Tankin Bölünmesinin Yavru Gelişimine Etkisi


cangulerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 130
cangulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2018 10:37
Iyi gunler 125 cm boyundaki akvaryumumu 3 e bolup yavru lepisteslerimi cinsiyetine gore ayirmak istiyorum.
Hacimsel bir sıkıntı yok. Sorum su bildiğimiz gibi lepistes disileri spermi sudan aliyor. Hamile bir disiden akvaryumda erkek olmasa da yavru alabiliyoruz. Rezervi icinde barindiriyor. Simdi ben akvaryumu disi erkek diye ayirinca bolmelerden balik gecemez belki ama su gecisi olacak. Bu durum Disi yavrularin erken hamile kalmasina yol acar mi?
Ya da erkekle birebir etkilesime girmesi mi gerekir ciftlesme ani gibi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2018 13:02
Tüm canlı doğuranlar da , üreme sırasında erkek, gonopodiumu bir dişi içine yaklaşır ve iter, bir yada üç sperm topu çıkartır. Çiftleşme bu şekilde gerçekleşir.
Dişi bir miktar spermi sudan alıyor gibi olsada temas olmadan , su içerisinde serbest dolaşan sperm ile birleşmenin gerçekleşmesi mümkün değil. Olsaydı bile erkek suya serbest dolaşan sperm bırakamayacağından , böyle bir çaba yine başarısız olurdu.
Yani ;
fiziksel temas olmadığı sürece üremezler. Bölmeyi temas edemeyecekleri şekilde yapmak gerekli. Aynı suyun sirküle edilmesinde bir mahsur yok. Yanılsaydım tek sump ile canlı doğuran üretilemez , üretim hanelerde her üretim ve yavru tankı için ayrı filtreleme uygulanırdı.

Yalnız konu yavru gelişimi olduğu için söylüyorum , 125cm akvaryumu üçe bölmek yavru gelişimi açısından olumsuz etki oluşturur. Öyle bir yerde olması gereken sürede istenilen boya erişemeyeceklerdir. En fazla ikiye bölmek, iyi bir filtre ve sürekli taze su sağlayarak su kalitesinin yüksek tutulması lazım ki iki üç ayda gösterişili yetişkin balıklarınız olabilsin.[EDIT]Ibrahim90,2018-01-02 13:04:22[/EDIT]

Beğenenler: [T]134278,canguler[/T][T]168086,brigantes[/T]
Teşekkür Edenler: [T]134278,canguler[/T]
+1: [T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cangulerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 130
cangulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2018 16:47
Beyfendi oncelikle tesekkur ederim. Harika bir cevap aklimda hicbir soru isareti birakmamis.
Cevabinizin 2. Kismina gelecek olursak akvaryumumun hacmi 330 lt yani bolme basina kayiplar dahil 100 lt gibi bir hacim dusuyor. Bu durumun da duzenli dip cekimi ve su degisimi ayrica iyi yemlemeyle tolere edilebilecegini dusunuyorum. Anaclar baska akvaryumda. Bu akvaryumum karides vatoz ve yavru boylandirma uzerine olacak. Sizin dediginiz gibib2 bolme yaparsam eger kucuk yavrulari da degerlendirirsek sadece disi erkek diye mi ayirmaliyim. Ben erkek ve buyuk boylar. Disler ve karisik yavrular seklinde yaparim diye dusunmustum. Bu konuda da ornek bir kurulum onerisi sunarsaniz sevinirm.
Akvaryum ebatlarim 125×50X60(h)

Teşekkür Edenler: [T]196004,Ibrahim90[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2018 02:28
Ben teşekkür ederim .İki akvaryum ile şöyle bir sistem olabilir;
ana tank, düşük destekli bitkili kurulum. Yavruların saklanabileceği ve estetik olarak hoş görenecek şekilde saklanma alanı sağlarken yüzme alanını darltmayacak şekilde dekore edilir.
İkinci tank ikiye bölünür. Ana tank ve yavru tankı için uygun ise tek bir filtre kullanılabilir ayrı ayrı iki filtrasyon sistemi de yapılabilir. Tek filtre ve mümkünse su değişimi için tek bir otomatik sistem zaman ve iş gücü açısından avantajlı olacaktır ama imkanlar dahilinde tabi.

Filtre tek de olsa ayrı da olsa ana tankta üreme gerçekleşir . Yavrular bir ay süre içerisinde ana tankta bulunabilirler. Canlı yükü fazla gelmez ise ki bu yetişkin dişi ve erkek sayısı ile alakalı. Bir sorun çıkmaz, ilk bir ay içerisinde çiftleşme gerçekleşmez. Yavruların yem olma durumu içinde endişe etmeyin ana tankın hacmi de diğerine yakın ise hiç korkmayın, yeterli bitki ve sadece lepistes var ise hiçbir şey olmaz. Yem olan yavru kesinlikle zaten gelişememiş ölecek olan yavrudur bırakın zayıf gen yok olsun, [U]sağlıklı yavru kendini doğru koşullarda yem yaptırmaz.[/U] Zaten risk sadece ilk bir kaç gün en fazla bir haftadır.Vatoz bu esnada sorun olabilir. Yavrular ilk doğduğu yere düştüğü anda üzerine çökebilir ya da anneyi strese sokabilir. Vatoz eklemede eminseniz iyi gözlemleyin ve granumeat gibi protein oranı yüksek hızlı batan yemler besleyin.

İkinci ay , erkek ve dişi ayrı ayrı olmak üzere ikinci tanka alınır. Burada olabildiğince taze su iyi yemleme ve mümkün olduğu kadar yüzme alanı bırakılmalı. Bunlar ne kadar fazla ise o kadar hızlı gelişecek ve iyi formda olacaklar. Üretimin amacı da bu değil mi zaten.[:)] Bu anlamda bu tank cama cam olabilir, ama sadece kum eklerseniz daha sağlıklı olacaktır. Ana tanktaki budanan bitkilerin köklenmesi amacı ile de kullanılabilir. Ama yüzme alanını daraltmamak lazım.
İkinci tankta filtre sistemi eğer pipo filtre, iç filtre gibi biyolojik filtrasyon anlamında zayıf bir seçenek kullanılacak ise o zaman cama cam yapın kum ve dekor olmadan sadece günlük dip çekimi ve su değişimi ile devam edin. Dış filtre kullanılacaksa ilk önerdidiğim şekilde kullanılabilir.
Yavrular burada ikinci ayını doldururken ana tanktaki yeni yavrular da bir ayını doldurmuş olacaklar.

Üçüncü ay ;
ikinci tanka yeni yavrular da eklenir. Ve ana tankta üçüncü batım yavrularınızı alırsınız. Canlı yükünün fazla gelmemesine dikkat etmek lazım. Eğer ağır geliyor ve yeni bir akvaryum alamıyorsak yavru halde balıkları elden çıkarmaya başlamak lazım. Ama bu biraz zor olacaktır.
Hiç bir sorun çıkmadı , su değerlerimizi düzenli ölçüyoruz ve her şey mükemmel gidiyor var sayıyorum.
Bu ayın sonunda ilk eklediğimiz üçüncü ayını doldurmuş olan yavrular artık yeni sahiplerini bulmaya hazırlar. Eğer her şey yolunda giderse , üç ayda dört beş santimetre boya ulaşmış ve sizi utandırmamış olacaklar.[:)]
Bunlar gittikten sonra ana tanktan tekrar ekleme yapılır. Bu şekilde her ay yeni yavruların sahiplendirmesini yapmaya devam ederseniz.

Aslında bu sistem en güzel en az üç dört akvaryum ile olur. Bu sayede ikinci tanka çok yük bindirmez rahat rahat yavruların gelişimini izlersiniz. Ama iki tank ile de zor ve yorucu olsa da teoride profosyonelliğe yakın bir ev üretim yapmak mümkün.
Biraz uzun yazmak zorunda kaldım başınızı ağrıttım kafa karıştıran anlatamadığım bir şey var ise tekrar konuşabiliriz.
İyi günler.[:)]

[EDIT]Ibrahim90,2018-01-03 02:29:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cangulerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 130
cangulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2018 07:53
Cok sagolun oldukca akilda kalici ve sade olmus. Desteginizle hersey guzel olacak buna eminim. Tekrardan teskkur ederim. Bu konuyla ilgili bir sikini yasarsam yine size yazarim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cangulerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 130
cangulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2018 09:35
Ibrahim bey ic sump yapimi icin paylasimlarinizi okudum.
Birsey danisacaktim ozelden yazmak istemedim.
Dis filtremi elden cikardim akvaryumuma ic sump yaptirmak icin. Fakat is yogunlugundan bir turlu elim degmedi. Ortalama maliyetini de bilmiyorum acikcasi. Sizin bu konuda fikriniz var mi acaba. Yoksa yeniden dis filtre mi dusunmeliyim.
Akvaryum olculeri 120X45X50(h)
270 litre. Yardimci olursaniz sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2018 13:28
Yapılabilir iç sump. Pleksi veya cam ve kafa motoru dışında ekstradan bir maliyet çıkmaz.
İki akvaryum üst üste duruyor ise yavru akvaryumu ile birlikte tek bir sumpta yapılabilir. Dış filtre debisi yeterli ise ikisi tek bir dış filtre ile de çalıştırılabilir.
Yada ayrı ayrı iki tane iç sumpta yapılabilir.
[URL=//www.akvaryum.com/Forum/tatli_su_icin_sump_ornekleri_k910403.asp]Sump Örnekleri[/URL] konusunda iki tane iç sump örneği var. Başka bir arkadaşa önerdiğim yarı ıslak kuru bir örnek daha var. Sadece bir akvaryuma yapmak isterseniz bunlardan birini düşünebilirsiniz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/196004/231020170108231.jpg[/IMG]
Yukarıdaki resim gibi birşey yapmak isterseniz ;Sump dıştan ölçüleri 20.40.50
birinci bölme ; 23.20.50 taşma kısımını 2-4 cm ısıtıcı kalınlığına göre değişebilir. Son bölmeyi de 10-15cm kafa motorunun boyutuna göre yapabilirsiniz. Birinci bölüme pleksiden raf yapmak temizlik ve kullanım açısından avantajlı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir