Ponza Taşı Ve Lav Taşı Kırığı Arasındaki Fark


AkvaristArkadasÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2018
İl: Eskisehir
Mesaj: 11
AkvaristArkadasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2018 05:22
Arkadaşlar merhaba.
Ben hazırlamak üzere olduğum bitki akvaryumumda lav taşı kırığı ve üzerine hagen kum kullanarak zemin hazırlamak istiyorum. Bu yüzden internette lav taşı kırığı ararken bazik ponza lav taşı diye taşlar gördüm ve görünüş itibariyle birbirlerinin aynı gibiler. Her ikisi için de lav taşı diye bahsediliyor.Fiyat olarak ise akvaryum sitelerinde Lav Taşı Kırığı diye bahsedilen taş daha pahalıyken tarım ürünü olarak kategorilendirilen ponza taşı ile arasında ciddi bir fark var bu yüzden göz ardı edemezdim. Bu iki taş çeşidi birbirinden farklı mı? Bu hobiye yeni başlıyorum ve öğrendiğim kadarıyla lav taşları akvaryumların vazgeçilmezi olmasına karşın bu taş çok daha ucuz. Forumda da araştırdım fakat net bir ayrım yapan olmamış.Sizin fikriniz nedir? Farklı bir taş ise sizce bu taş akvaryum tabanında kullanılabilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2018 11:01
Bunların hepsi volkaniķ taş türleri. Birbirlerinden birim ağırlıkları , kimyasal bileşenleri gibi farklılıkları var.Yani hepsi lav taşı aslında.
Meseka asidik beyaz ponzaların bazıları yüzer. Bazik de böyle bir sorun olmaz muhtemelen , araştırın derim yine de.
Bazik ponza , '' scoria rock'' olarak adlandırılıyor . Yabancı forumlarda ararsanız da detaylı birşeyler bulabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bitkili ile uğraşanlar bilir ben pek anlamam ama tabanı lav taşı ve dekor ile oluşan akvaryum ile sadece deķor kumundan oluşan arasında pek fark olacağını sanmıyorum. Bitkisiz kendi tecrübelerime göre lav taşı öyle aman aman mineral , asit veya baz salınımı yapan bir mayeryal değil.


Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T]
Teşekkür Edenler: [T]207266,AkvaristArkadas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2199
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2018 20:45
Üzerine kum ekleyecekseniz , ki bitki düşünüyorsanız gerekir, o zaman farketmez çok. Suda batıp batmadığını kontrol edin sadece.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvaristArkadasÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2018
İl: Eskisehir
Mesaj: 11
AkvaristArkadasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2018 12:20
[QUOTE=ityo39]Üzerine kum ekleyecekseniz , ki bitki düşünüyorsanız gerekir, o zaman farketmez çok. Suda batıp batmadığını kontrol edin sadece.[/QUOTE]
Aynen dediginiz gibi yapacağım. 250 litre akvaryumum var 10 kilo ponza 20 kilo hagen aldım. Aralarına sineklik koyulduğunu duydum o yuzden sineklikde aldım fakat sebebini bilmiyorum koyacağız bakalım [:)))][EDIT]AkvaristArkadas,2018-07-12 12:21:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2199
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2018 12:32
[QUOTE=AkvaristArkadas]
Aynen dediginiz gibi yapacağım. 250 litre akvaryumum var 10 kilo ponza 20 kilo hagen aldım. Aralarına sineklik koyulduğunu duydum o yuzden sineklikde aldım fakat sebebini bilmiyorum koyacağız bakalım [:)))][/QUOTE]

Ben size daha kolayını önereyim, sineklikle uğraşmayın, file şeklinde torbalar var akvaryumcularda satılır. Dış filtrelerde filtre malzemelerini ekleyip çıkarması kolay olsun diye kullanılır. Bu torbalardan kaç tane gerekiyorsa alıp pomza taşını bunların içine yerleştirin, torbalar şeklinde zemine yayın. Yeterince büyük alırsanız torbaları güzelce yayarsınız, üzerine de dökün hageni bitti gitti. Bu uygulamada amaç hagen ile lav taşı kırığının (veya pomza taşı) karışmaması ve akvaryumu bozup yeni tasarım vs yapılacağı zaman malzemeleri ayırmanın kolay olmasıdır. Çeker çıkarırsınız torbayı bir su dolu kovada iki salladın mı içine karışan kum ayrılır kalır sana pomza taşı substrat. Sineklik de aynı mantıkta karışmaması için kum ile lav taşının. Bu gözenekli taşların 2 amacı var 1- zeminde su sirkulasyonunuun olabileceği alanlar yaratmak (msal ince taneli bir kumu direkt zemine döksek ve 8-10 cm kalınlıkta kum kullansak akvaryumda, en dipte su sirkulasyonu yok denecek kadar azalır, bu da oksijensiz bölgeler yaratır ki buralarda istemediğimiz tipte bakteriler oluşmaya başlar. 2- gözenekli yapısıyla çok sayıda faydalı bakteriye ev sahipliği yapması ve akvaryum içindeki yedek filtre görevi görmesi. Misal dış filtrenizde bir sebepten tüm bakteri kolonisini kaybettiniz, sıfırdan kurulum yapmak zorunda kaldınız vs, sıfır km filtreyi mevcut akvaryuma bağlarsanız 3-4 gün içinde bakteri koloniniz yerine geri yerleşir. Buna imkan veren akvaryum zemininde kullandığınız malzemedir.

Beğenenler: [T]207266,AkvaristArkadas[/T][T]211214,uuRakyz[/T][T]211689,Onur Özer[/T]
Teşekkür Edenler: [T]207266,AkvaristArkadas[/T][T]57786,wedatng[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir