısıtlı ortamda yavrularını korumak adına nelere katlandığını bilirsiniz.O yüzden anneyi de korumak adına fazla geciktirmeden kusturmalı.
Yalnız burada önemli olan nokta;kesinlikle tecrübe sahibi eller tarafından kusturulma yapılmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Afrikali LeoÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 97
Afrikali LeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2009 18:48

Benim 300 litrelik akvaryumumda, 3 tane SP, 2 tane MP, 2 Asai ve 3 Yunus var. 

Açık söylemek gerekirse hangisi dişi ve hangisinin de erkek olduklarını bile bilmiyorum ve geçenlerde akvaryumun içinde dolaşan küçük yavrular gördüm ve hangi balığın yavrusu onuda henüz anlamış değilim...
 
Ben sadece akvaryumun suyunu düzenli şekilde  değiştiriyorum, yemlemeyi uygun yapıyorum ve akvaryumun düzeniyle fazla oynamıyorum.
 
Sonuç, henüz küçük bile olsalar birçok yavrum oldu... 
 
Balıkları kusturmayalım, akvaryuma küstürmeyelim :)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErsinErolÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2009
İl: Nevsehir
Mesaj: 14
ErsinErolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2009 08:18
Arkadaşlar iceman im şuanda ağzına yavru almış durumda ve sanırım 7 günü geçti kusturmam gerektiğiini söyleyen petshoplar var ama ben hem ona hemde yavrulara zarar vermekten korkuyorum.boşta olan 1 akvaryumum daha var ona tüm koloniyimi atmalıyım yoksa sadece ağzında yavru olan dişiyimi ? şu anda hem iceman kolonim hem yunus kolonim hemde sarı prenses kolonim aynı akvaryumda bulunmakta 1,40m . Vericeğiniz cvplar için şimdiden tşkler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre3579Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 5
emre3579Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2009 08:54
Slm arkadaşlar bende kusturmaya karşıyım daha dün hamile olan sarıprensesimden 21 tane nur topu gibi yavru aldım ve kusturmadım yavrularını kendisi agzından saldı   ben balıgımı şu şekilde yapıyorum    genelde hamile olan bütün balıklarımın çiftleşmelerini gördüm üzerine 7 gün sayıyorum ve balıgı dogru akvaryumun içinde ayrı bir yavrulugun içine koyuyorum vbe olay bitmiştir ortalama sarı prensesler 10 gün anne agzında canlanmaya başlıyor ve 20 ila 25 gün arasındada eger ellemezseniz yavrularını kendileri bırakıyor sonra yavrularını bıraktıktan sonra anneyi başkka bir yavruluga alın orada bir hafta iyice besleyin dogru erkeginin yanına ve bir ay sonra yeni yavrular inşallah demek istedigim eger balıgı serbest bırakırsanı kendisi bırakırsa yavrularını hem dogan yavrular daha saglıklı olur hemde kayıp vermezsiniz iyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir