Su Değişimlerinde Aktif Karbon Kullanılır Mı?


Brk26Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 144
Brk26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2019 14:49
Arkadaşlar merhaba,

Tankımda yapmış olduğum ölçümlerde klor miktarı yüksek çıkıyor. Bu aralar yosun problemi yüzünden sık su değişimi de yapmam gerekiyor. Haftada 2 kez su değişimi yapmayı planlıyorum. Elimde biotopol katkısı var fakat bunu her seferinde kullanmak istemiyorum. Bunun yerine şöyle bir uygulama yapsam nasıl olur?

- Değişimleri Pazar ve Çarşamba günü yapacağım. Her değişimde Yaklaşık 10 lt su kullanacağım.
- Bu 10 lt suyu dinlendirirken filtrelendirmeyi düşünüyorum. Elimde kullanmadığım hava ile çalışan katmanlı bir corner filtre var. Bu filtrenin katmanlarına sadece aktif karbon ve zeolit koysam değişim gününe kadar suyu klordan arındırmış olur muyum?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit_kÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 55
yigit_kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2019 15:08
Merhabalar sorun sadece klordan kaynaklanıyorsa sadece hava taşı ile bir kaç saat çalıştırıp sudaki kloru uzaklaştırmış olursunuz hava motoru kullanmayacaksanız bir iki gün bekletilebilir klor uçucu olduğu için filtrelemeye bence gerek yok

Beğenenler: [T]214516,Esnaf[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201807,Brk26[/T]
+1: [T]214516,Esnaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Brk26Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2017
İl: Balikesir
Mesaj: 144
Brk26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2019 15:20
[QUOTE=yigit_k]Merhabalar sorun sadece klordan kaynaklanıyorsa sadece hava taşı ile bir kaç saat çalıştırıp sudaki kloru uzaklaştırmış olursunuz hava motoru kullanmayacaksanız bir iki gün bekletilebilir klor uçucu olduğu için filtrelemeye bence gerek yok[/QUOTE]

Bir miktar toplam sertlik derecesini de düşürmek istiyorum aslında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2019 16:20
[QUOTE=Brk26]

Bir miktar toplam sertlik derecesini de düşürmek istiyorum aslında.[/QUOTE]

Yiğit bey makul bir öneride bulunmuş ve doğrudur, aynı şekilde suyu filtre etmeden bir kaç gün beklettiğinizde sertliğide düşer yani durağan ve bekleyen suyun sertliği mutlaka değişir.

Bol oksijen suyun sertliğini ve ph derecesini daha uzun süre korur yani su taze kalır, su bayatladıkça oksijen seviyesi düştükçe karbondioksit çoğalır ve ph düşmeye başlar.

Bu nedenle suyu karbonla filtre etmenize bencede hiç gerek yok, karbon dezenfektandır aynı zamanda iyi bakteri tutar suyu temizleyip oksijen alanı yarattığı için suyun sertliğinin düşürülmesinde herhangi bir katkısı olacağını sanmıyorum tam tersi su filtre edilmeden ağzı açık olarak ne kadar fazla bekletilirse o denli bayatlar ve ph düşer.

Ph 7 nin altına geldikçe sudaki asit oranı artar yani su kimyası bozulmaya başlar, zeminde kullancağınız torflar yada ağaç kökleri zaten asidik etki yapacaktır ve ph düşecektir, lepistes ve tetra karma besleyecekseniz 6- 7.5 civarı bir ph değeri uygundur.

Ben burada su sertliğini ph seviyesinden dayanak alarak en basit şekliyle anlattım, suyun sertliğiyle ph değeri birbirlerinin ekürisidir ve birbirlerinin değerlerini direk etkilerler, sudaki magnezyum değeri düşerse su yumuşar ve ph da bu oranda düşer, tekrar edersek bir ağaç kökü yada torf kullanarak asidik etkiyi artırarak sudaki çözünmüş magnezyum oranını azaltarak ph ıda dişürebilirsiniz, en basit yolu bu.

Bu iş için kullanılan magnezyumu bağlayabilen kimyasallar olduğunu duyuyorum ancak bunu kullanmak ve sonuç almak tabanda ağaç kökü yada torf kullanmaktan daha karışık bir yol bence[:)]

Bitkili tanklarda en doğrular daima deneme yanılma metoduyla deneyimleniyor bence, çünki su kimyası bitkisiz tanklara nazaran daha fazla değişkenlik gösteriyor ve bize sürekli yeni birşeyler öğretiyor.

Kolay gelsin

Beğenenler: [T]201807,Brk26[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201807,Brk26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2019 22:35
Basitçe; suda bulunan yararlı elementleri de tutacağı için bitkili akvaryumlarda karbon kullanılmaz. Sadece yeni kurulumlarda yosun oluşumunu kontrol altına almak için bir süre kullanılabilir.
Gh yani genel sertlik, suda bulunan magnezyum ve kalsiyum tuzlarının toplam konsantrasyonudur. Ph ile ilgisi yoktur.
Kh yani karbonat sertliği, suda bulunan karbonatların toplamıdır. Ph'a etki eden de budur.
Ek bilgi : [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/tdsveecveph_metre_ile_kh_ve_gh_hesaplanabilir_mi_k889880.asp[/URL]

Sorunuza gelirsek : Su değişimini bitkilere yararlı olsun diye yapmak istiyorsunuz ama karbon kullanarak fark etmeden bunu engellemiş oluyorsunuz. Yapacağınız ağzı açık bir damacanayı doldurup ihtiyacınız olduğunda kullanmak.

Yosun sorununuz için şurayı okumanızı tavsiye ederim, bence başka sıkıntılar var = [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/yosunlarla_basi_dertte_olanlar_bir_baksin_derim_k798965.asp[/URL]
Kolay gelsin...

Beğenenler: [T]201807,Brk26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir