Nano Akvaryum Siparişi Verdim (32x32), Tavsiyeler?


Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2017 23:33
Siporaks mini yanlış bilmiyorsam kova da satılmıyor. O yüzden 50 gr kadar almak pek mümkün değil gibi. Ama buralarda seachem'in 500ml litrelik ürünlerini bölüp açık olarak satıyorlar. Mutlaka İstanbul'da da vardır diye düşünüyorum. Yine değerlendirirsiniz , matriks yerine siporaks almak isterseniz o da olabilir ama ne bileyim siporaks çok yer kaplayacak , az kullanıldığı için kapladığı alana değer mi değmez mi emin olamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DogannaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 79
DogannaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2017 20:19
[QUOTE=Ibrahim90]Siporaks mini yanlış bilmiyorsam kova da satılmıyor. O yüzden 50 gr kadar almak pek mümkün değil gibi. Ama buralarda seachem'in 500ml litrelik ürünlerini bölüp açık olarak satıyorlar. Mutlaka İstanbul'da da vardır diye düşünüyorum. Yine değerlendirirsiniz , matriks yerine siporaks almak isterseniz o da olabilir ama ne bileyim siporaks çok yer kaplayacak , az kullanıldığı için kapladığı alana değer mi değmez mi emin olamadım.[/QUOTE]
Evet evet maalesef kovadan bölme siporax mini satılmıyor sanırım[:((]. Çok pahalı geldi kovadan bölme satılmadığı için, biraz düşüneceğim ama miniden almayı çok istiyorum. En iyisi olsun dedikçe bütçem sarsılıyor [:)))] Çok teşekkürler tavsiyeniz için[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2017 10:09
[:D]Hocam merhaba, şelale filtreyi kullanmaya başlamadıysanız ve imkanınız varsa değiştirip biraz daha geniş alanı olanını almanızı öneririm. Hacminiz için doğru tercih yapmışsınız ancak biraz daha büyük olursa daha güzel olur.

JBL Aquabasis güzel bir ürün, çok doğru bir karar vermişsiniz. Üzerine sineklik sermekle uğraşmayın çünkü daha sonra ayırma şansınız yok. Bildiğiniz killi toprak görünümünde ve ıslanınca çamurlaşıyor. Sineklik ekleyip bitki köklerinin erişiminiz zorlaştırmayın derim. Yalnız 2,5lt o hacim için biraz çok gibi geldi. 1cm'lik bir tabaka yeterli diye hatırlıyorum o da 1lt ediyor sizin akvaryumunuz için fazlası zarar vermesin. Ben 80*30cm'lik taban için 2lt kullanmıştım oldukça da uzun bir süre yeterli geldi. Direkt olarak Aquabasis üzerine Hagen denilen siyah parlak kum sermiştim. Hatta sonra ilk akvaryum çatladı, tüm tabakayı faraş ile alıp başka akvaryuma aktardım üzerine biraz daha Hagen serip devam ettim kullanmaya.

Beyaz kuvarz bitkili akvaryumlar için çok tercih edilen bir ürün değil. Özellikle ince taneli ise kök gelişimine rahat ortam sağlayamadığı için tercih edilmiyor. Ayrıca yosun oluşması durumunda çok rahatsız edici bir görüntü oluşturuyor. Koyu renkli bir kum/substrat ile değiştirmeyi düşünün derim. Eğer kuvars iri taneli ise Aquabasis üzerine iri taneli kuvars üzerine sineklik üzerine Hagen olarak düşünebilirsiniz. Kuvars diye aldığınız malzeme üzerine biraz tuz ruhu/kireç sökücü dökerek test yapın, köpürüyorsa hiç kullanmayın. Bitki için uygun değildir.

Diğer sorularınıza gelirsek. Biyolojik filtrasyonu bakteriler yapar. Aldığımız filtrasyon malzemesinin bakteri tutma kapasitesi de etkinliğini belirler. İmkan varsa Micromec, Substrat pro, Siporax mini eklemek mutlaka faydalı olur, ama süngeri alta bu malzemeyi de süngerin üzerine koymanız gerekli, etrafında su akışı olmalı ki bakteriler amonyak ve nitrite ulaşıp biyolojik filtrasyonu sağlasın, sünger de alt tarafta su dolaşımı ile birlikte bakteri yatağı oluşturma konusunda destek olsun.

Gördüğüm kadarı ile bitki konusunda bilginiz oldukça sınırlı, bu durumda sie Cuba gibi bir bitki ile başlamanızı önermem. Daha basit ve hızlı büyüyen, hassas dengeler kurmayı gerektirmeyen bir tür ile başlamanızı tavsiye ederim. Kuhli kararınız kesin ise stem dediğimiz gövde etrafında dalları/yaprakları olan bitkileri severler. Etrafında dolanabilecekleri için daha rahat edecekleri bir ortam olur, bacopa, cryptocoryne gibi bitkileri düşünebilirsiniz. Ayrıca küçük bir kök etrafına saracağınız cüce anubias ya da fern tarzı bitkiler ile de hem kolay büyüyen hem de hoş görünen bir akvaryum elde edebilirsiniz. Cuba çok güzel ancak uğraşısı fazla bir bitki, karbondioksit takviyesi olmadan da başarılı olmanız çok zor.

Canlı konusuna dönersek, bitki yapacaksanız ve bol ışık gübreli bir ortam olacaksa yosun yiyici bir kaç tür edinmeniz şart çünkü kesinlikle yosunla başınız derde girecek. Bence en iyi yosun yiyiciler ise etkinlik sırasına göre, otocat (otocinclus affinis), amano karidesi, nerite salyangozu, SAE (siamese algea eater), kiraz karides, cüce vatoz. Burada bir tek SAE çok büyük boyutlara ulaşabiliyor ve büyüdükçe tembelleşiyor dikkat etmek gerek. Bunun dışında lepistes özellikle kırmızı türleri ile neon/kardinal neon çok hoş duruyor nano akvaryumlarda.

İleride yosun sıkıntısı baş gösterdiğinde görüşmek üzere [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DogannaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 79
DogannaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2017 23:23
[QUOTE=pekozgur][:D]Hocam merhaba, şelale filtreyi kullanmaya başlamadıysanız ve imkanınız varsa değiştirip biraz daha geniş alanı olanını almanızı öneririm. Hacminiz için doğru tercih yapmışsınız ancak biraz daha büyük olursa daha güzel olur.[/QUOTE]
Şelale filtreyi denedik süngeri hala ıslak :) 2W olması performansının bu kadar övülmesi nedeniyle aslında bunu kullanmak istiyorum ancak haklısınız ki haznesi dar.
Bugün siporax miniye 65tl vermenin mantığını tartıştık, sanırım balıkların sağlığı için alacağız[:O]. Küçük hazne sorununu biraz olsun çözmüş olur inşallah..

[QUOTE=pekozgur]JBL Aquabasis güzel bir ürün, çok doğru bir karar vermişsiniz. Üzerine sineklik sermekle uğraşmayın çünkü daha sonra ayırma şansınız yok. Bildiğiniz killi toprak görünümünde ve ıslanınca çamurlaşıyor. Sineklik ekleyip bitki köklerinin erişiminiz zorlaştırmayın derim. Yalnız 2,5lt o hacim için biraz çok gibi geldi. 1cm'lik bir tabaka yeterli diye hatırlıyorum o da 1lt ediyor sizin akvaryumunuz için fazlası zarar vermesin. Ben 80*30cm'lik taban için 2lt kullanmıştım oldukça da uzun bir süre yeterli geldi. Direkt olarak Aquabasis üzerine Hagen denilen siyah parlak kum sermiştim. Hatta sonra ilk akvaryum çatladı, tüm tabakayı faraş ile alıp başka akvaryuma aktardım üzerine biraz daha Hagen serip devam ettim kullanmaya.[/QUOTE]
Sineklik ekleme nedeni; daha sonra ayırmak için değil de, bu ürünün çok hafif olduğunu ve yükselip suya karışıp bulandırdığını okumuştum o yüzden. Sineklik biraz olsun dipte tutar diye.
Baktım da aquabasisplus ın en küçük paketini almışım zaten, çok gelecek gibiyse tümünü dökmeyelim madem. Ben de direkt hagen ile kapatacaktım ama ...sonraki paragrafta amasını yazacağım [:D]

[QUOTE=pekozgur]Beyaz kuvarz bitkili akvaryumlar için çok tercih edilen bir ürün değil. Özellikle ince taneli ise kök gelişimine rahat ortam sağlayamadığı için tercih edilmiyor. Ayrıca yosun oluşması durumunda çok rahatsız edici bir görüntü oluşturuyor. Koyu renkli bir kum/substrat ile değiştirmeyi düşünün derim. Eğer kuvars iri taneli ise Aquabasis üzerine iri taneli kuvars üzerine sineklik üzerine Hagen olarak düşünebilirsiniz. Kuvars diye aldığınız malzeme üzerine biraz tuz ruhu/kireç sökücü dökerek test yapın, köpürüyorsa hiç kullanmayın. Bitki için uygun değildir. [/QUOTE]
Yosun oluşunca çirkin durabilir çok doğru. Bu beyaz sitedeki fotoda bu kadar açık renk ve parlak durmuyordu, zaten değiştirsem mi diyordum size sorayım madem (teste gerek yok sanırım geri veriyorum bu kumu [:x]). 1-1.5cm aquabasis üzerine hagen serecektim, ortaya da yol açıp beyazdan döşeyecektim normalde. Hagen 1kg yetersiz gelecek gibi 1kg daha alayım diyorum. Bu beyaz kuvarzı da geri verip 1-2 kilo aquaclay mi alsam? Sıralama aquabasis aquaclay hagen olsa ortadaki yola yine aquabasis döksem?

[QUOTE=pekozgur]Diğer sorularınıza gelirsek. Biyolojik filtrasyonu bakteriler yapar. Aldığımız filtrasyon malzemesinin bakteri tutma kapasitesi de etkinliğini belirler. İmkan varsa Micromec, Substrat pro, Siporax mini eklemek mutlaka faydalı olur, ama süngeri alta bu malzemeyi de süngerin üzerine koymanız gerekli, etrafında su akışı olmalı ki bakteriler amonyak ve nitrite ulaşıp biyolojik filtrasyonu sağlasın, sünger de alt tarafta su dolaşımı ile birlikte bakteri yatağı oluşturma konusunda destek olsun.[/QUOTE]
Siporax mini, inşallah diyorum.. Çok pahalı ama minnoşların sağlığı için... Yalnız youtube'da da burada da hep siporax altta, biyolojik sünger üstte gördüm. O halde süngeri altta sıkıştırıp üzerine (file bulursam file içinde) siporax eklesem akışı bozar mı?

[QUOTE=pekozgur]Gördüğüm kadarı ile bitki konusunda bilginiz oldukça sınırlı, bu durumda sie Cuba gibi bir bitki ile başlamanızı önermem. Daha basit ve hızlı büyüyen, hassas dengeler kurmayı gerektirmeyen bir tür ile başlamanızı tavsiye ederim. Kuhli kararınız kesin ise stem dediğimiz gövde etrafında dalları/yaprakları olan bitkileri severler. Etrafında dolanabilecekleri için daha rahat edecekleri bir ortam olur, bacopa, cryptocoryne gibi bitkileri düşünebilirsiniz. Ayrıca küçük bir kök etrafına saracağınız cüce anubias ya da fern tarzı bitkiler ile de hem kolay büyüyen hem de hoş görünen bir akvaryum elde edebilirsiniz. Cuba çok güzel ancak uğraşısı fazla bir bitki, karbondioksit takviyesi olmadan da başarılı olmanız çok zor.[/QUOTE]
Biraz araştırdım ama lowtech taban bitkisi yok sanırım. Bazı yerlerde cubaya da monte carloya da lowtech veya midtech demişler ama değiller sanırım.
Bacopa çok güzelmiş onu da not alayım ellerinde varsa bakayım.
Anubias çok ışık da istemiyor bakımı kolay sanırım. Minik co2 tüplerinden düşünüyordum bitki yayılmaya başlayınca da altından kalkabilir miyim bilmiyorum.
Aydınlatmam da kargoda, gelmesi daha sürecekmiş...[:'(][x(]. Şimdilik 12ledli tümü soğuk beyaz bir aydınlatmam var. Cubaya yetersiz geleceği çok mu açık[:((] Gelecek olan aydınlatmam bitkili akvaryum için 36 led.

[QUOTE=pekozgur]Canlı konusuna dönersek, bitki yapacaksanız ve bol ışık gübreli bir ortam olacaksa yosun yiyici bir kaç tür edinmeniz şart çünkü kesinlikle yosunla başınız derde girecek. Bence en iyi yosun yiyiciler ise etkinlik sırasına göre, otocat (otocinclus affinis), amano karidesi, nerite salyangozu, SAE (siamese algea eater), kiraz karides, cüce vatoz. Burada bir tek SAE çok büyük boyutlara ulaşabiliyor ve büyüdükçe tembelleşiyor dikkat etmek gerek. Bunun dışında lepistes özellikle kırmızı türleri ile neon/kardinal neon çok hoş duruyor nano akvaryumlarda.[/QUOTE]
Salyangoz, taban bitkisini kaldıracağı için istemiyorum. Otocat çok güzelmiş ondan alabilirim; ama gittiğim yerde görmedim bir sorayım.
Bir de beslemeyi düşündüğüm balıkların sıcaklık ve ph aralıklarına bakıyorum da yosun yiyici+kuhli+ana balık seçimimi buna göre yapmam gerekecek sanırım. Sizce ph ölçme kağıdı da almalı mıyım?
Cattapa alacağım ph düşürmek için, haftaya gelecekmiş.

[QUOTE=pekozgur]İleride yosun sıkıntısı baş gösterdiğinde görüşmek üzere [:)][/QUOTE]
Ahahahh gelecek başlığın belli diyorsunuz ACİLLLL TANKIMI YOSUN BASTI [:lol:]

Bu arada tankım perşembe akşam teslim ediliyor akvaryumcuya; cuma iş çıkışı gidip alacağım, kuruluma cuma akşam yavaştan başlarım.
Haftasonu da paylaşırım foto [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2017 10:59
[QUOTE=Doganna]
Şelale filtreyi denedik süngeri hala ıslak :) 2W olması performansının bu kadar övülmesi nedeniyle aslında bunu kullanmak istiyorum ancak haklısınız ki haznesi dar.
Bugün siporax miniye 65tl vermenin mantığını tartıştık, sanırım balıkların sağlığı için alacağız[:O]. Küçük hazne sorununu biraz olsun çözmüş olur inşallah..[/QUOTE]
Bütçenizde bu rakamı başka bir noktaya ayırmak istiyorsanız öncelikle sünger ile deneyin derim. Sünger kesinlikle yetersiz gelir diyemiyorum. Özellikle canlı yükünüz çok olmayacaksa sıkıntı olmayabilir, ileride yetersiz geldiğini düşünürseniz değiştirmeyi düşünürsünüz.

[QUOTE=Doganna]
Sineklik ekleme nedeni; daha sonra ayırmak için değil de, bu ürünün çok hafif olduğunu ve yükselip suya karışıp bulandırdığını okumuştum o yüzden. Sineklik biraz olsun dipte tutar diye.
Baktım da aquabasisplus ın en küçük paketini almışım zaten, çok gelecek gibiyse tümünü dökmeyelim madem. Ben de direkt hagen ile kapatacaktım ama ...sonraki paragrafta amasını yazacağım [:D]

Yosun oluşunca çirkin durabilir çok doğru. Bu beyaz sitedeki fotoda bu kadar açık renk ve parlak durmuyordu, zaten değiştirsem mi diyordum size sorayım madem (teste gerek yok sanırım geri veriyorum bu kumu [:x]). 1-1.5cm aquabasis üzerine hagen serecektim, ortaya da yol açıp beyazdan döşeyecektim normalde. Hagen 1kg yetersiz gelecek gibi 1kg daha alayım diyorum. Bu beyaz kuvarzı da geri verip 1-2 kilo aquaclay mi alsam? Sıralama aquabasis aquaclay hagen olsa ortadaki yola yine aquabasis döksem?[/QUOTE]
Aquaclay benim akvaryuma sokmayacağım bir malzeme. Denedim olumlu sonuç alamadım. Ben direkt olarak aquabasis üzerine hageni serdim. Elinizde en az 5kg hagen bulunsun istediğiniz kalınlığa ulaşmanız için anca yeter gibi geliyor. 1cm aquabasis 3-4cm hagen yapacaksanız anca yeter diye düşünüyorum.

[QUOTE=Doganna]
Siporax mini, inşallah diyorum.. Çok pahalı ama minnoşların sağlığı için... Yalnız youtube'da da burada da hep siporax altta, biyolojik sünger üstte gördüm. O halde süngeri altta sıkıştırıp üzerine (file bulursam file içinde) siporax eklesem akışı bozar mı?[/QUOTE]
İki türlüsünü de deneyin derim, benim aklıma yatan altta boşluk bırakmak ama diğer türlü de olmaz diye bir şey yok.
[QUOTE=Doganna]
Biraz araştırdım ama lowtech taban bitkisi yok sanırım. Bazı yerlerde cubaya da monte carloya da lowtech veya midtech demişler ama değiller sanırım.
Bacopa çok güzelmiş onu da not alayım ellerinde varsa bakayım.[/QUOTE]
Tohum ile yapılabilen bir taban bitkisi var. Eurostar marka, cubası güzel değil yaprakları büyüyor, parvulası da çürüyor dediler. Glossostigma gördüm bir akvaryumcuda ekmişler, uzun süredir de su içinde kalmış. oldukça güzel görünüyordu. Deneyebilirsiniz çünkü bildiğim kadarı ile çok fazla bir ihtiyacı da olmuyor. Sitede bu konu ile ilgili konular görmüştüm araştırabilirsiniz.

[QUOTE=Doganna]Anubias çok ışık da istemiyor bakımı kolay sanırım. Minik co2 tüplerinden düşünüyordum bitki yayılmaya başlayınca da altından kalkabilir miyim bilmiyorum.
Aydınlatmam da kargoda, gelmesi daha sürecekmiş...[:'(][x(]. Şimdilik 12ledli tümü soğuk beyaz bir aydınlatmam var. Cubaya yetersiz geleceği çok mu açık[:((] Gelecek olan aydınlatmam bitkili akvaryum için 36 led.[/QUOTE]
Anubias'ın cücelerini önerebilirim ama yaprakları çok uzun ömürlü olduğu için önünde sonunda üstleri yosun kaplıyor. En basit bitki olarak aklıma geldiği için söyledim. Minik co2 tüplerini de deneyin, az da olsa takviye ediyor. Gelecek olan aydınlatmanız ile ilgili bir link verebilirseniz inceleyip yorum yapabiliriz.

[QUOTE=Doganna]Salyangoz, taban bitkisini kaldıracağı için istemiyorum. Otocat çok güzelmiş ondan alabilirim; ama gittiğim yerde görmedim bir sorayım.
Bir de beslemeyi düşündüğüm balıkların sıcaklık ve ph aralıklarına bakıyorum da yosun yiyici+kuhli+ana balık seçimimi buna göre yapmam gerekecek sanırım. Sizce ph ölçme kağıdı da almalı mıyım?
Cattapa alacağım ph düşürmek için, haftaya gelecekmiş.[/QUOTE]
Nerite kendini kuma gömen bir tür değil o konuda sıkıntı yaşamazsınız, otocat biraz hassas bir canlı döngü oturmadan eklemenizi önermem, amano karidesi oldukça dirayetli ve verimli. Ph ölçme cihazım var kaç kez kullandım bilmiyorum ama en son kullandığımdan bu yana ne kadar zaman geçtiyse artık pilleri akmış. Düzenli su değişimi yaptıktan sonra çok takılmayın. CO2 verebilirseniz ph zaten düşecektir ki o ortam da bitki ve bitkili ortamı seven tüm canlılar için uygun olur.

Catappa suyu çok sarartıyor. Deneyin ama çok hoşunuza gitmeyebilir, daha çok çürüdükçe karideslere yem olsun diye ve güney amerika türleri besleyenler için hem ph düşürsün hem de ortamı sarartsın diye kullanılıyor. Tanin saldığı için faydası da var ama dediğim gibi sarartma etkisi rahatsız edici olabiliyor.

[QUOTE=Doganna]
Ahahahh gelecek başlığın belli diyorsunuz ACİLLLL TANKIMI YOSUN BASTI [:lol:]

Bu arada tankım perşembe akşam teslim ediliyor akvaryumcuya; cuma iş çıkışı gidip alacağım, kuruluma cuma akşam yavaştan başlarım.
Haftasonu da paylaşırım foto [:)][/QUOTE]
Bitkili konusu çok geniş bir konu, tohumdan güzel sonuçlar elde edebilenler var. Tam dolum yapmadan tohumları çimlendireceğiniz için size zaman da tanıyacaktır.

Bence bitkilide başarının ilk sırrı bol miktarda bitki ile başlamak. Bitki bol olunca yosunları baskılıyor ve besini daha önce tüketiyor. İkinci önemli nota da ışık, doğru şiddette ve doğru renk tonunda olursa sorun riskini azaltıyor. Ama doğru ışık öyle abartıldığı kadar da dar bir aralık değil, yok şu kadar dalga boyunda şu olacak aman efendim bu kadar mavi şu kadar kırmızı olacak diye dert etmeye gerek yok. En azından nano boyutta zaten bu kadar hassas olma şansımız az. Kessil'in bilmem kaç yüz dolarlık armatürlerini alıp bunların kontrol ünitesini de almadıktan sonra o hassasiyeti nano ölçekte yakalamak mümkün değil.

Şahsen floresan da denedim, power led de normal led de... En sıkıntısız akvaryumum power led armatürlü... nokta yosunu dışında sorunum yok ki nerite olsa muhtemelen o sıkıntıdan da kurtulabilirim ama ayda bir kart ile camı kazımam yeterli geliyor, spot alg (nokta yosunu) yiyebilen tek canlı nerite salyangozu. Tek sıkıntısı co2 destekli akvaryumda ayarı kaçırırsanız düşük ph'tan kaçmak için akvaryum dışına atlıyor oluşu [:((] Dört tanesi intihar etti.

Normal led orta kalite, içinde pembe ve mavi ışık veren diyot da bulunan bir armatür ile nano karides akvaryumum var, moss, fern ve bacopa var içinde co2 yok, onda da tek sorunum spot alg. Floresan uzun zamandır kullanmadım. İlk başladığımda Aquastar ve Grolux kullanmıştım ama acemilik ve yeni tank sendromu dönemleriydi dolayısı ile kıyas yaparsam haksızlık edebilirim.

CO2 çok faydalı ancak dozunu iyi ayarlamak lazım, fazla co2, ph düşürüp canlılara zarar verdiği gibi suda belli besinlerin hızlı tüketilmesini sağlayıp kalan besinlerin yosuna yol açmasına da neden olabilir ya da bitkilerin o besinin eksikliği nedeniyle farklı tepkilerini görebilirsiniz. Yaprak şekli garipleşebilir, yaprakların rengi değişebilir, delikler oluşabilir, stem bitkilerin köklerin kuma girdiği yerden koplamar olabilir vs vs... O yüzden kolay kabul edilen bitkiler kullanıyorsanız co2 vermemek bazen daha iyi bile olabiliyor.

Son olarak bitkilide özellikle biraz özel türler hevesi ile başlarsanız ve tecrübe az ise sabır gerekiyor. Döngü oturup bitki popülasyonu belli bir boyuta gelene kadar ne yaparsanız yapın yosun oluyor. Yosun saran bitkileri çöpe atmaya hazırlıklı olun. Saç, sakal yosunu olmazsa ilk başlangıçta diatom kesin oluyor.

Güzel bir görsel elde etmek için de illa zor bitki gerekmiyor. Tabanı cuba kaplamış bir akvaryum güzel görünüyor elbette ama kırmızı yeşil bitkiler ile güzel bir arka plan oluşturulmuş, ön kısmında da daha kısa bitkiler kullanılmış bir akvaryum ile de güzel bir görsele ulaşmak mümkün. [EDIT]pekozgur,2017-11-16 11:05:55[/EDIT]

Bu arada sizi bitki konusuna çok yönlendirmişim gibi hissettim kendimi. Cryptocoryne, java fern, bacopa, echinodarus, rotala varyeteleri ile güzel bir görüntü elde edebilirsiniz. Tank nano diye koyacağınız bitkiler de nano olmak zorunda değil.

Beğenenler: [T]200533,Doganna[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200533,Doganna[/T][T]217632,minixir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DogannaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 79
DogannaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2017 01:26
Öncelikle tekrar merhaba,

Yazmaya hiç vaktim olmadı, şu anda da inanılmaz yorgunum ama yazmadan yatmak istemedim [:)]. Tavsiyelerinizi 2 defa okumuş ve notlar almıştım [:)]

[QUOTE=pekozgur]Bütçenizde bu rakamı başka bir noktaya ayırmak istiyorsanız öncelikle sünger ile deneyin derim. Sünger kesinlikle yetersiz gelir diyemiyorum. Özellikle canlı yükünüz çok olmayacaksa sıkıntı olmayabilir, ileride yetersiz geldiğini düşünürseniz değiştirmeyi düşünürsünüz.[/QUOTE]
Bugün akvaryumcu da aynısını söyledi: biraz daha düşünün isterseniz ilerde alın, biyolojik sünger yeterli miktarda bakteri tutacaktır dedi. Ama canlı almaya başladığımda onu da almayı düşünüyorum.

[QUOTE=pekozgur]Aquaclay benim akvaryuma sokmayacağım bir malzeme. Denedim olumlu sonuç alamadım. Ben direkt olarak aquabasis üzerine hageni serdim. Elinizde en az 5kg hagen bulunsun istediğiniz kalınlığa ulaşmanız için anca yeter gibi geliyor. 1cm aquabasis 3-4cm hagen yapacaksanız anca yeter diye düşünüyorum.
İki türlüsünü de deneyin derim, benim aklıma yatan altta boşluk bırakmak ama diğer türlü de olmaz diye bir şey yok.[/QUOTE]
Aquaclayden vazgeçtim. 2.5litre aquabasisi serdim valla, üzerine de 5kg hagen. 6.5-7cm kalınlık oldu [x(][x(][x(]. İnşallah fazla değildir. Kimi yere tepe yaptım oralar en az 10 [:((]

[QUOTE=pekozgur]Tohum ile yapılabilen bir taban bitkisi var. Eurostar marka, cubası güzel değil yaprakları büyüyor, parvulası da çürüyor dediler. Glossostigma gördüm bir akvaryumcuda ekmişler, uzun süredir de su içinde kalmış. oldukça güzel görünüyordu. Deneyebilirsiniz çünkü bildiğim kadarı ile çok fazla bir ihtiyacı da olmuyor. Sitede bu konu ile ilgili konular görmüştüm araştırabilirsiniz.[/QUOTE]
Biraz bakmıştım ama buna da ya orta seviye ya üst diyordu o yüzden almadım.

[QUOTE=pekozgur]Anubias'ın cücelerini önerebilirim ama yaprakları çok uzun ömürlü olduğu için önünde sonunda üstleri yosun kaplıyor. En basit bitki olarak aklıma geldiği için söyledim. Minik co2 tüplerini de deneyin, az da olsa takviye ediyor. Gelecek olan aydınlatmanız ile ilgili bir link verebilirseniz inceleyip yorum yapabiliriz.[/QUOTE]
Akvaryumcu cüce anubias satmadı bana[:D]. Siz bi kurulumu yapın haftaya gelin bitki alın, hem biraz daha araştırma yapın dedi [:lol:].
Gelecek olan aydınlatmam: [URL]https://tr.aliexpress.com/item/Aquarium-LED-Light-2Mode-Bright-Freshwater-Fish-Tank-Lamp-Lightings-30cm-36-LED-light/32672930000.html?spm=a2g10.search0104.3.1.FT187e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10152_10065_10151_10344_10068_10345_10342_10343_10340_10172_10341_10541_10562_10084_10083_10307_5680011_10060_10155_10154_10539_10312_10059_10313_10314_10534_10533_100031_10103_10073_10594_10557_10596_10595_10142_10107,searchweb201603_25,ppcSwitch_2&btsid=9a9ffc51-dcff-45fb-aa73-45cdbf54d82d&algo_expid=d8efc04a-17dc-482c-b194-20d888ff4426-0&algo_pvid=d8efc04a-17dc-482c-b194-20d888ff4426&rmStoreLevelAB=0[/URL]
İnşallah gelecek olan mı demeliyim [:D]

[QUOTE=pekozgur]Nerite kendini kuma gömen bir tür değil o konuda sıkıntı yaşamazsınız, otocat biraz hassas bir canlı döngü oturmadan eklemenizi önermem, amano karidesi oldukça dirayetli ve verimli. Ph ölçme cihazım var kaç kez kullandım bilmiyorum ama en son kullandığımdan bu yana ne kadar zaman geçtiyse artık pilleri akmış. Düzenli su değişimi yaptıktan sonra çok takılmayın. CO2 verebilirseniz ph zaten düşecektir ki o ortam da bitki ve bitkili ortamı seven tüm canlılar için uygun olur. [/QUOTE]
En az 1hafta su oturmadan canlı satmıyorum diyen akvaryumcum haftaya görüşelim diyerek konuyu kapattı [:)))]. Bunları da konuştum, sae balığı önerdi onu da bir araştıracağım.

[QUOTE=pekozgur]Catappa suyu çok sarartıyor. Deneyin ama çok hoşunuza gitmeyebilir, daha çok çürüdükçe karideslere yem olsun diye ve güney amerika türleri besleyenler için hem ph düşürsün hem de ortamı sarartsın diye kullanılıyor. Tanin saldığı için faydası da var ama dediğim gibi sarartma etkisi rahatsız edici olabiliyor.[/QUOTE]
Bu nedenle bugün Sera Aquatan aldım. Sanırım birbiri yerine geçmiyor ama okuduğum kadarıyla catappanın da su düzenleyici özelliği vardı?
Catappa almayı hala düşünüyorum faydasından dolayı.
Sera Aquatan aldığım için 5lt dinlenmiş su üzerine çeşmeden doldurduk. Değişik bir kokusu var yalnız. Evde hoş bir su kokusu oluştu. Başka bir kapta çeşme suyuna aquatan ekleyip 1-2 saat dinlendirip koyun diyorlardı, hatam varsa düzeltin lütfen.

[QUOTE=pekozgur]Bitkili konusu çok geniş bir konu, tohumdan güzel sonuçlar elde edebilenler var. Tam dolum yapmadan tohumları çimlendireceğiniz için size zaman da tanıyacaktır.
Bence bitkilide başarının ilk sırrı bol miktarda bitki ile başlamak. Bitki bol olunca yosunları baskılıyor ve besini daha önce tüketiyor. İkinci önemli nota da ışık, doğru şiddette ve doğru renk tonunda olursa sorun riskini azaltıyor. Ama doğru ışık öyle abartıldığı kadar da dar bir aralık değil, yok şu kadar dalga boyunda şu olacak aman efendim bu kadar mavi şu kadar kırmızı olacak diye dert etmeye gerek yok. En azından nano boyutta zaten bu kadar hassas olma şansımız az. Kessil'in bilmem kaç yüz dolarlık armatürlerini alıp bunların kontrol ünitesini de almadıktan sonra o hassasiyeti nano ölçekte yakalamak mümkün değil.

