ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
nyucel
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
52
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Temmuz 2007 21:50
Son Ziyaret:
25 Şubat 2013 09:06
Toplam Mesaj:
985 [0.16 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Necdet Yücel
Doğum Tarihi:
23 Ekim 1970
Yaş:
53
İl:
Çanakkale
Meslek:
Sistem Yöneticisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

taşlar ve karidesler
[QUOTE=BurakGuran]Ben aslında her taşın kullanılmasından yanayım, kimse darılmasın sadece bu benim fikrim bu yani bence her taş akvaryuma olur. hangi dereye hangi denize hangi göle gelip bu taş bu suya zarar verir atmayın diyor. O yüzden bence, güzelce temizleyip kaynattıktan sonra akvaryumuna koyabilirsin.[/QUOTE]

O zaman şunu deneyin bir de: bir göle gidip bir şişe mürekkep dökün. Hiç bir balığa, bitkiye etkisi olmayacaktır. Buna güvenerek akvaryumunuza aynı şeyi yapabilir misiniz?

Göller, dereler sizin akvaryumunuzla kıyaslanmayacak kadar büyük hacimlerde su içerdiklerinden o habitata uygun olmayan bir parçanın etkisi olmayacaktır. Onlara da taşıyamayacakları kadar uygunsuz madde karıştırıldığında oradaki yaşam da bundan olumsuz etkilenecektir.
Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
Bu tarih değişikliği mevzusu biraraya gelmeyi zorlaştırdı. Doğru zamanı tutturup gelebilen 8 kişi gevezelik ettik ;)


Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
Buluşmada çekilen fotografları filan taglarız diye bir facebook grubu kuralım diye konuşmuştuk. Kimsenin vakti olmadı galiba. Ben bir grup kurdum (https://www.facebook.com/groups/311559438893293/) herkese açık.
Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
[QUOTE=mickey]Arkadaslar ben aranıza yenı katıldım su anda hıcbırınızle tanısmadıgımdan katılsammı hos olurmu bılemedım ama soracagım bırkac soruda var melek akvaryumu mesela! her neyse ılerde ınsallah canakkalede yasıyan arkadaslar ozeldende benımle sohbet ederlerse sewınırım[/QUOTE]

Önceden tanışmış olmaya gerek yok. Tanışırız orada nasılsa ;)
Çanakkale'li arkadaşlar bizde bir araya gelelim
Maille ulaşıldığında gelirim demiştim. Buradan da söyleyeyim: orada olacağım. Görüşmek üzere.
21 Mart'ta Şehitler Diyarı Çanakkale'ye gidiyoruz.
Fotoğrafları buraya mı eklersiniz acaba?
21 Mart'ta Şehitler Diyarı Çanakkale'ye gidiyoruz.
[QUOTE=yekin]Çanakkaleli arkadaşlar gelmek isteyenler için yarın sabah 7 feribotu ile karşıda olucağız,kilitbahirden geçiceğiz,iskelde buluşmak üzere....[/QUOTE]

Sabah 6:45'te kilitbahir feribotunda olacağım, 17 plaka gri honda city.
21 Mart'ta Şehitler Diyarı Çanakkale'ye gidiyoruz.
Selamlar,

Çanakkaleli arkadaşlarla nasıl bir organizasyon yapacağız bu sayfalarda bulamadım ben. Bugün ve yarın ev taşıyor olacağım ama mutlaka katılmak da istiyorum. Kendi aracımla geleceğimden arabada 3 yer daha olacak. Sabah 6'da karşıda buluşmak biraz zor olacak ama olsun.
Bitkili Akvaryum Nasıl Taşınır, Bölüm 1: Planlama
Kısa bir süre sonra akvaryumumu taşımam gerekeceğinden bununla ilgili okuyorum. Bu hazırlıklar sırasında okuduğum güzel bir belgeyi çevireyim de işe yarasın diye düşündüm. Belge iki bölüm: planlama ve taşıma.


Bir akvaryumu taşımak bile göz korkutucu bir iş iken bitkili bir akvaryumu taşımak muazzam zordur. Çok çaba istese de herşeyi karıştırmadan ve balıklarınızdan vazgeçmeden bu işi yapmak mümkündür. Nereden mi biliyorum? Daha önceden yaptım ve tekrar yapmak üzereyim. Evet, biraz çılgınım.

Son taşımayı Haziran 2006'da yapmıştım. O zaman biri 20, diğeri 10 ve en büyüğü 29 galon hacminde üç akvaryumum vardı. Sadece bir kaç km uzağa taşındığımdan o kadar da kötü bir durum olmadı. Tankların en büyüğü olanının (29 galon hacimli) bile arabamın arka koltuğuna sığması işimi kolaylaştırdı. Yolculuk çok iyi geçti ve tek bir balığımı bile kaybetmedim.

1 Temmuzda tekrar taşınacağımdan bitkili akvaryumumu nasıl taşıyacağımı planlamam gerekiyor. Aradan geçen zamanla 10 galonluk tankın yanında diğerlerini yukarıda gördüğünüz 46 galonluk olana terfi ettirdim. İki tankta da bolca balık ve bitki olduğundan taşınma sürecinin en önemli aşamasını planlama olduğunu düşünüyorum. Bu sürecin her ayrıntısını planlamanız size zamandan tasarruf ettireceği gibi bazı hayatları da kurtarmanıza da yardımcı olacaktır.

