ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Demasonilover
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]6521,2[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
16
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Ağustos 2008 03:30
Son Ziyaret:
17 Mart 2019 03:16
Toplam Mesaj:
1213 [0.21 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Bahri Ayaz
Doğum Tarihi:
11 Temmuz 1980
Yaş:
43
İl:
Mugla
Meslek:
Turizm
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

BAHRİ AYAZ

SON 10 MESAJI

Yeni Akvaryumum
Merhabalar

Beyaz oluşumun teknik ismini yada oluşum nedeni bildiğimi söyleyemem lakin daha önce benim tanklarımda da birkaç defa başıma geldi. Endişe edecek bir oluşum değil balıklara herhangi bir zararı yok eliniz le mekanik temizliğini sağlayın bir iki yerde tekrarlayabilir lakin bir müddet sonra ortadan tamamen kayboluyor. Yapraklarınızın kenarlarındaki yosunlar için çok pratik ve çok etkili bir çözümüm var, üstelik çokta basit :)

Bitkiyi sudan çıkarıp 1 mm çapında makas ile kesin ve yine ellerinizi ve/veya yumuşak bir pamuk yardımı ile yasunları iyice temizledikten sonra suya geri koyun. Endişe etmenize gerek yok bitkiniz kesildiği için çürümeyecektir. Yosun oluşumunun ve diğer beyaz pamuğumsu oluşum su değerlerinizin dengesiz olduğunu gösterir malesef bir miktar su düzenleyici kullanarak su değerlerinizin düzeldiğine emin olmanızı tavsiye ederim. Değerler oturup herşey normale dönene kadar birşeyler ekleyip çıkarmayın.

Sağlıklı hobiler :)
Dış filtre debi testi
[QUOTE=Umut Başar] Arkadaşlar yeniden merhaba. Debiyi düşüren en önemli faktörlerden birisinin de şu olduğunu fark ettim.. Ben yavru çekmemesi için dış filtrenin emiş borusunun ucuna iç filtre süngeri takmıştım. Çok çok ince bir süngerdi gözenekli ve incecik birşey olarak kesip yerleştirdim. Ve onu orada unutmuşum. Az evvel hortumlarla uğraşırken aklıma geldi. Süngeri çıkarttım ve debide şahane bir artış oldu. Şuanda bir test daha yaptım hortumlar aynı şekilde durmasına rağmen saatte 520 litre debi yakaladım :) Gerçekten çok mutlu oldum artık boş yere para harcamayacağım :) Bu güzel haberin ardından hemen gidip akvaryumcudan canlı yem alıp balıklarıma ziyafet vereceğim :) Herkese teşekkür ederim :) [/QUOTE]

Umut Bey siteye malesef eskisi kadar sık girmiyorum dolayısıyla mesajınızı ancak bugün görebildim. Debi sorununuzu çözmenize sevindim, bunun dışında 90 dereceye yakın açıyla konumlandırılmamış, yukarı kıvrılarak çıkan uzun hortum boylarıda debiye yüzde yirmiye kadar azaltabilir, dolayısıyla filitre konumlandırmak ve hortum boyunun doğru ayarlanması önem arz eder.


Konuyu takip eden diğer arkadaşlar için bir daha tekrar etmiş olalım. Yüksek debili filitre iyi arıtım sağlar algısı hatalı bir algıdır. Gel gelelim siz yinede yüksek debi istiyorsunuz ve pahalı alman filitrelerinin külfetide ağır geliyor. O zaman yapacağınız çok basit bir adet iç filitre kafa motorunu gövdesinden ayırarak dış filitre kirli su giriş hortumuna entegra ederek istediğiniz debiyi elde edebilirsiniz. Alman filitreleri fanatikçe savunan gurubun sırtını dayadığı en sağlam gerekçeleri elektirik tasarrufudur lakin saatte 20 watt yaktığını iddia eden almanlarla 50 watt yakan muadilleri arasında saatte 30 watt günde 480 watt ve haliyle ayda yaklaşık 1.5 kilo watt fark eder ki elektirik fiyatları her ne kadar el yakacak derecede yükselmişte olsa ayda 1.5 kilo watt net değerleri bilmememe rağmen ayda 3 5 lira dahi yansıtmayacaktır faturanıza dolayısıyla 200 lira fiyat farkı ödemek bence akilane değil.

[QUOTE=cembahadır] Arkadaşlar herkeze merhaba ben konuyu şans eseri denk geldim bende filtreme ölçüm yaptım sonucu yazmak için üye oldum 
filtrem aqua pro 800 6 saniyede 700 ml dakikada 7 litre eğer yanlış hesaplamadıysam bunun sonucu saatte 420 litre su basıyor filtreyi 3 ay önce aldım yaklaşık 1.5 ay önce temizlik yaptım bu konuyu okuyana kadar kurulum hortum boyutu hakkında pek bilgim yoktu gelişi güzel kurduğum şekilde ölçüm yaptım akvaryum 60 litrelik küçük bir bitkili akvaryum bu hesaba göre saatte 7 kez suyu çeviriyor bu biraz fazlamı oldu sizce :)
[/QUOTE]

Cem Bey 60 litrelik bitkili bir tanka 420 L/S debili dış filitre çok fazla bence, dış filitreleri mekanik filitrasyon amaçlı kullanmak sistem verimini çok ciddi derece azaltabiliyor. Tavsiyem dış filitre debinizi düşürüp, mekanik filitrasyonu saatte en fazla 150 litre çeviren minicik bir iç filitreye teslim etmenizdir. Bu şekilde hem dış filitrenizi her ay açma zahmetinden kurtulacak, hemde her ay tüm malzemeleri çıkarıp dış filitrenizin bakteri florasına zarar vermiş olmayacaksınız.
Dış filtre debi testi
[QUOTE=Umut Başar] JEBO 835 Kullanıyorum. Acaba bu filtrenin debisi hakkında bilgi ve deneyimi olan varmı? 20 sayfa yorumu tek tek okudum ama JEBO 835 konusu hiç geçmemiş. Debi testi yapan varsa yardımcı olmasını bekliyorum..
Sessiz çalışmasından memnunum ama debisi konusunda yorum yapamayacağım. 90 lt akvaryumumda muazzam memnundum 200 lt akvaryuma geçince partiküllerin sudan yok olması biraz vakit alıyor gibi geliyor bana... Belkide önceki akvaryumumda 90 lt su olduğu için çok çabucak temizlediği ve sürekli ayna gibi suya bakmaya alıştığım için de bana öyle geliyor olabilir. Ancak söylediğim gibi içimde hep bir kuşku var acaba filtrem yeterlimi diye.. yardımlarınızı bekliyorum..
Temiz akvaryumlar kayıpsız hobiler dilerim... [/QUOTE]


Debisi yüksek filitre yeterli, debisi düşük filitre yetersiz algısı malesef ne kadar anlatmaya çalışsakta tamamen yanlış bir algıdır. Çoğu zaman en düşük azot bileşenleri yoğunluğunu yakalayan filitreler aslında en etkili biyolojik filitrasyonu sağlamış düşük debili filitrelerdir. Yüksek debi ile yakalayabileceğiniz tek avantaj, doğru ön filitrosyon entegre edilmişse sisteme, iyi bir mekanik filitrasyon elde edersiniz, lakin mikron tutucular ve sanayi tipi housingler ile desteklenmiş saatte 100000 L debili bir mekanik filitrasyonda yapsanız, bu tankınızın temiz yada kirli olduğu anlamına gelmez aslında..

Genel anlamda bir kirlilikten şüpheleniyor, gözlemliyorsanız bir adet nitrat testi almak malesef şart, heleki mekanik filitrasyon ile biyolojik filitrasyon arasındaki ilişkinin ters orantılıda olabileceğini henüz tam olarak netleştirememişseniz..

Umarım kafanızı çok karıştırmamışımdır, kısaca mekanik ve biyolojik filitrasyon arasındaki ilişkileri içeren ulaşabildiğiniz tüm yazıları okumanızı ve bir adet nitrat testi edinmenizi öneririm.

Saygılar.


[QUOTE=Umut Başar] JEBO 835 ''Filtrenin Üzerinde 1000 litre yazıyor..''
Valla arkadaşlar ben de az evvel bir test yaptım ancak şöyle bir sonuç çıktı. Hayal kırıklığına uğradım... 1,5 litrelik pet şişeyi 45 saniyede doldurdu. Yani yarım litreye 15 saniye düşer. 1 litreye 30 saniye, 2 litreye 60 saniye. Yani bir dakikada 2 litre doldurmuş oluyor. 1saatte ise 60 dakika var 60x2 dediğim zaman 120 çıkıyor :)) Yani malzeme takviyeli (seramik) JEBO 835 kirli iken (1 ay önce temizlendi) 120 litre mi su debisine sahip olmuş oluyor? Umarım hesaplamada yanlış yapmışımdır :)) Korkunç kötü bir sonuç çünkü bu ortaya çıkan :) 200 lt akvaryumda kullanıyorum birde :))) [/QUOTE]

Umut Bey hesabınız doğru lakin saatte 120 litre Jebo 835 için oldukça düşük sayılabilecek bir debi ya dış filitrenizde yüksek miktarda elyaf kullanma gibi bir hata yapıyorsunuz yada muhtemelen ölçümü yanlış yaptınız. Aklıma gelen bir diğer ihtimalde temiz su çıkış hortumunuz 90 derece olarak konumlandırılmamış ve/veya çok uzun ve yukarı kıvrılarak çıkıyordur. Üstte belirttiğim hususları dikkatle incelerseniz en kötü ihtimalle 400 L/S debiyi muhakkak yakalarsınız.

Biyotop Yeniden Yorumlanıyor
Muzzy selam, tankın kurulumunu bitirmiş gibi gördüm seni, var mı hala daha eklemek istediklerin yoksa tamam mıdır diyorsun ?

Görebildiğim kadarına yorum yapacağım : Siyah background, koyu kahve kökler.. Birazcık boğulmuş ve detaylar yok olmuş gibi geldi bana. Gerçi böylesinide sevenler var tabi sende böyle hoşlanıyorsan sorun yokta boğulduğuu düşünüyorsan bence bol bol yeşert paşam en güzel bio top gözüne en güzel görünendir, bu konuda çokta kuralcı olmak beni sıkıyor seni bilmem
Biyotop Yeniden Yorumlanıyor
Muzi kaç kat derz atarsan at, ne kadar gölgelendirmeye özenirsen özen inan su doldurduktan bir kaç ay sonra o verdiğin emeğin hepsinin boşuna çıktığını göreceksin çünkü doğal döngü tanka hakim oldukça derz dolgu senin tankın kimyasına göre renk değiştiriyor. Uzun lafın kısası sen istediğin kadar sanat harikası yaratmaya çabala kanka yeşille kahverengi arası yer yer siyaha çalan bir renk derzin üstünü kaplayacaktır kaçış yok onun için çok yorma kendini bence ;) Tabandan yükselen bir kaç kaya yapman fonu tamalayacaktır bence zaten araştırdıysan bilirsin paşam o 1000 avroluk fonlardada ''Compliment to the ...'' bilmem ne diye tabandan yükselen bir kaç parça daha satıp fiyata 1300 1500'e çıkarıyorlar onlarda :D Tankı karman çorman göstermeyecek belki bir tek tane üstten kayıt kuşağa monte bir dal sarkıtmayıda düşünebilirsin, sana kalmış artık..

Bu arada balık, bitki işini karara bağladın mı ? Ne düşünüyorsun ?
Biyotop Yeniden Yorumlanıyor
Muzi selam kardeşim ;)

Kaç aydır mesaj yazmamıştım kısmet senin tankaymış :) Derz işlerine girmişsin allah kolaylık versin şimdiden çok sıkıntılı bir iştir ağlamak yok şimdiden söyliyim. Daha önce gördünmü yada hatırlıyormusun bilmiyorum ama 180*60*70 bir tankımda 4 aylık poliüretan derz harçlı bir denemem olmuştu. Aklımda kalan ve sana en çok sorun çıkartacak bir kaç konudan bahsedeceğim sakın kulak arkası etme çok canın yanar :)

Kanka ön camın kırılması inan inanılmaz isabet olmuş zaten kurmadan Bahri karar verdim bunu yapacam deseydin sana ilk tavsiyem ön camı sakın yapıştırma derdim :) Kazaylada olsa en canını sıkacak konudan kurtulmuşsun. Bu arada 8 mm cam kahve kupasıyla kırılmaz paşam o cam önceden tam o noktadan darbe almıştır kuvvetle muhtemel.

Muzi sakın tanka kum koyayım deme aga. Derzi kurutup içine sindirdikten sonra en az 3 4 gün tankta çok kuvvetli bir sirkülasyonla su çevir önce. Bu esnada ne tankta kum olsun nede filtre malzemeleri. Filitrenin içinde sadece kullan at yapabileceğin ucuz elyaf koy. Derzi benim yaptığım gibi 2 hafta sokakta kurumaya bile bıraksan tankta suyla buluştumu tuhaf bir şekilde derz ufak ufak eriyor !! Eriyen kremimsi derz partikülleri aklına gelebilecek tankta ne varsa hepsinin üzerine yapışarak iğrenç bir görtüntü oluşturuyor. En az 2 3 defa bu tabakayı bir elyaf parçası yardımıyla silip temizlemen lazım. Temizlik yaparken tabi bütün tabaka suda yüzer hale gelip ortalığı dahada batıracaktır, su değişimi yapma hemen bekle partiküller dibe çöküp otursun. Ardından geniş ağızlı kuvvetli vakum yapacak bir hortum ile mümkünse bütün tankı dip çekimi yaparak boşalt ve tekrar taze temniz su ile doldur 1 gün daha bekle ve kremimsi tabaka en yoğun şekilde tekrar oluşsun ve sende tekrar temizle. Fugapol seçimin oldukça yerinde, çok kaliteli bir derz ve canlı yaşamını tehlikeye sokacak her hangi bir salınım yapmıyor lakin uzun süre bahsettiğim kremimsi tabaka oluşacaktır ve temizlemezsen yada temizleyemediğin noktalarda zamanla bildiğin çimento dökülmüş gibi taşlaşıp bir daha istesende temizleyemeceğin bir oluşuma yol açıyor malesef :s

Bu arada orjinal filitre hortumlarınıda kullanma derim şu aşamada çünkü hortumun içinden o tabakayı sökmek çok zor iş. Bahçe hortumu felan kullan ilk etapta, tabakadan kurtulunca orjinal ekipmanını kullanırsın. Isıtıcıyıda koyma paşam onunda cam aksamının tamamını kaplıyor, bozabilir..

Çok meşakatli bir yolculuk seni bekliyor malesef ve bu kararı aldığın için kendine çok küfredebilirsin ama işin sanırım en güzel tarafıda bu bizler için. Celladına aşşk aşkların en güzelidir. Bir kere bittimi nescafelerin tadına doyum olmaz karşısında :)

Son birde tavsiyede bulunayım hazır uzatmışken tabanada bir kaç kaya yap aynı renk ve dokudan arka fon ile taban uyumu çok önemli doğadan toplayacağın taşlarla fon uyum sağlamıyor ve sırıtıyor bana göre.

Hayırlı yolculuklar paşam
Demasonilover2013-03-21 15:10:26
Suskunlar
Abi tekrar selam,

İlgilenirmisin bilmiyorum tabi ama elimden çıkarmak istediğim platinium ve half black damızlık melekler var ister misin ?
Muğlalılar
[QUOTE=Erdal Hoca]Katılmaya çalışacağım. [/QUOTE]

Ben zaman bulur gitmeye karar verirsem abi, hiç şansın yok. Gelip senide kaçıracağım
İşte Amerikan Rüyası
[QUOTE=Gürkan Hoca]10 mm cam, çok ilginç. Ben de çözemedim olayı.
1 haftadır akvaryum ısısı 28 civarı. Son birkaç gündür geceleri ısı çok düşüyor. Muhtemelen bu neden oldu.
[/QUOTE]

Abi çok geçmiş olsun, üzüldüm senin adına :s Hatırlıyorsun benim 2 sene önceki 180-60-70 12 mm cam tank patlayışını değil mi ? Durduk yere kimse dokunmadan nasıl patlıyor bu koca tanklar ben anlamıyorum arkadaşım yaa
Muğlalılar
İbrahim Abi telefonlaşalım fuar işi için. Zorda olsa elimden geldiğince zorlayacağım fuar işini çünkü bu seferkine katılmayı çok istiyorum !

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.