Leleupi Kovalamacası


Prime7Çevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2018
İl: Içel
Mesaj: 71
Prime7Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2019 20:43
Leleupilerimden biri sürekli olarak öbürünü kovalıyor ama kavga amaçlı değil, çünkü öbürü kovalamıyor. Ayrıca bazen solungaçlarını genişletiyorlar ve kendilerini suda serbest bırakıp arkalarını yaklaştırmaya çalışıyorlar. Kovalamaca neredeyse tüm gün devam ediyor.
Amaçları çiftleşmek midir ? 2si de yaklaşık 1 yaşındalar.[IMG]null[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2019 11:41
Anlattığınız durum birinin dişi birinin erkek olduğunu gösterir. Dişi taban seviyesinde kaçacak yer bulamayınca yüzeye yakın bölgeleri denemeye başlar. Erkek yaklaştığında hareketsiz bir gerilme pozisyonu alır. Taban seviyesinde kaçacak yer bulamayınca bulunduğu yere siner ve titremeye başlar yüzü erkeğe dönük olmayacak şekilde.

Bu kovalamacının sonucu dişiniz kalıcı zarar görebilir.

Yapmanız gereken leleupi dişinizin girebileceği erkeğin giremeyeceği ortamlar yaratmaktır.

Aşağıda sol tarafta gördüğünüz 10 cm 10 cm kare travalten karo üzerine konmuş yarım kase çözümü ile 3 batım 150 ye yakın yavru aldım. Bir kaseyi veya kupayı tam dişinin kafası büyüklüğünde 50 kruş kadar bir delik açmakta çözüm olabilir. (1 tl kadar açtığım kaseye erkek de rahat girebildiği için dişi tercih etmiyordu delik büyüklüğüne dikkat ediniz)

Seçenekler çok olmakla beraber. bol kayalık alan ile de sağlanabilir. Ama kaya ile sağlarsanız yavru ayırmanız zor olacaktır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200697/040320191134071.jpg[/IMG]

Şuan leleupi beslemiyorum fakat geçmişte açtığım şu başlık size yardımcı olabilir dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

https://www.akvaryum.com/Forum/tanganyika_tank__leleupi_calvus_lepto_k918479_sn1.asp

Bu başlıkta yavruları nasıl ayırdığımı da ayrıntılı şekilde anlattım.

Dişi sayınızı en az 3' e çıkarmanız sadece dişinin girebileceği kuytu köşeler ile hem bol yavru alabileceğinizi hemde dişi kaybı ve yaralanma yaşamayacağınızı umuyorum.

Bu arada önemle şunu belirtmek isterim leleupi de uyumlu çift oluştuğunda dişi yüzgeç hareketleri ve şişirmeye ek olarak vücut gerilmesi ile erkeği kaçırma yerine bulunduğu yere sinerek kovalamanın sonlarına doğru titreme yapar.

Bu titreme erkeklerdeki titremeden farklı şekilde dişi tarafından yapılır erkeğin egemenliğini kabul etme anlamına gelir. Zaten bu gerçekleştiği anda erkek kovalamayı bırakır ve bir süre balığı rahat bırakır.

Yukarıda yazdıklarımı yaptığınızda dahi dişi ile erkek arasında çiftleşme olmayabilir. Leleupiler de zaman zaman bir kısım balıkta tek eşlilik görülebilmektedir, ve eş tutmayan balıklar yıllarca üretmemektedir. Bu genetik bir durum. Sadece neolomprologus türlerinde değil bir çok farklı türde de yaşanan aynı tür içindeki balıkların bir kısmı tek eşli bir kısmı çok eşli olabiliyor.

Eş oluşumu yeterli optik bölge olduğunda gerçekleşmez ve üreme olmaz ise dişi eklemeniz gerekecektir.

Gözlemleriniz sonucu eğer dişi balığınız erkeği kesinlikle kabul etmiyor tüm vucudunu pasif pozisyona sokup olduğu yerde korkar gibi titremiyorsa. Her kovala sonunda gerilerek erkeği kaçırmaya çalışıyorsa. Ve hatta zaman zaman bu gerilme sonrası kaçmak yerine erkeğe vurabilir. O dişi ve erkek den yavru almakta zorlanabilirsiniz. Tecrübe ile sabittir.

Bu durumda ben çok zorlamayıp dişi değişimi gerçekleştirdim. Sizde eğer yeterince optik bölge yaptığınızda 1-2 aylık gözlemleme yapın eğer dişi aşırı gerilerek erkeğe hep aynı tepkiyi verirse süreci daha fazla uzatmadan dişiyi değiştirin.

Sağlıklı balıklar.






[EDIT]Bayulker,2019-03-04 14:35:44[/EDIT]

Beğenenler: [T]207007,Prime7[/T]
Teşekkür Edenler: [T]207007,Prime7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir