Walstad Metodu En İdeal Taban Toprağı Hangisi ?


adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 02:45
Konunun disina cok fazla ciktigim icin ek olarak buraya asil sorumu yazayim zamani olamlar alttaki yazima da bakarlar konuyu acmamın asil sebebi walstad metodun da taban toprağı olarak hangi markalar da iyi sonuclar aldiniz ?

Not: Mini parvula cok sevdigim bir bitki [:3] ben bu markayi kullandim tabanı kapladılar dediginiz bir marka varsa benim icin en oncelikli marka o olacaktır.

Herkese iyi hobiler cok uzun zamandan beri siteyi, forumu ve bu metodla ilgili sayfada ki yazilari okuyorum ve cok guzel tanklar kuruluyor gercekden. Ben de cok onceden bir tank kurmustum yaklasik 1 yıl devam ettim cok fazla deneyimim oldu her seyi onda ogrendim aslinda cok da eglendim gercwkden bu sure icerisin de resimleeini attım o tankımın. Her sey guzel hidiyordu evet ama taki budama yapana kadar budamadan sonraki fazla su degisiminden sanirim butun karideslerim ( 5 taneydi 40 a yakin oldular) ve neonlarim öldü. Sonrasinds da ekledigim karidesleri bir turlu yasatamadim ben de soguudm akvaryumdan sistemi bozdum yeni bir akvaryum kurdum fakat suan da sectigim taban topraginda bir sıkıntı var sanirim hatta bu 3. deneyim tabana kullanilan toprak torf cok onemli cidden daha onceden hicbir bitkim de ne curume ne de en ufak formlarinda skntı olmuyordu ama suan ki akvaryumum da neredeyse bitki kalmadi. Taban bitki topragi secmini cok onemli yapmak gerekiyor yoksa butun emek bosa gidiyor sizden ricam walstad metodun da tecrubeli arkadaslar taban bitki topragi olarak ne kullaniyorlar en verimli toprak nedir siz neler kullandiniz tecrubelerinizden yararlanmak isterim. Sacma sapan siradan bir yerden aldigim torfda mukemmel bir gelisim mukemmel bir surec yasadim gozle gorulur fotosentez oluyordu ama marka hatirlamiyorum maalesef
Sizlerden de walstad metoduyla basarili basarisiz tanklarinizin fotosunu tecrubeleeinizi iletmenizi bekliyorum daha fazla konusarak tartisarak en dogru sistemi bulabiliriz. Iyi gunler iyi hobiler herkese.[EDIT]Adeptred,2021-11-29 01:48:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tetrazonnenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2020
İl: Izmir
Mesaj: 46
tetrazonnenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 07:38
Deneyen arkadaşlar ayrıntılı olarak tecrübelerini paylaşırlar. Ben kendi denemelerimde hazır torf+ bahçe toprağı kullandım. Ancak detaylar hariç benim çocukluğumda da (35-40 yıl önce) ileri düzey hobiciler tabana toprak döşeyerek akvaryum denerlerdi ve o zamanlar funda toprağı kullanılırdı ve bugünkü gübreler, gelişmiş aydınlatmalar olmadan düz floresan ışık altında çok canlı akvaryumlar kurarlardı. Funda toprağı açık renkli, kumlu (milli) bir toprak. Dere ve sel yataklarından temin edilebilir. Piyasada ticari satışı olduğunu sanmıyorum yada ben görmedim.

Bullunabilirse en idealinin o olduğunu düşünüyorum.

Beğenenler: [T]233051,Adeptred[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T]
+1: [T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2021 00:45
[QUOTE=tetrazonnen]Deneyen arkadaşlar ayrıntılı olarak tecrübelerini paylaşırlar. Ben kendi denemelerimde hazır torf+ bahçe toprağı kullandım. Ancak detaylar hariç benim çocukluğumda da (35-40 yıl önce) ileri düzey hobiciler tabana toprak döşeyerek akvaryum denerlerdi ve o zamanlar funda toprağı kullanılırdı ve bugünkü gübreler, gelişmiş aydınlatmalar olmadan düz floresan ışık altında çok canlı akvaryumlar kurarlardı. Funda toprağı açık renkli, kumlu (milli) bir toprak. Dere ve sel yataklarından temin edilebilir. Piyasada ticari satışı olduğunu sanmıyorum yada ben görmedim.

Bullunabilirse en idealinin o olduğunu düşünüyorum. [/QUOTE]
Öncelikle degerli tecrubelerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim. Sizin yaptiginizi denemek isterim fakat İstanbul topragina'da cok guvenemiyorum ormanlik alanlardan alinabilir aslinda 🤔 peki torf + bahce topragi uygulayarak kurdugunuz akvaryumlarla ilgili daha fazla tecrubelerinizi yazar misiniz ? Ornegin fotosentez gozlemleyebildiniz mi bitki gelisimleei nasil ilerledi ne tue zorluklar yasadiniz vs. Funda topragina baktim biraz demir orani yuksek bir topeakmis sanirim arastirdim biraz ama satisini bulamadim hicbir yerde ve cok cok eskiden de bu sistemden haberdar olup uygulayan insanlarin olmasina sasirdim gercekden, funda topragiyla ilgili daha fazla arastirma yapayim bakalım. Tekrardan twceubeleeinizi yazdiginiz bizi cok eskiden uygulanan sistemler hakkinda bilgilendirdiginiz icin de tesekkur ederim ayrica bu hobide tecerubeli bi abimize benziyorsunuz biz gencleri daha fazla bilgilendirirseniz sevinirim, bitkili akvaryumlarla ilgili bu metodla ilgili kucuk ayrintilari puf noktalari nedir yazarsaniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tetrazonnenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2020
İl: Izmir
Mesaj: 46
tetrazonnenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2021 05:48
Öncelikli olarak deneyim açısından benden çok daha donanımlı arkadaşlar mevcut forumda. Ben küçük yaşta merak sarmıştım 30'lu yaşlarıma kadar klasik eski usül amatör akvaryumlarım oldu ve uzunca bir süre ara verdim. 2-3 yıl önce bir dostum dağıttığı bir ithal akvaryumu bana teklif edince gene başladım.

Walstad denememe gelince;

bu yıl yazın sera içinde 2 tane 50 litrelik saklama kabına tabana torf+bahçe toprağı, ince bir katman diatomit, üstüne kaba lav kırığı (1,5-2 cm ortalama boyutlarında (bakteri tutsun diye)) en üste de mermer kırığı koyarak yaklaşık 8-9 cm bir taban oluşturdum. Saz, Limon, Elodea, Cryptocoryne wendtii brown, Tilki Kuyruğu ve Cryptocoryne balansae bitkileri gerçekten coştu. Fakat Gül ve çınardan olumlu sonuç alamadım. Üstelik de havalar aşırı sıcak gitmesine rağmen bitkilerin geneli çok gelişti. 1 santimetreye yaklaşan limon gövde kalınlığı oldu ve bitki su üstünde de çok sağlıklı ve güzel yapraklar açtı.

Bu hikayenin iyi kısmı. Kötü kısım ise başlarda mevcut olmayan sakal yosunu yaklaşık 1 hafta on gün içinde tankları ele geçirdi ve bitkilerden ayıklanamaz hale geldi. Kurtarabildiğim bitkileri kurtarıp, tankları da bozdum o yüzden.

Bir ek olarak tanklara ilk haftalarda humik asit de ekledim ve çok olumlu etkiledi. Zaten bahçe hobisinden aşina olduğum bir malzemeydi ancak canlı barındıran tanklarda etkisi ne olur bilmiyorum. Dozajı ayarlanırsa balıklara faydası bile olabilir ama ben o riske girmedim ve canlı olmayan tanklarda kullandım. Köklenmeyi son derece hızlandırıyor.

Bu kurulumda şans bambusu, japon şemsiyesi, patos (salon sarmaşığı) ve tatlı patates de köklendirdim tanklarda onlar da gayet neşeliydiler.

Filtre kullanmadım sadece ilk ay haftada 2 kere yarı yarıya su değişimi yaptım. Ek gübre kullanmadım. Tanklarda koku yada bulanıklık (humik asit kullandığım hafta hariç) olmadı hiç. Diana Hanım'ın önerilerinin biraz dışında bir kurulum oldu ama biraz daha ihtimamla ışık, co2, gübre kullanmadan, filtrasyon yapmadan kendini döndürebilen tanklar yapmak çok zor değil.

Çokça tecrübe ve biraz da özenle oluyor.

Tabana serilecek toprağın tamamen bahçe toprağı olması "bence" mümkün değil. Ülkemizdeki toprakların çoğu killi ve Killi topraklarda su altında ve üstteki kumun ağırlığıyla bahçe toprağı macunlaşma eğilimi gösteriyor ve köklenme zorlaşıyor. Evde walstad yapacak arkadaşlara ben şahsen taban için hindistancevizi torfunu öneririm. Akarı kokarı yok ve ıslanınca da taneli/boşluklu kalabilen bir malzeme. Aslında ziraat mühendisi arkadaşlar açıklarsa bence taban malzemesi olarak perlit de kullanılabilir fakat başlangıçta dışarıdan gübre takviyesi gerekecektir muhtemelen.

Kolay gelsin. Umarım başarılı bir kurulum olur.

Beğenenler: [T]233051,Adeptred[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SofuogluÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2019
İl: Trabzon
Mesaj: 213
SofuogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2021 20:33
Şu ana kadar 2 defa Walstad yaptım.
Benim size önerim torf tan uzak durun gerçektende büyük sıkıntılar oluşturuyor.
Torf(çürümüş dal yaprak ot v.s) walstad da kullanınca sürekli alttan hava kabarcıkları çıkmaya başlıyor ve zehirli bir gaz ortaya çıkıyor.
Eğerki imkanınız varsa Meşe,Orman lardan 5cm yüz toprağını atıp onun altından almanızdır en güzeli bu olur Bence
Kolay Gelsin...[:)]

Beğenenler: [T]233051,Adeptred[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

allytourgoodÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2021
İl: Antalya
Mesaj: 108
allytourgoodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2021 21:42
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/291120212136071.jpg[/IMG]

Altı ay önce yaptığım Walstad kurulumunun güncel fotoğrafı. Taban malzemesi olarak composana turunçgil toprağı üzerine dere kumu kullandım. Haftalık budama yapmazsam balıklara ait yüzme alanı kapanıyor. Öylesine iyi gelişim var. Kurulumuz şimdiden hayırlı olsun...

Beğenenler: [T]233051,Adeptred[/T][T]221345,Emre Yıldız[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T][T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2021 22:29
[QUOTE=tetrazonnen]Öncelikli olarak deneyim açısından benden çok daha donanımlı arkadaşlar mevcut forumda. Ben küçük yaşta merak sarmıştım 30'lu yaşlarıma kadar klasik eski usül amatör akvaryumlarım oldu ve uzunca bir süre ara verdim. 2-3 yıl önce bir dostum dağıttığı bir ithal akvaryumu bana teklif edince gene başladım.

Walstad denememe gelince;

bu yıl yazın sera içinde 2 tane 50 litrelik saklama kabına tabana torf+bahçe toprağı, ince bir katman diatomit, üstüne kaba lav kırığı (1,5-2 cm ortalama boyutlarında (bakteri tutsun diye)) en üste de mermer kırığı koyarak yaklaşık 8-9 cm bir taban oluşturdum. Saz, Limon, Elodea, Cryptocoryne wendtii brown, Tilki Kuyruğu ve Cryptocoryne balansae bitkileri gerçekten coştu. Fakat Gül ve çınardan olumlu sonuç alamadım. Üstelik de havalar aşırı sıcak gitmesine rağmen bitkilerin geneli çok gelişti. 1 santimetreye yaklaşan limon gövde kalınlığı oldu ve bitki su üstünde de çok sağlıklı ve güzel yapraklar açtı.

Bu hikayenin iyi kısmı. Kötü kısım ise başlarda mevcut olmayan sakal yosunu yaklaşık 1 hafta on gün içinde tankları ele geçirdi ve bitkilerden ayıklanamaz hale geldi. Kurtarabildiğim bitkileri kurtarıp, tankları da bozdum o yüzden.

Bir ek olarak tanklara ilk haftalarda humik asit de ekledim ve çok olumlu etkiledi. Zaten bahçe hobisinden aşina olduğum bir malzemeydi ancak canlı barındıran tanklarda etkisi ne olur bilmiyorum. Dozajı ayarlanırsa balıklara faydası bile olabilir ama ben o riske girmedim ve canlı olmayan tanklarda kullandım. Köklenmeyi son derece hızlandırıyor.

Bu kurulumda şans bambusu, japon şemsiyesi, patos (salon sarmaşığı) ve tatlı patates de köklendirdim tanklarda onlar da gayet neşeliydiler.

Filtre kullanmadım sadece ilk ay haftada 2 kere yarı yarıya su değişimi yaptım. Ek gübre kullanmadım. Tanklarda koku yada bulanıklık (humik asit kullandığım hafta hariç) olmadı hiç. Diana Hanım'ın önerilerinin biraz dışında bir kurulum oldu ama biraz daha ihtimamla ışık, co2, gübre kullanmadan, filtrasyon yapmadan kendini döndürebilen tanklar yapmak çok zor değil.

Çokça tecrübe ve biraz da özenle oluyor.

Tabana serilecek toprağın tamamen bahçe toprağı olması "bence" mümkün değil. Ülkemizdeki toprakların çoğu killi ve Killi topraklarda su altında ve üstteki kumun ağırlığıyla bahçe toprağı macunlaşma eğilimi gösteriyor ve köklenme zorlaşıyor. Evde walstad yapacak arkadaşlara ben şahsen taban için hindistancevizi torfunu öneririm. Akarı kokarı yok ve ıslanınca da taneli/boşluklu kalabilen bir malzeme. Aslında ziraat mühendisi arkadaşlar açıklarsa bence taban malzemesi olarak perlit de kullanılabilir fakat başlangıçta dışarıdan gübre takviyesi gerekecektir muhtemelen.

Kolay gelsin. Umarım başarılı bir kurulum olur.[/QUOTE]
Oncelikle tevrubelerinizi paylastihiniz icin tekrardan twsekkur ediyorum. Hobiye tekrardan donmenize sevindim. Patates kabugunu ben de denemistim cok guzel olmustu cidden digerleeini de deneyecgim en yakin zamanda. Hindistan cevizi topragı(bauhausdan aldigim cocopeat bitki topragi) denemistim bu konuyu acma sebebim de bu topragi kullanip basarisiz olmamdi aslinda cunku onceden sacma sapan bir torfla mukemmel ilerleme katetmistim hindistancevizi topragi kullanmayi dusunen varsa da hic tavsiye etmem. Bahce topragi konusunda da size katiliyorum tecrubeleriniz cidden benim icin onemli tekrardan tesekkur ediyorum.

[QUOTE=Sofuoglu]Şu ana kadar 2 defa Walstad yaptım.
Benim size önerim torf tan uzak durun gerçektende büyük sıkıntılar oluşturuyor.
Torf(çürümüş dal yaprak ot v.s) walstad da kullanınca sürekli alttan hava kabarcıkları çıkmaya başlıyor ve zehirli bir gaz ortaya çıkıyor.
Eğerki imkanınız varsa Meşe,Orman lardan 5cm yüz toprağını atıp onun altından almanızdır en güzeli bu olur Bence
Kolay Gelsin...[:)][/QUOTE]
Ilk walstad tankim torflaydi ve cok iyi gelismisdi bitkilerim oyle cok kolay bitkiler de degildi tankimda ki bitkiler en basitinden parvulalar tabani kaplamisti neredeyse, sanirim marka farkı. Ormandan aldiginiz toprakla kurdugunuz tankla ilgili ilerlemeniz tecrubeleriniz nasil oldu paylasirsaniz cok sevinirim iyi gunler iyi hobiler.

[QUOTE=allytourgood][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/291120212136071.jpg[/IMG]

Altı ay önce yaptığım Walstad kurulumunun güncel fotoğrafı. Taban malzemesi olarak composana turunçgil toprağı üzerine dere kumu kullandım. Haftalık budama yapmazsam balıklara ait yüzme alanı kapanıyor. Öylesine iyi gelişim var. Kurulumuz şimdiden hayırlı olsun...[/QUOTE]
Çok tesekkur ediyorum tecrubelerinizi paylastiginiz icin, akvaryum gercekden cok güzel duruyor tam orman olmuş baliklariniz da fotoya yakalanmadiklarina gore cok canlilar massallah. Asıl merak ettigim konu ise kurulumdan sonra neler yasadiniz bu taban topragi kullanimin da yani gozle gorulur fotosentez var miydi mesela cok fazla yosun problemi yasadiniz mi bitkiler de form dusuklugu, erime yada delik vs gordunuz mu ? Bu konular da biraz daha bilgilendirirseniz cok sevinirim tekrardan tesekkirler twcrubelerinizi paylastiginiz icin iyi gunler iyi hobiler.[EDIT]Adeptred,2021-12-01 01:45:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SofuogluÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2019
İl: Trabzon
Mesaj: 213
SofuogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2021 23:04
[QUOTE=Adeptred]
Oncelikle tevrubelerinizi paylastihiniz icin tekrardan twsekkur ediyorum. Hobiye tekrardan donmenize sevindim. Patates kabugunu ben de denemistim cok guzel olmustu cidden digerleeini de deneyecgim en yakin zamanda. Hindistan cevizi topragı(bauhausdan aldigim cocopeat bitki topragi) denemistim bu konuyu acma sebebim de bu topragi kullanip basarisiz olmamdi aslinda cunku onceden sacma sapan bir torfla mukemmel ilerleme katetmistim hindistancevizi topragi kullanmayi dusunen varsa da hic tavsiye etmem. Bahce topragi konusunda da size katiliyorum tecrubeleriniz cidden benim icin onemli tekrardan tesekkur ediyorum.


Ilk walstad tankim torflaydi ve cok iyi gelismisdi bitkilerim oyle cok kolay bitkiler de degildi tankimda ki bitkiler en basitinden parvulalar tabani kaplamisti neredeyse, sanirim marka farkı. Ormandan aldiginiz toprakla kurdugunuz tankla ilgili ilerlemeniz tecrubeleriniz nasil oldu paylasirsaniz cok sevinirim iyi gunler iyi hobiler.


Çok tesekkur ediyorum tecrubelerinizi paylastiginiz icin akvaryum gercekden cok güzel duruyor tam orman olmuş baliklariniz da cok canlilar massallah ayrica rica etsem daha fazla bilgi verebilir misiniz akvaryumla ilgili sagdski soldski ortadaki taban ds olan bitkinin isimleri baslangicdsn bu yana yasadiginiz tecrubeler vs. paylasirsaniz cok sevinirim iyi gunler iyi hobiler.[/QUOTE]
Doğrudur gelişim olarak gerçektende torf çok güzel oluyor fakat bende hava kabarcığı sıkıntısı oldu. kullandığım toprağa gelicek olursak bitkilerin gelişimi gayette güzel oluyo heleki tilki kuyruğu artık sadece su üstü yaklaşık 30cm oldu diğer bitkilerinde gelişimi gerçektende çok iyi

Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2021 01:38
[QUOTE=Sofuoglu]
Doğrudur gelişim olarak gerçektende torf çok güzel oluyor fakat bende hava kabarcığı sıkıntısı oldu. kullandığım toprağa gelicek olursak bitkilerin gelişimi gayette güzel oluyo heleki tilki kuyruğu artık sadece su üstü yaklaşık 30cm oldu diğer bitkilerinde gelişimi gerçektende çok iyi [/QUOTE]
Bitkilerin guzel gelismesine sevindim. Toprak olarak ne kullaniyordunuz ? [:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

allytourgoodÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2021
İl: Antalya
Mesaj: 108
allytourgoodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2021 12:52
[QUOTE=Adeptred] Çok tesekkur ediyorum tecrubelerinizi paylastiginiz icin, akvaryum gercekden cok güzel duruyor tam orman olmuş baliklariniz da fotoya yakalanmadiklarina gore cok canlilar massallah. Asıl merak ettigim konu ise kurulumdan sonra neler yasadiniz bu taban topragi kullanimin da yani gozle gorulur fotosentez var miydi mesela cok fazla yosun problemi yasadiniz mi bitkiler de form dusuklugu, erime yada delik vs gordunuz mu ? Bu konular da biraz daha bilgilendirirseniz cok sevinirim tekrardan tesekkirler twcrubelerinizi paylastiginiz icin iyi gunler iyi hobiler.[/QUOTE]

Aslında balıklar cep telefonum eski olduğu için secilmiyor. Ancak oldukca keyifliler. Akvaryum da fotoğrafta göründüğünden daha canlı ama kamera kötü olunca bu kadar oluyor. Aydınlatmam iki kademeli. Eğer aydınlatmamı tam acarsam fotosentez gözlemlenebilir oluyor. Ancak aşırı gelişme istemediğim için, budamadan biktigim için açmıyorum. İlk aşamada yeşil su ve kısmen saç yosunu problemi yaşadım. Şu anda bu pronlemler yok. Ön camın altında inert kum kısmında siyanobakter oluşumu var ancak yuzeye çıkmıyor. Ön camda yesil nokta yosunu çıkıyor onu elle temizliyorum. Yalnız şunu da belirtmek isterim akvaryumda yüzden fazla karides ve bir o kadar ramshorn salyangoz var. Bitkilerde sararma, delinme, çürüme veya form düşüklüğü yok. En azından şu an icin.

Beğenenler: [T]233051,Adeptred[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SofuogluÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2019
İl: Trabzon
Mesaj: 213
SofuogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2021 19:47
[QUOTE=Adeptred]
Bitkilerin guzel gelismesine sevindim. Toprak olarak ne kullaniyordunuz ? [:?][/QUOTE]
Meşeden aldığım kil ve kireç ağırlıklı bir toprak renk olarak sarımsı bir rengi var (Hatta sarı kilde olma olasılığı çok yüksek) şu anlık güzel gidiyor bir sıkıntı yok [:)][EDIT]Sofuoglu,2021-12-01 19:47:14[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2021 22:45
[QUOTE=allytourgood]

Aslında balıklar cep telefonum eski olduğu için secilmiyor. Ancak oldukca keyifliler. Akvaryum da fotoğrafta göründüğünden daha canlı ama kamera kötü olunca bu kadar oluyor. Aydınlatmam iki kademeli. Eğer aydınlatmamı tam acarsam fotosentez gözlemlenebilir oluyor. Ancak aşırı gelişme istemediğim için, budamadan biktigim için açmıyorum. İlk aşamada yeşil su ve kısmen saç yosunu problemi yaşadım. Şu anda bu pronlemler yok. Ön camın altında inert kum kısmında siyanobakter oluşumu var ancak yuzeye çıkmıyor. Ön camda yesil nokta yosunu çıkıyor onu elle temizliyorum. Yalnız şunu da belirtmek isterim akvaryumda yüzden fazla karides ve bir o kadar ramshorn salyangoz var. Bitkilerde sararma, delinme, çürüme veya form düşüklüğü yok. En azından şu an icin.[/QUOTE]
Fotograf kalitesi biraz dusuk olabilir ama her seyin cok iyi gittigi belli oluyor massallah diyelim akvaryumunuza. Tecrubelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkir ederim.

[QUOTE=Sofuoglu]
Meşeden aldığım kil ve kireç ağırlıklı bir toprak renk olarak sarımsı bir rengi var (Hatta sarı kilde olma olasılığı çok yüksek) şu anlık güzel gidiyor bir sıkıntı yok [:)][/QUOTE]
Sorun olmamasina sevindim güncel olarak akvaryumunuzun gidisatindan bizi de bilgilendirirseniz cok sevinirim. Suan ki halini de merak etmedim degil ayrica bitkilerin formu nasil suan erime curume vs var mı ?[EDIT]Adeptred,2021-12-01 23:15:24[/EDIT]

[K][/K]Toprak Seçimi Karar Aşaması
1.Uygulama : Şuan da uzun arastirmalarim sonucun da Hier marka tavuk ve inek gubresi karisimli zengin icerikli yazan (ne kadar dogru bilemem ) bu bitki topragi var fakat ustunde cim kapak topragi yaziyor o kisim biraz kafami karistirdi aslinda butun bitkilerde kullanilir diyor ama bilemedim siz ne dusunuyorsunuz bu toprak hakkinda. Artı olarak bu topraga solucan gubresi de karistiracagım extra buda karistirilsa iyi olur dediginiz bir sey var mı varsa yazarsanız sevinirim

2.Uygulama : Agrobit adli bir marka icerigin de solucan gubresi, torf, humus, perlit ve leonardit olan bir urun buna ilave olarak da tavuk gubresi ekleyecegim.

Sizce bu iki uygulamadan hangisi daha mantikli yazarsaniz ve daha fazla kisiye ulasmasini saglayabilirseniz cok sevinirim ayrica extra sunu da eklersen iyi olur dediginiz bir seyler de varsa bilgilendirirseniz cok iyi olur benim icin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

allytourgoodÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2021
İl: Antalya
Mesaj: 108
allytourgoodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 14:42
Çim kapak toprağı çim yetiştirilmek istenilen alanlarda uzun ömürlü, sağlıklı ve güçlü çimlerin yetişmesi için çim tohumuna yatak olarak üretilen karışım toprağıdır. Çeşitli gübreler çimin sağlıklı şekilde gelişmesi için ihtiyacı olan gerekli mineralleri uzun dönem çime sağlama özelliği katar. Karışımda volkanik tüf de bulunabilir, bu da su tutma kapasitesini artırarak nem oranını arttırmak içindir. Bu toprağınn büyük esprisi gevşek bir doku oluşturduğu için kök hareketliliğini kolaylaştırmasidir. Malum çim kökleri çok ince olurlar o yüzden normal toprak içinde ilerlemesi zor olabilir. Çim toprağı denilse de bu topraklar diger bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılabilir. Bence bunu solucan gübresi takviyesi ile kullanabilirsiniz. Aşağıda Alper Bey'in bol gübreli Walstad kurulum konusu var bence bir inceleyin.

https://www.akvaryum.com/Forum/yerli_aktif_soil_ile_frankenstad_kurulum_denemesi_k978406.asp

Agrobit isimli toprağın içinde perlit var. Perlit gözenekli bir çeşit hafif kayaç. Gözeneklilik perlite emicilik ve yüzeyde su veya hava tutma özellikleri kazandırmakta ve bu nedenle bu özelliklerin gerekli olduğu uygulama alanlarında önem taşımaktadır. Lakin bu alanlardan hiçbiri akvaryum ortamında, su altında önem arz etmez. Perlitin pHsi 7-7.5 civarında olur genelde ancak bazı perlitler suyun pHsini yükseltebiliyor. Ne yazık ki bu konuda ülkemizde belirli bir standart yok. Ben olsam riske girmezdim.


Beğenenler: [T]223933,replacka[/T][T]233051,Adeptred[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223933,replacka[/T][T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SofuogluÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2019
İl: Trabzon
Mesaj: 213
SofuogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 17:35
Daha yeni budama yaptığım için bitkiler formuna giremedi tam biraz kötü gözüküyor şu anlık. Tilki kuyruğu sü üstünde büyüyünce kesmek istemedim dışarıya doğru güzelde gözüktü [:)]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217103/021220211734531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217103/021220211734541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217103/021220211734551.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]233051,Adeptred[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233051,Adeptred[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir