Sari Prenses’te KESIN cinsiyet ayrimi


Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2006 21:38
Nevzat bey balıklarınızın resmini çekip cinsiyet ve tür belirleme bölümüne eklemenizi tavsiye ederim. Hatta balığın anüs-vent bölgesini resimleyebilirseniz hem bu konuyu örneklendirmiş oluruz hem de tahminden öte kesin olarak bilgilenmiş olursunuz. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nevzat EVŞENÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2006
İl: Antalya
Mesaj: 114
Nevzat EVŞENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2006 14:26

Resmini çekip foruma ekleme gibi bir şansım yok. Herneyse ben biraz daha kendi kendime çabalayım.

Raven2006-11-14 14:46:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seha02Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2006
İl: Afyon
Mesaj: 3
seha02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2006 23:50
Merhaba arkadaşlar, ben de yeni sarı prenses aldım, bir çift. Daha sonra şüphelendim, götürdüm. İkisi de dişiymiş. Eliyle alıp baktı. Sonra yeni bir erkek aldım ve bir çift yaptım. Bildiğim kadarıyla bunlar dönerek çiftleşiyorlar. Bu balıklarda da oluyor fakat balığın ağzında herhangi bir şişkinlik oluşmadı. Balıklarda acaba bir sorun mu var yoksa olağan bir süreç mi? Bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. Raven2007-1-3 0:13:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2007 19:16

Dönme işlemi çiftleşme anlamına gelmez. Birbirlerine kur yapıyor da olabilirler. Eğer duraklayarak yavaşça dönüyorlarsa ve sürekli birbirlerinin anal yüzgeçlerine ağızlarını yaklaştırıyorlarsa çiftleşmedir.

Murat Bey, 3 ve 5 erkek, gerisi dişi gibi görünüyor.

Cinsiyet ayrımı için çok faydalı bir başlık olmuş, parmaklarınıza sağlık Cinsiyet, damızlık hale gelen balıklarda davranışlardan ve renklerden anlaşılabilir. Örneğin sürekli soluk renklileri kovalayan siyah tonları fazla olan bölge seçmiş ve kumu kazmış canlı renkli bir balık erkektir. Anal yüzgeçten de cinsiyet ayrımı yapılabilir. Anal yüzgecin sivriliği / ovalliğine bakarak kesin cinsiyet ayrımı yapabilirsiniz. Mesela Duygu Hanım'ın gösterdiği resimdeki balığın anal yüzgeci oval şeklinde. Tabi anal yüzgeci kopuksa erkek bir balığı dişi diye alabilirsiniz. Eğer balığın boyu çok büyükse ağzına bakarak anlaşılabilir. İri dişilerin çok yavru vermiş olduğundan ağızları sarkık olur. Anal yüzgeç ve sırt yüzgecindeki siyahlık da belirleyici sayılabilir ama kesin olarak anlamaya yetmez. Bunun yanında dişilerin renkleri daha açıktır, erkeklerin ise daha koyudur. Baskın olmayan ya da hastalıklı erkeklerin renkleri açık olabilir veya yüzgeçlerindeki siyahlıklar azalabilir. Bu yüzden eğer damızlık sp alacaksanız akvaryumcudaki en siyah yüzgeçli, en koyu renkli ve en canlı renklere sahip olan sarı prensesi seçin. Akvaryumcudaki sp akvaryumundaki dominant ve sağlıklı erkeği seçtiniz demektir. Ağzı sarkık, yüzgeçlerindeki siyahlık az, renkleri çok canlı olmayan, anal yüzgeci oval -ağzı dolu varsa onu seçerseniz daha garanti olur- olan bir sp seçerseniz(yüzgeçleri kopuk ve pulları dökük olmasın, belli bir bölgede hareketsiz durmasın. hareketsiz ve yüzgeçleri kopuk ya hastadır, ya hastalanacaktır, ya da ölecektir.) de dişi aldınız demektir. Bunların yanında anüs vent genişliklerine ve aralıklarına bakabilirsiniz. Ama bu damızlık olmayan balıklarda işe yaramaz.

Eğer balık 4cm'den ufak ve damızlık değilse renklerine, anal yüzgecinin sivriliğine ve yüzgeçlerin siyahlığına bakmanız gerekir. Anüs vent yöntemi burada işe yaramayacaktır. Damızlık balıklarda da eğer dişi uzun bir süre yavrulamamışsa anüs ve vent genişlikleri birbirine çok yakın olacaktır. 

Sadece şu ya da bu yöntemi yapın demiyorum. Hepsini yapın ki iyice emin olun, bir problem çıkmasın. Dediklerimi yaptığınızda alacağınız balıkların cinsiyetini bilmenin yanında aynı zamanda sağlıklı balıklar almış olacaksınız

2good4U2007-1-2 19:40:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RavenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Balikesir
Mesaj: 222
RavenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2007 00:02

Sayın seha02,

Aslında yazınızda ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Şu anda bir dişi, bir erkek iki sarı prensesiniz var sanırım. Ama probleminiz; çiftleşmemeleri mi? Elinize alıp ilk sayfalardaki fotoğraflar ve bilgiler ışığında bir de siz kontrol ettiniz mi? Ettiyseniz ve cinsiyetlerinden eminseniz, üreme etkinliğini gerçekleştirmeleri için başka koşullarında sağlanması gerektiğini unutmayalım. Örneğin;

  • Akvaryum hacminiz ve balık sayınız uygun olmalıdır.
  • Sarı prensesler kayalık bölgeleri sevdiklerinden, akvaryumunuzun dekorasyonunda bol kaya ve küpler kullanmalı, saklanma yerleri oluşturulmalıdır.
  • Malawiler temiz suyu ve bol sirkülasyonu severler. Güzel bir filtreleme sisteminiz olmalı
  • Malawilerde özellikle de sarı prenseslerde tek tip yemleme yapmamalı, hem protein hem de bitkisel yem kullanmalısınız, hatta bitkisel yemlemeye ağırlık vermelisiniz.
  • Haftada bir, balık sayınız ve akvaryum hacminize uygun olarak dip çekimi yapmalı, yerine dinlenmiş, akvaryum ısısına getirilmiş su eklemelisiniz
  • Akvaryumda aynı türden 1 erkek 5-8 arası dişi bulunmalı (erkeğin karakterine göre bu sayı artıp azalabilir), erkek dişilerden büyük ve baskın bir blık olmalıdır.
  • Bunları sağlayabiliyorsanız ve cinsiyeti kesin olan balıklarınızdan hala yavru alamamışsanız, şöyle bir durum da gerçekleşmiş olabilir: Piyasada satılan çoğu balık hormonludur. Yüksek dozlarda verilen hormonlar, balıkların erkek görünümü almalarını sağlamakta, dolayısıyla balık, dişi de olsa erkek de olsa üreme etkinliğini gerçekleştirememektedir. İmkanınız varsa balıklarınızı akvaryumculardan değil de evinde üretim yapan bireylerden alınız. (İstisna akvaryumcular elbetteki mevcuttur)

Üstte yazılanlar haricinde, balıklarınızın döndüğünü söylemişsiniz sanırım. Bu dönüş, eğer hızlı ise, balıklar ağız ağıza geliyor, birbirlerinin yakınında solungaçlarını kabartıyorlarsa ya aynı cinsiyettedirler ya da dişi erkeği beğenmemiştir. Baskın dişilerde bu durum gerçekleşmektedir. Bir de kavganın sebebi şu olabilir; eğer balıklarınız sadece 1 dişi, 1 erkekse, erkek dişiyi çok sıkıştırıyordur, dişi ise yumurtlamaya hazır değildir. Bu durumda dişi sayınızı arttırmanız gerekir. Üstte yazdıklarım ve daha ayrıntılı bilgiler forumda mevcuttur. Lütfen Forumu AraArama düğmesini kullanınız. Normalde başlığımız, sizin sorduğunuz soru ile (neden balıklarım üremiyor?) alakalı değilse de elimden geleni yapmaya çalıştım. Ancak lütfen bu tip konular için uygun forumda, uygun başlıkta yazılar yazalım. Saygılarımla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seha02Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2006
İl: Afyon
Mesaj: 3
seha02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2007 00:35
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Daha dikkatli olacağım.Raven2007-1-3 0:41:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ngunesÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Nigde
Mesaj: 94
ngunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 02:10

Duygu Hanım size ne kadar teşekkür etsem azdır, bizlerle bu bilgiyi paylaştığınız için. Akvaryumcunun erkek diye bana satmadığı (dişi aradığımı bildiği için) balığı bu yöntemle inceleyip aldım. Balık şimdi erkek prensesimle çok mutlu (akvaryumcu bile bu yöntemi ilk kez benden duydu). Bir tane de bir hobiciden aldım balık yine sivri yüzgeçli ve alt yüzgeçleri kararmış biçimdeydi. İlk bakışta erkek ama bu yöntem dişi olduğunu tescilledi. Forumda da onaylattıkttan sonra balığın %90 dişi olduğuna karar verdik.

Size tekrar teşekkür ediyorum. Saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RavenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Balikesir
Mesaj: 222
RavenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 21:09

Sayın Necdet bey,

Bu yöntemi, bana da aynı şekilde saygıdeğer bir arkadaşımız (Echoe: Mustafa Cokran) öğretmişti. Ben de öğrendiklerimi siz değerli hobicilerle paylaşmak istedim. Çünkü o zamanlar, bu konuda ben dahil, bir çok kişi madur durumuna düşüyorduk. Eğer birilerine gerçekten yardımım dokunuyorsa, her şeyden önce bir forum üyesi olarak, çok memnun olurum ve oluyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Saygılarımla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 22:21

Merhaba Necdet bey,

Ben de duygu hanım gibi tecrübeli arkadaşlardan, ve forumdan inceleyerek öğrendiğim kadarı ile size açıklayayım.:

Örnek 1:

Fotoğrafta görünen Tolga bey 'in balığının vent anal açıklığı birbirine nerede ise eşit. Balık erkek.

örnek 2:

Gene Tolga bey'in başka bir balığı Vent açıklığı anal açıklığından biraz daha geniş(ki balık küçük, büyük olsa bu fark daha belirgindir.) Balık: dişi.

Not: Tabi resimlerde de görüldüğü gibi dişi balığın anal yüzgeçleri açık erkeğinki ise koyu renktedir. Bu özellik herzaman doğru olmamakla beraber, bize ip ucu verir.

Vent - anal açıklık yöntemi ise kesinliğe yakın sonuç verir.

Sağlıklı balıklar dilerim...

batuhanbayram2007-1-26 23:12:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RavenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Balikesir
Mesaj: 222
RavenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2007 16:23

Sayın Batuhan bey,

Katkılarınız ve bu güzel resimleri eklediğiniz için teşekkürler. Sağlıklı balıklar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NukasÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2007
İl: Denizli
Mesaj: 39
NukasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2007 20:30
Arkadaşlar, çok teşekkürler. Bu bilgeler gercekten işimi gördü bu bilgi sayesinde akvaryumcudan aldığım balıklardan şuan yavru almaya başladım ve sarı prensesim yine yavru verecek inşallah.. reis2008-02-05 21:44:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2007 20:54
[QUOTE=Raven]

Bu arada üstteki bilgileri tüm çiklit türlerinin cinsiyet ayriminda kullanabilirsiniz.

Saygilarimla...

[/QUOTE]

O zaman Discus ların bile kesin cinsiyet ayrımı yapıldı demek

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RavenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Balikesir
Mesaj: 222
RavenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2007 21:39

Sayın Fatih Şahan bey,

Discuslar konusunda hiç bir şey söyleyemem. Çünkü ilgi alanıma girmiyorlar ve daha önce beslemedim. Benim kastettiğim Malawi çiklitleriydi. O zaman üstteki lafımı tüm Malawi Çiklitleri olarak değiştiriyorum. Saygılarımla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Furkan_ARSLANÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Kastamonu
Mesaj: 3
Furkan_ARSLANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2007 16:58
Arkadaşlar dişi balık, titreyerek kur yapar mı? Erkek olduğundan emin olduğum balığa akvaryumcu disi diye idda ediyor. Balıkta hafiften kararma da var. Acaba disi balik titrer mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.. Raven2007-2-19 13:14:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir