ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
karideskisehir
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
12
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
22 Kasım 2010 22:41
Son Ziyaret:
08 Aralık 2012 15:08
Toplam Mesaj:
933 [0.19 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ahmet Çankaya
Doğum Tarihi:
09 Ekim 1990
Yaş:
33
İl:
Eskisehir
Meslek:
Ögrenci - Üniversite ( Eskişehir )
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

AHMET ÇANKAYA B RH+

SON 10 MESAJI

Nolur bi bakınn
Zannedersem ısıtıcı kullanmıyorsunuz. Su sıcaklığını en azından oda sıcaklığına getirmeye çalışın. Akvaryumu kalorifere yaklaştırabilirsiniz. Bunun haricinde balıklar toparlandıktan sonra iyi gözlem yapmanızı ve gözlemlerinizi yazmanızı tavsiye ederim. Herhangi bir hastalığa önlem alabiliriz o şekilde.
Ev Yapımı Yem Çalışması
Şimdi şöle açıklayayım. Islak besinleri hamur yapıp bht ile karıştırıp kurutuyoruz. Tablet yem yapımında, presli kurutma makineleri kullanılıyor. Pul yem yapımında ise folyoya sıvayıp gölgede kurutuyoruz bir kaç gün. Deneme için 1 kg yapsak 4-5 gram kadar bht yeterli gelecektir. İnşallah bulurlar. Havalarda besin kurutmaya oldukça elverişli. Tarifi zaten paylaşacağım. Tamamen, ben yapmasam bile paylaşacağım. Şu an memlekete geldim. İnternet yok ailemin evinde ama 7-8 güne Eskişehir'e döndüğümde güzelce yazacağım. Zaten bir kısmını yeni yazmıştım. Devamını getireceğim. Bht yi bulursanız. Yaptığım yemin %99 u sizin. :)

Bu arada Anadolu üniversitesi fen fakültesinden aldığım yem tarifi ve deneyi makalesinin numarasını paylaştım. Eskişehir' de bu işe ilgili olan arkadaşlar o numarayla yunus emre kampüsü merkez kütüphaneden kolaylıkla makalenin fotokopisine ulaşabilirler.
Ev Yapımı Yem Çalışması
Bht dediğimiz kimyasal içeriğin bozulmamasını ve besin değerlerinin bir anda yok olmasını engelleyen bir antioksidan. Piyasada bildiğiniz bütün ambalajlı ürünlerin içerisinde mevcut. Farklı türevleri de var. Fakat benim etrafımda hiç öyle bir sektörde çalışan yok. İnanın çok uğraştım bulmak için ama beceremedim. Bht bulunursa evlerimizde 1-2 sene raf ömrü olan yemler yapabilmememiz imkanlı hale gelecektir diye düşünüyorum.
Ev Yapımı Yem Çalışması
Bir şey başarmanın hazzına, bir şeyle uğraşmanın hazzına verdiğiniz değere göre deyip deymediği değişir. Ben bu işi kimyasal sebebiyle başaramadım. Fakat uğraşmanın verdiği haz yaptığım balık ununu ve bitki unlarını kullanamama rağmen bence değdi. 
Diğer unların tariflerini de paylaşmaya devam edeceğim. Konu eskide kaldığı için eğer fotoğraf bulabilirsem onları da paylaşacağım.
Ev Yapımı Yem Çalışması
Konu çok eskide kalmış. Elimdeki malzemelerle yem yaptım, dondurarak kullandım. Zaten dondurarak yapabileceğimiz bir ton yem tarifi olduğu için güncelleme de yapmadım. Bu proje tek bir yerde takıldı BHT BHT BHT. Yok bulamıyorum, bulamadım. :( 
Okullardan rica ettim vermediler, 
Yurt dışından sipariş etmek istedim gümrükte kimyasal almadılar,
Ufak poşetlerde satan yerler buldum internette geri dönmediler,
Büyük şirketlere yalvardım azcık lazım diye göndermediler.
Kalktım aynı şirketlere yalan söyledim. :) Numune gönderin diye yalanım 2 güne çıktı ortaya. :)

Projenin ve bulduğum yem yapımı çalışma makalelerinin bel kemiği bht olduğundan beceremedim ben bu işi.
Dondurarak hepimiz yem, mama, vs. yapmışızdır bu güne kadar. Bu proje de farklı olan antioksidan kullanarak raf ömrü uzun olan ( 1-2 yıl ) bir pul ve tablet yem yapmaktı, ev koşullarında. Eminim hepimizinde işine yarardı. Çünkü gerçekten maliyeti inanılmaz uygun. Bir gün antioksidanları temin edebilmek umudundayım hala. Bir kimyacı görsem ilk bu işi soruyorum. Maalesef beceremedim ben. Ama tarifler, makaleler, ölçüler, hazır. Et ve bitki unlarının nasıl yapılacağını test etmiş oldum en azından. Bir gün de kimyasalları bulabilirsek bu işi kıvırabiliriz. Ben hala umutluyum ve yardım bekliyrum bu konuda. :)


Madem Bht bulamadık o zaman şu unların yapılışından biraz bahsedeyim. Belki bir işe yarar.

Makale Bilgileri:
Anadolu Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi
C:3, S:1, 81-93, 1991

Kaynaklar Dizini 15 maddedir. Yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılmıştır.

Üretim, Kontrol ve Deneyin Sonuçları:

Herhangi bir tekniği kullanarak hazır yemin üretimi kolay fakat balıklara uygun besleyici elemanların dengeli bir şekilde bir araya getirilmesi için gereken bilimsel tekniklerin uygulanması oldukça zordur. Bunu kolaylaştırmak için gereken bünyesinde dengeli besin elemanları bulunan karaciğer, balık unu, daphnia ve alg unu gibi maddeler kullanılmıştır. Deney sonucu üretilen yemlerin amino asit düzeyleri gibi çeşitli bileşenleri test edilememiştir. Fakat genel besin testi yapılmıştır. 

Kılıç balıklarıyla yapılan kontrollü deney sonrasında. Avrupa tetramin ile beslenen balıklarda hafif kabızlık gözlemlenirken. Üretilen 3 renk pul yemle beslenen balıklarda sindirim sorunu gözlenmemiştir. Fakat gıda boyaları suya renk verdiğinden kullanılması önerilmemektedir.


Çok değişkenli varyans analizi sonucunda 20 şer balık üzerinden yapılan kontrollü deneyler sonucunda
Avrupa tetramin ile beslenen balıkların ortalama boy ve ağırlığı: 32.965mm / 0.5327gr.
Üretilen pul yemle beslenen balıkların ortalama boy ve ağırlığı: 35.4775mm / 0.7402gr.


Pul yem besin analizi:

Ham protein:   %35
Ham yağ          %10,30
Nişasta            %32,23
Ham selüloz     %6,80
şeker               %2,80
Kül                    %4,86
Rutubet           %8,01

( Avrupa tetramine göre yağ miktarı fazla, protein miktarı azdır. Arttırılabilinir. )




Unların yapımı:

1. Balık Unu: 2 kg. sardalya balığı çok az su ile haşlanarak enzimleri inaktive ediler. Mixer ile hamur haline getirilen balık açık havada ve gölgede üzerine bez örtülerek kurutulur. İçerisine 1/3 oranında yulaf unu eklenerek öğütülür.

2. Ciğer unu: 1kg sığır karaciğerinin zarı ve kanalları çıkarılır ve kuşbaşı doğranarak az su ile haşlanır. Mixerden geçirilerek kapalı bir alanda kurutulur ve öğütülür.

3. Sığır yüreği unu: 800gr. sığır yüreğinin yağları ve zarları çıkartılır. Ciğer unu ile aynı işlemlere tabi tutulur.

Bu 3 unu en sonunda bir araya getirip içlerine 150mg/kg oranında bht ile koruma altına alınır.


Diğer unların yapımını da izninizle yarın yazacağım. Buraya kadarkilerden balık unu yapımını denedim ve oldukça başarılı sonuç aldım. Bir kısmını dondurdum. Bir kısmınıda buzdolabında beklettim ve 4. gün bozuldu.
Eskişehirli Akvaristlerimiz
Ben buralardayım valla. Hiç sevmem deniz, plaj, kum. :)
Zaten 1 sene yorulmuşum bir de güneşin altında kum pisliğimi çekcem. :)
Eskişehirli Akvaristlerimiz
Benim sınavlar da bitti işlerim de bitti. :)
artemia üretiminde etken maddeler?
Acaba Isparta daki su değerleri nasıl. Ölçüm yapabilme şansı olsa aslında çok yararlı bir deney olur bence.
Günlük taze artemia / Ankara
En iyi yol artemiaları öğünlük olarak buz kalıplarına bölüp dondurmaktır. Hem çoook uzun süreler sıkıntısız saklarsınız, hep almaya gitmek zorunda kalmazsınız, hem de tablet yem gibi kolaylıkla balıklarınıza verebilirsiniz. 
artemia üretiminde etken maddeler?
Artemia üretimi konusunda önemli nokta tuzluluk oranı.
Tabi artemiaları üretebilmek için öncelikle onları yaşatıp ergen boyuta getirmek şart. Bunun içinde kaliteli, üremeye yatkın bireylerden elde edilen kistler çok önemli. Büyütme noktasında ise en büyük çıkmaz yemleme sorunu olarak karşımıza çıkmakta. Yavrular bir süre balıklarımıza müthiş proteinler sağladığı keseleri ile beslenerek büyüyecek. Bir süre sonra ek besin ve bir süre sonra da sadece bizim verdiğimiz besinler devreye girecek. Asıl yiyecekleri bir tür tuzlu su yosunu olan çok ufak boyutlara sahip yosunlar. Biz onlara en kolay ulaşarak spurilina verebiliyoruz. Burada önemli nokta spurilinanın saf ve toz mümkünse suda erimiş olması geliyor.
Ben hiç element ile denemedim. Su hacimlerini küçük tuttuğumdan ölçümsün denemek sıkıntı yaratır düşüncesine girdim.

Tuzluluk noktasına gelince ise;
Artemialar araştırdığınız üzre geniş bir tuzluluk skalasına sahip, fakat üretimde unutulmaması gereken bir nokta var. Markaların kimyasalla kabukları seyrelttiği gibi biz evimizde bu işlemi yapamayız. Bunun için şu doğru orantıyı aklımızdan çıkartmayarak gözlemler yapmak zorundayız.

Orantımız da şudur: Tuzluluk oranı arttıkça kabuk kalınlığı artar.

Aslında işimizi zorlaştıran bu orantı mucize gibi bir şeydir. Tuzluluğu ölçen ergen birey eğer tuz fazla ise yaşadığı bölgede buharlaşma nedeniyle suyun azaldığını ve doğal olarak yemin azaldığını düşünerek yumurtalarının kabuklarını kalınlaştırır ve yumurtaların geç açılarak yavrularının hayatta kalma ihtimalini güçlendirir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.