Tek Gözlü Japonlar İçin Akvaryum Düzeni Tavsiyes


sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2018 11:42
100 litrelik dış filtreli akvaryumumda on aydır iki yavru japon besliyorum. 2 çeşit pond, 3 çeşit granül, 2 çeşit de flake yemleri var, sularına japonlar için olan mineralden de ekliyorum, haftada bir iki sebze,mısır haşşayıp veriyorum. Haftada en az bir defa %20 dip çekim yapıyorum. Balıklarım gayet keyifli.

Gelelim tavsiye istediğim konuya, bir arkadaşın iş yerinde gördüğüm daha ince uzun, turuncu , tek gözlü ve hiç gözü olmayan japonları da aldım. Hem karantina amaçlı, hem de adaptasyonlarını görebilmek için, iri olan dördünü (iri dediysem 5-6 cm falandır herhalde) 20-25 litrelik akvaryuma, görece onlardan bir tık küçük olan ikisi ki birinin hiç gözü yok, evdeki üçüncü akvaryum olan on litrelik akvaryuma yerleştirdim.

İki hafta geçince 4'lüden daha iri olan ikisini büyük akvaryuma kendi balıklarımın yanına koydum, sorunsuz yaşıyorlar.

25 litrelik akvaryumda iç filtre, silis kum, saklanma alanı var, gün aşırı, en geç üç günde bir 5-10 litre dinlendirilmiş suyla değiştiriyorum.

Küçük olan, yani on litrelik akvaryumda şelale filtre ve kum var, onu da her gün ya da en geç gün aşırı %50 yani 5 litre su ile değiştiriyorum.

Tahmin edersiniz küçük akvaryumda olmaları içime sinmiyor ve daha fazla su değişimi gerektiriyor. Ancak bir japon için 20 litre gerektiğinden hepsini 2+6=8 balığı büyük akvaryuma koymak da istemiyorum. Henüz küçük olduklarından belki sorun olmaz, öyle yapıp üç günde bir %10-20 su değişimi yapmam yeterli olur mu ?

Tek gözlülerin yem bulma, yeme ulaşma sorunu yok, hatta benim tombul altın başlardan daha uyanıklar, zaten elle besliyorum ki hiç biri aç kalmasın.

Ama gözü olmayan, adını Veysel koyduğum için aynı şey geçerli değil. Kör balıklarla ilgili okuduklarından, daha küçük akvaryumda olmalarının yeme ulaşmaları için daha iyi olduğu yazıyor.

Veysel'i tek olarak 10 ya da 25 litrelik akvaryumda mı tutsam ? Yanlız olmak kötü hissettirir mi ?

Diğer tek gözlü beşini büyük akvaryumda toplam yedi balık olacak şekilde tutmam büyümeleri için sorun olur mu ?

Hem akvaryum sayısını hem de su tazeleme sıklığı ve oranını nasıl ayarlamamı önerirsiniz ?

Uzun oldu biliyorum ama kararsız kaldım, deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2018 12:05
Gözü olmayanı diğerlerinin yanına koymadığınız iyi olmuş çünkü her ne kadar tek gözlüler yemlenmede, yüzmede ve kendini savunmada çok büyük sıkıntılar yaşamasa da tamamen kör olanda bu durum tam zıttıdır. Göremeyen hayvan yön ve yem bulma konusunda bedeninin yanında yer alan ve titreşimi algılayan küçük "kabarcıklara" ve koku duyusuna güvenir. Yani 2-0 geriden gelir. Bunun için tankta çarpabilecekleri, sıkışabilecekleri yada dolanıp kalabilecekleri bitkiler (micra, bazı mosslar, saz) ve dekorlar olmamalıdır. Yem vermeden önce su yüzeyine parmağınız ile dokunup dalgalanma yaratırsanız bir süre sonra belli bir titreşim kombinasyonunu yemlenme ile bağdaştıracaktır. Yemi hep belli bir bölgeden vermekte stresi önleyecek güzel bir rutin kurmanızı sağlar. Hayvan titreşimlere daha hassas ve dikkatli olacağından hava taşı yada şiddetli şelale filtreler pek önereceğim filtreleme seçenekleri olmayacaktır hali ile. Eğer göz boşluklarında açık yara söz konusu ise su değişimini daha sık yapmak faydalı olur ancak yara yoksa beslenme yada temizlikte herhangi bir değişiklik gerekmez.

Beğenenler: [T]201103,jaws78[/T]
+1: [T]186475,Emyy[/T][T]200735,sonsuzpati[/T][T]201103,jaws78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2018 13:12
Şelale filtre zaten neredeyse dalgalanma bile yapmıyor, on litrelik akvaryumda, dediğiniz gibi, diğerlerinde olan saklanma yerleri vs. zaten o akvaryumda yok. Onun yanındaki tek gözlüyü alsam mı, yanında mı kalsa karar veremedim, gözlediğim kadarıyla pek iletişim kurmuyorlar. Tek balık olursa üç dört günde bir yüzde elli su değişimi yeterli olacaktır sanırım. 25 litrelik akvaryum da ona büyük gelecek diye tahmin ediyorum, en azından biraz daha büyüyesiye küçük akvaryumda kalması daha uygun anladığım kadarıyla.

Diğer tek gözlü beşliyi büyük akvaryuma koymam sıkıntı olur mu ? ikisini 25 litrelikte mi tutsam ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2018 13:59
[QUOTE=sonsuzpati]Şelale filtre zaten neredeyse dalgalanma bile yapmıyor, on litrelik akvaryumda, dediğiniz gibi, diğerlerinde olan saklanma yerleri vs. zaten o akvaryumda yok. Onun yanındaki tek gözlüyü alsam mı, yanında mı kalsa karar veremedim, gözlediğim kadarıyla pek iletişim kurmuyorlar. Tek balık olursa üç dört günde bir yüzde elli su değişimi yeterli olacaktır sanırım. 25 litrelik akvaryum da ona büyük gelecek diye tahmin ediyorum, en azından biraz daha büyüyesiye küçük akvaryumda kalması daha uygun anladığım kadarıyla.

Diğer tek gözlü beşliyi büyük akvaryuma koymam sıkıntı olur mu ? ikisini 25 litrelikte mi tutsam ?[/QUOTE]

Tek gözlü olanları büyük tanka aktarın, Tamamen kör olan tek 25-30 lt bir tankta kalsın.

Teşekkür Edenler: [T]200735,sonsuzpati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ONURKAYA44Çevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2018
İl: Hatay
Mesaj: 187
ONURKAYA44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 00:40
Rica etsem fotoğraf ekleyebilirmisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2018 11:31
Tek gözlülerin dördünü büyük akvaryuma koydum, orda altı balık oldular, dış filtre ve iki iç filtre var.
Gözü olmayanla tek gözlülerin en ufağını 20 litelik akvaryuma aldım, küçük bir iç filtreyi şelale aparatıyla taktım, akıntı yapmıyor ama suya oksijen sağlayacaktır. Kum olduğu için yararlı bakterilerle ilgili sorun olmayacak diye umuyorum.
En kötü haftada bir, küçük akvaryuma yüzde elli, büyüğe yüzde yirmi su değişimi yapsam, haftalık iç filtre temizliği, aylık dış filtre temizliğiyle sağlıklı kalırlar diye düşünüyorum. Fırsat bulursam su değişimini üç günde bir yapmak niyetindeyim.
Fotoğrafları eklemeye çalışacağım.
Önerilerinize açığım.
Teşekkürler.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200735/020820181130501.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200735/020820181131291.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir