ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
dredy
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
05 Temmuz 2006 04:09
Son Ziyaret:
29 Ocak 2013 01:38
Toplam Mesaj:
24 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
ozan ulusoy
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

ozan ulusoy

SON 10 MESAJI

ağız kenarında pamuksu şişlik
Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi çöpçü balığımın ağzının bir tarafında şişkin pamuksu bir şey çıktı. bugün farkettim. birkaç gündür durgundu şu an da epey hareketsiz.

Neon balıklarımın da birkaç tanesinde ağızlarının aynı tarafında (sağ tarafları) bir gariplik var. Onlarınkinde pamuksu bir yapı görmedim ama sanki ağızları genişlemiş ve açık kalmış gibi sağ tarafları normalden farklı. Çöpçününkiyle aynı hastalık olabilir mi?

Daha önce kaybettiğim iki neonun kuyruklarının bir kısmı gittikçe eridi sonra ur gibi beyaz bir şey oluştu. bununla ilgili midir?

Bu hastalık nedir, tedavisi var mıdır? Çöpçüyü ayırmam gerekir mi?


Fotoğraf:


Canlıdaki Belirtiler: Ağzının kenarında pamuksu bir şey var ayrıca şişkin duruyor.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 40lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Neon, Beyaz Moli

Filitrasyon: İç filtre

Ay kuyruklu moli hamileliği nasıl anlaşılır!...!
Bende de 1 erkek 2 dişi ay moli var. İlk doğuran dişiden sadece 7-8 tane yavru alabildim. 10-15 tane boş (döllenmemiş) yumurta çıkardı. Bu ilk doğumdaki 7-8 yavrunun tümünü tecrübesizlik nedeniyle (yavruluktan dışarı kaçtılar) kaybettim. 

Sonra geçen ay tam tatile çıkacağım günden 2 gün önce diğer dişimden 20 civarı yavru aldım. Mecburen yavruları yanımda götürdüm. 3-4 litrelik plastik bir bidon içine ısıtıcı ve pipo filtre koydum öyle götürdüm ancak bu ortam onlara pek yaramadı sıkça su değişimi yaptığım halde sürekli ölümler oldu ve döndüğümde yavru sayısı 4e düşmüştü. Her ne kadar pipo filtre kullanılsa da küçük kapta bakıldığında ölümler oluyor.

10-15 gün kadar önce de diğer dişiden 30 civarı yavru aldım. 

Dişinin karnı uzun süredir şişse hamiledir muhtemelen. Doğumun yaklaştığını anlaman için en iyi yol anüs bölgesindeki açıklığı kontrol etmek. Doğuracağı gün anüsü baya bir açılıyor. Karnında siyahlık olmayabiliyor veya olsa da doğuma daha 2 hafta kalmış olabiliyor o yüzden en iyi yol dediğim gibi açıklığı gözlemek..

Doğuracağı günü tespit ettikten sonra dişiyi sık sık gözlemle. Ben akvaryumda yavru görmeye başladığımda dişiyi beyaz bir yoğurt kabına alıyorum. Kaba biraz da rafya (hediye paketlerine sarılan ipi makasla kıvır kıvır yaparak) atıyorum. Bu şekilde son doğumda 30 civarı yavruyu yenmeden alabildim. Beyaz kaba alınca doğum süreci hızlanıyor gibi. Tankta yavaş yavaş doğururken kaba alınca 10-15 dakikada tüm yavrular çıkıyor. Doğum sırasında erkek moli dişiyi çok rahatsız ediyor ve de tankta epey bitki olduğu halde diğer balıklar (moli ve plati) yavruları afiyetle yiyorlar o yüzden dişiyi ayrı kaba ya da yavruluğa almak faydalı. 

Şu an tankımda 1 ay önceki doğumdan kalan 3 yavru ve 2 hafta öncekinden kalan 20 yavru var. Yavruları soyulmuş artemia yumurtası ve toz haline getirdiğim spirulina yemi ile besliyorum ve 3-4 hafta kadar kendi yaptığım yavrulukta akvaryum içinde tuttuktan sonra ana tanka bırakıyorum. 

Not: Dişi sayını en az 2 (ideali 3) yapmanı öneririm. Erkek moliler dişileri çok rahatsız ediyor. Tek dişi varsa yazık o dişiye..

Bu ne tür bir salyangoz?
Önceki mesajımdan sonra 4-5 tanesini imha ettim. Ancak bugün bitkilerimin üzerinde nokta büyüklüğünde 5-10 tane yavru gördüm.. Epey hızlı ürüyorlar. Fazla yemleme de yapmıyorum aslında.. Nasıl kurtulabilirim bunlardan? Katil salyangozlar bunları da yer mi? 
Bu ne tür bir salyangoz?
Link için teşekkürler. Oradaki "Freshwater Limpet - Acroloxus lacustris" diye adlandırılan canlıya benziyor yandan. Üstten benzetemedim ama.. Eğer oysa nasıl kurtulabilirim bilen var mı? Kısa zamanda çoğalacak birşeye benziyor. Görüntüsü de pek hoş değil. Resmi çektikten sonra kayıplara karıştı, yakayı ele verdiğini farketti saklandı herhalde :p
Bu ne tür bir salyangoz?
Aşağıdaki resimlerdeki canlı bir salyangoz mu? 
Salyangoz gibi hareket ediyor. Üstten baktığımda (ilk resim) yaprağa bulaşmış bir kir gibi, şekilsiz. Ancak yandan bakınca (ikinci resim) yarısı olmayan bir midyeyi andırıyor. 

Ne tür bir canlı, zararlı mıdır, tanktan çıkarmalı mıyım?
Not: Akvaryuma 1 aydır bitki, malzeme vs. eklemedim. Salyangoz türünde sadece 1 adet elma salyangozum var. Şu ana kadar başka salyangoz oluşmamıştı..





Akvaryumumda tanımlanamayan bir canlı!
Bugün bir bitkimin yaprağının altında siyah, şekilsiz bir nesne gördüm. Fırçayla silmeye çalıştım ama çıkmadı, yapışmış gibi. Dikkatli baktığımda çok çok yavaş hareket ettiğini ve yaprağa temas eden kısmında salyangoza benzer bir yapıda şeffaf jelimsi bir yapı gördüm ama kabuk gibi bir yapı göremedim sadece siyah, şekilsiz bir yapıda üst kısmı. Gördüğüm hiçbir salyangoza benzetemedim. Yumurta falan mı diye düşündüm ama hareket ediyor.. Sizce bu nedir?

Not: Akvaryumuma son 1 aydır yabancı bir bitki, malzeme koymadım. 1 adet elma salyangozu, 1 çöpçü, 1 SAE ve 5 tane canlı doğuranım var..

Şu anda da yapraktan bitkinin sapına geçti ve orada ilerliyor. Ortası siyah düz, çevresi saydam jel gibi..


Yorumlarınızı bekliyorumm..


Ekleme: Şimdi başka bir yaprağa geçti ve yandan görebildim. Üst kısmı kabuk gibi ama sanki yarısı olan bir midye kabuğuna benziyor. Salyangoz gibi helezonik bir yapısı yok ama salyangoz gibi hareket ediyor. 


Doğuma ne kadar var sizce?
Balıktaki şişkinlik yapısından mı kaynaklanıyor ne. Bu süre içinde karnının boyutunda fazla bir değişiklik olmadı ve şişkinlik dikdörtgen değil de daha çok üçgen şeklinde, yani ön kısım daha şişkin. Diğer ince yapılı olan dişimin ise 3-4 gündür arka kısmının rengi koyulaştı  (ışık vurunca anlaşılıyor daha çok). Lepisteslerde de benzer bir koyulaşma oluyordu. Sanırım ince olan hamile ama bu şişman olan herhalde biraz obez, hamile olmayabilir de bilemiyorum. Arkasında hiç koyu renk yok.. Bakalım hangisi önce doğuracak..
Doğuma ne kadar var sizce?
Resimdeki hamile molinin doğumuna sizce ne kadar var? Karnı diğer dişiye göre bariz büyük. Kabızlığı da yok. Doğumun yaklaştığını nasıl anlayabilirim, alt kısımda renk değişikliği (kararma vs.) olur mu? Lepisteste çok kolay anlayabiliyordum ama moli ile daha önce bir tecrübem olmadı..



dredy2012-05-07 14:45:12
Moli balıklarımda hastalık
Benim beyaz molilerde de geçen hafta aynı durum oluştu. Kuyruklarında 5-6 tane irili ufaklı beyaz benek vardı ve arada sürtünerek kendilerini kaşıyorlardı. Su sıcaklığım 25-26'ydı. Sıcaklığı 29'a çıkardım. İlaç/tuz vs. kullanmadım. 2 gün o şekilde bekleyince benekleri ve kaşıntıları geçti. 
SAE'min siyah şeridi kayboldu!
2 gün önce yetişkin bir SAE (crossocheilus siamensis) almıştım. Bugün öğleden sonra dışarı çıktım. Gece yarısı geldiğimde bir de baktım ki SAE'nin ortasındaki siyah renkli şerit grileşmiş, neredeyse diğer pullarıyla aynı renge dönüşmüş. Birkaç saatte nasıl ve neden böyle birşey olur? Ne yapmam lazım?

Ekleme:
Galiba biraz erken panik yaptım. Gece ışığını açtıktan bi yarım saat içinde siyah şerit tekrar ortaya çıktı. SAEnin daha önce okumadığım bir özelliğini görmüş oldum. Gece karanlıkta siyah şeridi kayboluyor. Işıkta yeniden oluşuyor.. İlginç..
dredy2012-05-06 00:05:51

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.