Balıkları nasıl kayıpsız taşıyacağım? Bu tekniği 2006'da denemiştim ve çalışmıştı bu yüzden yine aynı yöntemi kullanacağım. Oldukça ucuza aldığım iki büyük plastik kovayı kullanmıştım. Bu kovaları tanktan aldığım suyla ve bitki parçalarıyla doldurdum. Bu bitki parçaları kısa taşınma yolculuğu sırasında hem yiyecek olarak hem de filtrasyon için yardımcı olacaktır. Ardından balıkları yakalayıp kovalara koydum. Kulağa kolay bir işmiş gibi geliyor olabilir ama belki de en zor tarafı budur taşınmanın.

Tankları nasıl taşıyacağım?
46 galonluk bu ağır tankı dolu iken taşımanın bir yöntemi yoktur. Hatta 10 galonluk olanı bile dolu olarak taşıyamazsınız. Bu yüzden her iki tanktan da kovadaki balıkları rahat ettirebilecek kadar (ama taşınabilecek kadar hafifleyene dek elbette) su boşalttım. Su boşaltma aparatı tam da burada işe yarar. Substrat seviyesinin yaklaşık 1 cm kadar üzerinde kalacak kadar su boşaltmanın iki faydası olacaktır. Bunlardan ilki substratı ıslak tutması ve yararlı bakterilerin yaşamasına olanak vermesi diğeri ise akvaryumun taşınma sırasında hafif olmasıdır. Bitkilerin kurumasına engel olmak için onları ıslatıp doldurduğum çöp torbasını üstten bantla kapatmayı planlıyorum. 46 galonluk tank arabamın arka koltuğuna sığmadığı için diğer eşyalarımla birlikte kamyonla taşınacak.

Filitreler ve CO2 sistemleri nasıl taşınacak? Her akvaryum için birer tane olmak üzere iki adet Eheim dış filtrem var. Taşımak için vanalarını kapattıktan sonra fişlerini çektim. İçlerinde kalan su yolculuk çok uzun sürmediği sürece filtrenin içindeki yararlı bakterilerin tamamen ölmemesini sağlayacaktır.

Basınçlı CO2 sistemi için yapacağım şey ise sistemi kapatıp regülatörü çıkartmak olacaktır. En önemli şey CO2 tankının güvenli olarak taşınmasıdır. CO2 tanklarının düştüğü ya da aracın içinde açıldığı çokça korku hikayesi duyduğumdan CO2 tankının güvenli bir şekilde taşınması çok önemlidir.

Unutulmaması gereken diğer ayrıntılar:
  • Yaz mevsiminde olduğumuzdan herşeyin serin tutulmasına ve güneş ışığını doğrudan almamasına dikkat edilmelidir. Bu yolculuğu kış mevsiminde sıcaklık değişimleri bitkiler ve balıklar için çok daha fazla tehlikeli olacağından kışın yapmak istemezdim.
  • Tankı yavaşça ve düz bir şekilde taşıyın. Eğmek veya çapraz baskılar uygulamak kolayca kırılmalara neden olabilir.
  • Taşırken tanka ne kadar çok destek koysanız o kadar iyidir. Aracı dikkatli kullanmanız ve tankı hareket edemeyeceği şekilde desteklemeniz de gereklidir.
  • Akvaryumu taşınacağınız yerde nereye koymak istediğinizi planlayın. Yer değiştirme işini tekrar yapmak istemezsiniz! Zemini (bu kadar büyük bir tankı taşıyabilir mi?) ve su kaynağına mesafeyi de kontrol etmekte fayda var. 100 metrelik bir su hortumu kullanabilirsiniz ama daha kısasıyla uğraşmak daha kolaydır. Belki pilli bir tahliye sistemi de düşünebilirsiniz.
  • Merdiven veya keskin köşelerle uğraşmak zorunda olmamam benim şansım ama eğer siz bunlarla uğraşmak zorundaysanız tankınızın ters çevrilmeden buralardan geçip geçemeyeceğini önceden kontrol edin (aksini düşünmek bile kabus gibi).
İhtiyaç Listesi:
  • Büyük, plastik kovalar,
  • Tahliye hortumu,
  • Kaçınılmaz ıslaklıkları silmek için havlu, taşımada kullanmak için destek malzemesi,
  • Balıkları yakalamak için kepçe,
  • Tankın boyutlarına bağlı olarak plastik çöp torbası ya da ambalaj kağıdı
Herşey planlandığı gibi gidecek mi? Her zaman değil ama öncesinde hazırlık yapmak beklenmeyen riskleri en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Bu serinin sıradaki bölümünde taşınma gününden adım adım bahsedeceğim.

Bu çeviriyi özgürce dağıtabilirsiniz, değiştirebilirsiniz ve değiştirdiğiniz hallerini dağıtabilirsiniz. Çeviriyi yapan olarak ismimi korursanız sevinirim ama bu bir zorunluluk değildir.

21 Mart'ta Şehitler Diyarı Çanakkale'ye gidiyoruz.
[QUOTE=yekin] [QUOTE=reis][QUOTE=yekin]Uğur abi bu sene planı iyi yapalım  günün ilerliyen saatlerinde bi mangal organiizasyonu, çanakkale merkeze geçiş  gibi planlarda yapabiliriz.... [/QUOTE]
 
Ekin, bu söyledikleriniz çok güzel ama hayata geçirebilmek için bize o gün yetmeyecektir muhtemelen.Tebessüm  Ama yinede tarih yaklaşsın bakalım birlikte fazlaca vakit geçirebilmek için biraz beyin jimnastiği yaparız.Göz%20Kirpma
[/QUOTE]

Reis şu beyin jimlastiği işinede bi el atsan.Big%20smile
[/QUOTE]

Kesinlikle vakit yetmez.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.