Şahsen floresan da denedim, power led de normal led de... En sıkıntısız akvaryumum power led armatürlü... nokta yosunu dışında sorunum yok ki nerite olsa muhtemelen o sıkıntıdan da kurtulabilirim ama ayda bir kart ile camı kazımam yeterli geliyor, spot alg (nokta yosunu) yiyebilen tek canlı nerite salyangozu. Tek sıkıntısı co2 destekli akvaryumda ayarı kaçırırsanız düşük ph'tan kaçmak için akvaryum dışına atlıyor oluşu [:((] Dört tanesi intihar etti.
Normal led orta kalite, içinde pembe ve mavi ışık veren diyot da bulunan bir armatür ile nano karides akvaryumum var, moss, fern ve bacopa var içinde co2 yok, onda da tek sorunum spot alg. Floresan uzun zamandır kullanmadım. İlk başladığımda Aquastar ve Grolux kullanmıştım ama acemilik ve yeni tank sendromu dönemleriydi dolayısı ile kıyas yaparsam haksızlık edebilirim.[/QUOTE]
Bu ışık hassaslığını söylemeniz biraz rahatlattı çünkü aldığım ledde soğuk beyaz ve mavi var.
Power led çok tüketiyordu sanırım smd benim aldığım da.
Nerite salyangozlarınıza üzüldüm, geçmiş olsun[:'(]. İnşallah hiç canlı kaybetmem[:((][:nazar:]

[QUOTE=pekozgur]CO2 çok faydalı ancak dozunu iyi ayarlamak lazım, fazla co2, ph düşürüp canlılara zarar verdiği gibi suda belli besinlerin hızlı tüketilmesini sağlayıp kalan besinlerin yosuna yol açmasına da neden olabilir ya da bitkilerin o besinin eksikliği nedeniyle farklı tepkilerini görebilirsiniz. Yaprak şekli garipleşebilir, yaprakların rengi değişebilir, delikler oluşabilir, stem bitkilerin köklerin kuma girdiği yerden koplamar olabilir vs vs... O yüzden kolay kabul edilen bitkiler kullanıyorsanız co2 vermemek bazen daha iyi bile olabiliyor.[/QUOTE]
Ufak dengeler diyorsunuz, nanoda daha da zor hem de :)
O halde bitkilerime göre co2 tüpü almayı düşüneyim, anubias vb alırsam zaten sanırım hiç gerek olmayacak[:)]

[QUOTE=pekozgur]Son olarak bitkilide özellikle biraz özel türler hevesi ile başlarsanız ve tecrübe az ise sabır gerekiyor. Döngü oturup bitki popülasyonu belli bir boyuta gelene kadar ne yaparsanız yapın yosun oluyor. Yosun saran bitkileri çöpe atmaya hazırlıklı olun. Saç, sakal yosunu olmazsa ilk başlangıçta diatom kesin oluyor.
Güzel bir görsel elde etmek için de illa zor bitki gerekmiyor. Tabanı cuba kaplamış bir akvaryum güzel görünüyor elbette ama kırmızı yeşil bitkiler ile güzel bir arka plan oluşturulmuş, ön kısmında da daha kısa bitkiler kullanılmış bir akvaryum ile de güzel bir görsele ulaşmak mümkün.
Bu arada sizi bitki konusuna çok yönlendirmişim gibi hissettim kendimi. Cryptocoryne, java fern, bacopa, echinodarus, rotala varyeteleri ile güzel bir görüntü elde edebilirsiniz. Tank nano diye koyacağınız bitkiler de nano olmak zorunda değil.[/QUOTE]
Özel türler hevesim çok yok aslında, aşırı bitki yoğunluğu olsun da istemiyorum ama biraz renk olsun [:3]
Çok haklısınız, kafam karışmış durumda bilmiyorum hangi bitkilerden alayım. Balıklara bile karar veremiyorum. Glofish zebra daniolar aşırı hoşuma gitse de bir beta istiyordum. Camdan kübün içinde zarif bir beta[3)][:3] Aşağıda da kuhliler [3)]

Şu an kameradaki fotoları yüklüyorum pcye, yarın yeni konu, bol foto paylaşacağım [:)]
Bayağı temiz iş çıkardığımızı düşündüğüm halde ortalık fena batmış [:)))]. Akvaryumun etrafı şu an (dökülmüş) strafor köpükleri, kum, su, java moss ve poşet dolu [:)))]

Yarın sizi de etiketlerim konuda :) görüşmek üzere [zzz][EDIT]Doganna,2017-11-18 01:32:05[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir