Tropheus yavrulama ve kuluçka dönemi


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2010 08:14
 

Arkadaşlar merhaba yaklaşık 2 senedir tropheus türleri bakmaktayım. blue point - bemba - lufubu-black moori- black kriza-ikola kaizer-duboisi gibi türler baktım ama birçok kişinin yaşadığı gibi bende koloni kurmaktan ilk başta zorlandım en sonunda 15 ikola kaizerden 1e 7d olarak ilk kolonimi oluşturdum ortalama haftada bir yavru alıyorum. Fakat aldığımız yavruları otçul olduğundan yemediklerini bildiğim için akvaryuma saldığımda daha birinci günün akşamında damızlıkların 5 adet öldürdüklerini gördüm çok üzüldüm fakat bu türdeki balıklar nekadar neşeli ve güzel olsalarda sert hayvanlardır. Kendi yavrusunu öldürdüğüne şahit olmadım fakat bu diğer damızlıkların bunu yapmıyacağına neden değildir kesinlikle.

 

Gelecek yorumları tahmin edebiliyorum; akvaryumun ölçüsü litresi ne saklanamadılarmı vs. Akvaryum toplamda 800 lt net civarında ve sadece 1 akvaryumda (450lt) 8 damızlık bulunmakta, dekoru ve bitkileri yavruları düşünerek oluşturdum.

 

            Gözlemlerim sonucunda ağızda kuluşka döneminin uzun olması damızlık hayvanın çok zayıflaması erkek damızlığın ve diğer dişilerin ağızda yumurta olan dişiyi sıkıştırmaları ve vurmaları neticesinde; kusturma yöntemine gitmek zorunda kaldım.

 

            ( Aranızdan dişi damızlığı ayırsaydınız diyenler olabilir güzel fikir fakat daha sonra koloniye döndüğünde en zayıf balık ve en yabancı balık olarak görüleceğinden 3-4 gün kadar bariz dayak yiyecektir bu aradada ölümüne şahit olabilirsiniz. )

           

Ama bağzı kişiler gibi 1-3 gibi kısa günlerde değilde 7-10 gün arası bu işi yapıyorum + 1 hafta gibi kuluçka makinasına koyduğumda yüzdüklerini görebiliyorum, Özenle hazırladığım yavru akvaryumuna aldığımda sorun yaşamadım.

           

 Fakat yavru akvaryumunun ve kuluçkaya aldığınız, yumurtaların çıkabilmesi için bazı püf noktalar vardır. Ben kesinlikle yavru akvaryumundaki suyu damızlık akvaryumundan almam yeni su kullanarak 2 gün iç motor çalıştırır bekletirim. Yavruları daha sonra eklerim tabi bunun öncesinde kuluçka makinasını kurduğum akvaryumda, damızlık akvaryumu değildir. Sebebi ise yem artıklarından oluşan kılcal kurtlar - parazitler - bakteri türleri yumurtaya girerek yumurtayı bozmaktadır.

 

 Eğer kuluçka makinası kullanıyorsanız !! 2 katlı olan türde yapmayınız. Sebebi uzun süreli kullanımda sonradan eklenen yumurtaların 3-4 gün kadar sürede mantarlaştığını göreceksiniz. Sadece temiz olan bekletilmiş suya kuluçka makinası konulması gerekmektedir. Aksi halde kötü süprizler yakanızı bırakmaz ve bu işten sizi soğutur.

 

  Kuluçka makinası kullanımında drekt olarak hava motorundan kuluçka makinasına aktarım yapmayınız hava motoru en ufak modelde dahi olsa hava miktarı fazla geleceğinden yumurtalar sert biçimde çarparak döner ve patlar yada bozulur. Ayarlı hava vanası kullanmanızda tavsiye vardır yada pratik olarak hava hortumuna düğüm atabilirsiniz. Yumurtalar dişi damızlık ağzında nasıl hareket ediyorsa o ölçüde yani çok yavaşça kıpırdamalı, az veya çok haraket yavru alamamanıza sebep olur.

 

Bu konuyu neden oluşturduğuma gelince çok paralar verip, tropheus türlerine sahip olan çok sayıda arkadaşım var akvaryum tutkusu bazen insanların elindeki tüm parasını bu işe yatırmasına ve zor durumlarda kalmasına sebep olamaktadır. Az yavru alınan türlerden olan Tropheuslar Bu nedenle çok pahalıdır, çoğu akvarist arkadaş ise dış ülkelerden ithal gelen balık fiyatlarına 100 - 150 tl arası gibi alınan türlerdeki gibi fiyat biçerler.

 

Bol yavru alınarak ucuz tropheus elde edilmesi dileğiyle. Sağlıcakla kalın....



       Bu arada bu işin üretimini yapanlar bana kızmasınlar. 1 aylık yavrulara 20-50 tl isteyenler utansın. :=))


Teşekkür Edenler: [T]158423,fb40[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yanlış olanneÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 5
yanlış olanneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2010 23:21

  
  Evet aynen katılıyorum hobici balıklarının yavrularını satarken bu hobiden aldığı hazzı , merakı olan insanlarında yaşamak istediğini düşünmesi lazım.
 Bu hobi balığa para yatırıp,olan  yavruları satıp, iyibir kazanç elde etme işi midir?
yanlış olanne2010-10-15 23:22:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kwinstonÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 684
kwinstonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 02:25
Ercan hocam tam aklımda ki sorulara hep nerde yanlış yaptım dediğim sorulara cevap vermişsin çok teşekkür ederim. Neler yapmadım ki debisi düşük bir filtrenin çıkışını tıkayıp kuluçka makinesinin altından su mu vermedim; üstten hava verip eğimli mi tutmadım kuluçka makinasını. Hem hava hem su mu vermedim ama bir türlü düzen tuturamadım en sonunda balığın son günlerinde almayı denedim kuluçka makinesine hiç atmadım veya cok kısa süreli attım.
Bu konuda bir sorum daha olucak sana metilen mavisinin mantarlaşmayı önlediği söyleniyor bu konudaki yorumun nedir ve ayrıca kuluçka makinasının tam olarak nasıl bağlandığını görebilirmiyim zahmet olucak ama mümkünse resimli olarak. Bir iki defa forumda akvaryuma eğilimli olarak koyduklarını gördüm.Isıyı sormuyorum bile kesinlikle akvaryum ısısı ile aynı ısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarioÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2010
İl: Mugla
Mesaj: 320
MarioÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 15:39
Çok güzel bir paylaşım ve açıklamalarla güzel bir bilgi kaynağı oluşturmuşunuz.
 
Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seyit reisÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2009
İl: Konya
Mesaj: 516
seyit reisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 19:56
Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler Ercan bey ısıyı 28 olarak biliyorım ama kuluçka makinasının bulunduğu suyun yanılıyormuyum bilgi verirseniz sevinirim saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 09:44
kwinston = kardeşim bağzı şeyler hata yaparak öğrenilir bende çok denedim ama zamanında 13 türde malawi besledim yavru aldım o zamanlarda çok iyi piştim şimdi meyvesini alıyorum.
soruna gelince kuluçka makinasına üstten hava verenleri duydum gördüm ama ben alttan hava veriyorum ama hava miktarı fazla geldiği için ya hortuma düüm atıp miktarı ayarlıyorum yada vanalı sistem kullanıyorum gerisi sizlere kalmış.
 
seyit resis = senin soruna gelince kardeşim 28 derece iyi bir ısı fakat şu önemli damızlık akvaryumun 25 farzedelim yavrular yumurta halindeyken anne ağzındayken direkt olarak değil de annenin soluduğu suyun etkisiyle kalırlar işin özeti 2 derece yüksek olsada fark etmez ama damızlık akvaryum sıcaklığından kesinlikle düşük olmamalıdır.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kwinstonÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 684
kwinstonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 10:03
[QUOTE=ercan4154]kwinston = kardeşim bağzı şeyler hata yaparak öğrenilir bende çok denedim ama zamanında 13 türde malawi besledim yavru aldım o zamanlarda çok iyi piştim şimdi meyvesini alıyorum.
soruna gelince kuluçka makinasına üstten hava verenleri duydum gördüm ama ben alttan hava veriyorum ama hava miktarı fazla geldiği için ya hortuma düüm atıp miktarı ayarlıyorum yada vanalı sistem kullanıyorum gerisi sizlere kalmış.
 
[/QUOTE]
Ercan bey bende malawi üzerinde deniyorum kuluçka makinasını.Alttan hava vermek yumurtaların hava ile temas etmesinden dolayı mantarlaşmaya neden olmuyor mu?
kwinston2010-10-18 10:04:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 10:25
Çok güzel bir paylaşım olmuş yavru balıklara veya damızlıklarına istenen fiyatlar gerçekten çok pahalı ticari akvaryumcular tam damızlık olmayan balığı (f0) 120 tl. istiyorlar. Bizim hobici dediğimiz halk dilinde hobici olan arkadaşlarımız yavrularına - 30-40-50 lira istiyorlar biraz büyükler 60-70-80- damızlıkları 120 - ilangi damızlığı 12-13 cm olan balığı 150 satan biliyorum. Bu arkadaşlarımız balığına olan düşkünlüğünden sevgisinden çok değerli olduğunu hissedebilir balıklarını çok sevebilir çokta iyi bakıyor olabilir. Ama maddi imkanları kısıtlı arkadaşlarımıza tropheusu sadece rüyalarında beslemeye mahkum ediyorlar. Gerçi bu derece uçuk fiyatla balık satan arkadaşlarımızın kimin tropheus besleyip besleyemeyeceğininde umrunda olmadığını düşünüyorum. Ama kesinlikle tropheus besleyenlerin hobici fiyatı diye birşey yapmadıklarını çok iyi biliyorum bu piyasayı yine bizler yükseltir yine bizler düşürürüz. Allah göstermesin elinde güzel damızlık kolonisi olan bir hobici sürekli yavru alıyor yavruları satıyor elinde yavrular bitiyor ve bir sebepten allah göstermesin damızlıkları kaybediyor yeni bir güzel koloni kurmak nereden baksanız 1000 ila 2000 lira arasında değişiyor o yavruları bu fiyatlara satan arkadaşlarında 10 tane damızlığa bu parayı verirken durumu olmayan arkadaşlarımızın bu paraları nasıl vereceğini düşünmemesi asıl sorundur kendisi 1500 liraya bir koloni aldığında düştüğü maddi durumu düşünmemesidir. En nihayetinde bu uçuk fiyatlara yavru damızlık satan hobici arkadaşlarımızdan küçük bir ricam var lütfen kendinizi maddi durumu süper olmayıp tropheus sevgisi sizden daha güzel insanların yerine koyunuz kendinizi. Amacım kimseyi yermek yada kırmak değil kendi adımada birşey yazmadım maddi imkanı kısıtlı olan tropheus sevdalısı arkadaşlarımız için bakın adı üzerinde arkadaşlarımız !  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 10:38
kwinston = dediğim gibi 5 sn sürede bir hava yumurtaları oynatacak şekilde hava hortumuna düğüm atın ve kuluçka makinası tamamen suya gömülü olsunki, üsten su basıncı olduğu için tamamen susuz bir ortamda kalmaz yumurtalar.
ÖRNEK : 33 yumurtadan 32 si canlı olarak aldım malawide...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kwinstonÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 684
kwinstonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 10:52
En kısa zamanda deniycem teşekkürler Ercan bey

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmail USLUÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 164
İsmail USLUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 11:02

Teşekkürler güzel bir paylaşım olmuş. Tropheuslar yavru alması zor olduğu gibi kayıp vermesi de bu kadar kolay balık türleri. En azından kayıpları karşılayacak kadar yavru alsak bile kafi olacaktır. Göz%20Kirpma


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evlat29Çevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 32
evlat29Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 13:13

Siteyi devamlı takip ediyorum . Birşey dikkatimi çekti arkadaşlar. Fiyatlar çok uçuk , hobiciden cok tüccar gibi satış yapılıyor. Arkadaşlar uçmayalım.

bahtiyar2010-10-19 06:12:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kwinstonÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 684
kwinstonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 00:04
Kusura bakmayın arkadaşlar yukarıda ki yazdıklarımdan anlaşılacağı üzere bende malawi kolonilerimden düzenli olarak yumurta alsam da yumurtaları pek yaşattığım söylenemez açıkçası işin ticari boyutunda değilim. Ama bazı konularda yanılıyorsunuz ben bu konuyu biraz arabaya benzettim tamam herkes 0 km mercedesi olmasını ister; herkesinde bir 0 km mercedesi olmalı kesinlikle elinin altında ama maddi durumlar herkesi 0 km mercedes sahibi yapmıyor ülkemizin durumu da buna el vermiyor. Ama biz ne yapıyoruz 2010 model değilde 85-90-95 model mercedes alıp bu duygumuzu biraz olsun hafifletiyoruz. Bu balıklarda da aynı ben de isterim ilangi kolonim olsun red rainbow kolonim olsun kasakalewe kolonim olsun ama malesef olamıyor olmasıda biraz zor.
Arkadaşlar üremesi zor olan türler haliyle yüksek fiyatlı oluyor.Bence gayet doğal karşılamalısınız bu durumu. Bende F0 Red Rainbow Kasanga almayı düşünüyorum Su anda 1 milyarın üstünde balıklar hariç harcamam var ki bu git gide artıyor bide bunun üstüne balık fiyatını koyun siz hesaplayın. Ben bu kadar para harcamam ama tropheus beslerim diyorsanız duboisi maswa gibi türkiye şartlarına uyum sağlamış tropheus türleri de mevcut yavrularını gayet uygun fiyata hobicilerden bulabilirsiniz.Ben ilangi ben kasakalawe ben red rainbow kasanga besliycem diyorsanız haliyle biraz ücret artıyor bunu da bence gayet doğal karşılamak lazım ki çok zor yavru alanılabilen balıklar ve yapılan harcamayı göz önüne koydunuzda insanlar en azından ufakta olsa yapılan masrafın bir kısmını karşılamasını istiyor ki bu da gayet doğal. Çok abartan yok mu kesinlikle var o kişiler de ya balıklarına gerçekten çok güveniyordur ve bu tip ilanlar 2-3 gün içerisinde kesinlikle satılmış olur yada ya tutturursam tipindedir onuda ayırt etmesi biraz sizin dikkatinize kalıyor.Sürçü lisan ettiysem afola sadece kişisel düşüncem bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 05:17
[QUOTE=kwinston]Kusura bakmayın arkadaşlar yukarıda ki yazdıklarımdan anlaşılacağı üzere bende malawi kolonilerimden düzenli olarak yumurta alsam da yumurtaları pek yaşattığım söylenemez açıkçası işin ticari boyutunda değilim. Ama bazı konularda yanılıyorsunuz ben bu konuyu biraz arabaya benzettim tamam herkes 0 km mercedesi olmasını ister; herkesinde bir 0 km mercedesi olmalı kesinlikle elinin altında ama maddi durumlar herkesi 0 km mercedes sahibi yapmıyor ülkemizin durumu da buna el vermiyor. Ama biz ne yapıyoruz 2010 model değilde 85-90-95 model mercedes alıp bu duygumuzu biraz olsun hafifletiyoruz. Bu balıklarda da aynı ben de isterim ilangi kolonim olsun red rainbow kolonim olsun kasakalewe kolonim olsun ama malesef olamıyor olmasıda biraz zor.
Arkadaşlar üremesi zor olan türler haliyle yüksek fiyatlı oluyor.Bence gayet doğal karşılamalısınız bu durumu. Bende F0 Red Rainbow Kasanga almayı düşünüyorum Su anda 1 milyarın üstünde balıklar hariç harcamam var ki bu git gide artıyor bide bunun üstüne balık fiyatını koyun siz hesaplayın. Ben bu kadar para harcamam ama tropheus beslerim diyorsanız duboisi maswa gibi türkiye şartlarına uyum sağlamış tropheus türleri de mevcut yavrularını gayet uygun fiyata hobicilerden bulabilirsiniz.Ben ilangi ben kasakalawe ben red rainbow kasanga besliycem diyorsanız haliyle biraz ücret artıyor bunu da bence gayet doğal karşılamak lazım ki çok zor yavru alanılabilen balıklar ve yapılan harcamayı göz önüne koydunuzda insanlar en azından ufakta olsa yapılan masrafın bir kısmını karşılamasını istiyor ki bu da gayet doğal. Çok abartan yok mu kesinlikle var o kişiler de ya balıklarına gerçekten çok güveniyordur ve bu tip ilanlar 2-3 gün içerisinde kesinlikle satılmış olur yada ya tutturursam tipindedir onuda ayırt etmesi biraz sizin dikkatinize kalıyor.Sürçü lisan ettiysem afola sadece kişisel düşüncem bu.
[/QUOTE]
 

Aynen katılıyorum.Sadece hobi amaçlı düşünüyorsanız eğer Bemba,ikola,Duboisi gibi türleri besleyebilirsiniz.Bugün piyasada bu saydığım türlerin yavrularını 10 liraya bulmanız mümkün.Damızlık sarı prenses te 10 lira bu saydığım tropheusların yavrularıda 10 lira.

Yok eğer ben pöpüler türler beslemek istiyorum ,ayrıca ilerde yavrularımda para etsin diyorsanız o zaman ederini gözden çıkarmanız gerekir.
Bende uzun yıllar malawi besledim,hatta ufakta olsa üretimhane kurdum.Ama hepsini elimden çıkarıp salonuma mobilyalı bir akvaryum aldım, sadece hobi amaçlı 21 adet yavru  tropheus bemba aldım.Bende İlangi,red rainbow veya kasakalawe alabilirdim.Ama artık ticari amaç güdmediğim için trop troptur dedim.Göz%20KirpmaBirde son günlerde moda haline dönen kasakalawe ,aslında birnevi özenti haline geldi diye düşünüyorum.BEnce herkes hoşuna giden sevdiği balığı severek beslemeli.

Hobici adı altında gözünü para bürümüş insanlar yokmu , tabiki var.Kuluçkalıktaki bembayı bana 9 liraya vermek isteyende oldu bu forumda, evine alıp hoş muhabbet ve damızlıklarını gösteren, tecrübelerini paylaşan ve 3-4 cm bembayı 9 liraya verende oldu.Bakın aldığım kişi 4 dişiden toplamda 21 adet yavru almış,2-3 ay gözü gibi bakmış,10 lira çok değil,kendimi onun yerine koyduğum zaman

Önemli olan beslemek istediğiniz türü A dan Z ye kadar araştırmak.

Sürçü lisan ettiysem afola.... Saygılarımla .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir