ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
uzaysenturk
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Ağustos 2011 11:14
Son Ziyaret:
27 Haziran 2019 10:00
Toplam Mesaj:
98 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Uzay ŞENTÜRK
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1969
Yaş:
55
İl:
Izmir
Meslek:
Veteriner Hekim/fish pathologist
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Uzay ŞENTÜRK

SON 10 MESAJI

dış filtre deneyimleri(Dış filtre almadan bir göz atın)
3 yıl önce EGE AKVARYUM dan Aquaticlife aldım. Yılda bir kere temizlerim. Hiç sorunsuz sessiz sedasız çalışıyor. Hatta bazen şühelenip çalışıyor mu diye dolabın kapağını açıp bakıyorum.

Diskus Balıklarında Tespit Edilen Parazitler
KISA MAKALE
Diskus balıklarında (Symphsodon discus) tespit edilen parazitler
Nermin Işık*, Feyzullah Güçlü, Onur Ceylan
Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı,
42003, Konya, Türkiye
Geliş: 17.03.2016, Kabul: 27.04.2016
*nerminisik@selcuk.edu.tr
DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2016318401

Işık N, Güçlü F, Ceylan O. Diskus balıklarında (Symphsodon discus) tespit edilen parazitler.
Eurasian J Vet Sci, 2016, 32, 3, 00-00
Bu çalışma laboratuvarımıza getirilen 7 adet yavru diskus balıklarında (Symphsodon discus)
görülen ölüm nedenini belirlemek amacıyla yapıldı. Doğumdan 20 gün sonra ölümlerin
gözlendiği diskus balıklarında dış bakıda solungaçlarda solgunluk, mukus artışı, uyuşuk bir
şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı ve durgunluk gözlendi.
Hasta balıkların solungaç, yüzgeç ve deri bölgesinden kazıntı alınarak hazırlanan preparatlar ışıkmikroskobu altında incelendi. İncelenen balıkların tümünde Dactylogyrus sp. Monogenea),Tetrahymena sp. (Ciliata), Vorticella sp. (Ciliata), Philodina sp. (Metazoa) parazitleri tespite dildi.

En popular ve pahalı akvaryum balıklarından biri olan diskus balıkları (Symphsodon discus)
karmaşık üreme davranışları nedeniyle kültürü zor yapılan türlerdendir (Chelappa ve ark 2005, Manochehr ve ark 2014). Diskus balıkları diğer tropikal akvaryum balıklarına göre daha yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. 28-31o C yaşamaları için uygun su sıcaklığıdır. 27 oC’nin altındaki sıcaklıklar da ise hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelirler (Giovanetti ve Lucanus 2001). Paraziter hastalıklar akvaryum balığı yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden olan önemli bir problemdir. Koruyucu önlemler alınmadığında hastalık kolaylıkla diğer balıklara bulaşabilmekte ve hızla yayılabilmektedir (Timur ve Timur 2003). Türkiye’de süs balıkları üzerine yapılan çalışmalarda çok sayıda protozoon ve metazoan bildirilmiştir. Çalışmalarda lepistes, ciklet ve altın balıklarında Ichthyobodo sp., Ichthyophthirius multifiliis, Chilodonella sp., Trichodina spp., Dactylogyrus extensus, Gyrodactylus bullatarudis, Lernaea cyprinacea, Argulus foliaceus, Argulus japonicus and Capillaria sp. (Koyuncu 2009), lepisteslerde Ambiphyra spp. (Kayış ve ark 2009), diskus balıklarında Dactylogyrus sp., Ichyophthirius multifiliis, Capillaria pterophylli, Trichodina sp. (Doğanay ve ark 1989, Koyuncu 2009, Kayış ve ark 2013) ve melek balıklarında Capillaria sp. tespit edilmiştir (Ürkü ve Yardımcı 2013).
Laboratuvarımıza gönderilen 7 adet yavru diskus balığı parazitolojik yönden muayene edildi.
Doğumdan 20 gün sonra ölümlerin gözlendiği diskus balıklarında dış bakıda solungaçlarda
solgunluk ve mukus artışı, uyuşuk bir şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı ve durgunluk gözlendi (Resim1). Hasta balıkların solungaç, yüzgeç ve deri bölgesinden kazıntı alınarak hazırlanan preparatlar ışık mikroskobu altında incelendi. Toplanan parazitlerin ilgili literatürlere göre cins düzeyinde teşhisleri yapıldı (Ricci ve Melone 2000, Noga 2010). İncelenen balıkların tümünde Dactylogyrus sp. (Monogenea), Tetrahymena sp. (Ciliata), Vorticella sp. (Ciliata), Philodina sp. (Metazoa) parazitleri tespit edildi (Resim 2-5). Balıkların solungaç ve derisinde Dactylogyrus sp. ve Tetrahymena sp. görülürken; Vorticella sp. Ve Philodina sp. cinslerine sadece solungaçlarda rastlandı.
Farklı ülkelerde Symphsodon discus üzerine yapılan çalışmalarda Ichthyophthirius multifiliis,
Hexamita symphysodonis, Ichthyouris bursata, Spironucleus sp., Dactylogyrus sp., yrodactylus sp., Ichthyophthirius multifiliis, Vorticella sp. ve Trichodina reticulate türleri tespit edilmiştir (Mohammadi ve ark 2012, Sobecka ve ark 2012, Abd El-Ghany ve ark 2014, Adel ve ark 2015). Dactylogyrus sp. balıkların solungaç paraziti olarak bilinmesine rağmen derisinde de görülebilen monogenik trematodlardır (Noga 2010). Dactylogyrus ile enfekte balıklarda solungaç flamentlerinde nekroz, uyuşukluk, hızlı soluma, parlama, sürtünme, sekonder deri ülserleri, aşırı mukus üretimi, tek taraflı yüzme ve şiddetli enfeksiyonlarda ölümler görülmektedir (Stoskopf 1993, Baker 2007). Bu çalışmada hasta diskus balıklarında gözlenen solungaçlarda solgunluk ve mukus artışı, uyuşuk bir şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı, durgunluk ve yoğun ölümler gibi bulguların Dactylogyrus’dan kaynaklanan enfeksiyonlarda gözlenen klinik bulgulara benzerlik gösterdiği dikkati çekmiştir. Mohammadi ve ark (2012) yaptıkları çalışmada Dactylogyrus sp.’nin diskus balıklarının solungaç ve yüzgeçlerinde tespit edilen en yaygın parazit olduğunu bildirmişlerdir. İran’da yapılan farklı bir çalışmada Symphsodon discus’ın solungaçlarında bu parazite rastlamışlardır (Adel ve ark 2015). Kayış ve ark (2013) yaptıkları çalışmada Symphsodon discus’ın solungaçlarında Dactylogyrus sp. Tespit etmişlerdir. Bu çalışmada da diskus balıklarının solungaç ve derisinde bu parazite rastlanmıştır. Silioforalardan olan Tetrahymena sp. süs balıklarında şiddetli ölümlere neden olduğundan önemli bir patojenik ajan olarak kabul edilir. Tetrahymena’lar kas, karın boşluğu, bağırsak, karaciğer,
göz çukuru, omurilik gibi çeşitli organ ve dokularda yerleşerek yüzeysel doku ve iç organları
tahrip eder (Bruno ve ark 2006). Tetrahymena türleri daha çok lepistesleri tercih ettikleri için
lepistes hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda çiklit ve tetra balıklarınlarında da görülmektedir (Lom ve Schubert 1983, Imai ve ark 2000). T. pyriformis’e karşı çiklitlerin duyarlı oldukları, diğer patojenler tarafından başlatılan lezyonlarda ikincil veya üçüncül bir istilacı olduğu düşünülmektedir (Roberts ve ark 2009). Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise farklı süs balıklarında (Poecilia reticulate, Cichlasoma nigrofasciatum, Labidochromis caeruleus) bu parazite rastlanmıştır (Kayış ve ark 2009, Kayış ve ark 2013). Tetrahymena sp. Diskus balıklarının solungaç ve derisinden ilk kez bu çalışmada rapor edilmiştir.
Vorticella sp. çoğunlukla serbest yaşayan siliofora türlerinden olmasına rağmen balıkların
olumsuz çevre koşullarına bağlı olarak stresli olduğu ortamlarda fakültatif ektoparazit haline
gelmektedir (El-Tantawy ve El-Sherbiny, 2010). Çok kirli ve oksijensiz sularda sorun
oluştururlar, su ve oksijen kalitesi düzelince kendiliğinden kaybolurlar (Tınar ve Umur 2015).
Kayış ve ark (2013) yaptıkları çalışmada Cichlasoma nigrofasciatum’un solungaçlarında bu
parazite rastlamışlardır. Sinop’ta yapılan çalışmada yavru pisi balıklarında Vorticella sp. Tespit edilmiştir (Öztürk ve Özer 2010). Kaur ve Pandey (2014) yaptıkları çalışmada Carassius auratus, Carassius auratus, Trichogaster lasius gibi farklı süs balıklarında bu parazite rastlamışlardır. İran’da yapılan çalışmada ise Diskus ve Oscar balıklarının yüzgeç ve solungaçlarında %10 oranında Vorticella sp. tespit edilmiştir (Mohammadi ve ark 2012). Diskus balıklarının solungaçlarından tespit edilen Vorticella sp. ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir. Rotiferler genellikle gerçek parazit değildirler. Solungaç veya deri üzerine yerleşerek balıklarda hiperaktiviteye neden olurlar (Stoskopf 1993). Semi-sesil rotiferlerden olan Philodina cinsine ait birçok tür tatlı sularda yaşarken bazı türler yosun ve toprakta yaşar (Ricci ve Melone 2000). Rotiferlerin balıklarda paraziter olduğuyla ilgili sadece bir kayıt bulunmaktadır (Wiszniewski 1946). Wiszniewski (1946) sazan balıklarının deri ve solungaçlarında Encentrum kozminskii türünü tespit etmiş, bu türü solungaçlardaki mukus ve epitel hücrelerle beslenen gerçek parazitler olarak tanımlamıştır. Son yıllarda yapılan bir çalışmada Sobecka ve ark (2012) Symphysodon aequifasciatus’un solungaç filamentlerinde Philodina sp. tespit etmişlerdir. Bu çalışma ile diskus balıklarının solungaçlarında tespit edilen Philodina sp. ilk kez bildirilmektedir.

Sonuç olarak bu çalışmada yavru diskus balıklarındaki mortalitenin Dactylogyrus sp. ve
Tetrahymena sp. enfestasyonundan kaynaklandığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca ülkemizde
Symphsodon discus’larda tespit edilen Tetrahymena sp., Vorticella sp. ve Philodina sp. Parazitleri ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir.
Kaynaklar
Abd El-Ghany NA, El-Khatib NR, Salama SSA, 2014. Causes of mortality in Discus fish
(Symphysodon) and trials for treatment. Egy J Aquac, 4, 1-12.
Adel M, Ghasempour F, Azizi HR, Shateri MH, Safian AR, 2015. Survey of parasitic fauna of
different ornamental freshwater fish species in Iran. Vet Res Forum, 6, 75-78.
Baker DG, Kent ML, Fournie JL, 2007. Parasites of fishes, In: Flynn’s Parasites of Laboratory
Animals, Ed; Baker DG, 2nd edition, Hoboken, Blackwell, UK, pp: 840.
Bruno DW, Nowak B, Elliott DG, 2006. Guide to the identification of fish protozoan and
metazoan parasites in stained tissue sections. Dis Aquat Organ, 70, 1-36.
Chelappa S, Camara MR, Verani J, 2005. Ovarian development in the Amazonian red discus,
Symphysodon discus discus Heckel (Osteichthyes: Cichlidae). Braz J Biol, 65, 609-616.
Doğanay A, Bozan H, Öğe S, 1989. Ankara’da bazı akvaryum balıklarında görülen parazitler.
Ankara Üniv Vet Fak Derg, 36, 795-806.
El-Tantawy SAM, El-Sherbiny HAE, 2010. Protozoan parasites infecting catfish Clarias
gariepinus inhabiting Nile Delta water of the River Nile, Dakahlia province, Egypt. J Am
Sci, 6, 676-696.
Giovanetti TA, Lucanus O, 2001. Discus Fish, A Complete Pet Owner’s Manual. Barron’s
Educational Series, Barron’s Publ Inc, Hauppauge, NY, USA, pp: 5-10.
Imai S, Tsurimaki S, Goto E, Wakita K, Hatai K, 2000. Tetrahymena infection in guppy, Poecilia
reticulate. Fish Pathol, 35, 67-72.
Kaur P, Pandey S, 2014. Fishes due to parasitic infection. Biolife, 2, 1094-1099.
Kayış Ş, Balta F, Serezli R, Er A, 2013. Parasites on different ornamental fish specıes in Turkey.
J FisheriesSciences.com, 7, 114-120.
Kayis S, Ozcelep T, Capkin E, Altinok I, 2009. Protozoan and metazoan parasites of fish in the
Turkey and their applied treatments. IJA, 61, 93-102.
Koyuncu CE, 2009. Parasites of ornamental fish in Turkey. B Eur Assoc Fish Pathol, 29, 25-27.
Lom J, Schubert G, 1983. Ultrastructural study of Piscinoodinium pillulare (Schaper- claus,
1954) Lom, 1981 with special emphasis on its attachment to the fish host. J Fish Dis, 6,
411-428.
Manochehr M, Faham K, Mehdi R, Mohammad R, 2014. Prevalence of Argulus foliaceus and
fungal infections in some ornamental fishes Discus (Symphysodon discus), Dwarf
Gourami (Trichogaster lalius) and Guppy (Poecilia reticulata)] in Isfahan City of Iran.
Kafkas Univ Vet Fak Derg, 20, 817-820.
Mohammadi F, Mousavi SM, Rezaie A, 2012. Histopathological study of parasitic infestation of
skin and gill on Oscar (Astronotus ocellatus) and discus (Symphysodon discus). AACL
Bioflux, 5, 88-93.
Noga EJ, 2010. Fish Disease: Diagnosis and Treatment. 2nd edition, Blackwell Publishing, UK,
pp; 519.
Öztürk T, Özer A, 2010. The occurrence of epizoic ciliates (Protozoa: Ciliophora) of the juvenile
flounder, Platichthys flesus L., 1758, from Sarıkum Lagoon Lake (Sinop, Turkey). Turk J
Zool, 34, 321-332.
Bazı Akvaryum Balıklarında Plesiomonas shigelloide

E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2005

E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2005

Cilt/Volume 22, Sayı/Issue (1-2): 31–34

© Ege University Press

ISSN 1300 - 1590

http://jfas.ege.edu.tr/

Bazı Akvaryum Balıklarında Plesiomonas shigelloides Enfeksiyonu

Üzerinde Bir Araştırma

*Tülay Akaylı

Özet:Bu çalışma İstanbul ili içinde bulunan bazıakvaryum balığıüretim işletmelerindeki akvaryum balıklarında görülen ölümlerin nedenini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Enfekte lepistes (Poecilia reticulata) balıklarında zayıflama, eksoftalmus, ascites ve yüzgeçlerde erime görüldü. Nekropside; karaciğer ve böbreklerin solgun, dalaklarının koyulaştığıve safra keselerinin ise şişkin olduğu dikkati çekmiştir. Üç adet işletmeden temin edilen lepistes, çiklit (Aulonocara maylandi) ve kılıçkuyruk Xiphophorus helleri) balıklarınıiçeren on adet hasta balık örneğinin karaciğer, dalak ve böbrekgibi iç organlarından Tryptic Soy Agar (TSA)’a ekimler yapıldı. İzole edilen bakterilere dokuz kemoterapotikle antibiyogram testi yapıldı. Hasta lepisteslerden izole edilen üç izolatın fenotipik muayenesi sonucunda Plesiomonas shigelloides olduğu tesbit edildi.Bakteri hareketli, vibriostat’a (O/129) duyarlı, glukozu oksidative fermentatif yolla kullandığıbelirlendi. Ayrıca diğer hasta balıklardan Aeromonas hydrophila ve Pseudomonassp. de izole edildi. Antibiyogram testlerinin sonuçlarına göre madde duyarlık testlerinin sonuçlarına göre üç bakteri izolatınında sadece potansiye sulfonamitlere duyarlıolduğu tesbit edildi. Anahtar Kelimeler:Lepistes, çiklit, kılıçkuyruk, Plesiomonas shigelloides.

Giriş

Akvaryum balığıendüstrisinde bakteriyel enfeksiyonların çiftlik düzeyinden hobi akvaryum seviyesine kadar akvaryum balıklarında ağır kayıplara neden olduğu bilinen bir gerçektir. Ne yazık ki bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılan kemoterapatik ilaçların oldukça yaygın ve bilinçsizce

kullanılmasıbirçok tedavinin başarısızlığına neden olduğu bildirilmektedir (Alderson, 2003).

Akvaryum balıklarında görülen bakteriyel hastalıkların en çok ölümlere neden olanıbakteriyel septisemi ile seyredenlerdir. Bakteriyel septisemi sık sık ortaya çıkarak kısa bir sürede bütün akvaryumdaki balıkların ölümüne neden olur. Balıklarda görülen bakteriyel septisemilerden üç taksonomik grup bakteri sorumludur (Reddacliff, 1988).  Aeromonas (Güvener, 2001; Timur ve diğ., 2003), Pseudomonasve Vibrio türleri bu septisemilerde rol oynar (Reddacliff, 1988; Andrews

ve diğ., 1988; Hjeltnes ve Roberts, 1993; Noga, 2000). Akvaryum balıklarında hemorajik septisemi oluşturan Aeromonas, Pseudomonasve Vibrio cinslerine ait bakteriler su ortamında genellikle bulunduklarıgibi sağlıklıgörülen balıklarında dokularında gizli enfeksiyon şeklinde az miktarda

da bulunurlar (Post, 1987; Andrews ve diğ., 1988, Noga, 2000). Bu nedenle hastalığın patlak vermesi taşıma,elleme veya yoğun stoklama sonrasına denk gelir (Post, 1987; Andrews ve diğ., 1988, Noga, 2000).

Balıklarda enfeksiyonlara neden olan Vibrioneceae familyasına ait olan bakteriler başlıca Vibrio, Photobacteriumve Plesiomonas cinslerine dahil edilmektedir. Photobacterium veVibriotürleri büyümeleri için besiyeri içine tuz ilavesine ihtiyaç duymalarına rağmen Plesiomonastürü non-halofiliktir (Sanders ve Fryer, 1988). Plesiomonascinsine ait tek bir tür olan  Plesiomonas shigelloides’in Gram-negatif, hareketli, sitokrom oksidaz ve katalaz testlerine pozitif reaksiyon verdiği, vibriostat (O/129) testine hassas ve oksidadif /fermentatif (O/F) glukoz testinde fermentatif olmasıgibi ortak biyokimyasal özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir (Austin ve Austin, 1987; Sanders ve Fryer, 1988; Gonzalez-Rey, 2003). Plesiomonas shigelloidesçeşitli balık türlerinde septisemiye neden olan fakültatif anaerob bir basildir (Thomas ve Emmett, 1992). Bu mikroorganizma tatlısu ve deniz 32  Akaylıve Zeybek /E.Ü.Su Ürünleri Dergisi 22 (1-2):31–34

suyunda bulunur (Thomas ve Emmett, 1992; Chuo, 1996; Gonzalez-Rey, 2003) ve tropikal tatlısu balıklarının bağırsakiçeriğinden izoleedilmiştir (Van damme ve Vandepitte, 1980;Thomas ve Emmett, 1992). Plesiomonas shigelloides zoonoz olup,etkenin tropikal akvaryumların suyunda bulunduğu zaman temas eden insanlardaenfeksiyonlara yol açtığıbildirilmektedir (Thomas ve Emmett, 1992;  Gonzalez-Rey, 2003). Etken gökkuşağıalabalığı, yayın balığı(De Paolave diğ. 1995, Durnorow, 2000), mersin balığıyavrularında, gromi (Chuo, 1996),japon  ve lepistes (Durnorow, 2000) gibi akvaryum balıklarında da enfeksiyonlara neden olmaktadır (Austin ve Austin, 1999). Plesiomonas shigelloides’le enfektebalıklarda genelde aşırızayıflama, anüste kızarıklık ve bağırsakta sarırenkli  shal,vücutkaslarında peteşiyal

hemoraji ve bazende karın boşluğu içindeascites ile

karakterizedir (Austin ve Austin, 1999).

Bu çalışmanın amacı  İstanbulili içinde  bulunan bazı

akvaryum balığıüretim işletmelerindeki balıklarda görülen

ölüm nedenini ortaya koymaktır.

Materyal ve Yöntem

Bu çalışmada materyal olarak kullanılanhasta  balıklar

İstanbul’da akvaryum balığıüretimi ve satışıyapan çeşitli

işletmelerden temin edilmiştir.

Hasta balık örneklerinin teminiNisan-Aralık 2003 tarihleri

arasında dokuz aylık çalışmadöneminde sürdürülmüşve

toplam üç işletmeden 4 adet kılıçkuyruk, 3 adetçiklit ve 3 adet

lepistes balığıolmak üzere toplam 10 adet hasta akvaryum

balığıörneği incelenmiştir.

Hastalık belirtisi gösteren balık örneklerine bakteriyolojik

muayene yapıldı(Bullock,1978; Austinve Austin, 1987).

Balıkların dışmuayenelerinden sonra nekropsi yapılıp aseptik

olarak karaciğer, dalak ve böbrek gibi iç organlarından alınan

örnekler Tryptic Soy Agar’a (TSA) ekildi (Colins, 1993). Petri

kapları22ºC’de 48-72 saat süre ile inkübe edildi.Saf koloniler

Austin ve Austin(1987) ve Holt ve diğ. (1994)’e göre identifiye

edildi.

İzole edilen bakterilerin hareketli olup olmadığının tespiti

için asılıdamla yöntemi ve bu bakterilerin hücre

morfolojilerinintespiti içindeGram boyama yöntemi

uygulanmıştır. Bakterilerin fenotipik özelikleriniortaya koymak

amacıile Bullock (1978)’e göre sitokrom oksidaz ve katalaz

testleri, oksidasyon-fermantasyon glükoztesti, indol, metil red

ve Voges-Proskauer testleri, nitrat redüksiyon testi,

şekerlerden asit üretimi, jelatin testi, Moeller arjinin dihidrolaz

ile lizin ve ornitrin dekarboksilaz testleri, tuzlulukve sıcaklık

testleri uygulandı.

Antibiyogram disk diffüzyon yöntemi ile gerçekleştirildi

(Barry ve Thornsberry 1985). İzolatlar steril sudasüspanse

edilerek McFarland 1’e ayarlanarak uniformbir  şekilde

Mueller-Hinton agar içeren vasatlara inokule edildi.

Flumequine (30µg), erythromycine (15µg), potansiye

sulfonamit (300µg), furazolidone (15µg), ampicillin (10 µg),

oxytetracycline( 30µg), sulphamerazine (300µg), kanamycine

(30 µg), trimethoprime (5µg),cefotaxime sodium (30µg),

chloramphenicol (30µg) ile  emdirilmişdiskler vasatlara

yerleştirilerek 22ºC de 24saat inkübe edildi. İzolatın duyarlıve

dirençli inhibisyon zonlarıölçülerek belirlendi (Barry ve

Thornsberry, 1985; Koneman ve diğ.,1992; Baron ve diğ.,

1994).

Bulgular

İstanbul ilindeki üç adet farklı akvaryumcudantemin edilen

lepistes, çiklit ve kılıçkuyruk balıklarında 2003 yılının Nisan-

Aralık aylarıarasında yüksek ölümlerin (%30) meydana

geldiği görüldü.

Hasta lepistes balıklarının dışmuayenesinde zayıflama,

eksoftalmus,ascitesve yüzgeçlerde erime dikkati çekti (Şekil

1). İç muayenede hasta balıklarda karaciğer ve böbreğin

renginin solgunlaştığıfakat dalakrenginin koyulaştığıve safra

keselerininise  şişkin olduğudikkatiçekti.Hasta çiklit

balıklarında ise deri renginde koyulaşma ve vücut yüzeyinde

ülser ve gözlerde tek taraflıeksoftalmus  görülürken iç

organlarda ise karaciğerde nekroz, böbreklerdeerime, safra

kesesinde büyüme ve bağırsaklarda hemoraji yanısıra

bağırsak içeriğinde temiz bir sıvıdikkati çekmiştir.Kılıçkuyruk

balıklarında da anorexia, renkte solgunluk, karında şişkinlikve

vücut yüzeyinde kızarıklıklar yanısıra iç organlarda da

hemoraji gözlendi.

Şekil1.Hasta balıklarda zayıflama,karında şişkinlikve yüzgeçlerde erime.

Hasta lepistes balıklarının karaciğer, dalak  ve

böbreklerinden TSA’ya yapılan ekimler sonucu beyaz renkli,

konveks veyuvarlak şekilli yoğun bakteri kolonileri üredi. Bu

kolonilerden alınan 3 adet izolata ait bakterilerinGram-negatif

hareketli basil olmaları, O/F glukoz testinde fermentatif

reaksiyon oluşturmaları, sitokrom oksidaz ve katalaz pozitif ve

vibriostat (O/129) testine hassas olmalarınedeni ile bu

bakteriler Plesiomonas shigelloides olarak izoleve identifiye

edilmiştir.Ayrıca bu çalışmada incelenen çiklit ve kılıçkuyruk

balıklarından da Aeromonas hydrophilave Pseudomonassp.

bakterileri izole edilmiştir.

Hasta lepistes  balıklarından izole edilen  Plesiomonas

cinsi bakteri izolatlarının morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal

özellikleri Tablo1.’de verilmiştir.

Akaylıve Zeybek /E.Ü.Su Ürünleri Dergisi 22 (1-2):31–34  33

Plesiomonas shigelloides  izolatlarının antimikrobiyal

madde duyarlılık test sonuçlarına göre dokuz adet

antimikrobiyal maddeye karşıfarklıduyarlılık gösterdikleri

tespit edilmiştir. Üç adet Plesiomonas shigelloidesizolatının

potansiye sulfonomit’e duyarlıolduğu gözlenmiştir.

Tartışma ve Sonuç

Bakteriyel balık hastalıklarıdoğal ve kültür balıklarında yaygın

olduğu gibi akvaryum balıklarında da yüksek oranda ölümlere

neden olmaktadır. Balıklarda enfeksiyonlara neden olan

bakterilerin çoğu fırsatçıpatojen olup kirlilik , sıcaklık ve nakil

gibi uygun olmayan çevre şartlarının yaratmışolduğu strese

bağlıolarak ortaya çıkmaktadır (Post 1987, Andrews ve diğ.

1988, Reddacliff 1988, Noga 2000, Güvener 2001, Alderson

2003).

Gram-negatif bakterilerden olan  Plesiomonas

shigelloidesdaha çok tatlısu balıklarında (Van damme ve

Vandepitte 1980, Thomas ve Emmett 1992, De Paola ve diğ.

1995, Durnorow 2000) ve akvaryum balıklarında

enfeksiyonlara neden olmaktadır (Austin ve Austin 1987,

Sanders ve Fryer 1988, Chuo 1996, Durnorow 2000).

Bu çalışmada üç akvaryum balığıişletmesinden temin

edilen toplam on adet hasta balık örneği incelenmişlepistes

balıklarından  Plesiomonas shigelloides,  kılıçkuyruk

balıklarından A. hydrophila ve çiklit balıklarında Pseudomonas

sp. suşlarıizole edilmiştir.

Plesiomonas  türü bakterilerin neden olduğu

enfeksiyonlarda patojenler genelde hasta balıkların böbrek ve

karaciğer gibi iç organlarından izole edilmiştir (Austin ve

Austin 1988). Enfekte balıklarda gözlenen hastalık bulguları;

balıklarda görülen diğer septisemilerde ki bulgularla benzer

olup balıklarda genelde aşırızayıflama, anüste kızarıklık ve

bağırsaklarda sarırenkli ishal, vücut kaslarında peteşiyal

hemoraji ve bazende karın boşluğunda ascites olduğu

bildirilmiştir (Austin ve Austin, 1988, Austin ve Austin, 1999).

Bu çalışmada da lepistes balıklarında gözlenen aşırı

zayıflama, ascites ve yüzgeçlerde erime  Plesiomonas türü

bakterilerin  neden olduğu enfeksiyonlarda görülen başlıca

klinik bulgulara benzer olmakla birlikte, renkte koyulaşma ve

eksoftalmus gibi bulguların diğer araştırıcıların bulgularından

farklıolduğu dikkati çekmiştir (Austin ve Austin 1988, 1999).

Ayrıca  Plesiomonas  septisemilerinde gözlenen anüste

kızarıklık ve sıvıtoplanmasına da rastlanılmamıştır (Austin ve

Austin 1988, 1999).

Hasta balıklardan izole edilen beyaz renkli kolonilere ait

bakterilerin Gram-negatif, hareketli olmalarının yanısıra O/F

glükoz testinde fermentatif reaksiyon vermeleri ve büyümeleri

için tuza ihtiyaç duymamalarınedeni ile Plesiomonascinsine

ait bakterilerin genel özelliklerine benzerlik gösterdikleri dikkati

çekmiştir (Austin ve Austin 1987, Sanders ve Fryer 1988,

Thomas ve Emmett 1992, Gonzalez-Rey 2003). İzole edilen

bakterilerin bu özellikleri yanısıra diğer fizyolojik, biyokimyasal

özellikleri de farklıaraştırıcıların bulgularına (Austin ve Austin

1987, Sanders ve Fryer 1988, Holt ve Krieg ve diğ. 1994,

Gonzalez-Rey 2003) benzerlik göstermektedir.

Diğer araştırıcıların (Austin ve Austin 1987, Sanders ve

Fryer 1988, Holt ve diğ. 1994, Chuo 1996, Gonzalez-Rey

2003) bildirdiği gibi bu çalışmada da hasta lepistes

balıklarından izole edilenP. shigelloidesbakterileri arjinin

dihidrolaz, lizin ve ornitin dekarboksilaz testleri ve inositolden

ve laktozdan asit üretimi pozitif reaksiyon vermiştir.

Sonuç olarak, yapılan bu çalışma ile çiklit, kılıçkuyruk ve

lepistes gibi akvaryum balıklarında görülen bakteriyel

enfeksiyonlar incelenmişve Plesiomonas enfeksiyonunun

lepistes balıklarında hastalığa neden olduğu ortaya

çıkartılmıştır. Yurdumuzda üretimi yapılan akvaryum

balıklarında ilk kez bu çalışma ile Plesiomonas shigelloides

enfeksiyonuna rastlanılmıştır. Lepistes balıklarının üretildiği

işletmede; üretim ünitesindeki yoğun balık populasyonu ve

hijyenik tedbirlerin yetersiz olmasına bağlıolarak oluşan stres

sonucu Plesiomonas shigelloidestürü bakterinin bu balıklarda

ani ve yüksek ölümlere neden olduğu anlaşılmıştır.

Antibiyogram testi sonuçlarına göre de lepistes balıklarından

izole edilen bu iki türe ait bakterilerin potansiye sulfonamidlere

duyarlıolduğu tespit edilmişve balıklar bu antibiyotik ile 30-60

mg /kg balık/gün dozunda 5 gün süre ile tedavi edilmiştir.

Adi saylangoz istilası
Aynı durum bende de vardı.
Çok yem atmaktan oluyor.
Salatalık, katil salyangoz vs. Bir sürü şey denedim. Olmadı. Çünki sayıları çok fazla olduğu zaman toplamakla veya katil salyangozların yemesiyle bitmiyorlar.
Bütün akvaryumu boşalttım.
Kumunu bol tuzla karıştırdım. Kumdaki bütün salyangozlar öldü. Bitkilerin yapraklarını tektek akar su altında yıkadım. Bütün malzemeleride tuzla ovdum. Bunları yapmadan önce bütün katil salyangozları da ayrı bir yere koydum.
Sonuç:Şimdi akvaryumda sadece katil salyangozlar var. Adi salyangoz hiç kalmadı. Fakat ilginç bir şey oldu adi salyangozlar varken bitkiler güzel büyüyordu. Şimdi o kadar iyi büyümüyorlar. SAnırım adi salyangozlar kumun içinde gezdikleri için kumu karıştırma ve dışkılarıylada gübreleme işlemini doğal olarak yapıyorlardı.
Çöpçü balıklarında
http://www.istanbul.edu.tr/vetjournal/archive/2006-1/47_56.pdf
Esra SAVAŞik Metin TİMUR
İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ.
32 (1), 47-56 2006 32 (1), 47-56, 2006
Araştırma Makalesi
çÖPÇÜ BALIKLARINDA (cofydoms paramı, Jenyns 1342) EMBRİvoLoJiK vE
LARVAL GELişiMıN MtKRosKoBıK ıNcELENMEsı
Lepistes
Lepistes (Poecilia reticulataPeters, 1895) ve Kılıçkuyruk (Xiphophorus
helleriHeckel, 1848) Rasyonlarına Vitamin E (Alfa Tokoferol Asetat)
Katkısının Döl Verimine Etkisi
Kenan Köprücü ve Engin ŞEKER
Fırat Üniversitesi, SuÜrünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği AnabilimDalı, 23119 ELAZIĞ
kkoprucu@firat.edu.tr
 
 
su hakkında ders notları
http://uguner.trakya.edu.tr/files/limnoloji_v22.pdf
TRAKYA ÜNIVERSITESI
Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
Limnoloji
Japon Balıklarında embriyolojik gelişim
JAPON BALIKLARINDA (Carassius sp.) EMBRİYOLOJİK VE LARVAL
GELİŞİMİN İNCELENMESİ1
İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg.
J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ.
32 (3), 7-19, 2006
32 (3), 7-19, 2006
Araştırma Makalesi
http://www.istanbul.edu.tr/vetjournal/archive/2006-3/m2.pdf
Farklı Yemlerin Lepistes Balığı
http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/view/5005/4823
Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg.
35 (1-2), 3943, 2004
Farklı Yemlerin Lepistes E:alığı (Poecilla reticullJ!ta)'nın Üreme, Pigmentasyon ve
Büyüme Özı~llik.leriÜzerine Etkllsiniıı Araştınıması
Mehtap YILMAZl
Haıtice YILMAZ
N" MevlÜt ARAS
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ün1nleri Bölümü 252401 Erzurum (mehtapy@ataunLedu.tr

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.