Oranda'mın İğne İle Müdahaleden Sonraki Halsizliği


alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 16:49
2 Gün Önce yaklaşık 2 aydır ters yüzen hava kesesi problemli balığıma karanfil yağı ile anestezi uyguladıktan sonra şırınga ile hava kesesindeki havayı aldım sonra ayıltıp akvaryuma bıraktım balık çoğunlukla dipte geziniyor sadece yem atınca veya cama tıklatınca hareket ediyor onun dışında günün %60 lık kısmını akvaryumun akıntısız bir bölgesinde sabit bir halde geçiriyor bu normal mi? Eğer normal ise kaç güne düzelir

Fikir verebilecek birisi yok mu

[QUOTE=alisandokuz]2 Gün Önce yaklaşık 2 aydır ters yüzen hava kesesi problemli balığıma karanfil yağı ile anestezi uyguladıktan sonra şırınga ile hava kesesindeki havayı aldım sonra ayıltıp akvaryuma bıraktım balık çoğunlukla dipte geziniyor sadece yem atınca veya cama tıklatınca hareket ediyor onun dışında günün %60 lık kısmını akvaryumun akıntısız bir bölgesinde sabit bir halde geçiriyor bu normal mi? Eğer normal ise kaç güne düzelir

Fikir verebilecek birisi yok mu [/QUOTE]
Forumun en kalabalık saatlerinde 1 kişi bile yazmıyor ne olur yardım edin [:((]

Beğenenler: [T]200806,balikhayrani[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200806,balikhayrani[/T]
+1: [T]200806,balikhayrani[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Brk78Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2017
İl: Izmir
Mesaj: 745
Brk78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 19:06
Soru zor bence, çok tecrübe eden olmamıştır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReddevilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
ReddevilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 19:12
20 küsür sene japon balığı baktım hiç böyle bir müdahale tecrübem olmadı , ayrıca o balığı diğer balıklar rahatsız etmesin diye ayrı bir yere ( karantina akvaryumu ) almakta ve bol oksijen vermekte fayda var. Açıkçası sonucu bende çok merak ediyorum eğer balık iyileşirse bende sizden yep yeni bir yaşanmamış bir tecrübe bilgisi edinmiş olacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 19:54
[QUOTE=Reddevil]20 küsür sene japon balığı baktım hiç böyle bir müdahale tecrübem olmadı , ayrıca o balığı diğer balıklar rahatsız etmesin diye ayrı bir yere ( karantina akvaryumu ) almakta ve bol oksijen vermekte fayda var. Açıkçası sonucu bende çok merak ediyorum eğer balık iyileşirse bende sizden yep yeni bir yaşanmamış bir tecrübe bilgisi edinmiş olacağım.[/QUOTE]
Peki hava kesesi sorunlarıyla nasıl başa çıktınız? Benim balığım gibi uzun süre bu şekilde kalan balıkların düzelmesi için bundan başka bir çözüm yok. Eğer ben bu duruma müdahale etmeseydim daha büyük sorunlara yol açıp hava kesesinin bir kısmının alınması gerekecekti. Ben bu operasyonu gerçekleştirmeden önce hem yabancı hem yerli uzmanların tezlerini okudum, veterinerlere danıştım hatta Selçuk üniversitesi patoloji uzmanı Doç. Dr Özgür Özdemir ile görüştüm. Forumda da bu yöntemi kullananlar var ancak benim sorunum bu operasyon sonrası balığın durumu. Ayrıca balık şuan akvaryum içinde ayrı bir bölmede duruyor bunun sebebi ise erkek comet japonumun onunla çiftleşmek için karnına darbeler indirmesi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReddevilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
ReddevilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 20:12
Hava kesesinin patlaması nedenlerini yaşadığım tecrübelere dayanarak şöyle maddelendirmek isterim :

1-) Genelde akvaryumcuların balığı seçtikten sonra maşrapaya yüksekten ve hızlı şekilde atması ( bunu da içlerinde iyi olanları tenzih ederim ) bunu bilerek yapıyorlar balık ölünce mecburen adam yine gelecek mantığı.

2-) ilk madde de ki hatayı bazen bizlerde farkında olmadan yapabiliyoruz mümkünse balığı çok strese sokmadan ve nazikçe yakalayıp transfer etmek.

3-) Kirli su ( iç filtre - dış filtre - sump sistem ) bahsettiğim materyalller var deyip su değişimlerini uzun tutmak veya eksilen suyu tamamlamak.

4-) Aşırı yemleme kuru ve kalitesiz yem verme ( genelde en ucuz oln pond yemi yine akvaryumcular verir bu da balığın içinde şişer ) Yaş yem ( canlı yem veya lifli yiyecekler ) kaynaklı bağırsak problemi hava kesesini patlatır.

Bir madde daha vardı fakat hatırlayamadım toplayamadım kafamı şuan , bunlara dikkat edersek herhangi bir sorun ciddi söylüyorum yaşamayız.

Birkaç makale okumuştum yıllar önce ama gerçekten buna cesaret edemedim belki de yine edemem.

Sonuç olarak çoğu balık hava kesesi patlaması sonucu kaybettim hep ( acemilik , yanlış yönlendirme ve sizin gösterdiğiniz cesareti gösterememe )

Benim en çok korktuğum hastalık ise DROPSY , suyun nitrit-nitrat seviyesinin birden artması sonucu pulların kabarması . Büyük sıkıntı , çözümü var ama çok meşakkatli , balık sürekli akan suya karşı ( çok temiz su ) 1 haft yüzdürülmeli ve sera bactopur ile tedavi edilmeli , açıkçası bundan da çok balık kaybettim , hava kesesinden ziyade bu beni daha sıkıntıya sokan bir hastalık.

Beğenenler: [T]161210,ENGİN06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MüptelaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1838
MüptelaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 20:35
Böyle bir müdahale çok profosyenel yapilmali baliğin hava kesesi yerine baska bir organina batirilacak igne baligin eziyet çekerek olMesine sebep hava kesesine batirilacak igne bir taraftan girip diger taraftan cikarsada hava kesesinin her iki yanida delinmiş olur bana göre gercekten profosyenellikle yapilabilecek bir durum biz bunu göze alamadigimizdan kabızlığın gecmesi için günlerce sadece bezelyeyle besleriz çok ağır degilse baliğin kabizliği kesinlikle yüzde yüz düzeliyor ayrica malesef daha öncede belirttigim gibi japon baliği açliktan ölecek bir balik değil onuda şöyle açikliyayim 1,5 ay seyahate ciktigimda 6-7 adet japon baliğimi verecek kimsem olmadiğindan akvaryumun içine 2 tablet tatil yemi atip gitmistim dondugumde hiçbiri olmemiş sagliklarida bozulmamisti ve bir keresindede tekrar avuç buyuklugunde japon baliklarimi otomatik yemleme makinesine emanet edip 1 ay gittim makine her ne sebeptense yem atmamaya baslamis dondugumde tosun gibi japonlarim manken gibi olmuslardi ama hicbiri yine olmemisti kisacasi bu baliklari olduren az yemleme yada aç birakma degil surekli ve asiri yemlemedir bunu idrak edip hepimiz yemlemeyi az yaparsak baliklarda bu sorunlar olmayacaktir eger baliginiza zarar vermediyseniz ayri bir yere alin bolca hava verin ve bir hafta su piresi tarzi canli yemlerle bedleyin canli yem bulamiyorsaniz bezelye haslayip verin suyunu her daim temiz ve taze tutun baliginizin ic organlari zarar gormediyse hava kesesindeki havayi baliga zarar vermeden aldiysaniz kendine gelir yok zarar verdiysenizde zaten çok yasayacagini sanmiyorum.insallah zarar vermemissinizdir ve baliginiz cabucak iyilesir.

Beğenenler: [T]10280,Reddevil[/T][T]200806,balikhayrani[/T]
Teşekkür Edenler: [T]10280,Reddevil[/T][T]200806,balikhayrani[/T]
+1: [T]10280,Reddevil[/T][T]200806,balikhayrani[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 20:58
[QUOTE=Müptela]Böyle bir müdahale çok profosyenel yapilmali baliğin hava kesesi yerine baska bir organina batirilacak igne baligin eziyet çekerek olMesine sebep hava kesesine batirilacak igne bir taraftan girip diger taraftan cikarsada hava kesesinin her iki yanida delinmiş olur bana göre gercekten profosyenellikle yapilabilecek bir durum biz bunu göze alamadigimizdan kabızlığın gecmesi için günlerce sadece bezelyeyle besleriz çok ağır degilse baliğin kabizliği kesinlikle yüzde yüz düzeliyor ayrica malesef daha öncede belirttigim gibi japon baliği açliktan ölecek bir balik değil onuda şöyle açikliyayim 1,5 ay seyahate ciktigimda 6-7 adet japon baliğimi verecek kimsem olmadiğindan akvaryumun içine 2 tablet tatil yemi atip gitmistim dondugumde hiçbiri olmemiş sagliklarida bozulmamisti ve bir keresindede tekrar avuç buyuklugunde japon baliklarimi otomatik yemleme makinesine emanet edip 1 ay gittim makine her ne sebeptense yem atmamaya baslamis dondugumde tosun gibi japonlarim manken gibi olmuslardi ama hicbiri yine olmemisti kisacasi bu baliklari olduren az yemleme yada aç birakma degil surekli ve asiri yemlemedir bunu idrak edip hepimiz yemlemeyi az yaparsak baliklarda bu sorunlar olmayacaktir eger baliginiza zarar vermediyseniz ayri bir yere alin bolca hava verin ve bir hafta su piresi tarzi canli yemlerle bedleyin canli yem bulamiyorsaniz bezelye haslayip verin suyunu her daim temiz ve taze tutun baliginizin ic organlari zarar gormediyse hava kesesindeki havayi baliga zarar vermeden aldiysaniz kendine gelir yok zarar verdiysenizde zaten çok yasayacagini sanmiyorum.insallah zarar vermemissinizdir ve baliginiz cabucak iyilesir.[/QUOTE]
Balığı bu bahsettiğim 2 ay içerisinde 2 defa 5 günlüğüne aç bıraktım sonrasında 1 gün bezelye verip tekrar aç bıraktım sizde de olduğu gibi balık hacmini kaybetti ancak durumunda en ufak bir düzelme olmadı hep ters yüzdü geri kalan süre zarfı içerisinde. Operasyona gelirsek eğer ben bu balığa en ufak bir zarar vermedim operasyon başarıyla gerçekleşti sadece halsizliği beni korkutuyor yem attığımda büyük bir iştahla yiyor bazen geliyorum keyifle yüzüyor ama geri kalan zamanını akvaryumun en akıntısız kısmında geçiriyor operasyondan 1-2 saat sonra 2 kere kendini akvaryumdan atmaya çalıştığını gördüm ama bunun karanfil yağının solungaçlarını yakmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu balığı ilk ters döndüğünde ayrı bir kaba ayırdım çünkü havaş hareketlerinden dolayı diğer japonlar kuyruğunu tırtıklamaya kalktılar. Şimdi tek sorunum balığın eski enerjisini nasıl kazanacağı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MüptelaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1838
MüptelaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:13
Bolca canli yem verin imkaniniz varsa kan kurdu verin ayri tanka kesinlikle alin diger japonlar baligin rahatsiz oldugunu sezer sezmez kuyruklarina ve gozlerini yemeye calisacaklardir

Beğenenler: [T]200806,balikhayrani[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200806,balikhayrani[/T]
+1: [T]200806,balikhayrani[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:15
[QUOTE=Müptela]Bolca canli yem verin imkaniniz varsa kan kurdu verin ayri tanka kesinlikle alin diger japonlar baligin rahatsiz oldugunu sezer sezmez kuyruklarina ve gozlerini yemeye calisacaklardir[/QUOTE]
Canlı yem hiç kullanmadım şu ana kadar balıkları bezelye ıspanak ve şu piyasada satılan kırmızı kuru yemlerle besledimcanlı yem nasıl bulabilirim bilmiyorum çünkü evde artemia oluşturabilecek bir ortamım yok şuan elimde artemia için kullanabileceğim bir hava motoru yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:18
Operasyonda bir sorun var. Karanfil yağı balığa acı vermez, öyle bir şey olsa anestezi için kullanmazdık. Ben ötanazi için kullanmıştım yani bi çok evcil hayvan gibi uyuturak hayatına son verdim.
Balık baygıngen ters türe göre yan durur, temiz su içerisinde ayılmaya başladığı zaman normal yüzüşe geçer ve hayatına normal şekilde devam eder. Bu şekilde saatlerce durgunluk hali yaşamaz.
Rahatsızlığın ne olduğunu bilmek zor. Ağrısı yada acısı olabilir. Yem yemesi iyi bir şey. İğnenin acısı da olabilir bir iç organ zedelenmeside, bekleyip göreceksiniz.

Canlı yem ile durumun alakası yok, bildiğiniz gibi yemlemeye devam edin.[EDIT]Tunc Berk,2018-04-26 21:21:18[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:20
[QUOTE=Tunc Berk]Operasyonda bir sorun var. Karanfil yağı balığa acı vermez, öyle bir şey olsa anestezi için kullanmazdık. Ben ötanazi için kullanmıştım yani bi çok evcil hayvan gibi uyuturak hayatına son verdim.
Balık baygıngen ters türe göre yan durur, temiz su içerisinde ayılmaya başladığı zaman normal yüzüşe geçer ve hayatına normal şekilde devam eder. Bu şekilde saatlerce durgunluk hali yaşamaz.
Rahatsızlığın ne olduğunu bilmek zor. Ağrısı yada acısı olabilir. Yem yemesi iyi bir şey. İğnenin acısı da olabilir bir iç organ zedelenmeside, bekleyip göreceksiniz.[/QUOTE]
Su ürünleri mezunu bir abimle konuştum kendisi adanada petshop da işletiyor ona sormuştum karanfil yağının yakmasındandır demişti ben de bu yüzden böyle bir kanıya vardım. Ama o tür hareketler dün vardı dediğim gibi bugün öyle bir davranış görmedim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:22
[QUOTE=alisandokuz]
Su ürünleri mezunu bir abimle konuştum kendisi adanada petshop da işletiyor ona sormuştum karanfil yağının yakmasındandır demişti ben de bu yüzden böyle bir kanıya vardım. Ama o tür hareketler dün vardı dediğim gibi bugün öyle bir davranış görmedim[/QUOTE]
Saçmalamış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alisandokuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 378
alisandokuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:24
[QUOTE=Tunc Berk]
Saçmalamış. [/QUOTE]
Olabilir ancak bu balık eski enerjisini nasıl kazanacak. Ölecek olsa şuan can çekişiyor olurdu sanırım operasyondan bu kadar süre geçtikten sonra.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2018 21:32
Teşhis koyamadığımız için sonucu bilemeyiz.
Hayvanda bir delik açtınız en iyi ihtimalle ağrısı acısı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir