Ucuza Mineral Katkılar ve Su Hazırlayıcı Yapımı


candromenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/09/2011
İl: Bursa
Mesaj: 131
candromenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2014 00:54
Ulvi bey merhaba, tanganyika salt ve buffer için verdiğiniz formülü inceledim, Bursa için Buskiden bulabildiğim değerleri tabloya bakarsanız, bazı elementleri(potasyumimagnezyum,kalsiyum) göremiyorum ve iletkenlik sizin uygulamanızda  276 dan 356 ya çıkartmıştınız, aşağıdaki tabloda iletkenlik 373,bu durumda formülü nasıl uygulayarız

pH

 

7.60

RENK

mg/l

0

BULANIKLIK

ntu

0.22

TOPLAM SERTLİK

Fr0

18.3

TOPLAM DEMİR

mgFe/l

0.02

TOPLAM MANGAN

mg/l

0.017

KLORÜR

mgCl/l

6.0

SÜLFAT

mgSO4/l

27

NİTRAT

mgNO3/l

0.6

NİTRİT

mgNO2/l

0.000

AMONYUM

mgNH4/l

0.00

İLETKENLİK

µs/cm

373

ORGANİK MADDE

mgO2/l

0.60

SODYUM

mgNa/l

5.42

ALÜMİNYUM

mgAl/l

0.067

 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2014 01:34
Mustafa Bey merhaba

Ölçümlerde kullandığım tds metre "ppm" cinsinden ölçüm yapıyor şurada daha ayrıntılı bilgi mevcut. İletkenlik ölçeri bulamadığım için tds kullanmıştım, kabaca 400 µs'den 600 µs'e yaklaştırdığımı düşünüyordum, sonradan yaptığım ölçümde 750 µs civarına çıkardığımı gördüm... Tanganyika 600-650 µs yani yazdığım oranları güncellemem (azaltmam) gerek, hedeften bir miktar sapma var...

Özetle paylaştığınız iletkenlik değeri İstanbul suyu ile neredeyse aynı. Kafa karıştırmamak adına "Genel olarak ülke suları kalsiyum açısından zengin, magnezyum ve karbonatlar açısından fakir olduğu için oranlar tüm şehirler için yaklaşık olarak tutacaktır" diyebilirim. (kuyu suları ve bazı illerdeki kireçli sular hariç)

Tanganyika değerlerine daha da yaklaşmak istiyorsanız da şunları söyleyebilirim; 
Suyunuzda İstanbul'dan farklı olarak sodyum, klorür ve sülfat daha düşük gözüküyor. Dengelemek adına diğerlerinden azaltıp sodyum bi karbonatı ve düşük klorür için magnezyum klorürü arttırabilirsiniz.

İstanbul'da klorür fazla gözükmesine rağmen tedbiren ekledim, analizlere tam olarak güvenemediğim gibi çeşme suyunda tanganyika değerlerini tam olarak tutturmamız mümkün değil, sadece olabildiğince yaklaştırabiliriz. 
Eldeki su analizlerine dayanarak mantık yürütüp, iletkenlik ve ph'ı referans alarak eksikleri ekliyoruz. Tam değerleri tutturmak için daha önce bahsettiğim gibi osmos cihazı ile distile (sıfır) su elde edip tüm minarelleri ekleyebiliriz (yine tam olmayabilir, kimyasal analiz yaptırmak gerek ama en çok bu yol ile yaklaşabiliriz.)

Çoğu belediye sitesinde bu rakamlar/analizler paylaşılıyor fakat tesisat, eski borular vb nedenlerle bir kez olsun iletkenliği ölçmüş olmak ve yine ölçerek dozlamak en sağlıklı sonuçları verecektir.

-----------

Bu vesile ile sulawesi minerali denemesini yaptım, resimlerle ölçüm ve dozlamaları paylaşacağım.

Yine Ünye'den sıvı / çamur ve kaya formalarında kalsiyum montmorillonit siparişi verdim. Arada kalsiyum montmorilloniti araştırmanızı öneririm tüm türlerde (insanlar dahil:) kullanılabiliyor ve çok faydalı...

-----------

Purijen rejenerasyon sonuçlarını da paylaşayım;
Resimlerden kafa motoruna purigen bağlı ve bağlı olmayan akvaryumların farkını, yine rejenere purigen öncesi ve sonrasındaki değişimi görebilirsiniz =>
Belki resimlerden net anlaşılamayabilir ama çıplak gözle değişimi çok bariz fark ediyorum. (canlı yükü artmasına rağmen)

Sonuç; Rejenere purigen yenisi gibi iş görüyor, güvenle rejenere edip tekrar tekrar "ömür boyu" kullanabilirsiniz.

Herkese kolay gelsin...
Ulvi Özuğur2014-11-20 10:46:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2014 15:32
Hobiciler genelde suyu 2-3 saat motorla havalandırıp öyle dinlendirip bu suyu akvaryuma koyuyorlar.
Sizce bu yöntem dogru mu,uygun mu?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2014 13:00
Ulvi Bey,

Tebrikler, Sulawesi Minerali konusunda gelişmeleri takip edeceğim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 01:50
Fazla vaktim yok ama uykudan fedakarlık edip toparlamaya çalışayım, daha bir sürü detay var olmazsa karidesler bölümünde yeni bir başlık açarak paylaşırım...

Versiyon 1 - Kardinal Karides Sulawesi Mineral Hazırlama

Resimlerin üzerine notlar düştüm






Ph-iletkenlik-gh-kh gibi temel değerler dışında aslında öğrenmek istediğim sulawesi gölünün mineral bileşik ve oranları idi. Farklı aramalarda sonuca gitmek isteyince edindiğim bilgiler artmaya başladı

Yararlandığım kaynaklardan alıntı ve açıklamalar ekleyeyim.

"Basic Salt Solutions:
Carbonate (strong base)
Hydroxide (strong base)
Bicarbonate (weak base)
Phosphate, except dihydrogen type (vary from weak to strong)
Borate (strong base)
Silicate (strong base)

Acidic Salt Solutions:
Sulphate (weak acid)
Chloride (weak acid)

Try to use as much basic salt as possible. These basic salt will act as a pH buffer too. However once you use acidic salt, which is inevitable as you need to add SO4 in water, you will need to use a little bit of strong base to adjust the pH back."

Sulaweside bulunan yer tabakası ve kayaçlar nedeniyle suda sülfat, magnezyum, kalsiyum, klorür fazla. Sülfat eklemek için magneyum sülfat kullandım fakat elimde olsaydı kalsiyum sülfat kullanacaktım. Düşen ph'ı balanslamak için daha güçlü bir tampon olan kalsiyum karbonat kullandım.

"Once you decided on liquid formula, you will limit yourself to only three types of calcium salts, that is Chloride, Polygluconate or chelated calcium (such as EDTA, DTPA, HEDTA). High level of these chemical may have adverse effect on the Sulawesi shrimp that has never encounter these chemical in substantial amount before in their isolated natural environment. "

Suyu mundar etmemek için toz halinde atmadım, çözelti hazırlayıp ufak ufak ölçerek dozladım. Bir ara tam formüle edeceğim.
Yine kalsiyum klorür tercih ettim. Versiyon 2'de kalsiyum sülfat ve az miktarda EDTA eklemeyi düşünüyorum.

--------

Taban malzemesi başlı başına bir konuymuş ve kardinaller için çok önemli olduğunu gördüm...

"Substrate and Sediment

The reason why I am starting with substrate and sediment is that no one really study it in depth. I personally think that it is very important and will be affecting the water chemistry greatly, thus it has certain justification on my water chemistry analysis.

The surrounding of lakes in the Malili Lake System, such as the shore and catchment areas, consists of mainly nickel-ultramafic rocks, limestone and cherts. With this sort of rocks around, high quantity of iron, magnesium, calcium, manganese and nickel will be washed into the lake. With the slightly alkaline water column, these cations will be easily precipitate into simple and complex oxides, hydroxides, phosphates and carbonate.

As such, Sulawesi shrimp may not be getting minerals majority from water column instead, it is getting from the precipitate while eating algae or scavenging the sediment. For soft water shrimp is getting approximately 30% from water column and 70% from diet, in Sulawesi shrimp case, it may even be 1:9. Thus, I am suspecting this is one of the reasons why many people failed to keep Sulawesi shrimp.

Recommendations

As usual, we can go for two types, active or passive type. We need light-weight and porous substrate material to trap precipitation and grow nitrifying bacteria

For active or buffering capability type, go for Vermiculite (easily get from horticulture or hydroponic stall; need to soak till it sink before using it) and mix with lime stone chips (do not use crushed coral as it contains too much strontium), ultramafic rocks and Azomite (or Koi Pond Clay). The ratio should be approximately 36:2:1:1."

Vermükilit'i yarın 20 litre sipariş edeceğim, kalsiyum montmorillonit de bugün kargoya verildiyse yarın elimde olur diye düşünüyorum. Yazıda Koi kili olarak bahsedilen aslında kalsiyum montmorillonitmiş ve hani şu meşhur gram gram satılan mineral kayalar da kalsiyum montmorillonitmiş. Hem yemlere hem de filtre malzemesine kaltılıyormuş, Dainichi marka yemlerin içeriğinde mevcutmuş. Yine insanlar için içilebilir formları mevcut. 3 formundan da sipariş ettim (sıvı, çamur ve kayaç) Gözlemlerimi paylaşacağım ve mineral versiyon 2'ye ekleyeceğim.

Elimdeki mevcut kardinalleri bir arkadaşıma verdim (denemeden sonra) Edindiğim bilgiler doğrultusunda tam bir test olması için sıfırdan malzemelerle bir kardinal akvaryumu kurmak istiyorum... Tabanda vermükilit, %2 kalsiyum karbonatlı kum ve %1 kalsiyum montmorillonit çamur kullanacağım + kayasını. %100 osmos su ve DIY mineral ile 7.5 ph - 180 iletkenlik hedefliyorum..

Versiyon 2 için düşündüğüm malzemeler

Kalsiyum sülfat
Kalsiyum karbonat
Magnezyum klorür % magnezyum sülfat mix
Potasyum fosfat
Sıvı kalsiyum montmorillonit
Düşük dozlarda EDTA, deniz tuzu, Sodyum bi karbonat, Magnezyum fosfat, Trikalsiyum Fosfat
Oran yine kalsiyum 3 diğerleri 1 şeklinde olacak

(Mevcut versiyon 1 kullanılabilir ve işe yarar bir sulawesi mineral oldu, denemelerini yaptım sorun yok, bilginize)

Ulvi Özuğur2014-10-15 06:20:19

Beğenenler: [T]184080,Bunyamin02032[/T][T]178865,ziyasenkaya[/T][T]222591,emnadlg[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184080,Bunyamin02032[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2014 06:18
Kalsiyum montmorillonit halen elime ulaşmadı, bu esnada aklıma gelen fikri paylaşayım
Linkteki bukaşi topu yerine em aktifi çamur formundaki yaşayan kil'e (kalsiyum montmorillonit) emdirmeyi/katmayı düşünüyorum => http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21310.htm

"Yaşayan" kil olarak bilinen kalsiyum montmorillonit içinde de aktif mikroorganizmalardan bahsediliyor.
Önce em-1 aktif temin etmem lazım, bunun için bir firma ile iletişime geçtim ama teminim ne kadar sürer emin değilim.

Bu arada Em aktif hakkında da kısaca bilgi gireyim...


--------------


BALIK, KARİDES VE ROTİFER YETİSTİRİCİLİĞİNDE EM KULLANILMASI

EM, balık ve karidesler için de oldukça yararlıdır çünkü suyun kalitesini iyileştirir. Her ay havuzun içine EM koyunuz (1-2lt EM / 1 ton su). Suyun kokusunu düzenli aralıklarla kontrol ediniz. Eğer kötü koku yok olmadıysa, daha kısa aralıklarla EM koyunuz. Balıkların yemlerine “Hayvanlar için EM bukaşi” ilave edilmesi (Yemin % 5’i kadar, örn: 95 kg yem + 5kg EM Bukaşi) balık çiftliklerinde verimliliğin artırılması için çok etkilidir Her ay havuzun içine (1:10000) oranında seyreltilmiş EM koyunuz (Havuzdaki suyun %0.01’i kadar ). Balıkların yemlerine “Hayvanlar için EM bukaşi” ilave edilmesi (Yemin %1-5’i kadar) balık çiftliklerinde verimliliğin artırılması için çok etkilidir. Toprak havuzlarda metrekareye 2-5 adet Bukaşi Topu atınız. Ayrıca havuzlara belirli aralıklarla EM ilave ediniz. Beton havuzlarda veya tanklarda, havuzlar/tanklar boşaltıldığında havuzların/tankların dibine metrekareye 50 gram gelecek şekilde EM Bukaşi serpiştiriniz. Bu işlem aşağıdaki gibi gerçekleştirilir: - Havuzlar/tanklar boşaltıldığında, ıslakken/nemliyken dibine 50 gram/metrekare gelecek ve her yerde eşit olacak şekilde Bukaşi serpiniz. - Bukaşi serpiliyken, en az 1 gün en fazla 5 gün havuzları/tankları boş olarak bırakınız. Daha sonra suyla doldurunuz.

EM’nin Balıkçılıkta yararları: 
- Suyun kalitesini önemli derecede iyileştirir (türbidite, erimiş oksijen ve pH) 
- Üretimin maliyetini azaltır. 
- Suyu doğal yoldan arıtır ve koliform bakteri sayısını azaltır. 
- Amonyak, hidrojen sülfür ve metan gibi zararlı gazların üretimini engeller. 
- Dip çamurunu önemli ölçüde azaltır. 
- Suda ve topraktaki patojen mikroorganizmaları azaltır. Balıkların, bağışıklık sistemini geliştirir ve beyaz leke (white spot) gibi hastalıkların ve bakteriyel ve fungal hastalıkların oluşumunu azaltır. 
- Antibiyotik ya da kireç gibi kimyasal maddelerin kullanımını azaltır. 
- Mortalite Endeksi’nin (Ölüm Oranı) azaltılmasına yardımcı olur. Verimi artırır. 
- Bağırsak mikroflorası iyileştiği için, gıda dönüşüm oranı artar ve üretim süresi kısalır. 
- Çevreye zarar vermeden daha sağlıklı ve temiz bir üretim yapılmış olur. 


---------------


Yine özel mesajla gelen kalsiyum montmorillonit (bentonit) için kedi kumu kullanımı hakkında sorulara ışık tutacak aydınlatıcı bir açıklama ekleyeyim. Kalın yazıyla vurguladığım alanlar sorulara cevap olacaktır.


-----


Bentonit İçeriği ve Formülü
Bentonit, aliminyum ve magnezyumca zengin volkanik kül , tüf ve lavların kimyasal ayrışması ile veya bozulmasıyla oluşmuş çok küçük kristallere sahip kil minerallerinden (başlıca montmorillonit) oluşan ve ağırlıklı olarak kolloidal silis yapıda, yumuşak, gözenekli ve kolayca şekil verilebilir açık bir kayadır.

Bentonit Formülü Al4Si8O20(OH4). nH2O olan, genellikle ayrışmış volkanik küllerden oluşup; dökümcülükte, renk açmakta, sabun ve diğer temizleme malzemelerinin yapımında, ıslandığı zaman kabarıp gözenekleri kapadığı için sondaj kuyularında kullanılan, aluminyum ve magnezyum silikat minerali ihtiva eden, montmorillonit bakımından zengin kil. Bentonitin ticari olabilmesi için kendi hacminin en az beş katı şişebilmesi gerekir. Normal olarak iyi nitelikli bentonitler 10-20, çok ender bentonitler ise 15-30 kat şişebilirler. Genellikle kendi ağırlığının 5-6 katındaki suyu absorbe ederek 12-15 kat hacim artışı gösteren bentonitler kaliteli sayılırlar. 

Bentonitleri beş grupta toplamak mümkündür:
1) Alkali bentonit (Na-Bentonit),
2) Yarı alkali bentonit (Ca-Na-Bentonit),
3) Toprak alkali bentonit (Ca-Bentonit),
4) Toprak alkali yarı bentonit,
5) Aktifleştirilmiş bentonit.

Alkali bentonit, çok gelişmiş vizkozite, tiksotropik ve plastik özelliklerine sahip iken, Ca-Bentonit üstün ağartıcı ve absorpsiyon özelliklerini haizdir. Buna göre, Na-Bentonit sondaj çamuru hazırlanmasında (%40); döküm kumu ve pelet bağlayıcı olarak (%30) uygulama alanı bulurken; Ca-Bentonit yağların, şeker, meyve suları v.b.’nin rafinasyonunda (%15) kullanılır. Ticari işlemler OCMA (Oil Companies Material Association) ve APİ (The American Petroleum Institude) standartlarına göre yapılır.

Katkılı bentonit çimento ile karışınca aşırı jelleşme meydana gelir.
Katkılı bentonitin çimentoya katılması, kabul edilmeyecek derecede viskozite artışlarına sebep olur.

Doğal bentonit kullanımında "topaklaşma" gibi bir sorun olmaz çünkü doğal bentonitin içindeki montmorillonit minerali kimyasal yapısı itibariyle topaklaşmaya maruz kalmaz. Buna karşılık bentonite katılan katkılar (örneğin ağırlaştırıcı maddeler ) yüksek derecede topaklaştırıcı polimerlerdir.
Bu yüzden katkılı bentonit kullanımda topaklaşma gerçekleşir.
--------
Beyaz Saf Kalsiyum Bentonit kili
% 50 veya 60 üzerinde montmorillonit içeren killere Bentonit denir. % 80 üzerinde olan bentonite killer Montmorillonitçe zengin anlamına gelir.  Ünye Madencilik Türkiye’de ve Dünyada oldukça nadir bulunan %90 üzerinde montmorillonit içeren üzerine ruhsatlı kalsiyum bentonit yataklarına sahiptir.

Bentonit kilinde bulunan montmorillonit , bentonitin fayda sağlamasında başlıca mineral olarak rol oynar. Ayrıca magnezyum ve yaklaşık 67 diğer iz elementini içerir.
Ulvi Özuğur2014-10-15 06:48:03

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]222591,emnadlg[/T]
+1: [T]178865,ziyasenkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2014 05:20
Allah uzun ömür versin annemin çok sevdiğim bir lafı var ; Deli aş'ına kendi gönenirmiş :)
Okumayı sevenler için yazmaya devam edeyim.

Wikipedi'den alıntı
"Calcined clay products
Montmorillonite can be calcined to produce arcillite, a porous, calcined clay sold as a soil conditioner for playing fields and other soil products such as for use as bonsai soil as an alternative to akadama.

Use in medicine and pharmacology
Montmorillonite is effective as an adsorptive of heavy metals.
For external use, montmorillonite has been used to treat contact dermatitis"

Yine bir resim "Montmoduonite" aslında "Montmorillonite" olsa gerek? :)



-----------------------------

Numuneler elime ulaştı, Maden mühendisi Sn Hamit Tecer sağolsun hayli ilgileniyor. Yemlere katılmak / balık ve karideslerde kullanılmak üzere yurt içi ve yurt dışından hayli sipariş aldığını öğrendim

Sıvı saflaştırılmış - %99 Kalsiyum Montmorillonite - İnsanlar için içilebilir sıvı formu

Çamur - %90-95 Kalsiyum Montmorillonite İnsanlar için sürülebilir çamur formu. Israrla sordum, içinde katkı olmadığını güvenle kullanabileceğimi hatta bunun balıklar için pahalı olacağını söyledi.

Kayaç - %70-75 Kalsiyum Montmorillonite - Ölçümlerde bana en çok güven veren ürün bu oldu, direk bütün tanklara attım. Özellikle tropheuslarda sump'a koydum, iştah artışı gözlemledim ama başka etkenlerden de kaynaklanıyor olabilir / emin değilim. Yine karidesler ve cüce vatozlar bariz olarak gidip gelip yiyorlar.

Bentonit - %65-70 Kalsiyum Montmorillonite. Bunun yemler için alındığını, hatta çok daha düşük saflıktaki ürünlerin istendiğinden bahsetti


-----------------

V2 için kardinal tankını kurdum, kullandığım malzemeleri merak edenler için ekliyorum

Aquaponik ve sump hibrit sistem;  Beyazlar kuru fasulye, kahverengiler hidroton. (2 günde filiz çıkarmaya başladılar, merakla sonucu bekliyorum:)

Taban filtresi + hidroton/vermükilit + sineklik + vermükilit + sineklik

Vermükilit yapısı

Hidrotondan bile daha hafif sünger gibi, ezilebilen bir malzeme. Filtre malzemesi olarak ta kullanma düşüncem var.

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]62684,MŞEN[/T]
Teşekkür Edenler: [T]224220,krmbzkurt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2014 15:55
Ulvi Hocam
 
Ellerinize saglik. yanit olmasa da emin olun cok fazla okuyan ve faydalanan vardir. Ayrica bu aylarda forumda bir durgunluk oluyor ya, onunla da alakali olabilir.
 
Neyse, ben sunu merak ediyorum,
 
yeni seyleri denemeye oldukca hevesli biri olarak elimde kalan fazla hydroton'u sumpta kullanmayi dusunmustum ama ne kadar suda kalirsa kalsin batmiyorlar. Siz tabanda kullanmissiniz, Acaba sizing malzemeniz farkli mi benim kullandigimdan? digger malzemenin de agirlik yapmadigini belirtmissiniz. Dolu halini gormedik ama bana o hydrotonlari tabanda tutmak cok zormus gibi geldi. Bu tanktaki gelismeleri merakla bekliyorum.
 
Tekrar size candan tebrik ederim.

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2014 17:23
Merhaba Gökmen Bey, teselli yazınız, teşvik edici güzel sözleriniz ve nezaketiniz için teşekkür ederim :))
------
Farklı değildir muhtemelen ama zapt etmek için sinekliği ağ gibi gerdim, tekrar üzerine vermikülit serdim ki o da batmıyor. Baktım olmayacak bir sineklik daha gerip kalsiyum karbonatlı kum serdim. Suyu doldurmaya başlayınca biraz yükselir gibi oldu ama dipte kaldılar...

Normalde dediğiniz gibi batmıyor, sumpta süngerler arasına sıkıştırılıp kullanılabilir.
Aksi halde şu resimdeki gibi yarısı suda yarısı dışarıda kalarak bitki köklerinin tutunabileceği bir alan oluşturuyor. Malzeme de aslen topraksız tarım için üretilmiş.

Bu arada fasulyelerin son durumunu da paylaşayım

Aslında sırf şu konudaki merakımdan böyle bir şey denedim :) => Yosunlarla Başı Dertte Olanlar Bir Baksın Derim
-------
Yine dolu halini de paylaşayım, kalsiyumlu kumu bu kadar kullanmak hesapta yoktu ama mecbur kaldım. Bardakta 1 hafta kalan vermükilitlerden bazılarının battığını görüyorum belki bir miktar kalsiyumlu kumu geri alır üzerine vermükilit serper batmasını beklerim...



-----------------------

Sırada arı karidesler için GH mineral ve aktif toprak verimlilik denemeleri var. Tankları hazırlıyorum bu hafta sonu kısmetse dolduracağım...
Akadamayı inadımdan almamıştım ama tam bir deneme olması için aldım :) Lav kırığı kumu, kayası vb sipariş ettim bekliyorum
Aynı anda 2 arı karides tankını mümkün olan tüm şartlar eşit şekilde kuracağım. (Hacim, filtrasyon, sirkülasyon, yemleme, karides sayısı vs) 

Hagen düşünüyordum ama lav kırığı deneyeceğim...

Lav Kırığı Analiz Değerleri

  Oksit
Miktar (%)
SiO2
43.04
Al2O3
14.88
Fe2O3
12.94
TiO2
2.89
MnO
0.19
Cr2O3
0.03
V2O5
0.03
P2O5
0.92
CaO
8.95
MgO
10.10
BaO
0.04
K2O
1.83
Na2O2
3.30
pH
7.0

Ulvi Özuğur2014-10-22 17:32:30

Bu arada 20 hidrotondan 1'i veya 2'si diğerlerinden daha ağır ve batıyor, (üretim hatası olabilir:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 01:40
İste benim asil ilgilendigim nokta. Ari karidesler. Valla sizin makale ve deneyleriniz yıllarca kullanılacak kaynak niteliğinde. Nikola Tesla kadar hayir duasi aldiniz benden :)

Simdi hidrotonu filtrasyonda kullanma konusunu düşünüyorum da... Eğer malzeme batmiyorsa malum bunun iki nedeni vardır. Ya suyun oz agirligindan daha az bir o agirliga sahiptir ya da suyun oz agirligindan daha az bir maddeyi içinde barindiriyordur. Yani hava ;) ki bizim hydrotonlarin içinde hava olduğunu söyleyebiliriz. (Bu arada benim de aquaponik Denemelerim var. Gayet keyifli oluyor hasati) Eğer içinde hava kaliyorsa, su girmiyordur. Suyun girmediği yerede bbilim bakteriler giremez. Yani bu malzemeyi filtrasyon da kullanirsak sadece dış katmanini kullanmış olmaz miyiz? Bir iki tane kirdim. İçi lav kayasi gibi gözenekli ancak yine batmiyor hinzirlar :) yani filtrasyon da uygun olmazi acaba? Ne düşünüyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 07:27
Şimdi elime 3 tane alıp denedim 1'i battı diğerleri su üstünde. Kırıp bakmasam da tam merkezde sıkışmış bir hava kabarcığı ile su üstünde kalıyor gibi, çünkü çok ta hafif sayılmaz vermükilit bundan 3 kat daha hafif.

Emiciliği de yüksek, parlı malzeme bir kısmını suya değdirince yayılarak emiyor (meşhur biyo malzeme deneylerindeki gibi) yani yüzey alanı hayli geniş olmalı. Ortasını kullanamasak ta filtrasyon için uygun diye düşünüyorum hatta çoğu filtrasyon malzemesinden daha çok yüzey alanı olabilir. Aquaponik sistemler için de bakteriler önemli bir basamak.

Şu resimde sağ akvaryumun tabanında gördükleriniz arızalı hidrotonlar :)
--------

Arı karidesler için belki forumda en kısmetli olan sizsiniz :) En azından bizim için yararları tartışılır olan ama hayli pahalı malzemeleri uyguna temin edebiliyorsunuzdur, yanılıyor muyum?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 18:46
Haklisiniz.

Burada inanin 6000 hk$ Yani yaklaşık 1800 TL civarinda satilan kristal karidesler var. Baya gozumun önünde de alan oldu. :) tabi bu karidesin tr satis fiyati ne olur bilemiyorum. (Bu arada karides evi hemen bütünkarides ttürlerini getirmiş Tebrik edelim satir aarasında)

Bu arada az önce Tayvan akvaryum fuarindan aldigim, karides mineral taslarinin üzerinde (500 gr yaklaşık 8-10 parca taş) montmorillite yazdigini gordum. Su anda 85 litrelik 67x47x27h boyutlarında geniş tabanli, alçak bir tank hazirliyorum. Biyolojik dongu oturduktan sonra karidesleri ekleyince bu malzemeyi de mutlaka koyacagim. Yaklasik 100 liteye 1 parca taş deniliyor. Acaba kirarak kullanmak daha mi mantikli? Yani ceviz kadar taş tüm tanka nasil yetecek bilemedim. Neyse. Tabanda vazgeçilmezlerimden biri ADA Amazonia var. Akadama burada yok deneme firsatim olmadi. Ama 6-7 çeşit başka marka toprak demedim. En basarilisi acik ara ile Amazonia sonra fluval stratum shrimp olani. (Kirmizi paket)

Sizin kurulumları da merakla bekliyorum. Nasil olduysa sizin makalelerinizi baya geç gördüm. Hic bir zorunlulugunuz olmadan, para, zaman ve emek harcayarak bu isleri yapip bir de bizlerle paylastiginiz için tekrar teşekkür ederim. Takipteyim

Android klavyem türkçeye pek hakim değil :) ssaçma sapan otomatik düzeltmeler yapiyor. Yazim hatalarindan dolayi kusura bakmayin. Gecko2014-10-23 18:50:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2014 18:49
İnanın bu montmorillonit her yerde karşıma çıkmaya başladı :) Türkiye'de bir kaç akvaryumcuda da değişik isimlerle satışına rastladım. (Yerli ve Yabancı)

Montmorillonit açısından çok zengin madenlere sahibiz ve ihraç ediyoruz. Sonra bilin bakalım ne oluyor? Çoğu ihracatımız gibi "kutulanmış süper mineral kayalar, yemler" olarak geri ithal ediyoruz :) Maalesef.

Örneğin ; 
JBL Nano-Crusta
Karidesler ve cüce kerevitler için bakım ve kabuk değiştirme ürünü
15 ml 14 TL
Ürün açıklaması ; 
Temel kil minerali olan Montmorillonite kabuklular için mükemmel su koşullarını oluşturur.
Sorunsuz ve sağlıklı kabuk değişimini destekler.
Karideslerde parlak renk oluşumunu sağlar.
Akvaryum suyunu kimyasal maddeler olmadan doğal şekilde temizler ve berraklaştırır.
Tatlı su için özel olarak formüle edilmiştir.

15 milim ya 15 milim kârı düşünebiliyor musunuz? 

Güleriz ağlanacak halimize, yine bazı akıllılar çok uygun fiyatlarla aldıkları, saf bile olmayan montmorilloniti ithal fiyatına mineral/su hazırlayıcı/yem vs olarak insanlara satıyor. Hani kâr edilsin %200'e 300'e kadar edilsin ama %2000-3000 nedir, el insaf. Sonra hobiciyim!! 

Sonuçta karides çok az yiyor ama malzemesini satan/üretenler bol bol yiyor, neyse balatalar yanacak yine benim... 

----

Gökmen Bey hiç dikkate almayın o oranları, bence biraz da ürüne etkileyicilik katmak için belirlenmiş olabilir. Muhtemelen aldığınız ürün yenmesi ile etki ediyor, bir miktar da suya salınım yaparak düzenliyor olabilir. Öncelikle "saf" montmotillonit iletkenliği (gh'ı) çok değiştirmemekle birlikte ph'ı 9,1 ila 9,9 arasında. Beni şu ana kadar frenleyen bu oldu. Yoksa tüm tankların zeminine kayaları serpiştirdim bu şekilde kullanıldığında ph ve iletkenliğe gözle görülür bir etkisi olmuyor.

Aktif toprak konusunda Ülkemizde bir çok alternatif olduğunu düşünüyorum, şimdilik nötr ile aktif toprak arasındaki farkları görmek için böyle bir test yapacağım, toprağın faydasının ph'dan çok fauna kaynaklı olduğunu düşünüyorum hatta neredeyse eminim. İlerleyen dönemlerde alternatif ve ucuz aktif toprak arayışım olacak.

Bu arada lav kayalarım/kumum/filtre için lav kırığım ve "siyah" lav kumum geldi. Dry start method deneyeceğim için Serkan'dan (Çetinkol) fissidens fontanus temin etmeliyim, süreç te biraz uzayacak... Pazar günü Oliver Knott CNR fuar merkezinde olacakmış aslında fissidens'ler için gideceğim ama :) ilgilenenlere duyurmuş olayım...


Ek : Birde biz yazınca sanırım pek tatmin edici olmuyor. Acaba diyorum bunları kutulayıp satsaydım daha mı iyi olurdu :) Kutulu cafcaflı ürünler daha revaçta oluyor...

Beğenenler: [T]167786,Ahesya[/T][T]126255,rudeboytr[/T][T]178865,ziyasenkaya[/T][T]181588,qokhan89[/T]
Teşekkür Edenler: [T]142483,suslu_78[/T][T]178865,ziyasenkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2014 03:31
Bahsettiginiz gibi ülkemizde catappa yerine kkullanilabilecek onlarca yaprak doğadan bedava ya toplanabilecekken pek çok hobiciye catappa yapragi bir mucizeymis gibi satiliyor. İnanin burada parklarda bahçelerde catappa agaci bol miktarda var. Gerçi burada bile akvaryumcularda satiliyor :)

Aktif toprak olayina gelince, bahsettiğiniz gibi özellikle bakteri ve alg tutmasından dolayı tankin filtrasyonuna ve doğal ysamina büyük katkisi var. Şöyle bir ornek vereyim. Ev tasinmasi sirasinda bir tankimi iptal etmiştim. Ancak temizleme firsatim olmadi. Taban koku ypmasin diye iki parmak su kalacak şekilde birakmistim. Türkiye tatili, evin yerleştirilmesi ve benim tembelligim sonucu 2,5 ay filtresiz, havasiz, yemsiz sogutucusuz (Hong Kong sicagi...) o şekilde bekledi. Sonra temizleyecegim sirada içinde 4 tane sakura karides kaldigini ggördüm. O büyüklükte ve canli renkte gözümdenkacmasi imkansizdi. Demek ki yeni ddoğan karidesler bir şekildetankta kalmis ve ggayet güzel beslenmisler. Ben bunu toprağın bakteri ve mikro alg tutma özelliğinden kaynaklandigini ddüşünüyorum. Bitkiler icin besin içerme ve ph düşürme özelliği bir sure sonra bitiyor. Ancak filtrasyon ve faunaya katkisi sürekli.

Oliver knott deyince, eskiden çok severdim kendisini ama ne yazik ki o da kendini ticari dünyanın büyüsüne kaptirmis. İsmini kullanip twinstar ve miniflex gibi urun satislari falan yapıyor. Ticari anlaşmalar tabi bunlar. Kendisini avrupanin amano'su olarak görmeye basladim (olumsuz anlamda tabi:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir