Mantar Hastalığı Ve Alternatif Tedavi Yöntemleri


SuizokukanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Aydin
Mesaj: 549
SuizokukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2020 13:02
Merhaba herkese, arkadaşlar amacım size ciddi ve bilimsel şekilde kaynak göstererek alternatif tedavi yollarından bahsetmek çok yaygın olduğunu düşündüğüm için mantar ile başladım uyguladığınız ve cevap aldığınız yöntemlerin yanı sıra belki fark yaratabilir düşüncesi ile bunlarıda sizlerle paylaşmak istedim. [U]Uygulanan metodlarda ki riskler tamamen uygulayana aittir.[/U]

Fotoğraf:
[IMG]https://fishkeepingadvice.com/wp-content/uploads/Fungus.jpg[/IMG]

[B][K]Oomycetes[/K][/B]

Bu fungal sınıf, balık fungal (mantar) enfeksiyonlarının en önemlisi olarak kabul edilir. Bu fungus tüm tatlı su florası ve nehir ağzı ekosistemlerinde tüm dünyada bulunur. Hemen hemen her tatlı su balığı bu gruptaki en az bir türe duyarlı olarak kabul edilir.

[K][B]Saprolegniasis[/B][/K]
Her ne kadar kesin olmasa da, saprolegniasis; Saprolegnia, Achyla ve Dictyuchus cinslerinin neden olduğu balık ve balık yumurtalarının mantar hastalıklarını tanımlamak için yaygın olarak kabul edilen ortak bir terim.
Bazen balık mantar hastalığı olarak veya kanal yayın balığı endüstrisinde kış öldürme sendromu ile ilişkili olduğunda kış mantarı / saprolegniasis olarak da adlandırılır.

[K]Tanı ve Patoloji [/K](patoloji hastalıkların ilerleyişini inceleyen bilimdir.)

Tipik olarak bu hastalık nispeten yüzeysel, pamuklu / yünlü (flokosus), ciltte veya solungaçlarda veya balık yumurtalarında görülür. Bu lezyonların rengi genellikle değişir çünkü miselyum tortu partiküllerini veya algleri tutmaya eğilimlidir ve kırmızı, kahverengi veya yeşil olabilir. Başlangıçtaki lezyonlar genellikle fokal, küçük ve göze çarpmaz, ancak bunlar miselyumun kısa sürede hızlı bir şekilde gelişmesi nedeniyle hızla büyüyebilir. Enfeksiyon pulların yüzeyindeyse, balıkların pulları genellikle vücuttan yükselir. Başlangıçta yüzeysel (epidermal) olmasına rağmen, bu lezyonlar dermise ve zamanla maruz kalan yüzeysel kaslara uzanabilir. Bu erken lezyonlar genellikle eritem(kızarıklık) halkası ile soluklaşır. Bazı saprolegnia enfeksiyonları,
solungaçlardan farenks ve yemek borusu içine uzanır. Enfekte ettiği diğer organlar ise karaciğer, dalak, böbrek, yüzme kesesi, göz ve beyin. NOT: Daha fazla uzatıp sizi sıkmamak adına patolojisine çok değinmiyorum

[K]Önleme ve Tedavi[/K]

Sıcaklık önemli bir rol oynar, çoğu epizootik (farklı cins hayvanlarda bulunan bulaşıcı etkenler) düşük sıcaklıklarda bulunur. Bununla birlikte, daha düşük sıcaklıklardan ziyade optimal olmayan değerin saprolegniyazise neden olabileceğini söylemek daha doğrudur, çünkü soğuk su balıkları düşük sıcaklıkta etkenlere dirençli olsalarda yüksek ısıda direnç gösteremeyebilirler. Kanal yayın balıklarında, su sıcaklığındaki hızlı düşüş epidermisten(derinin üst kısmı) koruyucu mukus kaybına neden olur ve bu durum saprolegiasise olan duyarlılığını artırır.

Travma, aşırı kullanım ve diğer düşük optimal çevresel koşullar (örn., azotlu atıklar, düşük pH stresi) balıkları saprolegniyazise yatkın hale getirebilir. Genellikle tedavilerde sadece sınırlı bir başarı olduğu için, bu yatkınlaştırıcı faktörleri en aza indirmek saprolegnazisin kontrolünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Bu, çeşitli Oomycete enfeksiyonlarının bildirildiği kuluçkahanelerde mantar enfeksiyonları için de geçerlidir. Sadece ölü yumurtalar genellikle enfekte olur ve daha sonra hastalık, büyük olasılıkla mantar enzimlerinin salınması yoluyla bitişik canlı yumurtalara yayılır. Ölü veya infertil yumurtaların çıkarılması, uygun sanitasyon ve uygun su kalitesi ve sıcaklığının korunması, kuluçkahanelerde mantar enfeksiyonlarının azaltılmasında kritik öneme sahiptir.

Karantin her ne kadar tedavi olmasada hastalığın yönetimi için önemlidir.


[B][U]UYARI KISIMLARINI MUTLAKA OKUYUN!!!!![/U][/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/95957/280120201259281.jpg[/IMG]





Bazı etkenlerin kullanımını tehlikeli olduğu için yayınlamadım. Malahit yeşili insan gıdası olacak su ürünlerinde kalıntıdan dolayı kullanılamaz.

KAYNAK :
Khoo, L. (2000). Fungal diseases in fish. Seminars in Avian and Exotic Pet Medicine, 9(2), 102–111. doi:10.1053/ax.2000.4623
[B][/B][EDIT]Suizokukan,2020-01-28 16:17:53[/EDIT]

Beğenenler: [T]13126,Cem Öcal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]13126,Cem Öcal[/T]
+1: [T]13126,Cem Öcal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir