Yavru Dişi Beta Akvaryum Dışına Atlamış!


TulipaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 1
TulipaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2018 12:53
Selam arkadaşlar dişi yavru beta balığım büyüsün diye koyduğum tabaktan gece fırlamış ve sabaha kadar o şekilde kalmış maalesef çok üzgünüm şu an hemen suya koydum ama kuyruk ve deri kurumuş haliyle çabuk toparlanmasını sağlayacak önerilerinizi bekliyorum bir de gözler susuzluktan zarar görmüş müdür hafif yalpalıyor yüzerken yem de yemiyor görmüyorda mı yemiyor yoksa iştahsız olduğundam mı bilemiyorum...[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205635/240520181246431.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cief17Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 542
cief17Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2018 15:53
Balık canlıysa toparlayacaktır. Tekrar suya adapte olmaya çalışacak, yem vb atmayın kendi haline bırakın. Yarın normal yüzmeye başlar. 2-3 . günde yem yemeye başlar, iyi bakarsanız yüzgeçleri de gözleri de eski haline döner.

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2018 01:20
Nazlı Hanım, merhaba,
Benzer bir deneyim yaşadım: 125L hacminde beslediğim bettamı, halının üzerinde tamamen kurumuş durumda bulmuştum. Hiçbir hayat belirtisi yoktu. Akvaryumdan bir maşrapa su alarak içine koydum. Tamamen kurumuş bedeniyle, su yüzeyindeydi. Öldüğünü düşünüyordum. Emin olmak için, bir gün maşrapada bekletecektim.
Üç saat sonra kontrol ettiğimde, balık, kontrolsüz kasılmalarla tepki veriyordu. Kalp krizi geçirmekte olduğunu düşünmüştüm. Gecenin ileri bir saatinde olduğum için, Allah'tan balığımın iyileşmesini dileyip yattım. Sabah, balığı ölü bulacağımdan, neredeyse, emindim.
Kalktığımda, bettam sarsılmış olmasına rağmen, maşrapa içerisinde rahatlıkla yüzebiliyordu. Akvaryuma aldım. Gözlerinde herhangi bir problem olmadığı gibi, yem bile yedi.
Fakat, her balık, bu kadar kısa sürede toparlanamayabilir. İki gün yem vermemenizi; iki günün sonunda, az miktarda yem vererek gözlemlemenizi ve yenmeyen yemin akvaryumda bırakılmamasını öneririm. Balık yaşıyorsa, toparlayacaktır. Fakat zamana ve dinlenmeye ihtiyacı vardır.
Balığın gözlerinin zarar gördüğünü sanmıyorum. Zarar görse bile, balıklar, linea lateral (Yanal çizgi) adı verilen yoğun sinir ağı ile çevrelerini algılayarak yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak benim tamamen kurumuş olan balığım, kendini toparladıktan sonra, Beni ve yemleri net olarak görebiliyordu.
Bettalar, Güneydoğu Asya taşkın ovalarında yaşayan balıklardır. Yoğun yağan "muson" yağmurları, nehirlerde taşkınlara sebep olarak su havzasını genişletirler. Karasal alanlara giren nehir suları, suya düşmüş böcekler gibi besinler içerir. Bettalar da bu taşkın sularına girerler. Yağmur durduğunda, bettalar, sığ sulara hapis olabilirler. Ancak sık yağan "muson" yağmurları, su seviyesini yükselterek, bettanın su kaynağına ulaşmasını sağlarlar. Yağmur yağışı gecikir ve bettanın mahsur kaldığı birikintideki su seviyesi, kritik bir biçimde düşerse, betta, zıplayarak yeni bir su kaynağı arayışına girer. Bu yüzden, betta, tabak gibi sığ su içeren bir yere konulduğunda, içgüdüsel olarak zıplayacaktır.
Genel bir çağrı olarak, lütfen, bettayı, akvaryum dışındaki ortamlarda beslemeyiniz. Betta, hava soluyabilir. Ancak küçük hacimlerde, metabolizma atığı olan üreden zehirlenmektedir. İhtiyolog Herbert R. Axelrod, Axelrod's Atlas adlı kitabında, Betta splendens türü için en az akvaryum hacmini, 40L. olarak belirtmiştir. En azından, betta başına, 20L. hacminde bir akvaryum kuramayacaksanız, betta besleyip ya da üretip vebal almayın. Yıllardır onlarca betta besledim ve halen de 52L. hacmindeki akvaryumumda beslemekteyim. Ev ortamında betta üretmememin ve üretmeyeceğimin nedeni, üç aya gelmiş her bir erkek için 20L. akvaryum kurmanın fiziksel alan, zaman ve emek bakımından ev ortamında imkansıza yakın olmasıdır.
Balığınıza iki gün yem vermemenizi; iki gün sonra az miktarda yem verip gözlemlemenizi; yenmeyen yemlerin akvaryumdan alınmasını; balığın "akvaryumda" tutulmasını; akvaryumun üzerinin örtülmesini öneririm.
Balık yaşıyorsa, dinlendikten sonra, toparlanacaktır.
Geçmiş olsun.

Beğenenler: [T]23387,cief17[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhammedUganÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2018
İl: Ankara
Mesaj: 125
MuhammedUganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2018 04:51
Bence hemen bir akvaryum edinmelisiniz . İsitici ve şelale filtre alin bu şekilde saten bu balıği hapsetmissiniz . Büyüsün diye koyduğunuz tabak? Tabak ne ki ? bence betaniza hapisane olmus strese girmiş ve ziplamiş . [:kotu:]

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir