Smart Discus Akvaryumum


recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2017 23:39
[EDIT]SmartDiscusRecai,2017-10-20 10:02:33[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2017 01:02
[EDIT]SmartDiscusRecai,2017-10-20 09:58:53[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2017 09:48
Balıklarınızın üzerindeki siyah leke dediğiniz siyah noktaların oluşmasına peppering yada pigment atması olarak adlandırılır. Bu pigmentlerin çıkmasının sebebi su şartları'nın bozulmasıdır.Su kalitesinin düşmesi discusta stres yaratır. Bu stresin sonucunda özellikle pigeon tabanlı kırmızı türlerde kararma olmadığı için pigment atarlar. Su kalitesinin iyileştirilmesi ile beraber bu sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Geçici bir durumdur. Varolan pigmentlerin görünürlüğünü en aza indirgemek amaç olmalıdır.

Pigment sıkıntısının genel sebebleri ;su değerleri olumsuzluğu (fazla nitrat) ,Genetik Yapı,Stres ,Taban ve fondaki koyu renk, Yüksek ph değerleri olarak sıralayabiliriz.

http://www.akvaryum.org/Forum/discuslarimda_siyah_lekeler_k584540.asp

Mert Taşkırandan Alıntıdır

Arkadaşlar üretim ve yavru büyütmede aklınıza takılacak sorular olabilir. Aşağıda bugüne kadar ki edindiğim tecrübelerimi en ince ayrıntılarıyla sizlerle aktarıyorum ki yavrularınızı sağlıklı ve keyifli bir şekilde büyütün. Daha sayfalarca var fakat ilk aklıma gelenler bunlar, yeri geldikçe eklemeler yapacağım. Sizinde nasıl yapmalıyım dediğiniz sorularınız varsa paylaşın hep beraber bildiklerimizi çoğaltalım.


1-Anaçlar yumurtaların çatlama aşamasından itibaren ve yavrulara bakarken neden renklerini karartılar?

1-Yavrular ilk günlerinde çok net göremezler sadece siyah bir materyale doğru yüzme eğilimi içersindedirler. Yavruları onları rahat görsün ve bulsunlar diye ve ayrıca mukoza ürettikleri için kendilerini karartırlar. Anaçların kararmaları bundan dolayıdır.


2- Yavruları büyütürken sağlıklı ve yuvarlak formla gelişmelerini sağlamak için nelere dikkat etmeliyiz?

2- Burada yemleme ve yem kalitesi çok önemli bir etkendir. Yavrulara Günlük 4 kez dana yüreği 1 kez Tetra Bits veriyorum. Bu süreçte Aralarında 2 ayda 6 cm'yi zorlayanlar oluyor. Temelde bu kadar sağlıklı ve hızlı gelişmeyi 3 nedene bağlıyorum.

a. 25 Gün artemia'ya takviyeli mukoza ile beslenmeleri.


b. Günlük beslenme programının maksimum seviyede olması.


c. Balıklarıma hiç bir zaman Tubifex vermem. Buda onların parazit ve bakteriyel hastalıklarla karşılaşmadan hızla büyümelerini sağlıyor.

3- Yavruların tankındaki suda nitrat oranı nedir, büyümedeki bu başarılı seyri düşük nitrata bağlayabilirmiyiz?

3- Yavru tanklarımda nitrat oranı 30 mg'ı geçmez. Şüphesiz ki bunun da büyümede büyük etkisi var.

4- Yavruların su değişim sıklığı ve periyodu nasıl olmalıdır ?

4- Aslında bu soru çok değişken bu sorunun cevabı 4 kritere göre değişiklik gösterir. Tank hacmine, balık sayısına, yemleme oranına, yavru büyüklüğüne.
Bunu bir örnek ile açıklamak isterim. Mesela bu yavrular 200 litre'de 5–6 cm'lik 100 yavru ve 4 kez yemleme ile günlük % 90 su değişimi yapılıyor.

a) Eğer bu tank 100 litre olsaydı. Günde iki kez %90 su değişimi yapmak gerekirdi.

b) Eğer bu tankta 50 yavru olsaydı. Günde %50 su değişimi yeterdi.

c) Eğer bu yavrular 10 cm'lik olsaydı. Yine günde iki kez %90 su değişimi yapmak gerekirdi.

Eğer bu yavrulara hiç yem atmıyor olsaydık. 4 günde % 90 su değişimi yapmamız yeterli olurdu.

5- Mukoza yeme süreci maksimum kaç güne kadar devam edebilir? 25 günden fazla olabilir mi?

5- Yaptığım denemeler ve gözlemlerim sonucu bir discus yavrusu 25 günden daha fazla mukoza emmiyor. 10. günden itibaren ısınma turları ile artemia'ya başlıyorum. 13.Gün tam anlamıyla veriyorum. Ancak 20-25 günler arası artemi'ya takviyesi ile birlikte mukozaya ilgileri giderek azalıyor ve 25. gün minimum seviyeye düşüyor.

6- Yavru büyütmede normal çeşme suyumu kullanıyorsunuz?

6- Yavruları 10.günden itibaren ms yükselterek çeşme suyuna geçiririm. Bu süre yaklaşık 10 ile 15 günler arasıdır. Ve bu süreden sonrada hep 500 microsiemen'de büyütürüm.

7- Reverse Osmos atık suyu ile yavru büyütülebilirmi bunun hakkında görüşleriniz nelerdir?

7- Reverse Osmos atık suyu ile yavru büyütmek kulağa hoş geliyor ama şartları uyarsa, yaz aylarında atıkların 1500 microsiemens'e yükseldiği zamanlarda bu pek mümkün değil yapılır ama yavrular bundan zarar görür. Atık su değerleri 500 microsiemens'i geçmediği sürece problemsiz kullanabilirsiniz. Hatta çeşme suyu 500 ms'yi geçerse osmosla değeri tekrar 500 ms'e getiriyorum. Şahsi görüşüm discus'un genetiğindeki maksimum yaşam değeri 500 ms'dir. Üstü olmaz demiyorum ama uygun değil diyorum.
Bence sizin yavrularınızda büyümeyi tetikleyen başka faktörler olduğunu düşünüyorum. Yani 500 ms ile 1500 ms arasında yetişen yavrularda büyüme oranında çok büyük değişiklikler görülmez denemedim ama sanırım 1500 ms'te stresten dolayı geri bile kalabilir.
Neden stres diye soruyor olabilirsiniz her canlının yaşam şartları zorlandığı zaman strese girer fiziki ve psikolojik şartları alt üst olur bu onda normal büyümeyi yavaşlatır hatta geriletir.


8- Yavrularda yemleme günde 4 kez yapmak uygunmudur?. Daha az ve daha sık yemleme yapılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

8-Bence vakit darlığımızdan dolayı en ideal yemleme sıklığı günde 4 kez’dir. Az ve sık yemleme yapmanın en önemli artısı yavru yemi yediği zaman çok şişmiyor ve hazım sorunu çekip bir köşeye çekilip kararmıyor. Eğer yeterli zaman var ise uygundur yapılabilir.

9- Yavruları büyütme su değerleri ne olmalıdır ?

9- Yavru büyütmede suyun microsiemens'i en az 300–500 ms arası tutuyorum. Çeşme'den akan suyun durumuna göre değişir. 500 ms'in altında ise (en az 300 ms oluyor) aynen uygularım. 500 ms'i geçerse müdahale eder osmosla karıştırır 500'e indiririm. Ph ise 7,2 – 7,8 arası değişir. Bu değerler arası yavrular için uygundur. Isı ise anaçlarda ve yavrularda 29,5 derecedir.


10- Su sıcaklığı yavru büyütmede etken faktörmüdür?

10-Sıcak ortamda metabolizma her zaman daha hızlı çalışır. Besinler daha hızlı yakılır. Ama sadece bununla bitmiyor. Bunun yanında oksijen ve suyun niteliği de önemlidir. Eğer bu 3 kriterde azami seviyelerde ise o zaman sıcaklığın büyümeye katkısı olur diyebiliriz. Yoksa sadece sıcaklığın anlamı olmaz.

11- Yavru büyütmek için minimum kaç litrelik bir tank önerirsiniz? Yavru büyütme kriterleri nelerdir?


11- Yavru büyütmedeki tank boyutu en az 1 metrelik olmalıdır. Hacim olarakta en az 200 litre'lik bir tank yavru büyütmede çok idealdir. Yavru büyütme kriterleri ise suyun niteliğinin azami seviyede olması, yemin kalitesi, beslenme düzeni.

12- Yavruların yemleme miktarını ayarlarken kriterlerimiz ne olmalıdır?

12- Bence 15 dakikada bitirecekleri kadar yem atmak tam ayarı diye bilirim birde karınları şişiyorsa mükemmel bir ivme yakalarsınız.

13- Yavrularda mukoza aldıkları dönemlerde karşılaşılan ölüm vakalarında sizce su değerleri noktasında şu iki sebepten en çok etkin rol oynayan olumsuzluk etkeni hangisidir ?

a-Amonyum/Amonyak etkisi

b-Nitratın olumsuz etkisi

Yoksa bu iki etken dışında bu dönemde sizin daha önemli gördüğünüz bir nokta varmıdır?

13- Genelde bu dönemdeki yavru kayıplarının başlıca nedeni bakteriyel ve parazitik yönden çiftlerin sağaltım yapılmadan üretime alınmasıdır. Lütfen buraya dikkat, dezenfekte demedim sağaltım dedim. Hiç bir zaman dezenfekte edemezsiniz ama %1 'e kadar steril edebilirsiniz.
60 mg/lt'yi geçmediği sürece Nitrat'ın bu ölümlerde çok etkisi yoktur. Ama Amonyak çok zehirli bir gazdır. İşyerimde soğuk hava depoları amonyak ile soğutuluyor. Amonyak dünyada basınç altında sıkıştırılınca soğuyan gazlardan birisidir. Bazen borularda kaçaklar oluyor. İnanın o depoya maskesiz girmek mümkün değil. Başta gözleriniz, boğazınız yanıyor ve soluk alamıyorsunuz. Düşünün balıklarında aynı durumda olduğunu, böyle bir ortamda bir discus'un yaşaması hele hele de yavru bir discus'un yaşaması mümkün değil. Bu yüzden her zaman kuvvetli biyolojik filtrasyonlar amonyağ'ın nitrit'in çıkmaması için önemlidir. Ben üretim tanklarımda duvar filitre kullanırım yaklaşık her biri 30 pipo filitre'ye eşdeğer'dir. Yani işin özü yavrulara amonyak ve nitrit gösterek yakmamalısınız.


14- Yavrularda boylamanın büyüme etkisi varmıdır?

14- Boylamanın kesinlikle etkili olacağıdır. Büyük balıklar küçüklerin hakkından götürdükleri için aynı tankta kaldıkları sürece bu fark bir türlü kapanmıyor. Ama biliyorsun bunları kendim deneyerek gözlemlemeden. Kesin şöyledir diyemem. İlerde bunları resimlerle aktaracağım.

15- Yavrularda ve anaçlarda vitamin takviyesi yapıyor musunuz veya vitamin takviyelerini olumlu buluyor musunuz?

15- Vitamin konusu bana çok soruldu, burada konuyu daha net anlatabilmek için yaptığım bir çalışmayı aktarmak isterim.

Bir batın yavruyu 1 aylıktan sonra 2 gruba ayırdım. 1. Grup Sade Dana Yüreği ile 2.Grup ise vitamin takviyeli dana yüreği ile beslendi. Vitamin olarak Roche'un SUPRAVİT isimli bebek vitamini kullanıldı. 1 ayın sonunda gözlemlediğim her iki grubunda büyüme oranları aynıydı. Hiç bir değişiklik görmedim.

Dana Yüreği başlı başına vitamin deposu. Heleki B vitamini türevlerini oldukça fazla barındırıyor. Bundan dolayı böyle bir yemi verirken ayrıca birde vitamin eklemenin çok faydası olmayacaktır.

16- Çiftlerin bakteriyel ve parazitik yönden sağaltım işleminin ayrıntılarından bahsedermisiniz?

16- Sağaltım bir hastalık olmadığı için çok sert ilaçlar kullanmıyorum. Buradaki amacımız anaçları biraz olsun bakteriyel ve parazitik yönden temizlemek ve rahatlatmak, ayrıca yavruda sorun yaşamamak.

Bakteriyel sağaltım'da kullandığım ilaç Sera Bactopur Direct. Parazitik sağaltım kullandığım ilaç ise son zamanlarda mükemmel ilaçlar yapan Azoo Ectopur. Prospektüslerine uyarak kullanıyorum.

17- Yavrular anne ve baba yanından ayrılacağı zaman anne ve babayı mı yoksa yavruları mı ayırıyorsunuz?

17- Bende bunu çok düşündüm. Mantık olarak anaçları ayırmak daha mantıklı geliyor. Fakat inanın uygulamalarım hep bunun tersiydi ben her zaman yavruyu ayırırım. Ne stresle, ne hastalıkla, nede büyüme ile ilgili hiç bir sorun yaşamadım. Sonuç ortada.

18- Yavrular büyüme aşamasında yavaş yavaş akvaryum ölçülerini ve hacimlerini arttırarak mı büyütülmeli yoksa büyük bir akvaryumda daha mı rahat büyürler ? Yani balıkların boyları büyüdükçe daha fazla hacime sahip akvaryumlara mı alınmalı ? Yoksa hacmi büyük akvaryumlarda direk büyütmek mi daha mantıklıdır?

18- Bence eğer tankınız müsayitse direk büyük tanka almak daha uygun olur. Bitkilerden yola çıkıyor olsak yavaş yavaş büyütürüz denebilir. Ama balıkta direk büyük tankla başlanabilir.

19- Yaptığınız yemin içeriği nelerdir? Ne kadar sürede bitirilmesini tavsiye edersiniz vitamin değerini kaybetmemesi açısından ?


19- Mümkün olduğunca saf Dana Yüreği vermeye çalışıyorum. Biraz da spiriluna ekliyorum. —20 derece'de Dana yüreği 1 sene durur. Ama 3 ay sonra besin değerlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Yaptığımız yemi maksimum 6 ay içersinde bitirmeliyiz.

20-Dana yüreğini haşlıyor musunuz ya da özel bir işlemden geçiriyor musunuz?

20- Dana Yüreği'nden parazit gelir düşüncesinden korkup haşlayarak verenler var. Ama parazit tanklarımızda zaten her zaman var. Mühim olan onu uyandırmamak. Dana Yüreğini haşladığınız zaman ciddi oranlarda besin kaybına uğrar. Bu yüzden ben kesinlikle haşlamam. Dana yüreğinde esas olan bozuk ürün almamanızdır. Taze olarak kesimden yeni gelmiş Dana Yüreği almaya çalışın.

21- 200 lt’lik bir tankta 10-12 cm boyunda 100 adet yavru olduğunu düşünürsek, ilerleyen zamanda su değişim oranında ve değerlerde nasıl bir farklılık yapacaksınız ? Yavrular iyice büyüyüp eş tutma zamanı gelene kadar büyüdükleri su değerleri ile aynı değerlerde beslemeye devam mı edilecek yoksa bir süre sonra su değerleri (pH, ms vs..) düşürülecek mi?

21- Yavruların boyları arttıkça su değişim oranları da aynı paralelde artacaktır. Mecazi anlamda bir söz söyleyeyim "Susadığım zaman tanklardan su içerim."
Yavrular üretime gelene kadar su değerlerinde hiç bir oynama yapılmayacaktır. Üretimde ise o çifte uygun olan değerler saptanıp ondan sonra o değerlerde yaşamını sürdürecektir.

22- Discus balıklarında dropsy hastalığı olurmu? Eğer oluyor ise kabızlık ve dropsy hastalığını arasındaki belirgin farklar nelerdir? Kabızlık ve dropsy sık sık karıştırılıyor kesin teşhis konmadan yapılan tedaviler ölümlerle sonuçlanabiliyor bu durumlar da hobici için hiç iyi olmuyor ve hobiden uzaklaşma yoluna gidiliyor. Bunca yıllık discus hayatınızda hiç dropsy hastalığı vakkaları ile karşı karşıya kaldınız mı?

22- Kabızlık ile dropsy arasında büyük fark vardır. Birisi sindirim ve hazım zorluğudur. Dropsy ile iç bakteriyel enfeksiyon'dur. Kabız olan balığın sağlığı ve genel görüntüsü çok ta kötü sayılmaz. Ama dropsy olan balık bir köşeye çekilir, karnı şişkin ve halsizdir. Yıllar önce dropsy tanısı koyduğum iki discus oldu. İkisini de kurtaramadım öldü. Dropsy az gözüken bir hastalıktır. Discuslarda nadir de olsa Dropsy görülür.

23- Dana yüreği kullanımının balıklarda yağlanma yaptığı doğrumudur? Neden olarak balığın vücut ısısı dana yüreği içerisinde ki yağları eritemeyeceği söyleniyor.

23- Eğer ki Dana yüreğini çok iyi bir şekilde temizletirseniz en ufak bir şekilde yağlanma yapması söz konusu değildir. İyice temizlenmiş üstünde zerre yağ parçası ve damar parçası kalmamış Dana Yüreği sağlık açısından son derece uygun olmakla beraber besleyiciliği fevkaledir.
Eğer yüreğin üstünde yağ parçaları kalırsa ve bu şeklilde balıklarınıza verirseniz o zaman yağlanma kaçınılmazdır. Yürek yağı bırakın balığın vücut ısısını tencerede bile en zor eriyen yağlardan biridir.

24- Balıkların vücut ısısı sabit midir? Eğer sabitse kaç derecedir ?

24- Balıkların vücut ısısı sabit değildir. Suyun derecesine göre kendi ısılarını ayarlarlar. Su 25 derece'ye düşse onlarda vücut ısılarını 25'e düşürürler. 30'a çıksa aynı şekilde 30 dereceye sabitlerler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2017 10:47
23 Ekim Pazartesi 10.40

Yeni discuslarımı aldım artık üretime geçiyorum ikiside kırmızı
İletkenlik değerim 100 olacak
Arıtmadan akan su klorun % 100 nü almıyor balıkları öldürürsün
Onun için dinlendirmek şart
Cama cam olduğu için sıkıntı olur pis mis yaşar akvaryum dana yüreği verildiği zaman hergün su değiştirmek lazım
Bitki olmadığı için sudaki temizliğide yapmaz[:)]

Devamı gelecek

Smart Discus Recai[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 00:39
Kısa zamanda baya bilgi edinmişsiniz. Sanırım yeni balıklar aldınız. Eski balıklarınız ne oldu?

Beğenenler: [T]198152,SmartDiscusRecai[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198152,SmartDiscusRecai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 00:57
[QUOTE=bubalus]Kısa zamanda baya bilgi edinmişsiniz. Sanırım yeni balıklar aldınız. Eski balıklarınız ne oldu?[/QUOTE]

Teşekkür ederim
Maksadım hem hobi hemde ek kazanç kısaca sevdiğim işle uğraşarak para kazanmak
Bunun için çok kısa zamanda bu kadar bilgi öğrendim
Akvaryuma başlamamda bir sene olmadı zaten
Herşey balık tutup akvaryuma koymama niyetlenmemle başladı....[:)]

Eski balıklarımda duruyor[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 20:09
Benim de aynen oldu, eskiden beri ilgili ara ara akvaryumları olan biriyken, üreyen yavruları ne yapacağım sorusu satış cevabını getirdi. Şu an henüz vermedim ama heyecanlı bir olay.

Beğenenler: [T]198152,SmartDiscusRecai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2017 00:00
[K]DİSCUS VE BAKIMI ÜREMESİ[/K]



Başarılı Bir Üretim

Bu bir çok akvaryumcunun amacıdır.hakkında az bilgi sahibi olduğumuz discusun ilginç kuluçka devresi oldukça zor bir devredir.Yumurtalarla ilgilenir.Lavraları yumurtadan çıkarır ve onları beslerler.Yavrular yüzmeye başladıklarında hiç birinin kayıp olmamaması için onları dikkatle izlerler.Onları takip eder yuvaya geri getirirler. hatta yavru discuslar yüzmeye başladıktan sonra onlara deri sekrasyonu için dahi yardımcı olurlar.Yavrular kendi kendilerine bakabilir hale gelinceye kadar onlara bakarlar.Ancak tüm bunları görebilmek için ilk önce discusun yumurtlamasından itibaren onu gözlemeniz gerekir.Discus çifti birbirlerini bulduktan kısa bir süre sonra çiftleşmelidirler. Bunu beklemek sabır işidir.

Uygun çiftlerin çiftleşmesi aylar hatta haftalar alabilir.Bir yaşına geldiklerinde üreyebilirler.1'den üç yaşına kadar başarıyla üreyebilirler.Discusların düşük atmosfer basıncı periodlarında üredikleri söylenir.Ancak bu hipotez yalnızca bu konudaki düşüncelerden biridir. Dişi bir discus haftada bir yumurtlayabilir yine bir dişi discus 6ayda bu şekilde yirmi takım yumurta dökebilir.

Tabii normalde dişi önce doğurduklarına bakacak bunlar tanktan alındıktan sonra tekrar yumurtlayacaktır.Bu arada da yumurtlamada yumurta yiyici discuslar görülmüştür.Yumurtlama işlemi esnasında discus birkaç ay dinlenebilir.Bu gibi bir durumda çiftleşme için ideal olan bir çift dahi aniden yumurtlamayı durdurur.Ve sonra aniden yumurtlamaya başlar.Discusun yumurtlamaya başlayacağı önce balığın renk değişiminden anlaşılır. Özellikle vücudunun arka kısmı daha da koyulaşır.Son dört çizgi daha belirgin bir hale gelir yine kuyruk yüzgeci daha belirgin bir hal alır vücut rengi gitgide koyulaşır bunlar yumurtlamanın işaretleridir.

Balık yumurtlama konisinin yanına gelir vücudundan bir titreme geçer.Bu titreme özellikle baş kısmında belirginleşir. Yüzgeçleri titrer ve birbirlerine doğru yaklaşır Baş sallama hareketi görülebilir.

Dişi sürekli olarak koniye doğru yüzer. Yumurtlama başlamak üzere gibidir.Ancak dişi yine hazır değildir. Her ikisi de koniyi tekrar tekrar temizlerler. Bu temizleme hareketi yumurtlamanın çok yakın olduğunun göstergesidir.Dişinin ovipozitörü belirgin bir hal alır.Vücuddan 3-4 mm dışarı çıkar. Erkeğin üreme organı daha kısadır.Dişi tekrar yumurtlama dememesi yapar. Erkek yanında durur. Bu nedenle yumurtlamanın diğer akvaryumlardan görülmemesi gerekir. Yoksa balık yanaşamaz. Bütün gün süren yumurtlama hazırlığından sonra gerçek yumurtlama başlar.

Discus'lar akşamüstü yumurtlamayı tercih ederler.Dişi, yumurtlama konisine doğru yüzer.Sırayla 10-20 arası yumurta bırakır. Bir takım, genelde 200 yumurtadan, daha iyi bir takım, 300 yumurtadan ve en fazla 400-500 yumurtadan oluşurlar.(500'ün üstü çok istinai bir durumdur.) Her yumurtlayıştan sonra dişi,erkeğin yumurtaları dölleyebilmesi için yer bırakır. Bu sırada tankta akınta olmamalıdır, bu nedenle filtreler kapatılmalıdır. Yumurtlama 1 saatcivarında devam eder.

Balıkları izlerken onları rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. Bu sırada çiftlerden hangisinin erkek ve dişi olduğu kolayca tespit edilebilir.Ayrıca balıkların birbirlerine karşı davranışlarını da bu sırada görebiliriz. Eğer discus çifti iyi anlaşıyorlarsa, yavruların yaşam şansları o derece artar.

Yumurtaları bıraktıktan sonra onları sürekli olarak göğüsleriyle kontrol ederler. İyi bir çift belli aralıklarla nöbetleşe beklerler. Çift kavga etmeye başlarsa, durum kritikleşir. Kavgalar artarsa çiftler yumurtaları yiyebilir. Tek bir balık bırakmak da problemi, çözmez ancak bir balık yalnız başına yavrulara bakabilir.

Discusun yumurtadaki balığı yediğini görmek rastlanılan bir olaydır.Bunun için en iyi çözüm, çiftden birini aynı akvaryumdan çıkartmaktır.Bir başka çift balıkta kullanılabilir.Eğer bu başka çift diğerleriyle hemen hemen aynı zamanda yumurtlamış ise kavga eden çiftin yavruları , bu yeni çiftin yanına konulabilir.Yeni bakıcılar genellikle yeni gelen yavruları kabul ederler ve onlara kendi yavruları gibi bakarlar.Yine yumurta yiyen Discusların yavruları da bu şekilde ayrılırlar.Böylece yavru discuslar tabii bir ortamda yetişirler.

Şimdi de biz yine üreme tankımıza dönelim.Yumurtular 60 saatte 30'ta gelişirler.İkinci gün yumurtaların içindeki küçük siyah benekler gözle görülebilir.48 saat sonra da küçük gözler dahi farkedilir.Discus çifti lavraların yumurtadan çıkmasına yardım eder.Küçük lavralar titreyen kuyrukları ile konide asılıdırlar.Başlarındaki yapışkan salgı bunların düşmesini engeller.Bu süre 60 saatden fazla yani yavru kendi başına yüzebilinceye kadar devam eder.Lavra evresinde çiftler bunları sıksık yerleştirirler.Lavraları yumurtaların yapıştığı yerden farklı yerlere koyarlar. Yumurtadan kendi kendilerine yüzebilen discus olmaya geçiş aşamasında geceleri tanklarda bir ışık bırakılmalıdır.Böylece çiftler yavruları akşam üstü bir araya toplayıp gece boyunca da onlara bakabilirler.

Bu süre zarfında çiftler daha az yerler.Ancak düzenli bir şekilde beslenmeye devam etmelidirler.Canlı yiyecekler verilmemelidir.Çünkü discus canlı yem ve lavrayı güçlükle ayırtedebilir.Yavru discusun kendi kendine yüzebilmesi ile birlikte doğruca ebeveyne doğru yüzmesi önemlidir.Eğer böyle yapmazlarsa kaybolurlar.Bu çok sık görülmekde ve nedeni bilinmemektedir.Çiftlerin deri sekrasyonu geliştirmedikleri olasıdır.Böyle bir durumda da yavrular kayıb olurlar.Derhal ebeveyne doğru yüzen onun derisiyle sürekli kontakta kalıp durmaksızın sekrasyon alır. Bu devrede çiftler özel koyu bir renk alırlar.

İlk birkaç gün yavrular çiftlerin sekrasyonlarıyla beslenirler.Doğada sekrasyonsuz yaşamaları imkansızdır.Birçok discus beseleyicisi bunu denemiştir ancak başarılı olamamıştır.

Deri sekrasyonu en azından ilk 4-5 gün yavru Discus için gereklidir.Ancak bundan sonra karides artemia larını alabilirler.İlk günlerde yavrular ebeveynlerden 7cm. kadar ayrılabileceklerdir.Büyüdükçe ebeveynlere bağımlılıkları gitgide azalacaktır.

Kuluçkadayken çiftlerin birbirlerinin rollerini nasıl üstlendiklerini izlemek ilginçtir.Genellikle çiftlerin biri yavrularla yüzerken diğeri yer ya da akvaryumdaki bölgesini bekler.

Yavru discus ebeveyn sekrasyonuyla yaklaşık iki hafta beslenir.Ancak yeterince büyüyen yavru bu evreden sonra ebeveynin mucusuna zarar verir.Bundan sonra yavruyu ayırmak gerekir.Artık artemia nauplia ile beslenirler.Başlangıçta naupliya'yı yavrulara çiftlerin yanında bir cam pipetinin içinde vermek yararlı olur.Sonra küçük discus tankın içinde aramaya başlar.15 Gün sonrada her türlü yiyeceği alabilir.



Besleme

Büyük bir discus'un iştahı kendisi gibi büyüktür.Verilen yiyeceğe doğru yavaşça yaklaşıp iştahla yer.Sindirrerek yavaşça yutar.Yiyeceğine saldırıp hemen yutuveren Angel( Melek)balığının aksine , discus yiyeceğini seçer.

Doğada discus sinekler , bunalrın lavraları ve küçük karideslerle beslenir.Ayrıca henüz hakkında pek fazla araştırma yapılmamış olan çeşitli yosunlarla da beslendiği bilinmektedir.Discuslar belli yiyeceklere alıştırılabilirler.Bunları Tetra , mın tabletlerine alıştırmakta mümkündür.Ancak Tetra yavaşça suya inen parçalardan oluşan bir discus yiyeceği geliştirmiştir.Bu hem besin değeri açısından hemde balığın suyun içinde beslenmesi açısından önemlidir.Ancak yeni yakalanmış bir discusa bu yiyecekler verildiğinde hemen almayacaktır.Bir karışım hazırlanıp böyle verilmelidir.Tabii , yeni yakalanan bir discusu domastik olanların yanına koyup böylece beslemek çok daha iyiydir.Yiyecek verilirken diğerleriyle birlikte yemi alamayan discus hasta demektir.

Büyük bir discus başka hangi yiyeceklerle beslenebilir?

Tetra min taneleri ve Tetra discus foodlar dışında bir de Tetra Tip denilen dondurulumuş ve kurutulmuş yiyecek tabletleri de vardır. bu gerçekten tavsiye edilen bir yiyecek türüdür.Discuslar bunu kolayca kabul edecektir.Tetra Tibler ayrıca tedavi amacıyla da kullanılabilirler.İlaç ve su karıştırılıp 1 gece dinlenmeye bırakılırlar, kuruduktan sonra verilirler.Böylece tetra tip yemeyi seven bir discus ilacını da kolayca alabilecektir.Tetra Medicated Food da bir diğer tedavi yöntemidir.

Önerilmesine rağmen yiyecek olarak Tubifex kurtları da vardır.Bunlar suyu kirletir ve ağır metaller ihtiva ederler. bu yüzden yiyecek olarak verilmeleri zararlıdır.Büyük discuslara suyun üzerindde yüzendonmuş ve kurutulmuş sivri sinek lavraları verilebilir.Ancak discuslar kırmızı çeşitleri tercih ederler.Fakat siyah ve beyaz lavralar daha besleyici olduklarından , bunlara alıştırmak gerekir.Bir başka yiyecek de sığır yüreğidir.

Sinir ve yağları alınmış yürek , küçük parçalara doğranarak verilir.Gerektiğinde bir parça sığır yüreği sebze ya da findık üzerine konularak sunulabilir.Eğer yürek kurtlarla karıtırılmışsa balık bunu seyrek alacaktır.Ayrıca dondurulmadan önce vitamin ya da minerallerle zenginleştirilebilir.Multi vitaminler ya da mineraller şırınga ile ete verilip sonra et dondurulabilir.

Diğer bir olasılıkta , yağı yürekten almak ve küçük parçalara ayırıp mikserde ,öğütmek sonra da balığın büyüklüğüne göre ayırıp vermektir.Bu ete Osspulvit yada benzeri multi vitamin mineralleri katılabilir.Kıyılıp haşlanmış ısanak, yumurta sarısı, ve acısız kırmızı biber eklenebiir.Sonra karışım plastik bir torbaya konulur.Karışım ince bir tabaka halinde yayılır, böylece tabaka donduktan sonra kolayca küpler halinde kesilebilir.Donmuş ,kurutulmuş sivrisinek lavraları bu karışıma katıabilir.Lavralar sonradan yemi emecek ve akvaryum içine yürek parçalarıyla birlikte, kolayca yenilmek üzere dağılacaklarıdr.

Bir diğer discus yiyeceği de Enchytraea'dır.Bu kurtlaru kendiniz üretebilirsiniz.Bu çok sevilen bir yiyecektir ve dişininyumurtlaması açısından faydalıdır.Ancak çok yağlı olduğundan belli miktarlarda verilmelidir.Bu kurtlar , yavru discuslar içinde kullanılabilirler.Kurtlar albüminli maddelerle beslenirlerse , balık bu yoldan albümin alabilir.Enchytraea kültürüne vitamin tozu da katılabilir.Su sinekleri yavru discuslarca sevilirler.Ancak büyük discuslar bunları tercih etmezler.Discus'a yeni bir tür yemverilirken bakıcı ilk önce bunu günlük olarak azar azar daha sonra miktarı artırarak vermelidir.Büyük bir discus günde 3-4 kez beslenmelidir.Azar azar ama sık yem verin.Kuru yemler sabah ya da akşam üstü donmuş yiyecekler daha geç verilmelidir.Sabahları yem vermeden önce en az 15 dakika için balığın kendine gelmesi beklenmelidir.Akvaryum ışıkları yakıldıktan hemen sonra yemeyeceklerdir.İlk önce renkleri canlanmalı, gözleri canlı bir hal almalıdır. Eğer böyle değilse balık kendine gelmemiş demektir.

Yavru discuslarda yetişkinlerin yedikleri yiyeceklei yiyebilirler.Yavru discuslar günde bir kaç kez beslenirler.Bu ne kadar sık olursa okadar iyidir.

Discuslar evde besleniyorlarsa yavru discusu aç bırakmak tehlikeli olur.Birisi en azından günde iki kez yavrular beslemelidir.Bu durum iki haftalık oluncaya kadar devam eder.üyüyünce günde bir kez beslemek yeterli olacaktır. Erişkin bir discus bir hafta aç kalabilir.Ama kalmasa daha iyidir.Bir taile gitmeden önce, balık bir kaç gün için daha fazla yemle beslenir.


Problem Bir Balık Mı?

Evet bu böyle biliniyor. Ancak, Discus yetersiz ya da iyi bakılmadığında hastalanan bir balıktır (Bu insanlardada öyle değilmidir.) Diğer balıklara nazaran daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.Çok iyi bakılması gerekir.

En önemli nokta şudur; Doğada discus yumuşak suda yaşar. Bu suda discus için hayati değer taşıyan (humins) vardır. Ancak biz tankımıza çok fazla humins koyarsak rengi kahverengiye dönecek ve bulanacaktır. En ideali, bunları orta sertlikle bir suda tutmaktır. Genel sertlik 10-15 C arasındadır.Üreme sırasında sertlik düşürülmelidir. Peat extracats, elementler ve multivitaminler konulmalıdır.

Akvaryumun pH değeri çok önemlidir. Bunu 6-7 arasında olması geremektedir.Asid kullanımı sonucu Ph değerinde oluşan ani değişim , balığın ölümüne neden olacaktır.Ph değerinde, suyun filtre edilmesiyle hafif düzeltmeler yapılabilir.

Üreme için çok hafif asidik bir ortam yaratılabilir.Ancak Ph değerinin beşin altına düşmemesi gerekir.Peat'in bakteriside etkisi, yumurtaların küflenmesini önler.

Discus akvaryumunun ısısına çok dikkat edilmelidir.Discus ılık suyu sever. İdeal ısı 28-30C arasındadır. 28 dereceden aşağıya düşmemelidir. Bazen ısı 31-33 C'ta yükselebilir. Bu üçüncü günde düşürülmelidir.

Balıkları bakterilere karşı korumak zordur.Bu yüzden akvaryum suyunu kısmen değiştirmek gerekir.Değişen suyun nitratı değişecektir.Yükseklecektir.Yada su değiştirilirken Iyon-Exchanger kullanılabilir.Exchanger resins Ph değerini ayarlar Ve bunun Ph 6 ve 7 arasında kalmasını sağlar.

Discusun kendini iyi hissedebilmesi verilen yiyeceklere de bağlıdır.Doğada discus taze su karidesleriyle beslenir.Çeşitli yiyecekler verilmemelidir.Eğer tek çeşit yiyecek verilirse dişi discus yumurtlamaz.Standart discus yalnızca tetra discus food gibi kuru çeşitleri değil ayrıca mineral ve vitaminlerle zenginleştirilmiş dana kalbi, yetişmiş artemia ve beyaz kurdu da kapsar.

Bir çok discus bitkisiz ve dekorsuz akvaryumlarda tutulur.Ancak akvaryumcular bunun tam tersini isterler.Akvaryumdaki malzemenin niteliği ve kontrolü çok önemlidir.Artıklar kolayca çakılların üzerlerine yerleşebilirler.Bogwood kökleri çürür ve pis koku yayar.Nitrat oluşumu çabucak tehlikeli seviyeye ulaşır.Discusun rengi kararır ve akvaryumun kenarına yapışır.Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.Çözümlerden biri akvaryumun dibini çakılla kaplamaktır.Akvaryum tabanındaki ön kısım boş bırakılır.Çakıllar ve bitkiler arkaya doğru yerleştirirlir.Böylece hem temizlik hemde görünüm güzelleşir



Su

Her şeyden önce yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph'inin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir.Ph değeri hidrojen iyon bileşimiyle ölçülebilir.Ph değeri 7,0 ise nötrdür.Ph değeri düşerse asit, yükselirse bazik haldedir.Discus için ideal 6,0 ve 7,0 arasıdır.Çünkü bu yumurtaların küflenmesini engeller.Ph değeri exchanger resins ya da peat konularak engellenir.Ph ölçme aleti de kullanılabilir.Aletteki elektrod, akvaryumun dibine yerleştirilir.Elektrod, Amplifier yoluyla, elektirik üretir.Sürekli ölçüm için alet devamlı suyun içinde tutulabilir.Camı içindeki ölçüm sıvısı çabucak yayılmaz.

İkinci olarak suyun letkenliği söz konusudur.Suda çözülmüş olarak bulunan maddeler tuzlar vardır.Sudaki yüksek iyon konsanrasyonu suyu daha iletken hale getirir.Tuzlu suyun iletkenliği fazladır.Discus sularının ise iletkenliği azdır.Bu genellikle 50 ms'den azdır.Bu suyun sertliğinin bir olması yani genel sertlik derecesi esastırBütün bu faktörler de üretirken göz önünde tutulmalıdır.Üreme suyu gerekli nitelikleri taşımalıdır.Pek çok durumda da bu desalmasyon demektir.Böylece suyun discus yumurtaları üzerindeki ozmik basıncı azalır.Yüksek basınç altında discus yumurtaları bozulur ve küflenir.Bu bozulma genellikle gözle görülmez.Yumurtalar olduğu gibi kalır ancak lavra oluşmaz.Yumurta içindeki basınç gelişmeyi engeller.Üreme suyunun iletkenliği 300ms'den az olmalıdır.almanyadaki sular genellikle sert ve üreme için uygun diildir.bu yüzden yumuşatılır.ya da tuzu alınır.bunun için iyon exchanger resinsler kullanılır bunlar suni resinin çok küçük granülleridir.endüstride su damıtılmasında kullanılır.Bu granüllerde binlerce anyon ve katyon bulunur.

Sudaki tuzların tamamıyla temizlenmesine dekarbonizasyon , yumuşatma ya da deselasyon denir.Suyun yumuşatılması çok önemlidir.Katyon Exchangerlar, suyun karbonatını alır.Kalsiyum ve Magnezyum sudan alınır.Sodyum verilir yumuşatma filtresi çok yavaş çalışır.Özel disalnasyon filtresi alınabilir.Bunlar genel filtre sistemi ya da bypass olarak kullanılır.Bypassda filtre suyu resinden hortum sistemiyle geçer arıtılmış su filtre odasına döner.

Yumuşatma resinleri kolay ve emniyetli bir şekilde mutfak tuzundan elde edilebilir.Karbonat sertliğiyle oluşan sodyum , hidro karbür alkali verir.Ph değeri 8,0 ve 9,0 arasında değişecektir.Bu değerler tabi discus için değildir.Bu yüzden su tekrar asitle tamponlanıp geekli Ph değerine getirilmelidir.

Resin seyreltilmiş Hidroklorik Asitle rejenere edilebilir.Bunun için çok dikkatli olunmalıdır.Dikkatsizce kullanılırsa Ph yükselir ve balık ölür.

Suyun desalnasyonu için bir başka olasılık da bir çift filtre sistemi ya da akvaryum dışında karışık saf suya yakın bir su elde edilmesidir.Çift filtre sistemi basittir.İlk filtrede su asitle rejenere edilmiş Katyon Exchanger 'den geçer.İkinci filtre de ise anyon Exchanger'den geçer.Bu yoldan elde edilen su diğer desalide edilmş ya da kalan suyla ayarlanır.Tamamıyla desaline edilmiş su discusun saf suyuyla aynı olmalıdır.

Birçok akvaryumcu kalan sularını desaline etmek zorundadırlar.Böylece ne yazıkki önemli tuzların da yok edildiği tuzsuz bir suya sahip olurlar.Bu yüzden daha sonra suya vitamin ve mineraller konulmalıdır.Black Water Extract kullanılmalıdır.Suyu arındırmak için üç ayrı dış saflaştıma metodu vardır.Yine suyun niteliğini koruması için suyu arındırmak için içmetodlar mevcuttur.

Ion Exchanger'ın uyugun bir hale getirdiği sodyum hidrocarbite Ph değerinn korunmasını sağlayacaktır.Karbonat sertliğini çok düşük tutacak ve Ph değerini 5,7 ve7,0 arasına indirecektir.

Diğer taraftan discus bakıcısı için metabolik ürünlerin nitratlarla birlikte alınması da çok önemlidir.Akvaryumumuzda zaralı nitratı yok edecek bitkiler olmayacağından bu ancak suyun kısmen değiştirilmesiyle ya da nitrat filtrasyonuyla sağlanacaktır.Filtre kömürü gibi işlev gören klor formundaki Anyon Exchangerlar kullanılır.Resin dış filtrede filtre sonrası materyal olarak kullanılır.Tıkaç , çakıl vb. materyal filtre öncesi kullanılır.1lt.Exchanger , her 100lt.hacim için kullanılır.

Hidrojen karbonata bağlı bir Anyon Exchanger, karbonat sertliğini azaltır.Böylece Ph değeri de discus için ideal olan 5,7 ve 7,01'a düşer.Bu resinle nitrat aylarca ''0'' da tutulur.Bu yavruların büyümesi yararlıdır.Başarılı bir discus akvaryumunda, her lt. için nitrat değeri maximum 0,15 mg. değerinde olmalıdır.



Teknik Bilgiler

Akvaryum endüstrisi akvaryumda kullanılabilecek bir çok yenilikler sunar.Basit bir donanım için dahi binlerce $ harcanması gerekebilir.Akvaryum donanımında belli yöntemler kullanmak zorunda değiliz.Önemli olan ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli malzemeyi kullanmaktır.

Herşeyden önce suyun niteliği önemlidir.Suyun dizalasyonu nitratın giderilmesi vs.Çiftler için özel akvaryumlar gereklidir.Akvaryumun büyüklüğü ile birlikte uğraşma ve yer problemi de büyür.Örneğin Jack Watty discusunu 1 lt.suyla dolu bir akvaryumda besliyor.Genellikle akvaryumun ebatları 50cm.*50cm.*50cm'dir.Bu her çift için maximum 125lt. su demektir.Bu ebatlarda bir tank normal sayılabilir.Daha büyük akvaryumların bakımı zordur.Ayrıca büyük akvaryumlarda discus yavrularını beslemek de zordur.Verilen naupaların suda çabucak dağılması atıkların suyu kirletmesine neden olur.Ayrıca büyük akvaryumların bakımı çok emek ister.

Discusların yumurtlamak için belli bölgeler seçerler.Bu bölgeyi sınırlamak kolay olmalıdır.Discus akvaryumları yerden 80-100cm. yüksek bir yere yerleştirilmelidir.Akvaryumların kolayca kaldırılıp konulabilmesi için aralarında aralık bırakılmalıdır.Discus balıklarının yumurtlarken sakinliğe ihtiyaçları vardır.Bu nedenle balığın yandaki akvaryumdan görülmesi gerekir.Eğer akvaryumlar birbirlerini görmeyecek şekilde düzenlenmezseler , balıklar birbirlerine saldırmaya çalışacaklardır.Ve çiftleşmek üzere olan erkekler bunu durduracaklardır.

Bazı discus türleri yeni yumurtalarını yerler.bunun için akvaryumlar arasından birbirlerini görmelerini engelleyen paravan kaldırılmalı.Diğer discusun yumurtalarını gömdüğünü fark eden discus onları korkumaa geçerek yemekden vazgeçecektir.

Yine bir discu çifti yumurtladıktan sonra kavga edebilir.Bunun nedeni her ikisininde yuvayı korumak istemesidir.Bu yüzden çift bir süre birbirlerinden ayrılarak yalnızca birinin yuvaya bakmasına izin verirlir.Yine iki akvaryum arasındaki engel kaldırıldığında komşu akvaryumla uğraşan çiftlerin birbirleriyle kavga etmeye akitleri olmayacaktır.

Eğer her iki akvaryumun ayrı bir filtresi varsa hastalık yayılma olasılığı da o derece de azalır.Eğer akvaryumdaki donanım diğer akvaryumdakilerle bağlantılı ise su değişimi yapılırken roblem büyüktür.Plastik foam cartrij filtresi örneğin;Tetra brilliant filter, bu tip tanklar için idealdir.Yavrular ya da lavralar bunun içine kaçarlar.mamafi küçük discus biraz büyüyüpbirkaç cm'e ulaştığındaplastik ve akvaryum duvarı arasında bir boşluk bırakılır.aksi halde sıkışıp kalırlar.Bu basit filtrelerle su değişimi karşılanır.Ayrıca çok iyi bir kava filtreye ihtiyaç ardır.

Discus bakımı için bir çok filtre metodu kullanılabilir.Büyük dış filtreler kullanılabilir.Bazı besleyiciler ise akvaryumları büyük bir dış filtreye bağlarlar, bu tip filtrelerde rotasyon pompaları doğrudan filtredeki temiz su odalarına bağlıdır.Su buradan yuvarlak dağıtım borusuna pompalanır.Her bir akvaryuma su özel valfle sağlanır.Kirli su filtreye, akvaryumdan uzun bir boruyla ve basınçla gelir.Büyük yetiştirme akvaryumları ya da pek çok ürünün bulunduğu akvaryumlard hızlı iç filtreler kullanılabilir.Burada da dış filtrelerin kullanılması çok daha iyi olur.Hızla dönen pompalar emiz su odasından gelen suyu temizleyip direkt olarak akvaryuma verilir.Akvaryumdaki pis su, br boruyla filtreye gelir.Küçük dış filtre odasında sırayla filtre tıkacı akvaryum cakılı, nitrat anyon için resinli iki tabaka plastik köpük bulunur.

Bu filtre odaları aylarca kullanılabilir.Exchange resinler rejenerasyondan sonra tekrar kullanılabilirler.Tıkaç ve çakıl hemen temizlenmelidir.Plastik köpük tıkaçlar filtre için kullanılır ve her hafta yıkanırlar.Böyle bir filtrenin minimum ebadı, akvaryum hacminin %10 'u kadar olmalıdır.

Çok yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph değeri sürekli kontrol edilmelidir.Yumuşak suyun değeri 7,5ve 8,0'a kadar yükselebilir.Yumuşak su ve çok sıcak su, suyun niteliğini olumsuz olarak etkiler.Bunların kontrol altında tutulması şartdır.Bu da iki yolla yapılabilir.Ozon ve ultraviyole radyasyonuyla.Ultraviyole tüpleri direkt olarak filtre sistemine bağlanabilir.Sürekli çalışan bu tüplerin süresi 7500 saatir.Bu da tüplerin en geç 300günde bir değiştirilmesini gerektirir.UV ışığınıngörevi suyun pisliğini, yaydığı ışınlarla yok etmektir.Ozonun da mikrop öldürücü etkisi vardır.Ozonizasyon sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaz.Ayrıca ozonun discus mucusuüzerinde olumsuz etkileri vardır.Ozon, yavrular için mucus salgılanmaya başlanılana değin verilmelidir.Bu da yuurtaların bırakılmasıyla, ikinci günden itibaren ozonun kesilmesi demektir.

Su değişimi çok önemlidir.Discus tanklarının diplerinde kum varsa bunlar düzenli bir şekilde temizlenmelidir.Discuslar büyük balılar olduklarından, çok miktarda dışkı verirler.Bu nedenle discus akvaryumundan hergün bu pislikler bir kova su alınarak temizlenmelidir.İlk önce pislik alınır, sonra temiz su konulur.Suya Tetra Aqua Safe konulara suyun toksitlerden arınması sağlanır ve Tetra Black Water Extract eklenerek, Amazon nehrinin ortamı sağlanır.

Isıtıcı ve termo-metre de çok önemlidir.Ayrıca discus akvaryumu iyi aydınlatılmalıdır.Florasan lambaları Mercury Vapour lambaları ve metal halinde lambalar kullanılabilir.Bitki olmayacağından, ışığın kuvvetli olması gerekir.Her iki akvaryumun üzerinde bir adet florasan olmalıdır.Renk gölgeleri akvaryum zevkine bağlı olarak sağlanır.Doğal ışık ve grolux tüpleri kullanılmalıdır.EO tüpleri suyun 20-30 cm. yüksekliğnde olmalıdır.



Üreme İçin Hazırlık

Başarılı bir discus üretimi için ilk önce iyi bir çift discus gerekir.Zamanı olan bir discus besleyicisi ilk çifti yetiştirmiş olduğu yavrulardan seçebilir ya da üretilmek üzere dışardan discus alabilir.

Çiftlerin birleşebilmesindeki en önemli konu cinsiyet belirlenmesidir.Çiftlerin dişi mi erkek miolduğunu dışardan tahmin etmek çok zordur.Ancak zamanla üretici bu yeteneği kazanabilir.Cinsiyet tayini için hangi karakteristikleri kullanabilirsiniz?

Herseyden önce balığın genel görünümü. Aynı yaşta olan bir çiftten iri olanı erkektir.Özellikle önden bakıldığında erkeklerin daha geniş ve çıkık güçlü yuvarlak başları vardır.erkeklerin sırt yüzgeçleri daha sivri ve yukarı kavislidir. Dişilerin sırt yüzgeçleri ise daha yuvarlaktır. Erkek discusun kuyruk yüzgeçi daha geniştir.

Erkeğin kanatları daha uzun ve geniştir. Güçlü kafatası ve kalın dudakları, boyun altının daha belirgin olması yine erkeklere ait özelliklerdendir.Ancak iri dişiler de bu özelliklere sahiptirler.

Doğada sürü halindeyken liderleri hem dişi hem de erkek olabilir.Genelde aynı tankdaki discuslarda erkek öncü durumdadır.Normalde çift birbirlerinin ağızlarını çekmeyecektirler. Erkek dişiyi yavaşça kenara itecektir.Hızla ona yüzecektir.Ve aniden geri dönecektir.Dişinin üzerindeki çizgiler belirginleşecektir.Eğer erkek eşini beslemek için takip ederse bu hareket onların iyi bir çift olduğunu gösterir.Akvaryuma yem atıldığında balıklardan biri kenara saklanırsa, ikiside aynı cins demektir.

En iyi metodlardan biri de çift olarak seçtiğiniz balıları bir kaç günaynı tankda tutmaktır.Böylece cinsiyetleri belirleyebilirsiniz.Eğer kavga ederlerse ayrı tanklara koyarız.Çift oluşturacağımız zaman erkek daha önce tanka konulmuş dişinin yanına konmalıdır.

Konulan erkek tankdaki dişiyle derhal ilişkiye girer.Ancak discus dişi ise saldırır ve günlerce akvaryumun bir köşesinde saklanır.Üremede suyun niteliği çok önemlidir.Su turbalarla zenginleştirilebilir.Bu nedenle akvaryum peat'i ayrı bir yerde suya karıştırılmalıdır.Bir taşla havalandırılmış peat suya asid ekleyecektir.Bir kaç gün sonra bu eski suyun bir kısmı üreme akvaryumuna konulur.Discus pH değerindeki hafif değişime olumlu cevap verir ve suyun yeni bileşimi yumurtlamayı teşvik eder. Bu durum aynen tabiattaki gibidir. Yağmur mevsiminde de sularda aynı değişim görülür.Peat çok ince torbalar veya naylon çoraplarla toplanır.

Diğer bir olasılık ta, havalandırma sistemini bir kaç saat için kapatmak olacaktır.Böylece Peat konteynerin dibine konulabilir.Seramik koniler discus'un yumurtalarını bırakması için ideal yerlerdedir.Discusun yumurtalarını yumuşak yere bırakması gerekir.Koniler bu yüzden ideal yerlerdedir.Çiçek saksıları da kullanılabilinir.Ancak yumurtaların içeriye kaçmaması için dipteki deliğn kapatılmasıgerekir.Üretme tankının sağ tarafı bir kriter olarak kabul edilir.

Discus sessizlik içinde yumurtlamayı sever. bu yüzden üreme tankları yalnızca bakıcısının günde birkaç kez girdiği odada olmalıdır.balık ne kadar çok rahatsız edilirse o derecede utangaç olacaktır.sağlıklı bir discus akvaryumun önünde yüzer. Akvaryumun önünde birisi durduğunda ona ilgiyle bakacak yaklaşacaltır. ve hatta elinden yem yemeyi dahi kabul edecektir. Böylece discus insanlara alışacak beslenme zamanını benimseyecek ve beslenme zamanı geldiğinde yemi almak için size doğru gelecektir. Bu da discus beslemenin diğer bir zevkli yanıdır.Beslenirken birbirleriyle iyi geçinmelidirler. Yiyecek için kavgaederlerse ya da erkek dişinin yemesine engel olursa bu uyumsuz olduklarını kanıtlar.


Yavruların Büyütülmesi

Discus beslemek ve büyütmek farklı olaylardır. Yavru discus'u büyütmek oldukça zahmetli bir iştir. Büyütülen yavru 6-8 haftalık olduktan sonra satılmaktadır. Ayrıca discus yetişkin bir hale yani 9-12 aylık bir hale gelinceye kadar bakılır.Küçük discus'lar genellikle 8 haftalık olduklarında satılırlar. Bu kısa devrede çok iyi bakmak gerekir.

Düzenli bir şekilde suyun kısmen değiştirlmesi önemlidir. Akvaryumdaki nitrat artışını engellemek ve dengede tutmak ta gerekir. Bunun için de bir nitrat filtresi gereklidir. Nitratın fazla olduğu bir tankta discus gelişemez.Bu balıkların gündebir kaç kez beslenmesi gerekir. Yavruların metabolizma ihtiyaçları fazladır.Suyun çok temiz olması ve artıklardan arıtılmasıda da önemlidir.Her gün yapılan su değişimiyle, bu sağlanabilir. Balıklar daha sert, örneğin; mineral bakımından daha zengin sularda, daha, iyi büyürler. 10 Derecenin üzerindeki genel sertlik derecesi yeterli olacaktır. Sert sularda ph derecesi sabit kalır.Böylece ph'ın artışı ve azalışını kontrol altında tutmak mümkünolacaktır.Suyun niteliğinin iyiolması daima göz önünde tutulmalıdır.İyi ve uygun birşekilde bakılan yavru çabuk büyüyecektir.

Solungaçlarının zarar görmesi,yavru discus için ciddi bir problemdir.Bu durumun nedeni hala anlaşılamamıştır. İki teori bulunmaktadır.Birincisi, küçük bir akvaryum ve pis suyun, balığın yeterli oksijeni alamamasına neden olduğu düşüncesidir.Balık akvaryumda hızla solumakda bu da solungaçlara zarar vermektedir.Solungaçların iltihaplanması bunun belirtisidir.

İkinci teori,ise yavru balığın gereken vitamin ve minerallleri alamamasıdır.Bu da olabilir.Çünkü yavru balıklar üç haftalık olduklarında deri sekrasyonu dışında yalnızca artemia yerler. Bu durumda artemia kültürüne vitamin katılmalıdır.Her bir kültür şişesine 20 saat sonra (artemia çoğaltılırken) vitamin konmalıdır.(Bir damla multivitamin solusyonu katılır.) Az miktarda mineral koymakta yeterli olacaktır.

ALINTIDIR..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2017 01:07
BALIKLARI YUMURTLAMALARI ÜZERİNE BAZI BİLGİLER VE YUMURTALAMAYI TETİKLEMEK İÇİN UYGULANABİLECEK YÖNTEMLER; DOĞAYI TAKLİT ETMEK; KURAK VE YAĞIŞLI MEVSİMLER.

En çok balıkların yumurtlamaması veya yumurtlamayı kesmesi ile ilgili soru soran kardeşlerim oluyor. Bu konuyu biraz irdelemeye çalışacağım.

Öncelikle balıkların bir sağlık sorunu olmadığından emin olmanız gerekir.

İkinci olarak da eş tutsalar bile balıklarınızın yumurtlayacak yaşa geldiğinden emin olmanız gerekiyor. Discusların ortalama ergenlik yaşı 1-1½ yıl arasıdır. Ancak, dişilerde bu 10 ay civarına kadar düşebilir. Erkeklerin ise verimli çiftleşebilecekleri yaş 14 ay civarından başlar. Genel anlamda kırmızı renkli balıklar ve pigeon bloodlar erken olgunlaşırlar. Turkuazlar, kobaltlar ve leoparların olgunlaşması ise genelde 18 ayı bulur.

Acemi çiftlerin bir çoğu ilk birkaç yumurtlamalarında ne yapacaklarını bilemezler. Bazı çiftlerin bu aşamada yumurtaları yemeleri normaldir. Bu durum üçüncü ya da dördüncü yumurtlamada genelde düzelir. Bu zamana kadar balıklara müdahale etmemek yerinde olur. Ancak yumurta yemeye devam ederlerse önlem almak gerekir. Yumurtaların önüne çiftin yumurtaları havalandırmalarına engel olmayacak şekilde tel konabilir. Diğer bir yöntem de yumurtaları hangi balığın yediğini tespit edip bu balığı ayırmak, yumurtalara diğer eşin bakmasını sağlamaktır. Eğer mukoza salgısı çok az değilse tek balık rahatlıkla yavrular büyütebilir.

Sürekli yumurtlayan çiftlerin yumurtlamaya ara vermesi normaldir. Doğadaki yumurtlama mevsimine paralel olarak discuslar üst üste 5-6 ay süreyle yumurtlarlar ve ondan sonra 2 ay civarında yumurtlamaya ara verirler. Bu sürenin çok uzaması durumunda bunu bir takım yöntemler kullanarak tetiklememiz mümkündür. Bunun en iyi yöntemi discusların doğada yaşadıkları Kurak ve Yağışlı Mevsimleri akvaryum ortamında taklit etmektir.

Discusların doğada yaşadığı Amazon havzasında yağışlı ve kurak olmak üzere iki mevsim yaşanır.

Yağışlı Mevsim başladığında ortamda şu değişiklikler olur:
1) Su miktarı ve su seviyesi artar.
2) Su sıcaklığı düşer.
3) PH düşer.
4) Sudaki akıntı miktarı artar.
5) Mineral ve suda çözülmüş diğer maddelerin yoğunluğu düşer.
6) Oksijen miktarı artar.
7) Ortamdaki yem miktarı ve çeşitliliği artar.
8) Ortamda diğer balıklar üremeye başladığı için sudaki hormon miktarı artar.
9) Su seviyesi yükselince yeni alanlar su altında kalır, ortamda değişiklikler oluşur.
10) Atmosfer basıncında değişiklikler oluşur.

Kurak mevsimde de bu değişikliklerin tam tersi olur. Yani su seviyesi, akıntı düzeyi, oksijen miktarı ve yem miktarı ve çeşitliliği düşer. PH, ısı, sudaki çözünmüş madde miktarı artar.

Discuslar ve Amazon’da yaşayan balıkların büyük çoğunluğu yağışlı mevsimin başlamasıyla birlikte yumurta dökerler ve yağışlı mevsim süresince üretmeye devam ederler.

Biz de bu mevsimlerin benzerini akvaryum ortamında oluşturarak balıkların yumurtlamalarını tetikleyebiliriz. Buradaki şartların hepsini aynı anda uygulamamız gerekli değildir. Sadece birisini ya da bir kaçını aynı anda uygulamak çoğu zaman yeterli olur. Bunların içerisinde en etkin ve kolay olanlar suyun ısısı ve PH’ı ile oynamak ve yemle ilgili çeşitliliğe gitmektir. Uygulayabileceklerinize birkaç örnek verecek olursak:

1) En az 10 gün süre ile balıkları tek düze(granül yem gibi) ve azar miktarda beslemek ve bundan sonra tercihen kan kurdu, beyaz kurt, dana yüreği, karides, midye gibi çeşitli ve bol bir diyete geçmek. DİKKAT: Sürekli beyaz kurt ile beslemek balıklarda yağlanmaya yol açar ve üremeyi durdurmalarına yol açar.
DİKKAT: Lütfen ve lütfen canlı yem olarak Tubifex vermekten vaz geçiniz!

2) Suyun sıcaklığını bir süre 30 derece civarında tutup sonra su değişim ile birlikte bunu 28’e çekmek.

3) Suyun PH’ını 1 düzeyinde düşürmek (7,5’tan 6,5 civarına düşürmek gibi) Bunu yaparken su sertliğini de düşürmek. DİKKAT: Hiçbir zaman 24 saat içerisinde PH düzeyini bir birimden daha fazla değiştirmeyiniz.

Su sıcaklığını ve su sertliğini değiştirmek genellikle en etkili yöntemdir. Bunu 4 gün ara ile yükseltip alçaltarak süreci hızlandırabilirsiniz.

4) Su seviyesini önce alçak tutmak sonrasında seviyeyi yükseltmek ve hava taşı ilavesi ile oksijen düzeyini ve akıntıyı arttırmak.

5) Eğer karma akvaryumda bir tetikleme yapmak istiyorsak, akvaryumun içerisindeki mango kökü, bitki, filtre gibi malzemelerin yerini değiştirerek ortam değişikliği yaratmak.

6) Yumurtlamış bir çiftimiz varsa o tankın suyundan bir miktar tetiklemek istediğimiz çiftin suyuna aktararak sudaki üreme hormonlarının düzeyini arttırmak.

Bunlar ilk aklıma gelen yöntemler. Kardeşlerimizin kendi uyguladıkları yöntemleri ilave ederek katkıda bulunmalarını bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2017 21:49
Başlıyoruz;

- Kumu ve tüm dekor malzemelerini ki o koni de dahil ( yumurtlama konisi ) akvaryumdan çıkartın.
- Fotoğraftan belli olmuyor ama umarım akvaryumunuzun taban alanı ayakta durduğunuz zaman belinizin hizasından yukarıdadır. Değilse de en yakın zamanda bunu sağlayın. ( yani akvaryum çok alçakta olmasın )
- Siz birlikte beslemekten hoşlanıyor olabilirsiniz ama onlar birlikte beslenmekten çokta hoşlanmazlar. Melekleri akvaryumunuzdan çıkartın. Bir arkadaşa hediye edin veya aldığınız yere iade edin/değiştirin yem v.s alın.
-Yem demişken cam yapışan yemleri tercih etmeyin çünkü diskus yüzen-cama yapışan v.s yemleri pek tercih etmez genelde tabandan yemlenir. O yüzden tabana çöken yemleri tercih edin. Bunlarda pul yemler v.s değil genelde granül yem dediğimiz Sera diskus - Tetra diskus v.s gibi olsun.
- Temel yaptığınız bir hata ama nasıl düzelir bilmiyorum? Büyük balık-küçük balık birlikteliği. Diskuslar gurup beslenirler (6'lı-8'li v.s ) ama büyük ve küçük balıkların birlikte beslenmesi pek iyi sonuç vermez çünkü zamanla büyükler küçüklere baskı kurar ve yemlenme esnasında küçükler strese girecekleri için iyi beslenemezler. Öyle ki -ideal beslenmede- kendi içlerinde bile irileşenlerin veya küçük kalanların kendi aralarında ayrılması iyi sonuç verir. Bu durumda acil durumu atlatır atlatmaz bir tercih yapmalısınız. Büyükler mi kalacak? Küçükler mi?
- Su ısısını 32 ye çekin. Bu hem hastalıkla mücadele açısından ve hemde balıkların keyifleri açısından daha iyi olacaktır.
- Bitkiniz yok- iyi ki de yok- zaten diskusun doğal ortamında da bitki felan yok. ( suyun altında kalmış ağaçlar - otlar bitki sayılmaz, diskusla birlikte bitki beslerimci arkadaşlar kusura bakmasınlar o sıcakta zaten bitki felan da yaşamaz! )
- Akvaryumunuzun üzerini kapalı tutun diskus ürkerse çok güzel uçar!
- Sağlık ; Görebildiğimiz kadarı ile küçük balıklarınızda dış parazit tarzı birşey var ( aslen video daha çok yardımcı olurdu imkan varsa bir video çekin ) Bir kaç tanesinin yüzgeçleri parçalanmış ve kısık duruyorlar. ( bir başka önemli hata değişik yerlerden balık toplamaktır. Değişik yerlerden gelen balıklar birbirlerine hastalık bulaştırabilirler bu nedenle bundan şiddetle kaçınmalıyız ) Akvaryumcular arasında -
- bakteri çakışması- terimi ile adlandırılan durum da çok büyük bir sıkıntıdır. Ve genellikle değişik yerlerden balıkların biraraya getirilmesi sonucunda ortaya çıkar ve Ülkemiz ve uzakdoğu da dahil olamk üzere büyük üreticilere de bile üretimhane çökmelerine neden olabilen bir durumdur. ( değişik görüşler vardır ve halen tartışmalıdır ama bir gerçektir! - tabii ki sözcük anlamındaki gibi ve kimilerinin anladığı gibi bakterilerin kendi aralarında bir savaşı felan değil , sadece böyle dile yerleştiği için bende öyle kullanıyorum. ) Bunun sizde de olma ihtimali var. Ve anlatımlarınız sanki bunu çağrıştırıyor. Eğer öyleyse ( bir video gerekli ) biraz acele etmek lazım. Bununla nasıl savaşılacağını durum kesinleşince konuşuruz.

- Yem yapma (mama ) konusunda acele etmeyin, mama yemedi diye balıklar ölmez ve acemice yapılacak mama faydadan çok zarar verebilir. Ve eğer balıklarınızın çoğunu aldığınız yer bir üretici ise ondan temin edebilirsiniz. Ama acil durum geçene kadar balıklarınız zaten hasta ise ya yem yemezler yada zeten tetra diskus veya sera diskus yemlerinden birisine alışıktırlar ve onu yerler. İlk etapta yemezlerse de sorun değil balık hele ki diskus bir hafta on gün yem yemese de açlıkta ölmez. Ama yenmeyip artan yemler suda kalırsa ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Bu daha tehlikeli!

- Su değiştirme; su kalitesi balık beslemede ama özellikle de diskus beslemede çok önemlidir. O yüzden de dekorlar kum v.s istenmez. Cama cam tabir edilen şekilde ki akvaryumlarda bile sıcak su ve ağır protein yemlemesi nedeni ile su kalitesi iyi bir filtrasyon gerektirir ve ilave olarak da oldukça sık su değişimleri yapılır. ( günde %10 dan günde %100 e varan çılgınlıklar olabilir ) Ama bu sizin imkanlarınıza ve ortama bağlıdır. Değiştirilecek su miktarı genelde haftada % 50 gibi olursa ve bunu da üçgünde bir %25 gibi bölünebilirse daha ideal olur. Bunu yapamayıp kendince değişik oranlar uygulayanlar elbette var ve herkes genelde kendine uyan bir sistemi zaman içinde oturtturuyor. - tartışmalı konulardan biri daha -

Şimdi; bahsetmedik ne kaldı bilmiyorum ama genel olarak bu şartları yerine getirdiğinizde ortamı ve balıklarınızı toparlamış olursunuz. Anlatılanları kendi süzgecinizden geçirip üzerinde düşünmeden elbette uygulamayın ve sormaktan çekinmeyin ama lütfen kendinize bir mantık çerçevesi çizin ve bunun ortasında doğa olsun. Soru sormadan önce de soruyu kendi mantığınızda daha önceden bildikleriniz çerçevesinde karşılaştırmalı doğrulama yaparak sağlama yapın. Ve neden? niçin? ençok sormanız gereken sorular olsun. Ama tek kaynaktan cevap aramayın.

Acil durum hakkında da; yem yemiyorlar- devamlı bir köşede toplanıyorlar gibi şikayetleriniz için kısa bir video çekerseniz durum daha iyi anlaşılır! Duruma göre bir yorum yapma imkanı olur.

Umarım bir an önce sağlıklarına kavuşurlar ve sizde diskus beslemenin zevkine varırsınız. Kolay gelsin. [:?]

Selamlar öncelikle herkese.

Forumdaki tüm açılmış konulara rağmen halen bir çok arkadaşın (discus nasıl beslenir ne yapmam gerekir) şeklinde konular açtıklarına şahit oluyorum. Ben bu güne kadarki tecrübelerimi bu arkadaşlara faydalı olması acısından bir başlık altında anlatmak istiyorum. Tüm bildiklerimi uygulanabilirliği en kolay şekilde anlatıp yeni başlayan bu arkadaşlara ufakta olsa katkıda bulunmak tek amacımdır.

YAVRU DİSCUS NASIL BÜYÜTÜLÜR

1.Tank Seçimi

Tankınız yavru bakacaksanız mutlaka cama cam olmalıdır. Kumlu bitkili dekorlu akvaryum sizi su değişimlerinde sıkıcak ve yoracaktır. Cama cam tankı bitkili bir tanka göre kontrol altında tutmak çok daha kolaydır. Su sıcaklığı 30 derece olmalıdır. Bitkili akvaryum için büyük discuslar alarak başlamanızı tavsiye ediyorum.

2.Balık seçimi
Balıklarınız yavru olacağı için onları mutlaka yerli bir üreticiden alın. Hepsi aynı batın yavrular olsun. Sağlıkları ile ilgili bir şey söylemiyorum çünkü ben hasta balık satan aklı başında yerli üretici görmedim. Yinede alacağınız balıkları inceleyin hareketli elinizi uzattığınızda yem yemek için tankın üstüne çıkan gözleri parlak yüzgeçleri açık sağlıklı balıklar olsun ve balıklarınız büyüyene kadar bir daha asla tanka başka bir balık sokmayın.

3.Su Değişimi ve Filtreleme

Yavru discusun düzenli su değişimine ihtiyacı vardır. Bunun başka alternatifi yok her gün mutlaka su değişimi düzenli olarak yapılmalı. Sebebi ise discuslar taze minarel ve elemente ihtiyaç duyarlar, biz her su değişimi yaptığımızda onlara bu minarel ve elementleri sağlamış oluruz ki bu minarellerin boylanma ve form tutmalarındaki önemi tartışılamaz. Değişimi akşam yemleme bittikten sonra yapmamız daha sağlıklı olacaktır. Günlük % 50 bence en idealidir. Fakat elinde imkan olmayan arkadaşlar bunu %25 e kadar çekebilirler. Dinlendirilen su mutlaka akvaryumdaki su ile aynı derecede yada en fazla 2 derece altında olmalıdır.

Filtreleme
Filtreleme için tankınızın hacmine uygun bir dış filtreye elyaf, seramik, biolojik sünger ve zeolit koymanız yeterli. Filtrenin bakımını ayda bir en geç 2 ayda bir yapmanız yeterli olacaktır. Zeoliti 2 ayda bir değiştirmeyi unutmayın. Birde akvaryumda pipo filtre bulundurun biolojik döngüyü sağlasın ve devam ettirsin. Çünkü dış filtreyi her temizlediğinizde bakterileride yok etmiş olacaksınız. Her yok ettiğinizde pipo filtre sayesinde balıklarınız çok fazla sitres yaşamayacak ve bakterileriniz tamamen yok olmayacaktır.

4.Yemleme
Yemlemenin de düzenli olması çok önemli. Bunun için günde 6 defa yemleme yapan otamatik bir yem makinası mutlaka sizden daha iyi yemeleme yapıcaktır. Siz unutursunuz veya sabahın 6 sında balık yemlemek için uyanmassınız ama o bunu asla unutmaz ve balıkları mutlaka yemler. Yem makinasının haznesine %75 tetra bits, %25 new life spectrum discus formula ekleyin ve günde 6 defa yemleme için ayarlayın sabah 7 den başlasın yemlemeye akşam 22 ye kadar dengeli bir şekilde ayarlayın. Şimdi gelelim yüreğe, yüreği günde 3 defa verin yeterli miktarda verin yani balıklar hepsini tüketsin çok fazla vermeyinki dipte kalıntılar kalmasın. Yürek yapımı için forumda yeterince tarif var. Ben ise 1 kg yüreğin içine 80 gr tetra bits, 20 gr sera flora, 40 gr new life spectrum, 10 tablet sera sprulina, büyük bir diş sarımsağın suyu, bir tane bemix ve 60 mg discus elixir koyuyorum.





DAMIZLIK VEYA DAMIZLIK ALTI DİSCUSLARLA BAŞLAMAK

1.Tank Seçimi

Artık bitkili veya cama cam, keyfiniz nasıl bir tank kurmak istiyorsa kurabilirsiniz. Kum olarak genelce ince silis kum kullanıyor arkadaşlar. Bitkiler ise ısıya dayanıklı olmalı bunun için forumda bir liste var ordan bakabilirsiniz. Benim tankımda kum yine yok mangrove köküne sardırılmış anubiaslar var okadar.

2.Balık Seçimi

Balıklarınızı istediğiniz yerden alabilirsiniz. Pet Shop veya üretici ama yanınıza mutlaka bu işten anlayan birini alınki formu bozuk veya ırkının özelliklerini taşımayan balıkları size satmasınlar.

3.Su Değişimi

Haftada bir %20 su değişimi yine yapıcaksınız. (ben haftada iki kez yapıyorum) Dip te biriken pislikleride mutlaka alın.

4.Yemleme

Günde 2 defa kuru yem 1 defada yürek vermeniz yeterli olacaktır. Yemleri yeterli miktarda atmaya özen gösterin dipte yem artığı kalmasın. Çünkü artık su değişimi azaldığından su daha kolay bozulacaktır.

5.Kahve Yudumlayarak Seyretmek

Tankınızın ışıklarını açın ve tam karşısına oturun. Kahvenizi içerken maşaallah demeyi unutmayın. Çünkü balıklarınız çok neşeli olduklarından nazara açık haldedirler. :)

Not: Tüm bunlar sadece tecrübeye dayalıdır, deneysel bir çalışma yapılmamıştır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaikilicÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 219
recaikilicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2017 19:29
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/198152/111220171928211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/198152/111220171928441.jpg[/IMG]

Discuslarıma yem yaptım[:)]

Beğenenler: [T]186643,mehmetaydin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir